»

Skrajni desničarji? Rusi? Ne, nadobudni dvajsetletnik!

vir: Wikipedia
The New York Times - Za enormno krajo in poznejšo objavo osebnih podatkov nemških politikov, zvezdnikov in novinarjev, ki je slab teden dni nazaj osupnila ves svet, tiči dvajsetletni nemški računalniški navdušenec. Potem, ko je policija v petek vpadla v njegovo domovanje in ga aretirala, je dejanje priznal in v preiskavi tudi posredoval vse potrebne informacije.

Kot smo poročali, je v mesecu dni na Twitterjevem računu objavil finančne podatke, fotografije, zasebne pogovore in druge osebne podatke nemških politikov in praktično vseh političnih strank, razen skrajno desne Alternative za Nemčijo oz. AfD. V preiskavi je med drugim povedal, da je deloval sam, njegova dejanja pa so posledica jeze, ki so jo...

78 komentarjev

V Vereloxu nekdanji administrator pobrisal vse podatke

Slo-Tech - Nizozemski ponudnik gostovanja (KVM in VPS) Verelox se je znašel v veliki zagati, ko jim je nekdanji sistemski administrator pobrisal vse podatke o strankah in večino strežnikov. Podrobnosti ne obešajo na veliki zvon, zato ne vemo, ali se je odpuščeni administrator maščeval ali pa je storil napako in je zato postal odpuščeni.

Kakorkoli že, na spletni strani Vereloxa je namesto običajnih informacij moč zaslediti le opravičilo in pojasnilo o reševanju situacije, strežniki pa so strankam po večurnem izpadu spet dostopni. Večino podatkov so uspeli obnoviti, ne pa vseh. V vmesnem času so bile njihove storitve nedosegljive. Sedaj so stranke so...

24 komentarjev

Uber v Nemčiji prepovedan

Slo-Tech - Deželno sodišče v Frankfurtu na Majni je izdalo začasno odredbo, s katero je prepovedalo delovanje aplikacije Uber po celotni Nemčiji. Uber se bo seveda na prepoved pritožil, končno odločitev pa bomo tako ali tako dobili po zaključku sodnega postopka, ki ga je sprožilo nemško združenje taksistov (Taxi Deutschland Servicegesellschaft für Taxizentralen).

Aplikacija Uber istoimenskega podjetja povezuje ljudi, ki bi se želeli v mestu kam pripeljati, in ljudi, ki prevoz ponujajo. Za razliko od slovenske spletne strani prevoz.org, ki je omejena na omogočanje stika med tistimi, ki se peljejo v kak oddaljen kraj, in tistimi, ki želijo tja priti, je Uber celosten. Mogoče si je zbrati celo tip avtomobila, plačilo pa se izvede s...

245 komentarjev

Berlinska piratska stranka z 8,5 % glasov prišla v deželni parlament

Setastian Nerz, predsednik Nemške piratske stranke.

vir: Wikipedia
falkvinge.net - Včeraj so v 7 od 16 nemških zveznih deželah potekale vodiltve v deželni parlament in po neuradnih rezultatih se je Nemška piratska stranka pod vodstvom Sebastiana Nerza (na sliki) uspešno uvrstila v parlament. Dobili so 8,5 % glasov, s čimer so na 5. mestu, za socialnimi demokrati (28,4 %), krščanskimi demokrati (23, 2 %), zelenimi (17,5 %) in levico (11,5 %). Predvolilne ankete so jim sicer napovedovale med 8 in 9 % glasov.

Na...

189 komentarjev

Nemška policija zasegla strežnike Piratske stranke

vir: Heise
Heise - Včeraj zjutraj je nemška policija na prošnjo francoskih oblasti po odredbi sodišča v Darmstadtu preiskala računalniški center nemške Piratske stranke v Offenbachu in zaplenila večji del računalniške opreme. Zaradi tega včeraj dobršen del ni bila dostopna njihova spletna stran in vse ostale storitve, kot so wikiji, strežniki za elektronsko pošto, mailing-liste ipd. Do danes so del infrastrukture ponovno usposobili, čeprav ostaja oprema zasežena.

Čeprav je bilo na internetu takoj cel kup teorij in špekulacij, kaj je vzrok za preiskavo in zaseg opreme Piratske stranke, ta naj ne bi bil imel nič z dejavnostmi in nazori stranke, ki deluje povsem zakonito. Piratska stranka je včeraj zvečer v Berlinu pojasnila, da naj bi njihovo storitev piratenpad.de (strežnik za EtherPad), ki omogoča...

9 komentarjev

Črne zastave tudi na nebu največje države

Foto: pirate-party.ru

Slo-Tech - V Rusiji, za zdaj še eni od mek svetovnega piratstva, se je 15.000 podpornikov nekaznovanega kopiranja odločilo registrirati Piratsko stranko.

Slogan s katerim so nastopili v javnosti, se glasi »Kopirajmo vse!«. Za zdaj je z njihove spletne strani moč razbrati, da se zavzemajo predvsem za to, da bi zakon izvzel kaznovanje tistih, ki so avtorsko zaščitene vsebine izmenjevali v nekomercialne namene. Ustanovitvenega kongresa se je udeležil tudi Gregory Engels, član vodstva Pirate Party International.

Ustanovitev nove stranke je nedvomno povezana z glasovanjem Dume minuli petek, kjer so v tretjem branju malone soglasno potrdili amandmaje, ki bodo rusko avtorsko zakonodajo uskladili...

10 komentarjev

Tudi Avstralci preiskujejo Googlovo prisluškovanje

Slashdot - Googlova eskapada z nelegalnim zbiranjem podatkov z nezaščitenih brezžičnih omrežij, zaradi katere se je moral Google opravičiti in zbrane podatke posredovati Nemčiji, Franciji in Španiji, ne bo šla mimo neopažena. Oglasili so se namreč tudi v Avstraliji, kjer bo zvezna policija preiskala, ali je Google kršil njihov Zakon o prestrezanju telekomunikacij.

Avstralska zvezna vlada je naročila avstralski zvezni policiji, da razišče očitane kršitve zasebnosti, ki naj bi jih zagrešil Google. Avstralski minister za telekomunikacije Stephen Conroy je Googlovo ravnanje pretekli mesec označil kot "ostudno" in kot "največjo kršitev pravice do zasebnosti v zgodovini". Zvezni tožilec Robert McClelland je prejel več pritožb, zato je policijo zaprosil za preiskavo. Kot je dejal, izida preiskave ne želi vnaprej napovedovati, a je po njegovem mnenju šlo za kršitve večjega dela Zakona o prestrezanju telekomunikacij.

7 komentarjev

Nemčija dobila prvega poslanca iz Piratske stranke

Prvi nemški pirat

Slashdot - Poročali smo, da so Švedi na evropskih volitvah kot prva nacija v Evropi dodelili eno poslansko mesto Piratski strani. Sledi jim Nemčija, ki pa je svojega prvega poslanca iz vrst Piratske stranke v Zveznem parlamentu dobila nekoliko drugače. Joerg Tauss, ki je bil doslej član Socialdemokratske stranke (SPD), je namreč prestopil v Piratsko stranko. Ujezil ga je predvsem sprejem novega zakona o cenzuri na internetu, kjer je njegova stranka skoraj enoglasno glasovala za. Čeprav je peticijo proti uveljavitvi novega zakona podpisalo več kot 130.000 ljudi, sta poleg njega le dva člana SPD-ja glasovala proti, s čimer je njihova stranka omogočila sprejem zakona. Kot pravi, se ne strinja s počasnim krčenjem pravic in svobode, h...

117 komentarjev

Bo švedska tajna služba lahko prestrezala ves mednarodni promet?

The Register - Kot poroča The Register, ki se naslanja na sporočilo švedske Piratske stranke, švedska vlada pripravlja zakon, ki bo švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogočil dostop in spremljanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Švedska tajna služba bo tako lahko spremljala ves "mednarodni promet", torej tako vse telekomunikacije, ki izvirajo iz Švedske, ki so namenjene na Švedsko ter ki prečkajo Švedsko (npr. komunikacijo med Britanci in Finci). Ukrep je še posebej problematičen zaradi narave usmerjanja prometa preko interneta, saj komunikacijski paketki med dvema točkama potujejo po glede na trenutno obremenjenost omrežja najhitrejših povezavah, ne pa po geografsko najkrajših poteh.

Prestrežene podatke bodo analizirali z iskalniki ključnih besed, dostop do analiz pa bodo poleg tajnih služb, policije in carine imeli tudi uslužbenci ministrstva za promet, uslužbenci ministrstva za kmetijstvo v nekaterih primerih pa tudi večja zasebna...

20 komentarjev

Piratske stranke darknet

Slashdot - Švedska piratska stranka je v sodelovanju s podjetjem Relakks javnosti ponudila v uporabo t.i. darknet, ki uporabnikom omogoča varno (neizsledljivo) dostopanje do interneta in medsebojno deljenje datotek. Storitev stane 5€ mesečno, del tega pa se steka tudi na račun piratske stranke.

V stranki pravijo, da ima storitev širše zastavljene cilje, saj onemogoča nadzorovanje zasebnih komunikacij uporabnikov. Opozarjajo tudi na zakone o varstvu avtorskih pravic, ki za doseganje svojih ciljev kršijo informacijsko zasebnost uporabnikov interneta, saj za izvajanje zahtevajo nadzor nad nalinijskim vedenjem posameznika.

10 komentarjev

Opravičilo

Jaz - Ker sem se danes lotil temeljite prenove varnostnega sistema (in ker sem len), se vam opravičujem za občasno čudno obnašanje Slo-Techa ta večer (vem, da je to najbolj neprimeren čas). Vse napake bodo odpravljene tekom tega večera.

6 komentarjev