»

Seagate pokazal klasični disk za PCIe/NVMe

Slo-Tech - Doslej smo moderne diske priklapljali prek vmesnika SATA, kar za najhitrejše SSD-je ni bilo več dovolj, zato so uporabljali PCIe in protokol NVMe. Seagate je sedaj izdelal prvi klasični disk (HDD), ki se priključuje prek PCIe/NVMe. Uporablja Seagatov krmilnik, ki podpira protokole SAS, SATA in NVMe prek priključka NVMe.

Predstavili so ga na Open Compute Project Summit v San Joseju. Za zdaj je novi disk še v fazi prototipa, zato ga ni možno kupiti in niti ne poznamo njegove kapacitete -- na fotografijah so uporabili 18-TB Exos X18 -- a naj bi ga prvi kupci dobili prihodnjo jesen. Široka prodaja pa je napovedana za leto 2024.

Diski seveda niso tako hitro, da bi SATA predstavljal ozko grlo. Razlogi so drugje. Podobno kot tudi današnje tipkovnice priključujemo prek USB-ja, čeprav so tudi stari vmesniki zagotavljali več kot dovolj pasovne širine, želimo tudi pri komponentah za shranjevanje podatkov standardizirati priklope. Seagate meni, da bo sčasoma NVMe prevladal in da je zato...

1 komentar

Iz Seagata šest terabajtov brez helija

Extremetech - Novembra lani je Western Digital začel prodajati 3,5-palčne trde diske, ki zmorejo shraniti 6 TB podatkov. V ohišje so stlačili sedem plošč, bistvena inovacija pa je uporaba helija, s katerim je napolnjeno ohišje, ki mora biti ustrezno zatesnjeno. Helij je lažji od zraka, povzroča manj upora, hkrati pa ima višjo toplotno prevodnost. Sedaj je na potezi Seagate, ki je prav tako izdal disk s kapaciteto 6 TB, le da sploh niso potrebovali helija.

To pomeni, da bržkone porabi nekoliko več energije in se bolj greje. Disk ima najverjetneje šest plošč, ni pa jasno, kaj je Seagate spremenil, da jih je uspel stlačiti v ohišje brez uporabe helija. Prav tako disk uporablja klasično pravokotno zapisovanje podatkov (PMR) in ne SMR, ki ga pričakujemo šele pozneje letos. SMR je pri...

36 komentarjev

Seagate razvil tehnologijo gostejšega zapisa podatkov na diske

Extremetech - Kapacitete diskov že nekaj časa ostajajo pribite ob mejo 4 TB, kar proizvajalci dosežejo s štirimi terabajtnimi ploščami. Zadnja večja revolucija se je zgodila leta 2006, ko je vzdolžni (longitudinalni) način zapisa podatkov na disk zamenjal pravokotni (PMR). Magnetizacija domen v disku sedaj namreč kaže navzgor ali navzdol (pravokotno na ravnino plošče in vzporedno z osjo vrtenja), s čimer je mogoče na enak prostor stlačiti več podatkov. A tudi ta tehnologija se zaletava ob fizikalne omejitve, saj je širina sledi (track), kot imenujemo koncentrične krožnice za zapis podatkov, že izjemno majhnih 75 nanometrov. Seagate je razvil tehnologijo, ki bo mejo gostote zapisa premaknila više. Imenuje se SMR (shingled magnetic recording oziroma strešniški magnetni zapis).

Ime je dobil, ker se podatki zapisujejo podobno, kot se na strehe zlagajo...

37 komentarjev

Seagate ukinja 2,5-palčne trde diske s 7200 rpm

X-Bit Labs - Počasi se dogaja prehod od klasičnih trdih diskov k SSD-jem, a vsake toliko časa vidimo kakšen občuten korak. Enega bo napravil Seagate, ki bo letos prenehal izdelovati trde diske za prenosne računalnike, ki se vrtijo z več kot 5400 obrati na minuto. To pomeni, da se s koncem leta poslavljajo 2,5-palčni trdi diski z 7200 rpm. Na področju trdih diskov večjega formata za namizne računalnike ne bo sprememb.

Seagate pojasnjuje, da so se za spremembo odločili zaradi novih razmer na trgu. Kdor ima namreč debelejšo denarnico, da si lahko privošči cene okrog evra na gigabajt, seveda v prenosnikih poseže po SSD-jih, ki...

26 komentarjev

Seagate predstavil najtanjši zunanji trdi disk

engadget - Seagate je včeraj predstavil najtanjši zunanji 2,5-palčni trdi disk, ki so ga bili napovedali že na letošnjem sejmu CES. Seagate GoFlex Slim meri 12,5 x 7,8 x 0,9 cm, kar pomeni, da je za tretjino tanjši od trenutnih prenosnih diskov GoFlex. Vsebuje 2,5-palčni sedemmilimetrski trdi disk s kapaciteto 320 GB in hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto. Na naprave se priključuje prek vmesnika USB 3.0 (kabel je nekoliko poseben, a ga Seagate prilaga k izdelku), podatki na njem pa so šifrirani s 192-bitnim trojnim DES-om. Tehta zgolj 160 gramov. Na Engadgetu so ga preizkusili in ugotovili, da dosega hitrosti prenosa podatkov od 40 MB/s navzgor.

Cena za disk, ki je že naprodaj, znaša 100 dolarjev.

11 komentarjev

Seagate predstavil največji zunanji trdi disk

TG Daily - Medtem ko področje sistemskih trdih diskov zavzemajo hitri polprevodniški pogoni, med velikimi tovornjaki za skladiščenje ogromnih količin podatkov še vedno (predvsem zaradi cene) kraljujejo klasični trdi disk. Seagate je te dni izdal nov zunanji trdi disk, ki je postavil nov mejnik v kapaciteti, saj nanj lahko spravite 3 TB podatkov.

Gre za FreeAgent GoFlex Desk, ki je prvi zunanji 3,5-palčni trdi disk, ki ima tolikšno...

26 komentarjev

Kopije Eee Keyboard še pred njenim izidom

NorhTec Gecko Surfboard

vir: engadget
engadget - Tehnološki napredek? Kje pa, če ste zaspali nekje v začetku osemdesetih, ko so bili popularni ZX Spectrumi in Commodorji, ter se zbudili sedaj, razen oblike in razporeda tipk stvari niso popolnoma nič drugačne. Računalnike imamo namreč še vedno kar v tipkovnicah. Tukaj ciljamo predvsem na Asusov Eee Keyboard, ki je pravzaprav netboard (komponente netbookov/nettopov v tipkovnici) ter ima že nekaj posnemovalcev. Pri NorhTecu so predstavili Gecko Surfboard, kjer za pičlih $100 poleg tipkovnice dobite tudi celoten računalnik. Le-ta seveda ni pretirano zmogljiv, prej nasprotno, saj ga sestavlja gigahertčni Xcore86 sistem-na-čipu, 512 MB delovnega pomnilnika, za shranjevanje podatkov ter kot zagonski medij pa skrbi SD pomnilniška kartica oz. 2,5 palčni trdi disk. Za tako nizko ceno je tudi relativno malo...

12 komentarjev

Xbox 360 Super Elite

Papirnat oglas

vir: engadget
engadget - Ko je Microsoft predstavil možnost digitalnega prenosa iger in njihovega igranja brez fizičnega medija, se je pričakovalo Xbox 360 z večjim vgrajenim trdim diskom. Ukinitev modela Pro in pocenitev modela Elite je odprla vrata novemu, dražjemu modelu, ki bi imel vgrajen večji trdi disk. In prav to bo očitno naredil Microsoft, glede na, jasno, pobegle plakate in prednaročila na spletnih trgovinah.

Xbox 360 Super Elite bo spiritualni naslednik Xbox 360 Elite iz časov, ko je obstajal še model Pro. Z njegovo ukinitvijo in pocenitvijo Elitea je le-ta izgubil priložen HDMI kabel, ki pa ga bo imel Super Elite. Prenešene igre bo moč shranjevati na 250 gigabajtni trdi disk, v pobeglem...

40 komentarjev

Seagate predstavil nove diske

TG Daily - Seagate je včeraj predstavil novo serijo klasičnih diskov, ki imajo polterabajtne plošče za zapis. Nove Barracude 7200.12 HD velikosti 3,5 palca se še vedno vrtijo s 7200 obrati na minuto, a jih odlikuje večja gostota zapisa, ki znaša 329 gigabitov na kvadratno inčo. Dosežek je precej zavidljiv, saj so še pred časom strokovnjaki ocenjevali, da bo 100 oz. 250 gigabitov na kvadratno inčo s pomočjo laserske tehnologije naravna meja, ki je ne bo moč preseči. Seagate je dejal, da bodo za zdaj prodajali 500, 750 in 1000 GB modele, medtem ko cen še ni razkril. Vseeno pa lahko v prihodnosti upamo tudi na 2 TB model z štirimi ploščami po vzorcu 1,5 TB modela, ki ga trenutno sestavljajo štiri 375 GB velike plošče.

45 komentarjev

Novosti podjetja Seagate

Seagate - Največji svetovni proizvajalec trdih diskov, ki med drugim dobavlja svoje nosilce podatkov tudi za predvajalnike iPod, Seagate je včeraj v svojem prodajnem programu najavil kar nekaj novosti. Trgu bodo tako ponudili prvi 2,5 palčni trdi disk z navpičnim zapisovanjem podatkov (160 GB model za prenosnike), prvi trdi disk s Full Disc Encryption za podatke, ki zahtevajo višjo stopnjo varovanja, prvi 1 palčni 8 GB disk za prenosne naprave (podobni 6 GB model najdemo v iPodu) ter trdi disk namenjen za vgradnjo v avtomobile (zmožnost delovanja pri temperaturnem razponu od -35 do 85 stopinj).



Iz paketa desetih pomladanskih novosti ameriškega podjetja...

10 komentarjev