»

Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem

Slo-Tech - Naslednje v vrsti podjetij, ki so (vsaj začasno) naredila križ čez Huawei, je ARM. Dogodek je pomemben predvsem zato, ker je ARM britansko podjetje, a se je vseeno odločili slediti ameriškemu zgledu. Po internih dokumentih, ki jih je pridobil BBC, so zaposleni že dobili okrožnico, naj ustavijo vse aktivne pogodbe, podporo in druge aktivnosti s Huaweijem. Podjetje je zapisalo, da dizajni vsebujejo tehnologijo, ki izvira iz ZDA, zato je ne smejo dobavljati Huaweiju.

Če bo ARM pri svoji odločitvi vztrajal dlje časa, je to za Huawei izjemno hud udarec. Medtem ko je Android še možno nadomestiti (navsezadnje je odprtokoden), je pri ARM-jevih čipih to skorajda nemogoče. Razvoj lastnih čipov je možen, a gre za drago in počasno početje. ARM-jevi čipi niso le sestavni...

198 komentarjev

Bo Windows za ARM dobil emulator x86?

ZDNet - Glavni problem Windows za ARM je prav dejstvo, da je napisan za arhitekturo ARM. Samo po sebi to seveda ne predstavlja težave, a običajno želimo poganjati še kaj drugega poleg golega operacijskega sistema. Aplikacij za ARM je malo, zato je Windows RT na tablicah in Surfaceu zgolj pogojno uporaben. Na pametnih telefonih teh težav ni, ker zanje že zaradi samega vmesnika pišejo namenske aplikacije, a na velikih tablici bi včasih želeli pognati kaj iz sveta x86. Odslej bomo lahko.

ZDNet je iz zanesljivih virov izvedel, da bo ena izmed naslednjih verzij Windows 10 za ARM dobila...

73 komentarjev

AMD pripravlja obilico strežniških novosti

Sistem Seamicro z visokim številom jeder

vir: AnandTech
AnandTech - Jasno je, da AMD na področju namiznih, relativno visoko zmogljivih procesorjev bolj ali manj stagnira. A to morda ni tako hudo, kot se je zdelo še pred leti, saj je ta del računalniškega sveta zadnjih nekaj let v upadanju. Po drugi strani beležimo rast mobilnih naprav, ki pa so procesorsko relativno šibke. Posledične se vedno bolj in bolj zanašajo na oblačne storitve, torej na strežnike. AMD počasi koraka proti varčnim čipom, namenjenim mobilnim napravam (majhni in lahki prenosniki, tablični računalniki), a še več stavijo v strežniškem svetu. Strategija zna biti odlična, saj so predstavili nekaj zanimivih novosti, nasploh pa strežniški svet prinaša višje dobičke. Pri AMD-ju največ očitno stavijo na...

8 komentarjev

AMD licenciral ARM Cortex A5

Wired News - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali že dlje časa. AMD, ki je doslej izdeloval le čipe na arhitekturi x86, je od ARM-ja licenciral Cortex A5. Gre za enega izmed enostavnejših ARM-jevih čipov, ki porabi sila malo energije in zasede ravno tako malo prostora na jedru. AMD je s tem napravil majhen korak, saj še ne bodo izdelovali čipov, ki bi v celoti temeljili na tehnologiji ARM, je pa to prvi korak v to smer, pri čemer seveda ni rečeno, da bodo to pot kdaj prehodili do konca.

AMD je še pred petimi meseci na logično...

6 komentarjev

Windows 8 za ARM ne bo podpiral starih programov

vir: engadget
ZDNet - Letos nas je Microsoft presenetil z napovedjo, da bo naslednja verzija Windows 8 izšla tudi v inačici za arhitekturo ARM. Izid sicer ne bo sočasen z inačicama za x86 in x64. Ob napovedi je Microsoft demonstriral delujočo različico Officea za Windows 8 ARM, a še vedno bo velik problem arhitekture pomanjkanje programske opreme.

Microsoft je očitno potrdil, da na Windows 8 ARM ne bo tekla nobena programska oprema, napisana za x86 ali x64, pravijo v Intelu. To pomeni, da ne bo nobenih trikov, bližnjic ali emulatorjev, ki bi vendarle omogočili prihod velikega števila že napisanih aplikacij za Windows na ARM. Tako bo izidu in tako bo ostalo tudi kasneje, saj Microsoft ne načrtuje nobenih korakov v tej smeri tudi pozneje.

Po...

40 komentarjev

AMD ne razmišlja o ARM

TG Daily - Pred kratkim so se na spletu razvila ugibanja, da naj bi AMD razmišljal o pridobitvi licence za procesorje ARM, ki bi jih nato uporabil za pogon mobilnih naprav. John Taylor iz AMD-ja pojasnjuje, da ne razmišljajo o ARM, saj je po njihovem mnenju za mobilni svet APU v naboru x86 tisto pravo.

Pravi, da ARM nima nobene opazne prednosti pred x86, še posebej ko ga primerjamo z APU-ji. Ti namreč na netbookih omogočajo enodnevno avtonomijo baterije, hkrati pa nudijo večjo računsko moč od katerekoli druge procesne enote. Hkrati podpira vrsto operacijskih sistemov, kar je dodatni razlog, da se bo x86 najverjetneje obdržal kot vodilna arhitektura. Lažje je namreč znižati porabo procesorjev x86 kakor povečati zmogljivost ARM-jev, je uradno stališče podjetja.

Globalfoundries, ki je nastal z ločitvijo livarskega dela podjetja iz nekdanjega...

3 komentarji

CES 2011: Nvidia napovedala ARM-procesorje Denver za strežnike (in namizne računalnike)

Nvidia - Nvidia je najavila, da s podjetjem ARM Holdings razvijajo prvi procesor na arhitekturi ARM, ki bo namenjen napravam z veliko potrebo po računski moči. Doslej je bil ARM nišni produkt, ki se je odlično prodajal v mobilnih telefonih, krmilnikih, poceni mikroprocesorjih in podobno, koder sta cenenost in varčnost pomembnejši od zmogljivosti. To se kani spremeniti.

Novica se izvrstno sklada z Microsoftovo napovedjo, da bodo v prihodnji verziji Windows podprli ARM. Nova generacija procesorjev se za zdaj kodno imenuje Denver bo Nvidii omogočila prodor na nove trge, je na CES-u pojasnil njen izvršni direktor Jen-Hsun Huang. Vodja razvoja v Nvidii Bill Dally dodaja, da se bomo s tem končno znebili hegemonije in neučinkovitosti...

40 komentarjev

SOI zmanjša porabo

Shema SOI tranzistorja

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - ARM, znan po svojih varčnih procesorjih, ki se nahajajo predvsem v prenosnih napravah, bo očitno postal še mnogo bolj varčen. Dogovori z GlobalFoundries pomenijo, da bodo procesorji ARM lahko zdaj izdelani s postopkom SOI (Silicon On Insulator), katerega najbolj znan uporabnik je AMD. Zanimivo je, da testni primerki procesorjev ARM, izdelanih na SOI postopku, niso delo tovarn GlobalFoundries, temveč so jih pripravili v francoski družbi Soitec, ki skrbi tudi za okrožnico o SOI industriji.

Za neposredno primerjavo so pripravili dve identični jedri, osnovani na ARM11 procesorju, ki ga je moč najti v iPhoneu. Eno je bilo seveda izdelano s SOI postopkom, medtem ko so drugo izdelali v običajnem, t.i. bulk CMOS postopku. Pri enaki hitrosti je SOI jedro porabilo kar 40% manj...

27 komentarjev

OLPC po novem s procesorji Arm

Slashdot - Iniciativa OLPC (One Laptop Per Child) se je odločila, da bo počasi prenehala uporabljati procesorje na arhitekturi x86, marveč bo v prihajajočem (napovedani datum prihoda je 18 mesecev od zdaj) prenosniku XO-2 raje posegla po varčnejših procesorjih Arm, da bi dosegla daljšo avtonomijo prenosnika. Spomnimo, da trenutno uporabljani procesor XO-1 poseduje AMD-jev čip Geode, ki je arhitekture x86.

Glavni cilj OLPC-ja je že omenjeno daljše delovanje prenosnika ob večji funkcionalnosti, je dejal Ed McNierney. Trenutno Geode porabi 5 W, kar je za večino ljudi izredno malo, a za OLPC predstavlja velik problem, je še dodal. Nekoliko čudna je izjava predsednika Negroponteja, ki je Microsoft pozval, naj čim prej napravi verzijo Windows, ne Windows Mobile, ki bo tekla na Arm. Trenutno je do česa takega še daleč, a Negroponte pravi, da se v 18 mesecih utegne marsikaj zasukati. Iz Redmonda še ni komentarjev. Tudi sicer pa otrokom poznavanje odprtokodnega sistema gotovo ne bi škodilo. Več o tem.

14 komentarjev

Bomo odslej kupovali AMD Radeone?

PC Pro - AMD je naznanil, da bodo ukinili ime pred kratkim prevzetega podjetja ATI. Nove grafične kartice bodo na trg prihajale kar pod AMD-jevim imenom. Kar se tiče družine kartic Radeon, AMD zaenkrat o ukinitvi te znamke sicer razmišlja, vendar jo verjetno ne bodo ukinili. Richard Baker iz AMD-ja pojasnjuje, da je bil nakup ATI-ja prevzem in ne združitev, zato je povsem logično, da se njegovo ime ne bo obdržalo.

30 komentarjev

Intel in Texas Instruments z ARM licenco

The inquirer - ARM je podjetje, ki je v stilu Rambus-a patentiralo svojo ARM arhitekturo, ki se nanaša na procesorje, vendar le-teh ne proizvaja, ampak se ukvarja predvsem s prodajanjem licenc. Intel in Texas Instruments, ki ga večina pozna po kalkulatorjih sta pred kratkim zakupila to licenco (Intel jo je samo podaljšal). Intel ima pravico do uporabe prihajajoče ARM v6 arhitekture, ter do spreminjanja le te, če bodo programi tako zahtevali. Tako se lahko v kratkem nadejamo Xscale StrongARM procesorjev s prej omenjeno tehnologijo, ki jih bo Intel namenil napravam PDA, brezžičnim in mrežnim napravam. ARM pa je poleg v6 arhitekture prodal Intelu licenco, ki mu dovoljuje uporabo ARM7TDMI in ARM946E-S jeder.
Texas Instruments se ne zanimajo za CPU procesorje, ampak za DSP procesorji (digital signal processors), katere bodo tako kot pri Intelovih procesorjih razširili z novo v6 arhitekturo.

0 komentarjev