»

Prenovljen standard USB 3.0 z 10 Gb/s predstavljen

X-Bit Labs - Na Intelovem Developer Forumu, ki je včeraj in danes potekal v Pekingu, je USB-IF (Implementer Forum) predstavil končno verzijo nove revizije standarda USB 3.0, ki podvaja hitrost prenosa podatkov. Medtem ko je USB 3.0 v svoji premierni inačici (Super Speed) zmogel deklariranih 5 Gb/s, bo odslej v teoriji mogoče prenašati do 10 Gb/s. To potezo so najavili že januarja, a standard takrat še ni bil dokončan.

Poteza je pričakovana, saj ima USB 3.0 intenzivno konkurenco v obliki Applovega Thunderbolta. Prav te dni smo namreč slišali napoved nove pohitritve, s katero naj bi Thunderbolt prihodnje leto prilezel do 20 Gb/s. Thunderbolta ima tudi nekaj drugih asov v rokavu, recimo podporo za protokola PCI Express in DisplayPort ter seveda sposobnost tako hitrega prenosa podatkov sinhrono.

Druga novost, ki jo pripravlja...

31 komentarjev

Optični vodniki za Thunderbolt oddaljeni še več let

vir: IGN
ComputerWorld - Ko se je začelo prvikrat govoriti o tehnologiji Thunderbolt (takrat poznani še pod imeom Light Peak), so bila Intela polna usta, kako da gre za novo komunikacijsko vodilo med perifernimi napravami v računalniku, ki uporablja optične vodnike. Ko je bil Thunderbolt nared, so bile povezave seveda bakrene, optika pa je bila obljubljena za kasnejši čas. Jasno, baker je bil precej cenejši in za sedanje potrebe več kot dovolj dober.

Sedaj se je optika odmaknila še dlje v prihodnost. Dadi Perlmutter, generalni menedžer Intel Architecture Group, je v intervjuju na IDF v San Franciscu pojasnil, da bo Thunderbolt še precej let omejen izključno na baker. Ta tehnologija trenutno podpira hitrosti do 10 gigabitov na sekundo....

20 komentarjev

Petdesetdolarski kabli za Thunderbolt grožnja uspehu tehnologije

Ars Technica - Ta teden so na prodajne police prišli prvi izdelki s februarja predstavljeno tehnologijo za prenos podatkov Thunderbolt. Prvi izdelki so zunanji RAID-vmesniki Pegasus podjetja Promise, ki se na računalnik priključijo prek Thunderbolta, a kabla nimajo priloženega. Kupiti ga morejo posebej pri Applu in zanj odšteti 50 dolarjev. Uradna razlaga podjetja pravi, da kablov Mini DisplayPort ne moremo uporabiti, ker so posebni kabli za Thunderbolt pametni z vgrajenim firmwarom, da lahko podpirajo hitrosti do 10 Gb/s. Intel je to potrdil.

Pri hitrostih nad 5 Gb/s je namreč priporočljivo uporabljati aktivne kable, ki imajo na konceh čipe za fino kalibracijo, odpravo motenj in izboljšavo razmerja signal/šum. Applov kabel ima dva čipa Gennum GN2033 Thunderbolt...

59 komentarjev

Zunanji vmesnik za PCI Express v razvoju

Notranjim PCIe-priključkom se bodo pridružili zunanji.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Skupina PCI SIG je na rednem letnem srečanju predstavila predlog za razvoj zunanjega priključka za standard PCI Express, ki bi tekmoval s Thunderboltom in USB 3.0. Nova tehnologija bo omogočala priklop zunanjih naprav prek vmesnika PCIe 3.0, ki bodo lahko komunicirale s hitrostjo do 32 Gb/s. Podobno kot pri Thunderboltu bo standard izveden najprej z bakrenimi vodniki, v naslednji reviziji PCIe 4.0 pa naj bi uporabili optiko.

Vprašanje je, ali potrebujemo še en standard priklopa zunanjih naprav. Trenutno se bije bitka med Thunderboltom, ki zmore 10 Gb/s, in USB 3.0 (5 Gb/s). Če se želi PCI Express uveljaviti, bo moral ponuditi nekaj novega. Žal ne bo podpiral naprav, ki porabijo več kot 20 W energije, kar takoj...

21 komentarjev

HP ne mara Thunderbolta, pri Sonyju prihaja v obliki USB-ja

Slo-Tech - Pri Engadgetu so iz zanesljivih virov izvedeli, da Sonyjeva vizija najboljšega prenosnega računalnika, predstavljenega konec maja, vključuje povezavo Thunderbolt. A te hitre povezave se ne bo uporabljalo prek priključka miniDisplayPort, kot to velja za Applove Mace, saj naj bi Sony povezavo zamaskiral v priključek USB. Takšen naj bi bil že prvotni Intelov načrt, nakar so mu je to onemogočila skupina razvijalcev standarda USB. Trenutno ni jasno, če so pri Sonyju dobili posebno dovoljenje za uporabo priključka USB. Možno je, da gre za posebno različico povezave, saj naj bi bil omenjen prenosnik opremljen še z namizno postajo, ki bo vključevala priključke USB 3.0, dodatni AMD-jev grafični čip in zapisovalec optičnih medije BluRay, celotna namizna postaja pa naj bi se povezovala prav prek povezave...

10 komentarjev

Intel že razvija petkrat hitrejšega naslednika Thunderbolta

X-Bit Labs - Intel je letos predstavil novo tehnologijo za prenos podatkov med napravami, ki so jo poimenovali Thunderbolt, a med tem njihovi inženirji že intenzivno razvijajo naslednika. O tem so se nekoliko bolj razgovorili to sredo, ko so natrosili nekaj bonbončkov, kaj lahko pričakujemo od predvidoma leta 2015 predstavljenega novega vmesnika.

Za zdaj še kodno poimenovan PTB (post-Thunderbolt) kani nadomestiti vsa sedaj uporabljana vodila za prenos podatkov - HDMI, Thunderbolt, USB itn. Z uporabo silicijeve fotonike, ki jo Intel že dlje časa raziskuje, bodo dosegli hitrosti prenosa podatkov do 50 gigabitov na sekundo na razdalji do 100 metrov, kar je petkrat hitreje...

35 komentarjev

AMD prvi z nativno podporo USB 3.0 v svojih čipovjih

X-Bit Labs - Pred dvema dnevoma smo praktično uradno izvedeli, da bodo Intelova vezna čipovja iz serije 7, splavljena ob boku prihajajočih procesorjev Ivy Bridge, podpirala USB 3.0 popolnoma nativno, brez uporabe namenskih krmilnih čipovij. Le-ta so, večinoma delo NEC-a, trenutno nujna na vseh platformah, tako Intelovih kot AMD-jevih. A Intelova čipovja serije 7 očitno ne bodo prva, ki bodo podporo prinesla skupaj s čipovjem samim, saj bo očitno prvo takšno vezno čipovje AMD-jevo. Gre za A75 in A70M (slednje je najverjetneje namenjeno v prenosnike, prvo na namizja), ki bosta tipkovnice, miške, trde diske in ostalo periferijo povezala z AMD-jevimi procesorji Fusion s kodnim imenom Llano oz. s procesorji serije A.

Vseeno pa pri Intelu AMD-ju niso ostali dolžni, saj so v uradni potrditvi...

20 komentarjev

H-W Technology toži 32 podjetij

Slika v prijavi patenta.

CNet - Podjetje H-W Technology je vložilo tožbo zoper Apple, RIM, Google, Amazon, HTC, LG, Ebay, Microsoft, Nokio in še kopico drugih podjetij zaradi domnevnih kršitev enega samega patenta. V tožbi, ki so jo vložili na teksaškem sodišču, 32 podjetjem očitajo kršitve patenta št. 7.525.955, katerega so prijavili marca 2005. V njem je opisana raba IP-telefona z možnostjo iskanja in oglaševanja.

H-W Technology pojasnjuje ta ohlapen opis kot patent, ki pokriva pametne telefone, ki se morejo vključiti v...

3 komentarji

Intel in Apple predstavila Thunderbolt

Ars Technica - Nekdaj pod kodnim imenom znana tehnologija Light Peak je svoje utelešenje dočakala z imenom Thunderbolt. V sodelovanju z Applom razviti standard za povezovanje naprav, ki kani nadomestiti FireWire, USB in ostale podobne priključke, je premierno predstavljen v novih prenosnikih Apple MacBook Pro.

Thunderbolt zmore 10 gigabitov na sekundo, če ga uporabljamo na bakrenih vodnikih, kar je 20-krat hitreje od USB 2.0, 12-krat hitreje od FireWire 800 in dvakrat hitreje od USB 3.0. Intel trdi, da je to tudi uporabna hitrost in ne zgolj teoretični maksimum, ki mu v realnosti ne bi prišli niti blizu.

Električni kabli so lahko dolgi največ tri metre, kar je podobna omejitev kot pri konkurenčnih tehnologijah. Prek optične povezave bo moč dosegati višje hitrosti na...

23 komentarjev

Apple vabi na prireditev v marcu - iPad 2?

Nedvoumno vabilo na Applovo prireditev

vir: MobileCrunch
MobileCrunch - Apple je začel izdajati vabila za prireditev, ki se bo dogajala 2. marca v San Franciscu. Dneva, času in lokaciji prireditve je bila priložena še zanimiva slika koledarja z veliko dvojko, pod katero je jasno viden iPad. Obenem je na koledarju zanimiv stavek, ki morebitne udeležence vabi na ogled velike novosti letošnjega leta (Come see what 2011 will be the year of.). To seveda pomeni, da bomo že čez teden najverjetneje deležni prvega naslednika iPada.

Pri MobileCrunch poleg predstavitve novega iPada z režo za kartice SD, hitrejšim procesorjem (morda celo dvojedrnim A5), več pomnilnika ter novo obliko, ciljajo...

13 komentarjev