» »

Microsoft povečal prihodke iz storitev v oblaku

Microsoft povečal prihodke iz storitev v oblaku

Novi izvršni direktor na prvi predstavitvi četrtletnih rezultatov

Microsoft - Počasi se zaključuje obdobje razkrivanja poslovnih rezultatov računalniških gigantov za prvo letošnje četrtletje. Ker prodaja osebnih računalnikov že nekaj časa pada in ne kaže znakov okrevanja, si morajo podjetja iskati druge niše. Ena izmed velikih priložnosti so storitve v oblaku, kjer je Microsoft v letošnjem letu beležil visoko rast.

V prvih treh mesecih so ustvarili 20,4 milijard dolarjev prihodkov, kar je zgolj za odtenek manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je znižal za osem odstotkov in je dosegel 6,97 milijard dolarjev, kar pa je še vedno več od pričakovanj analitikov. Zato je tudi delnica podjetja poskočila za skoraj štiri odstotke. Lanski čisti dobiček je bil namreč posledica enkratnih dogodkov (predvsem pasivnih časovnih razmejitev za program ugodne nadgradnje na Windows 8.1), medtem ko je bolj realna primerjava dobička iz poslovanja letos pokazala štiriodstotno rast.

Rast prodaje domačim uporabnikom (Windows, Xbox, Office) je znašala 12 odstotkov, pa čeprav se Xbox prodaja slabše od PS, medtem ko je prodaja poslovnim uporabnikom zrasla za sedem odstotkov. Najbolj je Microsoft napredoval pri storitvah v oblaku. Prihodki od storitvene platforme Azure so zrasli za 150 odstotkov, Microsoft pa napoveduje dodatno širitev in uvajanje novih funkcije. Prihodki od pisarne v oblaku Office 365 so se prav tako podvojili, raslo je tudi število uporabnikov.

Nekoliko presenetljivo je izvršni direktor precej na dolgo odgovarjal na vprašanja in razpravljal o prihodnjih usmeritvah podjetja. Pojasnil je, da se bodo sčasoma spremenili načini licenciranja, kjer bo čedalje manj klasičnih licenc in čedalje več naročnin. Glede Nokie je dejal, da je prevzem zdaj že zaključen in da bomo v naslednjih četrtletjih njene rezultate videli v kategoriji strojna oprema. Pričakuje pa enkratne stroške zaradi prevzema, o katerih višini ni govoril.

4 komentarji

lovrenca ::

Naslednje četrtletje bo verjetno kontra.
https://slo-tech.com/novice/t607446#crta

boolsheat ::

Ne bo kontra, OneDrive je zelo majhen del MS oblaka...

Mr.B ::

OneDrive ?
Je del Sharpointa in osnova za karkoli povezano z kolaboracijo med posameznimi akterji na sharpointu. Ponavadi se to povezuje za SocialFeatures, nekaj podobnega lokalnemu FB-ju. Torej da je pomemben.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jype ::

Kudos Microsoftu - kvalitetno konkurenco na tem področju nujno potrebujemo. Z novim vodstvom je Microsoft vedno manj videti kot štorast slon.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft sklenil rekordno prvo četrtletje

Oddelek: Novice / Rezultati
218372 (6055) janig
»

Microsoft z Office 365 zasluži več kot z Office (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6925856 (22488) GupeM
»

Microsoft kljub šibki prodaji novih računalnikov sklenil odlično poslovno leto

Oddelek: Novice / Rezultati
4622354 (19602) noraguta
»

Microsoft zaradi Nokie četrtletje sklenil z največjo izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6236633 (33279) boolsheat
»

Microsoft z rekordnimi prihodki, dobiček nekoliko sklestila Nokia

Oddelek: Novice / Rezultati
2514381 (12180) kpkp

Več podobnih tem