»

Outbrain kupil Zemanto

Slo-Tech - Izraelsko podjetje Outbrain je prevzelo slovensko podjetje Zemanta, ki je veljalo za enega prvih tehnoloških start-upov pri nas, je sporočil Zemantin soustanovitelj Boštjan Špetič. Outbrain sta leta 2006 ustanovila Uri Lahav in Yaron Galai in danes zaposluje več kot 600 ljudi v ZDA in Izraelu. Višina kupnine ni znana, po neuradnih podatkih pa je Outbrain za Zemanto plačal okoli 25 milijonov dolarjev. Zemanta je sicer v desetih letih delovanja zbrala za devet milijonov dolarjev tveganega kapitala, danes pa ima sedež v Delawaru. Tam podatki o lastništvu niso javni, največja posamezna lastnika pa sta bila Boštjan Špetič in Andraž Tori, sta povedala soustanovitelja podjetja. Slovenska podružnica je lani ustvarila milijon evrov prihodkov in dva tisoč evrov dobička - večino poslov Zemanta opravi...

134 komentarjev

Vabilo na mednarodno okroglo mizo: Vizija za evropsko informacijsko družbo

Slo-Tech - Ta četrtek, 9. junija bo ob 17. uri v Kreativnemu centru Poligon mednarodno omizje, ki ga organizira Zavod 14, z naslovom "Vizija za evropsko informacijsko družbo".

Na okrogli mizi bomo zelo odprto spregovorili: Kako digitalno prihodnost vidi država? Kakšna so pravzaprav pričakovanja industrije, uspešnih podjetij in digitalnih domorodcev. Kakšne so izkušnje in smeri premisleka naših evropskih kolegov?

Veliko priložnost v informatizaciji in industriji 4.0 vidi tudi Slovenija, ki ob usklajenem naporu industrije in države postaja vedno bolj prepoznavna kot referenčna država za inovativno uporabo novih digitalnih tehnologij in storitev. Država je v zadnjem letu premaknila kar nekaj pomembnih mejnikov. Tako Državni računalniški oblak že zagotavlja prepotrebno infrastrukturo ministrstvom, sprejete pa so bile tudi tri strategije s področja razvoja informacijske družbe. Delež večjih in manjših slovenskih podjetij s področja digitalnih tehnologij in storitev, ki se na trgu pridružujejo...

1 komentar

Zastavite vprašanju glasniku digitalnih tehnologij RS, Alešu Špetiču!

Slo-Tech -

Slovenija je prejšnji teden dobila glasnika digitalnih tehnologij, Aleša Špetiča. S tem je izpolnila željo Evropske komisije, ki je v začetku letošnjega leta posvojila britanski model zmanjševanja digitalnega razkoraka. Evropska komisarka Neelie Kroes je na svojem blogu poudarila pomembnost vključevanja starejših generacij v digitalno pokrajino in poudarila potrebo po koordiniranem nastopu in motivaciji ter vključevanju vladnih in nevladnih organizacij, ki se bodo spopadle s tem izzivom.

V prihodnjem tednu bo z Alešem Špetičem izveden intervju. Na spletnem portalu Quora lahko oddate svoje vprašanje za glasnika digitalnih tehnologij, ki bodo vključena v intervju. Povezava do zbirnika vprašanj - http://www.quora.com/edem-intervju1

Z imenovanjem glasnika digitalnih tehnologij se je Slovenija pridružila iniciativi evropske komisije za večjo vključenost vseh v digitalno družbo in prihodnost. Glasnik digitalnih tehnologij (Digital Champion) je neodvisna in nevladna vloga, katere namen...

28 komentarjev

Okrogla miza Digitalna ekonomija 2.x

Slo-Tech - Napoved smo opazili nekoliko pozno, a vseeno: danes ob 18. uri (čez uro in pol) bo v dvorani C na Gospodarski zbornici Slovenije potekala okrogla miza z naslovomo Digitalna ekonomija 2.x.

V debati bodo sodelovali



Pogovor bo povezoval Vuk Ćosić, spletni strateg.

Dogodek je del prireditve ob svetovnem dnevu informacijske družbe.

23 komentarjev

Britanski ISP-ji bodo nosili četrtino stroškov vpeljave zakona o digitalni ekonomiji

Ars Technica - Spodnji dom angleškega parlamenta je aprila letos sprejel zakon o digitalni ekonomiji (Digital Economy Act), ki si prizadeva obrzdati internetno piratstvo in stimulirati digitalno ekonomijo. Zakon predpisuje tudi podobno prakso opominjanja uporabnikov, ki kršijo avtorske pravice, kot so jo prvi uzakonili Francozi z zakonom HADOPI. Tako morajo ponudniki dostopa do interneta (ISP) na zahtevo sodišč blokirati odrejene spletne strani, pošiljati svojim uporabnikom svarilna pisma, jim rezati pasovno širino in tudi onemogočiti dostop do interneta. Vprašanje, ki so si ga ISP-ji postavljali pred tem, je bilo enostavno: kdo vse bo to plačal? Kot kaže, bodo del tudi sami oziroma njihove stranke.

Prevladujoče mnenje javnosti je bilo, da bi morali vse dodatne stroške nositi lastniki avtorskih pravic, saj bo zakon pomagal prav njim in bodo imeli več prihodkov. Ti so se seveda branili, da z deljenjem datotek pridobivajo predvsem ISP-ji, saj imajo zadovoljne uporabnike, ki plačujejo drage in...

5 komentarjev

Angleški parlament potrdil zakon o digitalni ekonomiji

Skromna udeležba med razpravo o zakonu

Telegraph News - Spodnji dom angleškega parlamenta je v sredo zvečer po tretjem branju z 189 glasovi za in 47 proti po hitrem postopku in le dveh urah razprave sprejel zakon o digitalni ekonomiji (Digital Economy Act). Ko bo nov zakon prejel še kraljevo soglasje in podporo v zgornjem domu parlamenta (kar je samo formalnost, saj ga je ta predlagal), bo začel veljati. Prihodnji mesec so Veliki Britaniji volitve, zato so zakon sprejeli v hudi naglici, v tako imenovanem obdobju wash-up. Zgovorno je tudi dejstvo, da je bilo med obravnavo prisotnih le 39 od 646 članov parlamenta!

Pred tretjim branjem so črtali 43. člen v osnutku zakona, ki so mu nasprotovali fotografi. Člen o tako imenovanih osirotelih delih je namreč državnemu sekretarju dajal pravico...

19 komentarjev

KDE SC 4.4, blagovne znamke v družbenih medijih, Ivo Boscarol in FSFE Slovenija

Kiberpipa - V prihajajočem tednu vas Kiberpipa vabi najprej v torek na zabavo ob izidu zbirke KDE Software Compilation 4.4, v sredo na okroglo mizo, kjer bo potekala razprava na temo pojavnosti blagovnih znamk v družbenih medijih. Gost četrtkovega VIP večera pa bo Ivo Boscarol.

Kot smo na Slo-tech že pisali, bo v torek izšla naslednja različica zbirke, KDE Software Compilation 4.4. Skupnost KDE se je jeseni tudi reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Ob 18. uri so v Kiberpipo vabljeni vsi navdušenci na predstavitev novosti, ki bodo predstavljene v okviru Pipinega odprtega termina skupaj s slovensko skupnostjo KDE in društvom Lugos. Dogodek bo pospremljen z več predavanji in družabnim dogodkom.

Sredine Spletne urice v obliki okrogle mize bodo posvečene "pravilom igre" in praksam s področja blagovnih znamk v družbenih medijih. Zakaj za blagovno znamko ne ustvariti osebnega profila na Facebooku? Kako se po...

0 komentarjev

Okrogla miza: Patentiranje računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - V sredo, 2. marca ob 17.00 bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) potekala okrogla miza z naslovom : "Izzivi soodločanja Slovenije v EU - direktiva o računalniških patentih"

V omizju bodo sodelovali udeleženci, ki se jih direktiva dotika vsakega na svoj način: Urad za intelektualno lastnino, Sekcija slovenskih proizvajalcev programske opreme - Koda.si, Ministrstvo za gospodarstvo, Inštitut za intelektualno lastnino, strokovnjak s FDV na področju odločanja v EU! Tokrat prvič enakopravna izmenjava stališč za skupno mizo.

Ne bo se razpravljalo le o vsebini zloglasne direktive, temveč tudi o njenem sprejemanju, lobijih, procesih odločanja doma in v EU. Besedo pa bo seveda dobila tudi publika.

O sami direktivi je bilo na tej strani že toliko povedanega, da bi bilo nadaljnje pojasnevanje skoraj potrata bitov. Skratka, rezervirajte si čas v sredo ob 17.00. Podrobnejše obvestilo z natančnim seznamom udeležencev pa še sledi.

15 komentarjev