»

Drevesna struktura ali iskanje: generacijski prepad

Slo-Tech - Danes v polnoletnost stopajo ljudje, ki so veliko večino svojega življenja uporabljali pametne telefone, moderne operacijske sistem in spletne iskalnike. Ukazna vrstica je le relikt iz zgodovinskih knjig, kamor sodijo tudi prve verzije Windows ali Maca. To pa prinaša nekatere generacijske razlike, ki se kažejo pri delu v šolah, na univerzah in tudi kasneje. Eden izmed konceptov, ki je generaciji Z bistveno slabše poznan, je koncept map in datotek, torej drevesne strukture podatkov.

Kot piše Monica Chin za The Verge
, ne gre le za slabše poznavanje, temveč konceptualne razlike. Profesorji pogosto ugotavljajo, da slušatelji vprašanja, kam so shranili neko datoteko, ali navodila, naj odprejo določeno datoteko v določeni mapi, sploh ne razumejo. Težava je postala očitnejša leta 2017, ugotavljajo na ameriških fakultetah. Tega seveda generaciji Z ne moremo zameriti, saj so zrasli s tehnologijami, kjer je drevesna struktura ostajala v ozadju. Čeprav vsak androidni telefon teče na Linuxu,...

212 komentarjev

Kitajski operacijski sistem že oktobra

Reuters - Lasten operacijski sistem, ki ga Kitajska razvila že nekaj časa, naj bi bil nared letošnjega oktobra, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua. Sistem z imenom COS (China Operating System) bo tedaj prišel na namizne računalnike, medtem ko bo na mobilno verzijo počakati nekoliko dlje.

Kitajska je razvoj COS-a začela po Snowdnovem razkritju vohunske afere NSA, razvojno ekipo pa so sestavili marca. Ker ne želijo biti odvisni od zahodne programske opreme - strojno opremo že tako ali tako večidel gradijo sami - si jo bodo napisali sami. Odprtokodni Linux je izvrstna začetna točka, zato bodo na njem gradili tudi Kitajci. Pri razvoju sodelujeta Inštitut za programsko opremo pri Kitajski akademiji znanosti (ISCAS) in podjetje...

30 komentarjev

Dva izmed treh USB-ključev okužena, pazite na osebne podatke!

Sophos - Sophos je izvedel zanimivo raziskavo stanja USB-ključev, ki je pokazala zaskrbljujočo pogostnost okužb in malomarnost lastnikov pri zaščiti osebnih podatkov. Od avstralskega upravljavca železnic so na dražbi kupili 57 najdenih USB-ključev, ki so jih nevestni lastniki izgubili in jih niso prišli iskat. To je sicer razumljivo, saj nov ključ stane zgolj nekaj dolarjev, a kaj ko z izgubo v neznano izpostavijo tudi svoje podatke.

Sophos je analiziral 57 kupljenih USB-ključev in ugotovil, da je večina okuženih. Izmed kupljenih ključev jih je bilo sedem neuporabnih, tako da so preizkus izvedli le na preostalih 50, ki so imeli skupaj 137 GB kapacitete. Kar 33 izmed 50 ključev je bilo okuženih s...

42 komentarjev

Kitajska prevara pri poceni "trdih diskih"

Slashdot - Brali smo že o neverjetno poceni kitajskih USB-ključih, ki so bili seveda manjše kapacitete, kakor so oglaševali in se predstavljali operacijskemu sistemu, kar je neobhodno vodilo do izgube podatkov. Kitajci so tokrat šli še korak dlje in podobno prevaro uporabili tudi pri proizvodnji neverjetno poceni "trdih diskov".

Neki Rus je na servis blizu kitajske meje prinesel na Kitajskem kupljen trdi disk s kapaciteto 500 GB. Opazil je, da se pri predvajanju shranjenega filma pokaže zgolj zadnjih pet minut, zato ga je odnesel na popravilo. Ruski serviserji so ga odprli in prasnili v smeh, ko so odkrili, da so v ohišju zgolj uteži in čip s 128 MB, ki je nastavljen tako, da pri zapisovanju datotek te enostavno...

82 komentarjev

Google opušča cenzuro na Kitajskem

vir: engadget
engadget - Čeprav Google ni popolnoma prekinil celotne operacije na Kitajskem, kot se je sprva napovedovalo, so vseeno močno stopili po robu cenzure. Ukinili so namreč Kitajski prilagojen iskalnik na Google.cn (ter s tem tudi ugasnili njegove strežnike, locirane na Kitajskem), ki je dajal cenzurirane rezultate, obiskovalce domene Google.cn pa zdaj preusmerjajo na hongkonško stran Google.com.hk. Rezultati iskanja v tradicionalni in poenostavljeni kitajščini na slednji namreč niso bili cenzurirani, s tem pa so po besedah predstavnikov Googla omogočali Kitajcem necenzurirano brskanje za informacijami na svetovnem spletu. Odločitev so sprejeli v ameriškem, glavnem štabu Googla, kar pomeni, da se kitajska podružnica pri njej ni vmešavala. Zaposlene bodo obdržali v kitajski pisarni in nadaljevali z nekoliko okrnjenim razvojem.

A takšno stanje ni trajalo...

17 komentarjev

Google preložil dva Androida za kitajski trg

ComputerWorld - Na spletu še vedno odmeva razkritje napadov na Google in druga zahodna podjetja, ki so jih kitajski hekerji neovirano izvajali pretekli mesec. Google je zagrozil, da se bo iz Kitajske popolnoma umaknil, a so jim za zdaj odložili le nekaj priboljškov.

Odločili so se, da bodo napovedano predstavitev dveh Androidnih telefonov iz Motorole in Samsunga za kitajski trg nekoliko preložili. Predstavitev je bila napovedana za danes, uradne razlage o razlogih za odpoved pa njihova tiskovna predstavnica ni navedla. Neuradno se govori, da se trenutno Google pogovarja s kitajskimi oblastmi, koder je izid sila težko napovedati, zato naj bi se odločili počakati.

Kitajska medtem ostaja nepopustljiva. Vztrajajo, da je naloga oblasti "voditi" Kitajce pri uporabi interneta in da se morajo podjetja prilagoditi lokalnim zakonom. Položaj Googla na Kitajskem so primerjali s položajem kitajskih podjetij v Afriki. Tam se pač Kitajci soočajo z mnogo težavami, ko se morajo prilagajati lokalnim zahtevam,...

10 komentarjev

Kitajska gradi svoj GPS

The Register - Kitajski mediji so objavili, da bo Ljudska republika Kitajska v vesolje poslala skupino geostacionarnih satelitov, ki bodo tvorili hrbtenico novega kitajskega sistema za globalno pozicioniranje (GPS). Deset satelitov bodo izstrelili v prihodnjih dveh letih, nato pa še dvajset do leta 2015, ko naj bi bil Beidou, kakor se bo sistem imenoval, polno funkcionalen. Trenutno imajo Kitajci v vesolju že pet satelitov, ki omogočajo navigacijo znotraj države, z novimi pa bodo pokrili celotno oblo. Tako bodo postali neodvisni od tuje tehnologije, saj bodo v vesolju po novem kar štirje sistemi: ameriški GPS, evropski Galileo, ruski Glonass in kitajski Beidou.

51 komentarjev

Kako izgleda internet na Kitajskem

Slashdot - O svobodi na Kitajskem pri brskanju po internetu je bilo prelitega že mnogo črnila, skupni imenovalec pa ostaja kitajski požarni zid, ki skrbi, da Kitajci ne stikajo po straneh, ki oblastem niso povšeči. Če vas zanima, kaj in kako točno vidijo Kitajci, si lahko prenesete vtičnik za Firefox, ki vam omogoča to doživeti. Počasno nalaganje strani, čakanje v nedogled, nepojasnjena nedosegljivost določenih strani so sintagme, s katerimi najverneje opišemo tako izkušnjo, poroča Slashdot. Ker vtičnik preusmerja promet na kitajski proxy, ni nujno, da bo deloval dolgo.

13 komentarjev

Hitachi razkril 500GB disk za prenosnike

PC World - Pri PCWorldu poročajo, da je Hitachi uradno razkril nove 2.5" diske v kapaciteti 500 GB. Na police bi se naj podali že februarja to leto in bodo nosili cenovno nalepko 400$.

Glavni razlog za tako nenadno povečanje kapacitete je dejstvo, da je inženirjem uspelo v disk stlačiti tri plošče namesto standardnih dveh. Zaradi tega je disk nekoliko debelejši (večina takih diskov je debela 9.5mm, ta bo 12.5mm), kar bi lahko povzročilo težave pri modelih prenosnikov, ki nimajo toliko prostora. Prav tako pri Hitachiju trdijo, da novi diski ne bodo imeli višje porabe od prejšnjih serij, tako da uporabnikom ne bo treba žrtvovati baterijskega časa za več prostora.

19 komentarjev