»

Alžirija bo med maturo ugasnila internet po celotni državi

Slo-Tech - V Alžiriji se je v sredo začelo izpitno obdobje, ko dijaki opravljajo zaključne nacionalne preizkuse znanje, ki bo trajalo do ponedeljka. To predstavlja velik izziv tudi za goljufe, ki so bili v preteklih letih zaradi modernih tehnologij zelo uspešni, zato so se letos oblasti odzvale z radikalno rešitvijo. Eno uro po začetku posameznega izpita bodo v Alžiriji ugasnili mobilni in fiksni internet. Izklopi, skupaj jih bo 11, bodo na ravni celotne države.

Velike težave
so imeli z maturo leta 2016, ko so vprašanja iz izpitnih pol pricurljala na internet že pred ali med testi. Lani so zato oblasti zaprosile ponudnike dostopa do interneta, da bi v tem občutljivem času blokirali dostop do družbenih omrežij, a to ni zaleglo. Letos bo Facebook blokiran v celotnem obdobju, internet pa bodo izklapljali med samimi izpiti. Pred učilnicami in dvoranami, kjer bodo...

22 komentarjev

Hekerji napadli japonskega orožarja Mitsubishi Heavy

vir: Reuters
Reuters - V podjetju Mitsubishi Heavy Industries so danes uradno potrdili, da so njihove računalniške sisteme napadli hekerji. Ni še znano, ali so dejansko tudi odtujili kakšne podatke, kar trdijo neuradno viri. Japonski časnik Yomiuri piše, da naj bi bilo okuženih okoli 80 računalnikov na sedežu podjetja in v razvojno-raziskovalnih obratih.

Mitsubishi Heavy Industries je glavni japonski orožar, saj izdeluje podmornice in rakete, opremo za jedrske reaktorje, motorje, vodna plovila, vlake ipd. Sedanji napad je...

18 komentarjev

Hekerji napadli spletne strani The Register, National Geographic, UPS

Slashdot - Kakšno uro je že nedosegljiva priljubljena britanska spletna stran z IT-novicami v pikrem in nekoliko rumenem slogu The Register, potem ko je bila najprej nekaj časa njena naslovna stran zamenjana s sporočilom hekerjev (defaced). Kmalu se je izkazalo, da so hekerji napadli njihovega ponudnika DNS, zaradi česar naslov theregister.co.uk preusmerja na stran turških hekerjev.

Imenski strežniki za The Registerjevo domeno so namreč spremenjeni na nsx.yumurtakabugu.com namesto običajnih nsx.theregister.co.uk. The Register ni edina stran, ki je bila prizadeta, saj sta nedosegljivi ali spremenjeni tudi strani dostavljavca pošte UPS in revije National Geographic. Hekerji trdijo, da so onesposobili še nekaj drugih strani, a so za zdaj...

8 komentarjev

Codemasters napaden in nedostopen

Guardian - Na spletni strani Codemasters so konec tedna priznali, da so jih 3. junija napadli hekerji. V elektronskem sporočilu vsem svojim strankam so zapisali, da so jim odtujili bazo podatkov z imeni, elektronskimi naslovi, naslovi, telefonskimi številkami in rojstnimi podatki strank, zato naj pazljivo pregledajo vsako prejeto elektronsko sporočilo, ki trdi da je iz Codemastersa. Bančni podatki in gesla naj ne bi bili odtujeni. Čeprav so bila gesla šifrirana in naj jih napadalci ne bi imeli možnosti prebrati, svetujejo vsem uporabnikom, da spremenijo svoja gesla, če uporabljajo XboX Live ali druge storitve.

Tiskovni predstavnik Codemastersa, ki je največji založnik računalniških iger v Veliki Britaniji, je povedal, da so več kot teden dni z...

2 komentarja

Hekerji napadli Evropsko komisijo

Yahoo News - Evropska komisija je potrdila, da so jo napadli hekerji in poizkušali pridobiti dostop do nekaterih tajnih informacij. Napad so zaznali v torek, dejali pa so, de je potekal tudi v sredo. Usmerjen je bil zlasti proti Evropski službi za zunanje delovanje (EEAS), predvideva pa se, da je povezan z vrhom Evropskega sveta, ki poteka od četrtka do danes, čeprav uradni predstavniki EU to zanikajo.

Osebje je že dobilo navodila, da si spremeni gesla, s čimer želijo preprečiti uhajanje informacij. Prav tako so začasno onemogočili oddaljen dostop do elektronske pošte in intraneta Evropske komisije. Predstavnik EU Antony Gravili je dejal, da so incident že začeli preiskovati in sprejeli ukrepe za zajezitev posledic. Dodal je, da so...

5 komentarjev

Besedilo ACTA dokončano in pregledano

Heise - Enajst pogajalskih strani je v Sydneyju ta konec tedna potrdilo dokončno, pravno neoporečno verzijo sporazuma ACTA (datoteka PDF), ki vzpostavlja mednarodno pravno ogrodje, ki bo omogočalo učinkovitejše preganjanje kršitev avtorskih in sorodnih pravic, še zlasti ponarejanje in internetno piratstvo. V Evropi morajo sporazum potrditi vse države posebej v svojih parlamentih in nato še Evropska komisija, Evropski svet in Evropski parlament.

Evropa je uspela v sporazum vriniti določilo, da se bodo kršitve avtorskih pravic v drugi državi na zahtevo prve preganjale le, če je storjeno dejanje tudi tam kaznivo. Ni pa natančno pojasnjeno, kaj je "kršitev avtorskih pravic komercialne narave". V dokumentu je zgolj medla dikcija, da "gre za ravnanja, ki se opravljajo kot komercialne aktivnosti za neposredno ali posredno korist". Prav tako v dokumentu ni zagotovila, da se na mejah ne bodo izvajale preiskave iPodov in podobnih naprav, ki bi utegnile imeti vsebine, ki jih ACTA sankcionira.

2 komentarja

EU kani kaznovati Intel

Reuters - Da ne bi kdo mislil, da se Evropska komisija načrtno loteva le Microsofta, še tale novica. Pripravljajo se na boj z Intelom. Kot poroča Cnet in tudi Reuters, je Komisija oblikovala osnutek odločitve, ki Intel obtožuje kršitve protimonopolne zakonodaje, pravijo viri blizu Bruslja, kar je kasneje potrdil tudi predstavnik za stike z javnostmi. To pomeni, da bomo končno odločitev videli v prihajajočih tednih. Intel se je odzval s skopo pojasnitvijo, da je zanje vse skupaj še špekulacija, ki je ne bodo komentirali.

Evropska komisija je 500-stranski osnutek poslala vsem 27 državam članicam v proučitev, nato pa bo v približno dveh tednih sledil sestanek, kjer bodo slednje podale svoje odzive. Da bi preprečili uhajanje informacij, v osnutkih ni podatkov o višini kazni; to določijo šele po sprejemu osnutka s strani vseh držav.

0 komentarjev

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev

Evropski prometni podatki dostopni tudi ZDA

EU Observer - Kot poroča EU Observer, so si v ZDA zaželeli dostop do podatkov, ki jih bodo zaradi zahtev evropske Direktive o hrambi prometnih podatkov hranili evropski telekomunikacijski operaterji.

Drugega in tretjega marca 2006 so se namreč na Dunaju sešli predstavniki EU in ZDA, predstavniki ZDA pa so izrazili željo, da bi bili podatki, zbrani na podlagi omenjene direktive dostopni tudi njim.

Take želje pa se seveda hitro rade uresničijo. Predstavniki avtrijskega predsedstva naj bi po poročanju EU Observerja tako že izrazili mnenje, da bodo ti podatki dostopni kot katerikoli drugi na temelju obstoječih sporazumov. Trenutno so to sporazumi zgolj med posameznimi državami članicami in ZDA, ne pa tudi na ravni celotne EU. Vendar pa so predstavniki EU že dodali, da bo Evropska komisija na to temo sklicala ekspertno srečanje.

NSA se bodo torej lahko uresničile sanje: analizirala bo lahko prometne podatke Američanov in Evropejcev hkrati. In koliko milijonov Evropejcev sodeluje z Al-Kajdo?

15 komentarjev

Padec direktive o patentiranju softwara

Slo-Tech - Evropski parlament je (danes) v sredo, 6. julija, na plenarni seji z zgodovinsko večino 648 glasov od 680 prisotnih poslancev zavrnil sprejetje Direktive o računalniško izvedenih izumih znane tudi kot Direktiva o programskih patentih.

Gre za močno zaušnico Evropski komisiji in Evropskemu svetu, ki sta si (ob prišepetavanju lobija multinacionalk) prizadevala, da bi programje v evropski uniji postalo patentabilno.

Več o dogajanju v parlamentu lahko najdete v izjavi za javnost slovenske Iniciative programski patenti. Ta si že dalj časa na vseh nivojih prizadeva informirati domačo politiko in gospodarstvo o škodljivih posledicah patentiranja programske opreme - www.patenti.si

Evropski poslanci iz Slovenije so, razen gospe Jordan Cizelj, glasovali proti. Gospa Jordan Cizelj se je glasovanja vzdržala.

Zanimivo je, da se je ravno včeraj proti programskim patentom opredelila tudi ljubljanska Fakulteta za računalništvo in informatiko!

248 komentarjev