»

Apple od Intela kupoval proizvodnjo modemov za telefone

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Kot poročajo ameriški mediji (novica je plačljiva, alternativni vir, sta se Apple in Intel donedavna pogovarjala o prevzemu Intelove divizije modemov za pametne telefone. Pogovori so se začeli lani poleti, končali, sicer neuspešno, pa naj bi se prav v času sklenitve poravnave med Applom in Qualcommom. Kar je nekako logično, saj je del poravnave tudi dogovor o vnovični dobavi modemskih čipov s strani Qualcomma.

Skoraj istočasno so iz Intela sporočili, da se umikajo iz razvoja 5G modemov in, kot je pred dnevi potrdil izvršni direktor Bob Swan, je bila razlog prav omenjena poravnava. V vodstvu so namreč ugotovili, da po njej to zanje ne more biti več dobičkonosen posel. Zdaj menda iščejo...

0 komentarjev

Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Reuters - Po pričakovanjih bosta Samsung in Apple vztrajala v grenko-sladkem zavezništvu, ki navkljub občasno drugačnim predstavam v javnosti obema podjetjema izdatno koristi. Samsung bo ostal glavni proizvajalec čipov za prihajajoč Applov pametni telefon iPhone, kar smo napovedovali že decembra.

Samsung naj bi bil odgovoren za proizvodnjo približno treh četrtin vseh dobavljenih čipov, piše Reuters, sklicujoč se na južnokorejske časnike. Samsung bo čipe za Apple proizvajal v tovarni v Austinu v Texasu, ki je ena izmed dveh, ki so ju opremili za proizvodnjo v 14 nm-FinFET tehnologiji. Apple bo tako dobil čipe, na katerih se bo svetil dragocen napis Izdelano v ZDA.

Podatkov o teži pogodbe ni, a zagotovo ne gre za malo denarja. V letu 2013 naj bi Apple za...

47 komentarjev

Samsung za Apple že začel proizvajati A9

Slo-Tech - Medtem ko sta iPhone 6 in iPhone 6 Plus s procesorskim čipom A8 še vedno velik hit, je Samsung že začel proizvajati njegovega naslednika A9; za zdaj gre za preizkusne primerke.

Proizvodni proces se še vedno manjša, pa čeprav se približujemo skrajnim fizikalnim mejam miniaturizacije. A7 je bil zgrajen v 28 nm, A8 v 20 nm, medtem ko bo A9 v 14 nm FinFET. Gre torej za primitivne, a vendarle prve korake v svet 3D-čipov. Samsung ima trenutno dve tovarni, v katerih lahko proizvaja v tem postopku: v Austinu v ZDA in v Giheungu v Južni Koreji. Čipe A9 za zdaj izdelujejo le v Austinu, kar je bila bojda Applova zahteva, saj bodo imeli tako čipi naziv Made in USA. V tovarno so vložili skoraj štiri milijarde dolarjev, da so jo pripravili na novo tehnologijo.

Zgodovina se...

14 komentarjev

Zaradi izdaje Applovih skrivnosti leto dni zapora

Slo-Tech - Nekdanjega Applovega zaposlenega Paula Shina Devina so v Kaliforniji obsodili na leto dni zapora, ker je dobaviteljem prodajal Appove poslovne skrivnosti. Zaradi prevare, pranja denarja in prejemanja podkupnin mu je grozilo do 20 let zapora, s priznanjem pa si je prislužil zgolj enoletno kazen. Vrniti bo moral tudi 4,5 milijona dolarjev protipravno pridobljenih sredstev.

Devine je bil v Applu od leta 2005 do aretacije leta 2010 zadolžen za iskanje in pogajanje z dobavitelji. Tem istim dobaviteljem pa je prodajal informacije o prihajajočih Applovih izdelkih, s čimer se je izdatno odebelil tekoči račun. Podjetja so si želela na ta način izboljšati pogajalske možnosti, da bi dobila posel z Applom. Kot smo videli v primeru GTAT, je Apple trd pogajalec in neizprosen naročnik, a posli z njim lahko podjetje potopijo ali proslavijo.

Devina so...

4 komentarji

Apple dobil prve čipe iz TMSC-ja, čedalje manj odvisen od Samsunga

The Wall Street Journal - Apple je prejel prvo pošiljko mikroprocesorjev iz TMSC-ja, poroča Wall Street Journal. S tem je TMSC zaprl usta vsem, ki niso verjeli, da bodo sposobni realizirati lansko pogodbo, ki so jo sklenili z Applom. Največ lahko izgubi Samsung.

Ta je bil dolga leta edini dobavitelj mikroprocesorjev za Applove iPhone, a je bilo njuno partnerstvo grenko-sladko, saj sta bili podjetji nenehno zapleteni v tožbe zaradi medsebojnih kršitev patentov. Samsung je Applov najpomembnejši dobavitelj in hkrati njegov največji konkurent. Zato si Apple že dlje časa prizadevati diverzificirati svoje kanale in to vključuje proizvodnjo čipov v TMSC-ju. S tem je Apple dobil več manevrskega prostora tudi pri pogajanjih s Samsungom, od katerega lahko sedaj...

28 komentarjev

Intel proizvajalec procesorjev za Applove mobilne naprave?

EETimes - Medtem ko Intel že proizvaja procesorje za Applove namizne računalnike Mac, viri pravijo, da se bo Intel bržkone postal tudi proizvajalec in dobavitelj procesorjev za Applove mobilne naprave iPad, iPod touch in iPhone. Trenutno to počneta Samsung in TMSC, a naj bi se v prihodnjem letu zgodila zamenjava.

Ta je do neke mere logična, saj bosta od nje, če se seveda uresniči, imeli koristi obe podjetji. Apple je pomemben igralce na trgu elektronskih naprav in lahko Intelu zagotovi veliko posla s svojimi naročili, medtem ko lahko Intel s svojim znanjem in proizvodnimi sposobnostmi izdatno pomaga tudi Applu. Ob tem ni odveč poudariti, da je odnos med Samsungom in Applov v zadnjem času zelo čuden. Podjetji se vzajemno tožita...

7 komentarjev

Adobe ukinja podporo Flasha za iPhone

Wired News - Adobe je napovedal, da bo prenehal razvijati Flash za Applove iPhone in iPade. Mike Chambers iz Adoba pojasnjuje, da je cilj Flasha omogočiti razvijanje aplikacij za rabo na več platformah, medtem ko Apple želi ravno nasprotno. Huda Adobova reakcija je odgovor na nova Applova pravila za razvijalce. Ta od piscev aplikacij terjajo, da jih pišejo v programskih jezikih,...

62 komentarjev

Apple Tablet bo imel stylus?

engadget - O Applovem tabletu kroži ogromno govoric, medtem ko nekateri celo dvomijo, da ga bo Apple sploh izdelal. Podobna je bila tudi zgodba pred izidom iPhonea, na katerega je kazalo precejšne število patentov, Apple pa je njegov obstoj kategorično zanikal. Na resničnost tableta, ki bi ga lahko pričakovali že naslednje leto, namiguje tudi patent, ki je bil vložen že v letošnjem juliju ter je pravkar postal javen. Pri Applu so patentirali poseben sistem rokovanja z digitalnim črnilom, kot odličen primer naprave, ki je pravzaprav računalnik in uporablja pisalo, pa so podali prav tablete. Patent, kot že rečeno, nekoliko spremeni dosedanje sisteme zaznavanja pisala, saj namesto...

18 komentarjev

Varnostna luknja v .Mac

.Mac

vir: Slashdot
Slashdot - Slashdot poroča, da je bila najdena majhna, a pomembna varnostna luknja v Applovem servisu .Mac, točneje, v t.i. iDisku. Problem je v dejstvu, da se ni mogoče odjaviti, ko uporabnik dostopa oddaljeno do svojih datotek preko spletnega brskalnika. V tem primeru lahko kdorkoli kasneje dostopi do tega iDiska samo s preprostim klikom na povezavo v zgodovini brskalnika. Zatem se dajo datoteke preprosto prenašati ter brisati.

Zaenkrat pri Applu še niso podali nobenega odgovora, tudi sporočilo o problemu na Apple forumih je bilo zbrisano brez obrazložitve.

21 komentarjev

DDR-II in Intelova čipovja zanj

EBN - Po Samsungu je tudi Intel uradno najavil proizvodnjo svojih DDR-II čipov. Uradno naj bi jih dočakali prihodnje leto, so sporočili po sestanku JEDEX konference, ki je tekla ta teden v San Joseu. Natančnih datumov pri Intelu niso želeli razkriti, poudarili so le, da bo DDR-II na voljo v drugi četrtini prihodnjega leta. Povedali so še, da pripravljajo tri čipovja za svoje procesorje in dotični pomnilnik.
  • Grantsdale za osebne računalnike,
  • Alviso za prenosnike in
  • Lindenhurst za strežnike.
Vsa imena so zazdaj še kodna.

Izvirna novica.

0 komentarjev

Apple kupuje PowerPC oddelek od Motorole

The Register - Izgleda, da nas to leto čaka še en velik nakup. Po prodaji CompaQ-ove Alphe Intelu, so se za nekja podobnega odločili tudi pri Applu. Apple je bil dolgotrajni partner Motorole, saj mu je le-ta dobavljala PowerPC procesorje, sedaj pa so se možje pri Applu odločili, da bodo sami poskrbeli za razvoj procesorjev. Apple bo nekje v naslednjem letu odkupil Motorolin PowerPC oddelek za približno 500 milijonov $. Roko na srce, PowerPC procesorji so bili včasih odlična alternativa Intelovim Pentiumom 3 in AMD-jevim Athlonom, potem pa jih je povozil čas. Medtem ko si najmočnejši Applov računalnik lasti 733 Mhz PowerPC procesor, Intel in AMD že naskakujeta mejo 2 Ghz (!). Čeprav se Apple in Motorola sklicujeta, da ni vse v frekvenci procesorja, procesorja še vedno ne moreta konkurirati Intelovim in AMD-jevim zverinam. Prav zato je Applova dolžnost, da v prihodnje malce približa svoje PowerPC procesorje konkurenci. Več podrobnosti in prihodnje Applove načrte si lahko ogledate tukaj....

5 komentarjev