»

Prihod preizkušanja zdravil na daljavo

The Times

vir: Undark
Undark - V ZDA in zahodnoevropskih državah se tako velika kot manjša farmacevtska podjetja trudijo pospešeno uvesti testiranja novih zdravil na domu.

Nastop novih zdravil na trgu zaznamujejo mnoge regulative, ki terjajo podroben postopek preizkušanja, da se zagotovi varnost in dokaže delovanje substanc. To za podjetja predstavlja zahteven in dolgotrajen organizacijski podvig, ki predstavlja znaten strošek in ima v klasični obliki vrsto slabosti. Pri testih beležijo trideset-odstotni osip sodelujočih, ki gre predvsem na račun dejstva, da se morajo običajno najmanj desetkrat zglasiti na lokaciji za izvajanje preizkusa. Sleherni tak obisk podjetja stane več tisoč evrov po glavi in ko to zmnožimo s številom "poskusnih zajčkov", cena skokovito naraste. Zato ni presenetljivo,...

4 komentarji

Založniki zavrnili kompromisno zamenjavo za SOPO

Bum.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Medtem, ko naša vlada pojasnjuje, da tajna pogajanja niso nič nenavadnega ter da v ACTI zares ne piše nič slabega, je nekaj ameriških kongresnikov vložilo kompromisno zamenjavo za PIPO/SOPO, imenovano OPEN, skupaj z iniciativo keepthewebopen.com.

OPEN zasleduje skoraj iste tarče kot SOPA (blocking foreign rogue websites dedicated to copyright infringment) in ponuja skoraj iste kazni, tj. prepoved poslovanja s kartičarji in oglaševalskimi omrežji (ne pa blokade domene in izbrisa iz iskalnikov). Kako je to potem kompromisni predlog? Postopek za uvedbo blokade je bistveno daljši, omogoča besedo tudi nasprotni strani in posredniku, zahteva mazanje precej več papirja in plačilo precej več...

21 komentarjev

Kaj torej piše v ACTI

Zakaj se je ta sporazum pripravljal v taki tajnosti? Kako točno je to koristilo interesom Evropejcev?

vir: sott.net
Slo-Tech - Kratek pregled čez člene sporazuma, za katerega je Vlada Republike Slovenije 8. septembra lani zapisala, v ničemer "ne bo vplival na [slovenski] pravni red, ne bo imel posledic za proračun, ne na upravo in ne na okolje", bo pa "pozitivno vplival na gospodarstvo, [saj] bo omogočal večjo učinkovitost v boju proti ponarejanju.". Slaba dva tedna zatem, 22.9., oz. dva dni po izglasovanju nezaupnice bivšemu predsedniku vlade so se na vladi tudi formalno odločili za podpis sporazuma.

ACTA je kratica za Anti-Counterfeiting Trade Agreement oz. po naše Trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju. Besedilo si lahko preberete v slovenskem oz. angleškem jeziku. Ima 45 členov, razdeljenih na 6...

137 komentarjev

Wikileaks saga: oviranje obveznih licenc za zdravila v Ekvadorju

Panorama ekvadorskega podeželja

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Južnoameriška država Ekvador, kjer več kot tretjina prebivalcev živi pod pragom revščine, je konec leta 2008 skušala uvesti obvezno licenciranje za originalna zdravila in s tem domačemu zdravstvenemu sistemu zagotoviti dostop do mnogo cenejših generičnih nadomestkov. Mednarodni farmacevtski koncerni so potezi seveda nasprotovali, podrobnosti pa so razvidne iz štirih nedavno objavljenih depeš ameriške ambasade v Quitu, glavnem mestu Ekvadorja.

Še pred izdajo predsedniškega dekreta št. 118 v oktobru 2008 naj bi se...

15 komentarjev

V javnost pricurljala kopija pacifiške ACTE

Slo-Tech - Želje ameriške založniške industrije, kot jih formulirata RIAA in MPAA in z diplomatskimi ukrepi koordinira pisarna ameriškega trgovinskega predstavnika, ostajajo visoke. Vzporedno s pogovori o čezatlantskem protipiratskem sporazumu ACTA že več let v podobni tajnosti potekanjo pogajanja s pacifiškimi državami, o širšem zunanjetrgovinskem sporazumu. Del teh pogajanj, imenovanih Trans-Pacific Partnership (TPP) je tudi poglavje o intelektualni lastnini. Ameriško pogojalsko izhodišče, označeno kot strogo tajni dokument, je nedavno pricurljal v javnost. Splošni konzenz med komentatorji je, da si ZDA prizadevajo dobiti vse, kar so hoteli že z ACTO, pa jim ni uspelo.

Kopija ameriškege predloga je na voljo tukaj, povzetek pa so že pripravili v daljši obliki pri KEI online in v krajši pri Ars Techica. Sporazum je izredno širok, saj pokriva vsa področja intelektualne lastnine (avtorsko pravico, patente, blagovne znamke, geografske označbe, generična zdravila). Pravne formulacije so izredno...

31 komentarjev

SWIFT preskočil prvo oviro

Heise - Kontroverzni sporazum SWIFT, ki bi ameriškim pravosodnim organom omogočil spremljanje podrobnosti o evropskih finančnih transakcijah (o osnutku dogovora smo že pisali), je v svojem drugem poizkusu uspešno preskočil prvo oviro. Včeraj so predstavniki Evropske unije in ZDA v Bruslju podpisali sporazum, po tem ko je vseh 27 držav podprlo sporazum.

Sedaj je vse odvisno od Evropskega parlamenta, ki bo o njem razpravljal prihodnji teden. Ker so poslanci pretekli teden uspeli doseči pomembne spremembe v besedilu, ki služijo večji zaščiti podatkov, je pričakovati potrditev tudi v Parlamentu. Podporo sporazumu so napovedale tako konzervativne kot liberalne frakcije. V tem primeru bi lahko SWIFT stopil v veljavo že 1. avgusta.

Španski notranji minister Alfredo Pérez Rubalcaba - Španija predseduje EU - je ob podpisu pogodbe dejal, da gre za pomemben korak k večji varnosti v Evropi in ZDA. V Ameriki so podpis pozdravili z besedami, da zapira eno izmed varnostnih lukenj v boju proti terorizmu.

22 komentarjev

Znan osnutek sporazuma SWIFT

Heise - Britanska organizacija Statewatch je na svojih spletnih straneh objavila osnutek novega sporazuma SWIFT, ki ga po spodleteli potrditvi prvega v Evropskem parlamentu Evropska komisija želi videti sprejetega, poroča Heise. Novi sporazum je nekoliko omiljena verzija propadlega: uporaba zbranih podatkov bo morala biti določena jasneje, poleg tega pa vključuje še pravico do vpogleda in popravek ali izbris napačnih podatkov. Denarna nakazila znotraj evroprostora ne bodo zajeta v sporazumu, bo pa poizvedovanje mogoče brez sodne odločbe. Prav tako ni znana natančna količina podatkov, ki jih bodo ZDA dobile.

Včeraj je Evropska komisija objavila, da so končali pogajanja z ZDA, tako da je objavljena verzija sporazuma dokončna. Sedaj ga mora potrditi še vseh 27 držav...

11 komentarjev

Bo uporaba odprtokodnega programja postala zločin?

Guardian - Če ste mislili, da z uporabo odprtokodnega programja ne kršite zakona, je morda čas za ponoven premislek. Kot je namreč ugotovil predavatelj na University of Edinburgh Andres Guadamuz, je International Intellectual Property Alliance (članici združenja so tudi MPAA, RIAA in BSA) pri ameriškem trgovinskem predstavniku pričela z lobiranjem, katerega cilj je, da bi uporabo odprtokodnega programja obravnavali enako kot piratstvo.

Predlagajo namreč, naj ZDA zaradi uporabe oziroma spodbujanja uporabe odprtokodnega programja Indonezijo, Brazilijo in Indijo uvrstijo na posebno poročilo z imenom "Special 301 watchlist" Gre za posebno poročilo, katerega cilj je preučiti "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu. V poročilu se pogosto znajdejo države, kjer proizvajajo ponarejena zdravila ali druge izdelke (ponarejena v smislu da pri proizvodnji ne upoštevajo pravic intelektualne lastnine) - nekakšen seznam tim. sovražnikov kapitalizma - ZDA pa nato na te države...

113 komentarjev

Bodo mejni organi pregledovali ali iPodi in mobilni telefoni vsebujejo piratske vsebine?

Slashdot - Kot poročajo na canada.com, se tudi kanadska vlada skupaj z EU in ZDA tajno dogovarja o sprejemu posebnega trgovinskega sporazuma proti ponarejanju (tim. Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Gre za predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini, o katerem smo že poročali pred kratkim, na dan pa je prišlo še nekaj novih podrobnosti.

V okviru sporazuma naj bi se namreč države podpisnice zavezale, da bodo sprejele ustrezno zakonodajo, ki bo mejnim organom podelila pravico pregledovati ali iPodi, mobilni telefoni potnikov in podobne naprave vsebujejo nelegalno prenešene avtorsko zaščitene vsebine.

V primeru, da bodo mejni organi na elektronski napravi potnika odkrili nezakonite vsebine, bo kršitelj seveda kaznovan, osnutek sporazuma pa omenja tudi možnost zaplembe oz. uničenja naprave, kjer se je nahajala nezakonita vsebina. Kanadski mejni organi sicer že lahko pregledujejo prenosne računalnike z namenom odkriti ali se na njih nahaja otroška pornografija, po omenjenem...

133 komentarjev