»

New York sprejel prvi zakon o pravici do popravila elektronike v ZDA

Slo-Tech - Zvezna država New York je kot prva v ZDA sprejela zakon (Fair Repair Act) o pravici do popravila (right to repair) elektronskih naprav. Od sredine prihodnjega leta bo ob prodaji elektronskih naprav v New Yorku treba zagotoviti rezervne dele, orodja, ustrezna navodila in programsko opremo, ki bodo potrošnikom in neodvisnim serviserjem omogočali popravila. Zakon je senat sprejel z 49 glasovi za in 14 proti, medtem ko je spodnji dom glasoval 145 proti 1. Zakon mora podpisati še guverner.

Zakon ne vključuje medicinskih aparatov, bele tehnike, opreme za kmetijstvo, opreme za komunikacijo v sili in avtomobilov. Poenostavljeno povedano torej velja za zabavno elektroniko, a ni nujno, da bo pri tem ostalo. Zagovorniki pravice do popravila so se trudili in se še trudijo, da bi v prihodnosti to veljalo za čim širši krog izdelkov. Trenutno torej za zabavno elektroniko velja, da morajo proizvajalci za diagnostiko, vzdrževanje ali popravilo vsem neodvisnim serviserjem in lastnikom omogočati...

12 komentarjev

ZDA: izbruh ošpic urno spreobrnil nasprotnike cepljenja

vir: Maxipixel

vir: Ars Technica
Ars Technica - Na območju Clark County, v zvezni državi Washington, je zaradi izbruha epidemije ošpic povpraševanje po cepivu naraslo za okoli 500 %. Doslej so namreč našteli 50 obolelih in enajst posameznikov, pri katerih sumijo na okužbo, številke pa že kak mesec počasi naraščajo, zato so morali razglasiti splošno nevarnost za javno zdravje.

Med obolelimi je kar 43 otrok, ki pred tem niso bili ustrezno cepljeni in strokovnjaki so se že nekaj časa bali, da bo prišlo do česa takega. Clark County je bil namreč eno od središč skepticizma proti cepljenju, večinoma spodbujenega s polinformacijami sodobnih borcev proti tovrstni preventivi. V šolskem letu 2017-18 je bilo tako cepljenih le 76,5 % predšolskih otrok, zadosten delež...

417 komentarjev

Na Udemyju precej ukradenega

Slo-Tech - Spletna stran Udemy, kjer lahko strokovnjaki objavljajo izobraževalne kurze, ki so na voljo brezplačno ali proti plačilu šolnine, se je znašla pod pritiskom zaradi nedavnih odkritij kraje avtorskih del. Nekaj strokovnjakov je na Udemyju odkrilo kopije svojih tečajev, ki so jih očitno tja priobčili drugi z namenom okoriščanja, Udemy pa je bil v svojih reakcijah počasen in neprepričljiv.

Gre za tako imenovane programe MOOC, ki prek interneta omogočajo študij množicam ljudi. Udemy je ena izmed najbolj znanih strani, ki zbira tovrstne tečaje, in tudi najuspešnejših. Leta 2011 so zbrali tri milijone dolarjev tveganega kapitala, leto pozneje še 12 milijonov, lani 32 milijonov in letos še 65 milijonov dolarjev. Investitorji torej verjamejo v njihov model. Ta temelji na...

4 komentarji

Microsoft poizkuša doseči sprejetje strožje zakonodaje v ZDA

vir: Groklaw
Groklaw - Microsoft si v več ameriških zveznih državah prizadeva za sprejetje zakona, ki bi prepovedoval prodajo izdelkov v ZDA, če je katerikoli podizvajalec ali proizvajalec sestavnih delov v katerikoli fazi svojega delovanja uporabljal ilegalno programsko opremo. Za kršitve bi bil odgovoren prodajalec končnega izdelka v ZDA, če njegova letna prodaja presega 50 milijonov dolarjev in ima neposredno s tujim podjetjem sklenjeno pogodbo o proizvodnji.

To pomeni, da bi lahko Microsoft tožil ameriško podjetje, ki bi prodajalo oblačila, če so bila ta izdelana na Kitajskem in je tamkajšnji proizvajalec za na primer vodenje zalog (kar sploh ni del proizvodnega procesa!) uporabljal ilegalno kopijo...

71 komentarjev

Založbe zahtevale za 75 bilijonov odškodnine od p2p ponudnika LimeWire

Slashdot - Maja lani je sodišče v skupni tožbi 13 glasbenih založnikov proti p2p ponudniku LimeWire izdalo delno sodbo, s katero je podjetje in njegovega družbenika Marka Gortona spoznalo kot odgovorna za kršitev avtorskih pravic. O višini odškodnine se bo odločalo posebej, in založbe so poprosile za kar 75.000 milijard ameriških dolarjev. Do zneska so prišli tako, da so ocenili število nezakonitih prenosov po LimeWire omrežju ter za vsak prenos zahtevali maksimalno odškodnino ($150.000,00). To je skupno škodo postavilo v razpon od 400 milijard pa do 75 bilijonov.

Sodnica je njihov zahtevek zavrnila...

35 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

Predlog zakona Intellectual Property Protection Act

News.com - Lanskega maja smo poročali, da je John Stedman, namestnik v šerifovem uradu v Los Angelesu, v pričanju pred senatnim komitejem za domovinsko varnost izjavil, da se nekatere teroristične organizacije morda ukvarjajo s kršitvami avtorskih pravic. Novica je bila podlaga za špekulacije, da se nam morda obeta ostrejša protipiratska zakonodaja na področju piratstva.

Podobnega mnenja je bil v svojem govoru novembra lani tudi ameriški vrhovni Alberto Gonzales, ki je izjavil, da so dohodki iz nelegalnih dejavnosti skoraj zagotovo namenjeni za financiranje terorističnih aktivnosti.

Te dni pa se je zgodil naslednji korak. Ameriški kongresnik Lamar Smith je namreč predlagal Intellectual Property Protection Act. Predlog zakona predlaga razširitev načinov omejevanja programske opreme za zaobid avtorsko pravne zaščite. Dosedanji Digital Millnium Coypright Act prepoveduje distribucijo in trgovanje s programsko ali strojno opremo, ki se lahko uporabi za zaobid avtorsko pravne zaščite....

24 komentarjev