»

Evropska komisija predlaga digitalni evro

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila pravno podlago, ki omogoča uvedbo digitalnega evra. Gre za projekt, ki ga je Evropska centralna banka formalno začela preizkušati že pred dvema letoma, sedaj pa se pripravlja še zakonodaja. Evropska komisija je ob tem poudarila, da bo končna odločitev odvisna od Evropske centralne banke, ki pa je digitalnemu evru načeloma zelo naklonjena. Pravno podlago bosta morala seveda potrditi še Evropski parlament in Svet. Po optimističnih predvidevanjih bi lahko dobili digitalni evro leta 2027.

Digitalni evro ni nadomestek ali ekvivalent elektronskega denarja, temveč gre za digitalno alternativo gotovini. Ob tem že takoj na začetku povejmo, da digitalni evro gotovine ne nadomešča, temveč predstavlja le vzporedno možnost. Komisija gre v zakonodajnem paketu še dlje in definira kovance in bankovce kot zakonito plačilno sredstvo. Ugotavljajo namreč, da je v nekaterih državah članicah dostop do gotovine resno omejen, ker se zapirajo bančne poslovalnice z...

149 komentarjev

Indijski Airtel (začasno) obupal nad zaračunavanjem Skype klicev

indianexpress.com - Vodilni indijski mobilni operater Bharti Airtel je malo pred božičem napovedal zaračunavanje Skype, Viber, Google Hangouts, Whatsapp in podobnih klicev, ki za izvedbo uporabljajo prenos podatkov in jih torej oni kot operater ne morejo posebej zaračunati po ceniku.

Tarifa bi se merila na 10KB prenesenih podatkov do ponudnikovih strežnikov, in sicer 4 paise (0.04 indijske rupije) pri prenosu čez 3G in 10 paisov pri prenosu čez 2G. To bi pri enominutnem Skype klicu (~50kbit/s ali 375KB/min) po 3G naneslo 1.5 rupij ali okvirno 2 centa, po 2G pa okvirno 5 centov (o video klicih za zdaj niso posebej govorili). Za primerjavo, minuta klica pri Si.Mobilu s paketom SIMPL (brez mesečne naročnine, plačuje se le dejanska poraba) je trenutno precej dražja, tj. 11,18...

9 komentarjev

Bruselj se trudi za ukinitev mobilnega gostovanja v EU

The New York Times - Konec maja je Evropska komisija iznenada napovedala, da si želijo odpraviti pojem gostovanja v mobilnih omrežjih. Evropa je pač povezana in postaja superdržava, zato res nima smisla, da nas mobilno telefoniranje iz sosednje države stane bistveno več kot iz domače. Pravzaprav bi moralo stati enako, so tedaj ugotavljali. Vse skupaj se je zdelo zelo idealistično, a evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pelje načrt naprej kljub nasprotovanju operaterjev. Časa pa je malo.

Komisija namreč načrtuje, da bi gostovanje odpravili do 30. junija prihodnje leto. To ni naključen datum, saj se prihodnje leto izteče mandat trenutni zasedbi evropskih...

69 komentarjev

EU spet znižuje cene mobilnega gostovanja, najopaznejša sprememba za Hrvaško

Europa.eu - Evropska komisija nadaljuje vsakoletno zniževanje najvišje dovoljene cene mobilnih storitev v tujih omrežjih (tako imenovano gostovanje), s čimer je od leta 2007 do danes storitve v povprečju pocenila za več kot 80 odstotkov. Tudi letos se 1. julija še nekoliko znižujejo najvišje cene, ki odslej znašajo:
  • 24 centov na minuto za odhodne klice (17-odstotno znižanje);
  • 7 centov na minuto za dohdone klice (12,5-odstotno znižanje);
  • 8 centov na poslano sporočilo (11-odstotno znižanje) in
  • 45 centov za megabajt prenosa podatkov v kilobajtnem intervalu (36-odstotno znižanje).

Navedene cene ne vključujejo DDV-ja, ki se je pri nas ravno danes dvignil za dve odstotni točki na 22 odstotkov. Navedene cen so najvišje dopustne, tako kot slovenska bencinska politika, lahko pa operaterji...

8 komentarjev

Veliko poenotenje ali prihaja konec mobilnega gostovanja v EU

The Telegraph - Ko smo konec preteklega meseca pisali o drznem načrtu evropske komisarke za digitalno agendo Neelie Kroes, kako bi odpravili mobilno gostovanje v EU in uvedli enotno ceno pogovorov znotraj EU ne glede na državo nahajanja in matičnega operaterja, se je vse skupaj zdelo zelo neverjetno. Sedaj pa je načrt dobil resno podporo in vse kaže, da se bomo že čez dobro leto v tujini pogovarjali enako drago kot doma.

Evropska komisija je izglasovala predlog, po katerem bodo do 1. julija 2014 uzakonili enake cene klicanja, ne glede na lokacijo uporabnika. Natančno besedilo predlagane uredbe bo Komisija pripravila do konca poletja. Ocenjujejo, da bodo operaterji zaradi te regulacije izgubili do dva odstotka prihodkov. Dolgoročno pa naj bi celo pridobili, saj bodo uporabniki raje in več posegali po uporabi mobilnih omrežij...

37 komentarjev

Evropska komisija hoče odpraviti mobilno gostovanje

Europa.eu - Ena izmed večjih nadlog v Evropi so cene za mobilno gostovanje. Evropska unija jih sicer poizkuša brzdati, a tarifa za telefoniranje, pisanje in deskanje v tujini je še vedno bistveno višje kakor doma. Mimogrede, to bo tudi ena glavnih sprememb, ki jih bo slehernik zelo hitro občutil ob vstopu Hrvaške v EU, saj bodo cene za tamkajšnje gostovanje padle na (vsaj približno znosno) evropsko ceno. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pa predlaga še nadaljnje nižanje cen, je povedala v današnjem govoru.

Do velike noči prihodnje leto - to je zelo, zelo optimističen načrt, a tedaj so evropske volitve - želi Kroesova doseči vzpostavitev enotnega trga telekomunikacij v EU, s čimer bi gostovanje (roaming) postalo stvar preteklosti. Poudarila je, da je Evropska komisija že do sedaj na tem področju storila...

72 komentarjev

Evropski parlament potrdil nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

Evropski parlament - Evropski parlament je v četrtek na rednem majskem plenarnem zasedanju potrdil dogovor, ki nadaljuje nižanje stroškov cen za mobilno gostovanje v državah EU. Projekt je EU začela že leta 2009 in od tedaj vsako leto progresivno znižala najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov pri gostovanju v tujih omrežjih. Direktiva se je iztekla letos, zato je EU pripravila in v četrtek sprejela njeno nadaljevanje.

Za sprejetje uredbe je glasovalo 578 poslancev, proti jih je bilo 10, prav toliko se jih je vzdržalo. S potrditvijo v Parlamentu je uredba preskočila že zadnjo pravno oviro in je sedaj obvezujoča za vse države članice.

Kakor je...

14 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev

EU predlaga nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Letos 1. julija se izteče evropska uredba, ki predpisuje najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov, ko mobilni uporabniki gostujejo v drugi državi v drugem mobilnem omrežju. EU je uspela precej znižati oderuške cene, in sicer jih je zbila na 35 centov na minuto za odhodne klice, 11 centov na minuto za dohodne klice, 11 centov za poslano sporočilo in 50 centov za prenos 1 MB podatkov (cene so brez vključenega DDV). Poleg tega so omejili mesečno porabo na 50 evrov, da bi preprečili visoke račune uporabnikov zaradi nepazljivosti, za višje limite pa je treba operaterja posebej obvestiti.

Evropska komisarka za digitalno agendo...

81 komentarjev

Cenejša mobilna telefonija v EU

Slo-Tech - Včeraj so začele veljati nove najvišje dovoljene cene mobilnega gostovanja v državah Evropske unije, ki jih je Evropski parlament izglasoval 21. aprila 2009. Predvideno je postopno spuščanje, vsako leto 1. julija do vključno letos se cene nekoliko znižajo.

Od včeraj tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV, v oklepajih so stare dosedanje cene):
  • 35 (39) centov na minuto za odhodne klice;
  • 11 (15) centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov (11) za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 50 (80) centov za prenos 1 MB podatkov.
Mobitelove cene so takšne: odhodni klici v EU 0,42 evra na minuto, dohodni klici v EU 0,132 evra na minuto, SMS 0,132 evra, prenos...

27 komentarjev

Evropska komisija predlaga nadaljnja znižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je predstavila predlog nadaljnjega zniževanja maksimalnih cen za gostovanje uporabnikov mobilnih telefonov v tujih omrežjih, ki bi veljale po celotni Evropski uniji. EU znižuje cene že od leta 2009, trenutno pa so v uporabi ceniki od lanskega 1. julija. Zadnje znižanje je določeno za letos, zato si Kroesova želi nadaljevanje tega programa.

Predlagana cena za minuto odhodnega klica v tujem omrežju za leto 2014 znaša 24 centov, medtem ko trenutno znaša 39 centov. Dohodne klice želi Kroesova poceniti s trenutnih 15 centov na 10 centov na minuto. Cenejši bi bil tudi prenos podatkov, saj bi se cena za 1 MB...

22 komentarjev

EU začela javno-zasebno partnerstvo za internet prihodnosti (FI-PPP)

Europa.eu - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je imela včeraj dolg govor, s katerim je orisala novo javno-zasebno partnerstvo za internet prihodnost (FI-PPP). Gre za nov evropski projekt, ki bo potekal v treh fazah v naslednjih petih letih in bo z investicijo 600 milijonov evrov poizkusil predrugačiti, prenoviti in izboljšati internet.

Trenutno je svetovna interneta ekonomija ocenjena na 500 milijard evrov letno, njena rast pa na 12 odstotkov letno. Do leta 2015, ko se projekt izteče, bo po projekcijah dosegla 800 milijonov evrov, kar bo predstavljajo znaten (5,8-odstotni delež) evropskega bruto družbenega proizvoda. Toda ker je bil internet ustvarjen v 70. letih za uporabo, ki z današnjo nima nič skupnega,...

9 komentarjev

Evropsko poročilo o širokopasovnem internetu kaže napredek

Europa.eu - Evropska komisija je objavila poročilo o širokopasovnih povezavah na našem kontinentu, iz katerega je moč razbrati, da smo v primerjavi z lanskim letom napredovali. Četrtina državljanov evropskih držav ima širokopasovni dostop do interneta, kar je dve odstotni točki več kot lani, medtem ko jih šest odstotkov uporablja širokopasovno povezavo na mobilni napravi.

Tudi hitrost ne šepa. Julija 2010 je bilo 29 odstotkov vseh širokopasovnih povezav v Evropski uniji hitrosti vsaj 10 Mbps, kar je dvakrat več kot lani, medtem ko je bilo pet odstotkov povezav hitrejših od 30 Mbps in pol odstotka od 100 Mbps.

Vodilni državi sta Nizozemska in...

10 komentarjev

Od danes cenejši mobilni internet v tujini

Slo-Tech - Z današnjim dnem stopajo v veljavo nove omejitve cen za podatkovno gostovanje na tujih mobilnih omrežjih v državah Evropske unije, ki jih je predpisala Evropska unija z namenom izkoreniniti odiranje strank. Evropski parlament je 21. aprila 2009 s 646 glasovi za, 22 proti in 9 vzdržanimi postavil zgornjo mejo za podatkovno gostovanje in telefoniranje v tujini, ki se spušča trikrat. Prvikrat se je to zgodilo lani, drugič danes, zadnje znižanje pa bomo dočakali 1. julija 2011. Od danes tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV):

  • 39 centov na minuto za odhodne klice;
  • 15 centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 80 centov za prenos 1 MB podatkov.

Od letošnjega marca pa morajo imeti potrošniki možnost nastavitve omejitve porabe. Ob dosegi 80 odstotkov nastavljene omejitve mu mora operater poslati obvestilo, ob dosegi omejitve pa v primeru, da ne prejme drugačnega navodila, izključiti gostovanje. Prav tako bodo morali klice obračunavati...

34 komentarjev

Enotne cene za prenos podatkov znotraj EU

TG Daily - Visoki računi za storitve mobilne telefonije nekaterih nesrečnežev so povzročile, da je vpogled v tematiko naredila kar Evropska Unija. Rezultat je, da so uvedli enotne cene za storitve, ko uporabniki nekega operaterja gostujejo v tuji državi (t.i. roaming). Bolj znana sta predvsem dva primera. V prvem je nemški turist na dopustovanju v Franciji prek mobilnega telefona prenesel in pogledal neko oddajo ter nato od svojega, nemškega operaterja dobil račun za kar 46.000 €. V drugem primeru je šlo za britanskega študenta na izmenjavi, ki mu je v enem mesecu uspel nabrati za 9.000 € stroškov...

43 komentarjev

EGNOS zaživel

EGNOS

PC World - Pretekli teden je začel delovati servis EGNOS, ki bo na evropskih tleh omogočil višjo natančnost določanja položaja s standardi GPS, Galileo in GLONASS. Gre za tako imenovani SBAS (Satellite Based Augmentation System), ki z dodatnimi sateliti pomaga obstoječemu sistemu za globalno pozicioniranje. Sestavljajo ga trije geostacionarni sateliti, okrog štirideset zemeljskih baznih postaj in štirje nadzorni centi; vse to omogoča metrsko natančnost, kar je petkrat bolje od GPS-a.

EGNOS je zaživel 1. oktobra. Njegova uporaba bo brezplačna, pokriva pa 27 držav članic EU. V prihodnjih letih nameravajo pokritost razširiti še na sosednje države in severno Afriko. EGNOS je tako predhodnik Galilea, ki bo evropski sistem za določanje položaja po vsem svetu. Finančne...

19 komentarjev