»

Ex AT&T-jevec, trije ex NSA analitiki bodo pričali o vladnih načrtih za nadzor vse internetne komunikacije

Utaški data center, kmalu.

vir: Wired News
Wired News - Ameriški EFF (zveza za spletne svoboščine) že štiri leta bije boj s ponudnikom interneta AT&T in zvezno vlado glede "skrivne" sobe 641A na Folsomovi ulici v San Franciscu, kjer zadevni ponudnik zagotavlja mirroring celotnega internetnega prometa za potrebe varnostno-obveščevalne službe NSA, vse na zelo dvomljivi, če sploh obstoječi pravni podlagi. O sobi, ki skoraj zagotovo ni edina, je leta 2008 prvi spregovoril zdaj upokojeni AT&T-jev tehnik Mark Klein (22 let pri podjetju), EFF pa je kmalu zatem vložila tožbo in od AT&T zahtevala, da naj preneha asistirati vladi pri nezakonitem prestrezanju telekomunikacij. Obenem so zahtevali še odgovornost vrhovnih vladnih uradnikov (takratnega predsednika Busha,...

51 komentarjev

AT&T na vsak način želi prevzeti T-Mobile

vir: CNet
Reuters - Kot smo pisali v sredo, ima drugi največji ameriških mobilni operater AT&T velik problem. Pravosodno ministrstvo je sprožilo sodni spor o napovedanem prevzemu četrtega največjega operaterja T-Mobile, saj naj bi združitev ohromila konkurenco. AT&T si želi da bi prevzem uspel, saj bodo v nasprotnem primeru morali Deutsche Telekomu kot lastniku T-Mobila plačati skoraj sedem milijard dolarjev pogodbene kazni, deloma v gotovini deloma v drugih sredstvih.

Zato si želi AT&T preprečiti sodni postopek in z ministrstvom doseči poravnavo. Podrobnosti še niso znane, vendar Reuters vseeno poroča, kaj vse je AT&T pripravljen obljubiti. Obdržali bi poceni naročniške pakete, ki jih ponuja T-Mobile....

0 komentarjev

Rdeča luč za združitev AT&T in T-Mobile USA

vir: CNet
Bloomberg - Ameriško pravosodno ministrstvo je na zveznem sodišču v Washingtonu vložilo tožbo (polno besedilo), da sodišče prepove združitev telekomunikacijskih gigantov AT&T in T-Mobile, ki je bila najavljena marca. Po mnenju pravosodnega ministrstva bi združitev ustvarila okolje z zmanjšano konkurenco, kar bi kršilo ameriško protimonopolno zakonodajo.

Prevzem je sicer že od najave buril duhove. Kmalu po napovedi prevzema so se že pojavila prva nasprotovanja. Izrazit nasprotnik 39 milijard dolarjev težkega prevzema je bil Sprint, ki je od ameriške vlade prepoved prevzema enostavno zahteval.

Sedaj je pravosodno ministrstvo za washingtonsko sodišče zapisalo, da bi AT&T-jev prevzem T-Mobila USA s...

0 komentarjev

AT&T se trudi prevzeti T-Mobile USA, sicer sledijo penali

vir: CNet
CNet - Marca smo pisali, da je AT&T objavil prevzemno namero za ameriško podružnico Deutsche Telekoma. Za 39 milijard dolarjev želijo prevzeti operaterja mobilne telefonije T-Mobile USA, s čimer bi na ameriškem trgu nastal mobilni gigant. Potemtakem bi trg v celoti obvladovali tri igralci: poleg novonastalega podjetja, ki bi edino uporabljalo tehnologijo GSM, bi bila prisotna še Sprint in Verzion s CDMA. Toda prevzem mora potrditi še kopica varuhov konkurence in protimonopolnih institucij.

Če prevzem ne bo potrjen, kar se prav lahko zgodi, bo moral AT&T plačati T-Mobilu USA zajetne penale v višini šestih milijard dolarjev. Če pa bo prevzem uspel, bo Deutsche Telekom dobil osemodstotni delež v...

5 komentarjev

AT&T z majem vpeljuje omejitve prenosa

Wired News -

Šestnajst milijonov naročnikov interneta pri 2. največjem ameriškem ponudniku, AT&T, bo od naslednjega meseca omejenih na 150GB prenosa mesečno (DSL do 6Mbit/s) oz. 250GB (DSL nad 6Mbit/s oz. optika); vsakih naslednjih 50GB bo stalo še 10 dolarjev več. Spodoben 10Mbit/s paket se sicer začne pri 45 dolarjih na mesec.

150 oz. 250 gigabajtov je še vedno razmeroma veliko; po besedah AT&T to številko preseže le 1 procent naročnikov. Težave bi lahko nastopile, če bi omejitev znižali na ali celo pod 100GB na mesec, kajti Američani na veliko odpovedujejo kabelske naročnine in prehajajo na internetno televizijo v stilu Netflixa. Večja družina ali več stanovalcev na istem internetnem paketu lahko zgolj z gledanjem internetnih streamov (300MB/uro za nižjo kvaliteto oz....

102 komentarja

Zmanjkalo denarja za objavo javnih podatkov na spletu

Slashdot -

Ameriški predsednik Barrack Obama je ob svoji izvolitvi obljubil visoko stopnjo transparentnosti dela vlade, kar so potem dejansko udejanjili s postavitvijo spletnih strani data.gov. USA Spending in podobnih. Spletišča javnosti ponujajo dostop do obširnih in dobro sistematiziranih informacij javnega značaja z visoko vrednostjo (high value), npr. natančne meritve klimatskih sprememb, onesnaženosti voda ali gibanja obrestnih mer. Tovrstni podatki so zlata jama za angažirane posameznike in nevladne organizacije, ker omogočajo učinkovit vpogled in kritiko dela oblasti. Posledično so o podobni iniciativi razmislili tudi na tej strani oceana, v Veliki Britaniji in Evropski Uniji. Določeni podatki so na voljo tudi v Sloveniji in lani decembra je potekala delavnica njihove uporabe.

Na žalost jim kmalu po prvi obletnici obratovanja že zmanjkuje denarja. Potrebovali naj bi kar 35...

16 komentarjev

Vrhovno sodišče ZDA: Korporacije nimajo pravice do zasebnosti po FOIA

Ars Technica - Ameriško vrhovno sodišče je v znanem primeru proti ameriškem operaterju AT&T razsodilo, da korporacije nimajo pravice do zasebnosti (personal privacy), ki bi jih ščitila pred obvezo razkritja nekaterih informacij javnega značaja. To pomeni, da se ne morejo sklicati na izjemo 7(c) v zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA), ki dovoljuje neobjavo informacij, če bi te predstavljale neutemeljen poseg v zasebnost.

Zgodba se začene leta 2004, ko so ugotovili, da je AT&T od zvezne vlade prejemal preveč denarja v programu subvencioniranja širokopasovnega internetnega dostopa za šole. Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je sprožila preiskavo zoper AT&T, ki ji je predal na tone različnih dokumentov. Takrat sta se sprti strani poravnali s plačilom pol...

12 komentarjev

AT&T noče nevtralnosti interneta za vsako ceno

CNet - Nevtralnost interneta je plemenit cilj, a ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se bodo zanj očitno zavzemali le, dokler jim bo prinašal pozitivno javno podobo in s tem dovolj denarja. AT&T je že en tak ISP, ki se ne strinja z obvezno nevtralnostjo za vsako ceno. V torek so namreč dejali, da bi bil kakršenkoli protokol nevtralnosti interneta, ki bi prepovedoval "plačano prioritizacijo" prometa, škodljiv.

V AT&T pojasnjujejo, da telekomunikacijski operaterji potrebujejo možnost postavljanja različnih cen za različne oblike internetne storitve, in dodajajo, da že imajo na stotine uporabnikov, ki plačujejo dodatno za storitve z višjo prioriteto. AT&T se seveda odziva na skupino Free Press, ki je ameriški Zvezni komisiji za komunikacije (FCC) poslala dve pismi, v katerih so označili prioritizacijo kot diskriminatorski koncept, ki bi koristil le nekaj gigantom z obilico vsebine, ki si lahko privoščijo dodatno plačilo.

Spomnimo, da je letošnjega aprila ameriško prizivno sodišče

4 komentarji

AT&T prodaja evropski del Wayporta

Slo-Tech - Ameriški AT&T je napovedal, da bo prodal evropski del ponudnika brezžičnega dostopa do interneta Wayport. Podjetje Wayport se prevzeli leta 2008 za 275 milijonov dolarjev, sedaj pa bo lastnik evropskega dela postal Swisscom. Koliko je kupčija vredna, podjetji nista razkrili. Swisscom je trenutno eden največjih ponudnikov Wi-Fi in vročih točk v Evropi, ki pa slovi po visokih cenah. V Evropi namreč v hotelih, kjer imata Swisscom in Wayport glavnino delovanja, dnevni dostop do interneta prek Wi-Fi stane od 30 evrov dalje. Ameriški del Wayporta bo AT&T obdržal.

0 komentarjev

AT&T: stacionarna telefonija mora umreti

Ars Technica - Medtem ko vedno več uporabnikov posega po VoIP in brezžični telefoniji, je ameriški telefonski operater AT&T Zvezni komisiji za telekomunikacije (FCC) sporočil, da je čas, da določijo datum upokojitve stacionarne telefonije. POTS (plain old telephone service) oz. PSTN (public switched telephone network) je relikt pretekle dobe, piše AT&T in dodaja, da gre zaradi tehnološkega napredka in sprememb v preferencah uporabnikov le še za vprašanje časa, kdaj bo PSTN nepotreben. Zato želijo od FCC jasno izjavo, da je PSTN v fazi ukinjanja in dokončen rok ukinitve.

Z njimi se strinjajo tudi kupci, ki že glasujejo z nogami. Dvaindvajset odstotkov vseh gospodinjstev v ZDA je že odpovedalo stacionarne priključke, vsak mesec pa sem jim pridruži 700.000 novih. Osemnajst milijonov jih naročuje Skype, Vonage ali kakšno drugo vrsto VoIP. Drugi indic je število širokopasovnih priključkov do interneta, ki je že zdaj preseglo število PSTN-priključkov.

FCC lahko torej le pospeši umiranje stare...

48 komentarjev

AT&T iPhoni dobili sposobnost pošiljanja MMS

CNet - Apple je že junija posodobil operacijski sistem na svojih iPhonih na različico 3.0, ki je med drugimi stvarmi končno prinesla tudi sposobnost pošiljanja sporočil MMS. Malo manj znano dejstvo pa je bilo, da tega AT&T naročniki v ZDA niso bili deležni, saj so pri AT&T trdili, da njihovo omrežje na tako hudo obremenitev ni pripravljeno.

No, CNET poroča, da je bila preko iTunes končno poslana...

8 komentarjev

V ZDA na prodaj iPhone brez vezave

CNet - Doslej je bilo Applov famozni iPhone v ZDA moč kupiti le v paketu z dvoletno naročnino na AT&T, kar pa je še vedno bolje od slovenske pollegalne različice, ki jo je od nekod privlekel Tušmobil in nam strogo zabičal, naj ga ne posodabljamo. Ali pa Islandcev in Grenlandcev, ki jih je Apple zbrisal z zemljevida sveta. Kakorkoli, v ZDA je AT&T prejšnji teden napovedal, da bo mogoče iPhone pri njih kupiti tudi brez dvoletne naročnine za zasoljenih 599 oz. 699 dolarjev. In to samo enega na osebo, ki že ima sklenjeno naročniško razmerje. Še kaveljec, ti iPhoni so bili še vedno zaklenjeni na omrežje AT&T.

Apple je malenkostno sprostil pravila igra in tako sedaj v svojih trgovinah ponuja te iste iPhone za enako ceno, ki pa so še vedno zaklenjeni (neuradne metode odklepanja seveda obstajajo) na omrežje AT&T, pri čemer je edina razlika, da jih lahko kupi kdorkoli kolikorkoli. Applu se namreč mudi sprazniti zaloge, saj junija prihaja že nova različica iPhonov. Verjetno bi jih spraznil mnogo...

21 komentarjev