»

Google Photos dobiva omejitve

The Verge - Pred petimi leti se je zdelo, da nam bo Google Photos rešil vse težave pri arhiviranju fotografij, saj je ponujal neomejene količine prostora za shranjevanje. A zastonj kosil ni in tudi Google Photos ne bo več popolnoma brezplačen. Gogole je sporočil, da bo od 1. junija 2021 veljala omejitev 15 GB. Kdor bo želel porabiti več prostora, ga bo moral doplačati. Prav tako bo Google pobrisal podatke iz računov, v katere se nihče ni prijavil več kot dve leti (Google seveda prej pošlje več opozoril). Kdor že sedaj zaseda več kot 15 GB prostora, si lahko malce oddahne, saj starejše fotografije, torej naložene do 1. junija 2021, ne bodo štele v kvoto 15 GB. Omejitev bo veljala le za na novo naložene fotografije, torej bo vsaj še nekaj časa prostora dovolj.

Google ponuja shranjevanje fotografij v dveh ločljivostih. Kadar jih shranjujemo v originalni ločljivosti ("original quality"), že sedaj štejejo v kvoto in so omejene. Poleg tega pa Google ponuja shranjevanje fotografij, ki so nekoliko...

124 komentarjev

The New York Times terja ukinitev spornega računa na Twitterju

PC World - The New York Times je napovedal, da bodo 28. marca vzpostavili plačljivi zid za svoje članke, ki so objavljeni na internetu. Brezplačno bo dostopnih 20 člankov mesečno, pet člankov z Googla dnevno in vsi članki, če bo napotitvena stran Facebook ali Twitter. Prav slednji obvoz omogoča enostaven brezplačen dostop do člankov, ki so ga Kanadčani, koder je plačljivi zid najprej začel delovati, že začeli izkoriščati.

Manj kot 12 ur po zagonu plačljivega zida v Kanadi je vzniknil račun na Twitterju freenyt, kjer najdemo povezave do vseh člankov na The New York Times. Ker do njih nato dostopimo s Twitterjevo referenco, so članki brezplačno dostopni brez omejitev, avtor pa se celo baha, da je časnik premagal z vsega štirim vrsticami kode, ki so celoten postopek povsem...

13 komentarjev

Plačljivi zid okrog The New York Times namenoma luknjičav, obvozi že na voljo

TechCrunch - Naslednji ponedeljek se bo končala brezplačna dostopnost vseh člankov v uglednem časniku The New York Times. Kot je znano, bo brezplačno dostopnih prvih 20 člankov mesečno, za ostale pa bo potrebno kupiti naročnino (15 ali 20 dolarjev mesečno, odvisno od naprave). Toda plačljivi zid (paywall) bo namenoma zgrajen zelo luknjičasto, so povedali v časniku, saj želijo "ohraniti pomemben domet in vpliv" časopisa.

Že pretekli teden so povedali, da bo mogoče z Googla obiskati dnevno do pet člankov na The New York Times, ki se ne bodo šteli v mesečno kvoto. Branje člankov, če vas bodo nanje napotili na Twitterju ali Facebooku, pa bo sploh brez kvote. Včeraj pa so povedali še, da bo moč brati celotne članke tudi, če boste do njih prideskali s kateregakoli bloga. To pomeni, da če se...

2 komentarja

Obdobje brezplačnih člankov The New York Timesa se končuje

The New York Times - Kot so lani napovedali, bodo v The New York Timesu počasi ukinili brezplačno dosegljivost svojih člankov na internetu. Od danes članke zaračunavajo bralcem v Kanadi, od 28. marca pa bodo to počeli za vse na svetu. Pravijo, da so Kanado uporabili kot test za preverbo sistema, da ne bo kasneje kakšnih neprijetnih presenečenj.

Še vedno bo dostopnih 20 člankov na mesec brezplačno, nato pa bo za nadaljevanje branja potrebno seči v žep. Mesečna naročnina na članke na spletni strani in dostop prek mobilnega telefona bo stala 15 dolarjev, za dostop do prek spleta in prek iPada pa 20 dolarjev mesečno. Naročniki tiskane izdaje bodo seveda imeli brezplačen dostop, razen prek Kindla in Nooka. Naročnino na spletno verzijo bo moč poravnati prek PayPala ali s kreditno kartico.

Pri...

21 komentarjev

Readability nudi branje brez oglasov za pet dolarjev mesečno

Brez in z.

The New York Times - O prihodnosti branja člankov na internetu in usodi oglasov so se obširno razpisali v The New York Timesu. Ker so spletne strani vedno bolj napolnjene z besedilnimi, slikovnimi in celo videooglasi, trpi berljivost člankov. Tod so pisci aplikacij zaslutili priložnost, da pripravijo programe za lažje branje.

Ena tovrstnih aplikacij se imenuje Readibility, ki članke oguli do golega teksta in relevantnih slik, da jih lahko v miru brez motečih oglasov preberemo. Program, ki ga Richard Ziade razvija od leta 2009, je odprtokoden in kot tak popolnoma brezplačen za uporabo. Podobnih aplikacij je še cel kup, omenimo le Pulse, Flipboard, My Taptu. Read It Later deluje podobno, le da članke tudi lokalno shrani in omogoča branje pozneje, kar s pridom izkoriščajo uporabniki mobilnih naprav, kot je iPad.

Ziade pa se je odločil, da tovrstno skubenje...

6 komentarjev

Pulitzerjevo nagrado dobil spletni časnik

Sheri Fink

Slashdot - Pulitzerjeva nagrada je prestižno odlikovanje, ki se vsako leto podeli v 21 kategorijah. Štirinajst kategorij sodi v skupino novinarstva, šest jih podelijo za dosežke v literaturi, eno pa za skladateljstvo. Nagrado je leta 1917 ustanovil novinar in založnik Joseph Pulitzer, ki je tudi oče časnika St. Louis Post-Dispatch in kasnejši lastnik New York Worlda. Nagrada velja za najvišje priznanje, ki ga novinar ali novinarska hiša lahko doseže. Od leta 2007 v skoraj vseh kategorijah lahko kandidirajo tudi spletni elementi in letos je v eni izmed kategorij prvič v zgodovini zmagala spletna publikacija.

ProPublica je neodvisna neprofitna spletna redakcija, kjer novinarji objavljajo svoje raziskovalne prispevke pod licenco

4 komentarji

The Times in Le Monde bosta plačljiva tudi medmrežju

The Times

CNet - Časi brezplačnih časnikov na spletu se, tako kažejo zgledi, končujejo. V začetku tega leta je za januar 2011 vrnitev k plačljivemu dostopu napovedal The New York Times, sedaj pa mu bosta na tej strani Luže sledila še The Times in The Sunday Times of London, ki sta prav tako v lasti medijskega konglomerata News Corporation. Trenutno sta oba časnika dostopna na kombinirani strani Times Online, kar bo trajalo do maja. Takrat bosta dobila vsak svojo stran, ki bo od junija tudi plačljiva. Enodnevni dostop bo stal en funt (1,12 evra), tedenski pa dva funta (2,23 evra) - vstopnica bo pokrivala oba časopisa. Naročniki tiskanih izdaj bodo lahko brskali po internetnem arhivu brezplačno.

Za isti poslovni model so se...

27 komentarjev

The New York Times ne bo več brezplačno na spletu

The New York Times - Leta 2007 je ugledni ameriški časnik The New York Times končal dveletni eksperiment zaračunavanja dostopa do člankov. V tem času je bilo treba za neomejen dostop do vsebine odšteti 50 dolarjev letno ali 8 dolarjev na mesec, druga možnost pa je bila seveda naročiti papirnato izdajo, ki je prav tako nudila spletni dostop. Septembra 2007 so si izračunali, da oglaševalci bogato plačujejo za oglaševanje na straneh z visokim obiskom, kar lahko dosežejo s popolnim odprtjem arhivov od leta 1987 dalje ter od 1851-1922 in od tedaj je bila njihova vsebina brezplačno dostopna na spletu. Letno jim je naročniški model prinesel okrog 10 milijonov dolarjev.

Časi se spreminjajo, prakse pa zgolj reciklirajo. Včeraj so namreč v The New York Timesu objavili, da bodo ponovno omejili brezplačen spletni dostop. Od leta 2011 naprej bodo uporabniki lahko zastonj prebrali le nekaj člankov mesečno, ostale pa bodo morali plačati. O podrobnostih še niso odločili, tako da cene in število brezplačnih člankov še...

44 komentarjev