»

Začel se je triletni program Windows 7 Extended Security Update

Microsoft - Čeprav je Windows 7 star že častitljivih deset let, ga še vedno najdemo na več kot četrtini računalnikov. To predstavlja problem, ker se bo tudi podaljšana brezplačna podpora prihodnji mesec iztekla. Njeno mesto bo prevzel plačljivi program ESU (Extended Security Update), ki bi po prvotnih načrtih moral biti namenjen zgolj velikim podjetjem, a je še vedno velika razširjenost Microsoft prisilila, da ga ponudi tudi malim podjetjem.

ESU se je začel ta mesec in bo trajal do januarja 2023. ESU je treba kupiti za vsak računalnik posebej in za vsako leto posebej. Kdor ga ne naroči prvo leto, mora drugo leto plačati naročnino za obe leti. Najprej je Microsoft trdil, da bo ESU na voljo le kupcem skupinskih licenc (Software Assurance), kamor se uvrščajo velika podjetja, ki imajo licence za Windows 7 Professional in Enterprise. Ko je postalo jasno, da bo Windows 7 vztrajal tudi drugod, je Microsoft sporočil, da bodo popravke lahko kupila tudi mala in srednja podjetja. Ta bodo lahko dobila...

29 komentarjev

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

vir: CNBC
CNBC - Uber, podjetje, ki običajne šoferje spreminja v taksiste, je objavilo rezultate svojega letošnjega drugega kvartala. Neto dobiček jim je glede na enako lansko četrtletje zrasel za 51 %, na 2,7 milijarde ameriških dolarjev, prihodki pa so znašali 12 milijard, kar je 41 % povečanje na enako lansko obdobje. Glede na letošnji prvi kvartal, se je rast podjetja sicer nekoliko upočasnila. Še bolj pomembno pa je, da se je ob rasti prihodkov in dobička, povečala tudi njihova izguba, v drugem četrtletju je ta znašala 404 milijone USD, v primerjavi s 304 milijoni iz prvega. Izgube gre sicer večidel pripisati nedavnim velikim naložbam podjetja, zlasti v širitev storitve Uber Eats za dostavo hrane ter v podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi in skuterji.

Precej...

4 komentarji

Microsoftov dobiček nekoliko upadel

Microsoft - V tretjem četrtletju fiskalnega leta 2015, ki se je za Microsoft pravkar zaključilo, so v Redmondu ustvarili 21,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je temu navkljub zmanjšal za pet odstotkov in dosegel 6,6 milijarde dolarjev. Nekaj dobička, približno 190 milijonov dolarjev, je odnesla integracija in prestrukturiranje prevzete Nokie. Vseeno so nekoliko presegli pričakovanja Wall Streeta, zlasti pa so investitorje navdušili z vrnitvijo 7,5 milijarde dolarjev v obliki izplačil dividend in odkupa lastnih delnic.

Prodaja storitev, zlasti Office 365 in Azure, raste in pomembno prispeva k prihodkov, medtem ko prodaja Windows in Office upada. Windows 10 pričakujemo v naslednjih mesecih in bo - tako upa...

47 komentarjev

Digitalna prodaja glasbe dohitela fizične nosilce

Slo-Tech - Prihodki glasbene industrije že vse od razmaha digitalnih poti do vsebin upadajo, a morebiti se je lani začel trend obračati. Mednarodno združenje glasbene industrije (IFPI) je objavilo poročilo o prodaji glasbe v letu 2014, v katerem izpostavljajo rast prihodkov iz prodaje glasbe prek digitalnih virov ter praktični konec upada skupnih prihodkov.

Lani so prihodki upadli le za 0,4 odstotka v primerjavi z letom pred tem in...

19 komentarjev

Microsoftovo četrtletje brez večjih presežkov

Microsoft - Izteklo se je drugo četrtletje v fiskalnem letu 2015 za Microsoft, ki je danes razkril svoje poslovne rezultate za minule tri mesece. Prihodki so v primerjavi s preteklim letom zrasli, dobiček pa je malo padel. Prodaja strojne opreme je bila Microsoftova najmočnejša karta, medtem ko je Windows razočaral.

V zadnjem kvartalu so prodali za 26,5 milijarde dolarjev blaga in storitev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja pa se je zmanjšal za dva odstotka in je znašal 7,8 milijarde dolarjev. Glavni razlog za upad so stroški zaradi reorganizacije in nakupa dela Nokie, ki so čisti dobiček potisnili na 10 odstotkov nižjo raven kot lani, torej na 5,6 milijarde dolarjev.

Prodaja Surface 3 teče odlično, saj so prihodki iz te skupine (vse...

3 komentarji

Microsoft z rekordnimi prihodki, dobiček nekoliko sklestila Nokia

The Wall Street Journal - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki je že sodilo v fiskalno leto 2015, zbral rekordne prihodke in ustvaril zelo soliden dobiček. Tudi zavoljo dobre prodaje storitev v oblaku ter mobilnih telefonov so prihodki zrasli na 23,2 milijarde dolarjev, dobiček pa se je nekoliko spustil na 5,8 milijarde dolarjev.

Razlog za osemodstotni padec dobička so uradno stroški za integracijo in prestrukturiranje v višini 1,14 milijarde dolarjev, kar z drugimi besedami pomeni, da je ta del požrl nakup Nokie, za katero so odšteli sedem milijard dolarjev. Microsoft je za odpravnine odpuščenih zaposlenih iz Nokie (18.000 ljudi) in reorganizacijo oddelka porabil 1,05 milijarde dolarjev. V naslednjim četrtletju jih iz tega naslova čaka še pol milijarde dolarjev stroškov. Brez tega bi...

25 komentarjev

Microsoft povečal prihodke iz storitev v oblaku

Novi izvršni direktor na prvi predstavitvi četrtletnih rezultatov

Microsoft - Počasi se zaključuje obdobje razkrivanja poslovnih rezultatov računalniških gigantov za prvo letošnje četrtletje. Ker prodaja osebnih računalnikov že nekaj časa pada in ne kaže znakov okrevanja, si morajo podjetja iskati druge niše. Ena izmed velikih priložnosti so storitve v oblaku, kjer je Microsoft v letošnjem letu beležil visoko rast.

V prvih treh mesecih so ustvarili 20,4 milijard dolarjev prihodkov, kar je zgolj za odtenek manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je znižal za osem odstotkov in je dosegel 6,97 milijard dolarjev, kar pa je še vedno več od pričakovanj analitikov. Zato je tudi delnica podjetja poskočila za skoraj štiri odstotke. Lanski čisti dobiček je bil namreč posledica enkratnih dogodkov...

4 komentarji

Microsoft povečal dobiček in prihodke

Microsoft - Microsoft je presenetil s poslovnimi rezultati za preteklo četrtletje, v katerem je povišal prihodke in dobiček nad pričakovanja analitikov. V treh mesecih so prihodki zrasli za 16 odstotkov na 18,5 milijard dolarjev, dobiček pa se je povzpel do 5,2 milijarde dolarjev, kar predstavlja 17-odstotno rast. Delnica podjetja je takoj po objavi rezultatov poskočila za pet odstotkov.

Toda Microsoftovo poslovanje sestavljata dve precej različni strani. Prodaja programske opreme in storitev podjetjem gre kot po maslu in je zrasla za 10 odstotkov. Tu najdemo oblačne storitve, Exchange, SQL Server, Lync in podobno. Nekoliko slabše gre za oddelku za končne uporabnike, ki prodaja Windows, strojno opremo kakor Surface, oglaševanje in...

125 komentarjev

Prodaja iger po dolgem času spet zrasla

GameSpot - September je bil po dolgem času spet izjemno uspešen za prodajalce računalniških iger, konzol in pripadajoče opreme. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja v ZDA zrasla za 27 odstotkov in dosegla 1,1 milijarde dolarjev; če pa prištejemo še prodajo rabljenih iger in izposojo, se približamo že 1,9 milijarde dolarjev.

Zanimivo je, da je celotna rast prodaje posledica enega samega naslova. Gre seveda za Grand Theft Auto 5, ki je v pičlem tednu nabral milijardo dolarjev prihodkov. Tako je bila celotna rast skoncentrirana na konzolski trg, ki je zrasel za 52 odstotkov na 750 milijonov dolarjev. (Pozor, prodaja GTA 5 velja za cel svet, podatki o rasti in skupnem znesku pa se nanašajo na ZDA.) Prodaja...

21 komentarjev

Sony nadaljuje s simboličnim dobičkom

Slo-Tech - Sony nadaljuje preporod, saj so vnovič četrtletje zaključili s pozitivnim rezultatom. Pred tremi meseci so prvikrat po petih letih leto zaključili z dobičkom, trend pa se nadaljuje. Prvo četrtletje v novem fiskalnem letu so končali s 3,5 milijardami jenov (26 milijonov evrov) dobička, medtem ko so še v enakem obdobju lani pridelali 25-milijardno izgubo. To je sicer bolj zaokrožitvena napaka kot resni dobiček, saj so imeli v tem času prihodkov za 13 milijard evrov, kar je 13 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Čedalje glasnejše pa so govorice, da se bo Sony razdelil. Daniel S. Loeb iz newyorškega hedge sklada Third Point, ki je že v Yahooju izvedel pravi puč, želi oddvojitev oddelka za zabavo iz podjetja. V Sonyju nad tem niso preveč navdušeni, finančni direktor pa...

17 komentarjev

Intel presegel pričakovanja, skrb vzbujajo le Atomi

Intel - Zanimivo je, kako investitorji reagirajo na rekordne rezultate podjetij zelo različno, odvisno od predhodno vračunanih premij v tečaj delnice. Medtem ko je Googlova delnica po objavi rekordnih izidov strmoglavila za skoraj deset odstotkov, ker podjetje ni zadovoljilo apetitov in pričakovanj analitikov, so Intelov rekordni izplen pospremili s triodstotno rastjo.

Procesorski gigant je v letu 2011 ustvaril 54,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za četrtino več kot predlani, in ob tem pobral 13,7 milijarde dolarjev čistega dobička oziroma petino več kot leto poprej. Dobiček na delnico se je povečal na 2,53 dolarja (P/E razmerje 10,4), s čimer je podjetje še vedno relativno poceni. Podrobnejši pregled samo zadnjega kvartala prav tako razkriva rekordno četrtletje, saj so od...

9 komentarjev

Microsoft rekordno v zadnjem četrtletju

Microsoft - Microsoft je v prvem četrtletju novega fiskalnega leta, ki se je zaključilo konec septembra, posloval rekordno. S prodajo so zaslužili 17,37 milijarde dolarjev, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in najboljši rezultat za katerokoli prvo četrtletje v zgodovini, hkrati pa so ustvarili še 5,74 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot lani. S temi rezultati so zgolj za odtenek presegli napovedi analitikov (o prihodkih 17,24 milijarde dolarjev), delnica podjetja pa je zaključku trgovanja ni dosegla bistvene spremembe tečaja v primerjavi z otvoritvenim.

Še vedno velja, da je glavna molzna krava v Redmondu pisarniški paket Office, ki ga prodaja...

14 komentarjev

Intel sicer z rekordnim dobičkom, a slabo prodajo Atomov

vir: CNet
Intel - Intel je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Procesorski velikan je razveselil vlagatelje in pozitivno presenetil analitike, saj so zabeležili 14,2 milijarde dolarjev prihodkov (28 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), s čimer so ustvarili rekordnih 3,5 milijarde dolarjev dobička (17-odstotna rast). Bruto marža se je znižala za 2,6 odstotne točke na 63,4 odstotka. Na novo so zaposlili 3400 zaposlenih, tako da imajo sedaj okrogli 100.000 sodelavcev.

Razlogov za skokovito rast prihodkov je več. Njihov finančni direktor Stacy Smith je pojasnil, da glavnino pripisujejo dvomestni rasti prodaje prenosnih računalnikov in rasti...

15 komentarjev

Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Ars Technica - Naslednje v množici podjetij, ki te dni pridno objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje, je redmondski velikan Microsoft. Njegove rezultate bi lahko strnili z besedami nič novega. Nekoliko so povečali dobiček, ki še vedno večidel izvira iz dveh izdelkov - pisarniškega paketa Office in konzole Xbox s pritiklinami, še zlasti Kinectom.

Prihodki od prodaje so znašali 16,4 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem so vknjižili 5,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 31 odstotkov več kot lani.

Slabše se je odrezala divizija za Windows, saj so se prihodki od prodaje Windows 7 skrčili za štiri odstotke na 4,4 milijarde dolarjev, kar...

17 komentarjev

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

Dell povečal dobiček

BuisnessWeek Online - Dell je objavil rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike. Njihov dobiček je znašal 822 milijonov dolarjev oziroma 45 centov na delnico (skoraj pol več od pričakovanj), kar na letni ravni postavlja kazalnik P/E na okoli 7-8. K dobremu rezultati so obilno prispevali nižje nabavne cene, višje povpraševanje, saj podjetja začenjajo masovno menjati opremo za novejšo z Windows 7 in novim Exchangeom, in rahlo zvišanje bruto marže z 18,3 na 20 odstotkov, saj cen nižanjem nabavnih cen navkljub niso pretirano zniževali, pojasnjuje finančni direktor Brian Gladden.

Prihodki od prodaje so znašali 15,4 milijarde dolarjev, kar je petino več kot v enakem obdobju lani, medtem ko je dobiček poletel za 144...

3 komentarji

Dell povečal dobiček na rovaš prodaje podjetjem

Slo-Tech - Dell je objavil izkaz poslovnega uspeha za drugo četrtletje v fiskalnem letu 2011, ki se je končalo 30. julija. V treh mesecih so se prihodki povišali za 22 odstotkov na 15,5 milijarde dolarjev, medtem ko je dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo poletel za 11 odstotkov na 745 milijonov dolarjev. Čistega dobička je bilo za 545 milijonov dolarjev, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Večji del prihodkov Dell zbere od podjetij, ki so ob začetku konca recesije vnovič začela nabavljati računalniško opremo. V primerjavi z lanskim obdobjem so podjetja kupila za 50 odstotkov več. Prodaja potrošnikom ni bila tako rožnata, saj se ni povečala, na tem področju pa so dejansko napravili 21 milijonov dolarjev izgube. V Dellu sicer upajo, da gre le za...

14 komentarjev

Microsoft povečal dobiček

Ars Technica - Microsoft sledi ostalim podjetjem z Wall Streeta in objavlja poslovne rezultate za preteklo četrtletje. V drugem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končalo 31. decembra, so prihodki podjetja znašali 19 milijard dolarjev, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je povečal na 8,5 milijard dolarjev (43-odstotna rast), medtem ko je čisti dobiček dosegel 6,7 milijarde dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot lani in tretjino več od pričakovanj analitikov.

Glavni razlog za eksplozivno rast je dobra prodaja operacijskega sistema Windows 7. Svoj delež pa so doprinesli tudi varčevalni ukrepi, ki jih je podjetje uvedli po klavrnem božiču 2008. Sicer so prodali več kot 60 milijonov kopij Windows 7, s čimer je...

18 komentarjev

Google povečal dobiček

Gibanje cene delnice Googla v zadnjih treh mesecih

CNet - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so ponovno zabeležili izboljšanje poslovnega izida. Izvršni direktor Eric Schmidt ga je opisal kot izreden konec leta, ki je bilo podobno vlakcu smrti. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 4,95 milijarde brez oz. 6,67 milijarde dolarjev s tako imenovanimi stroški pridobivanja prometa (traffic acquisition costs). Dobiček je v tem obdobju znašal 2,19 milijarde dolarjev, kar je za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej.

Podrobnejša razčlenitev pokaže, da so strani v Googlovi lasti prinesle 4,42 milijarde dolarjev (66 odstotkov vseh prihodkov), medtem ko je preostanek odpadel na partnerske strani z AdSensom. Približno polovico prihodkov je Google pridelal izven ZDA.

Razkrili so še nekaj bilančnih...

0 komentarjev