»

Protestniki z Bluetooth mesh omrežjem obšli vladni nadzor

vir: Wikipedia
Forbes - Že vse od 31. marca v Hongkongu potekajo siloviti protesti, s katerimi so prebivalci sprva nasprotovali zakonu, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. A sčasoma so pridobili še številne druge cilje; nasprotovanju policijskemu nasilju in ekonomski neenakosti so se pridružile še jasne zahteve po demokratičnih reformah. Vse to so področja, s katerimi imajo tamkajšnje oblasti velike težave, zato poskušajo proteste na vse načine omejiti in onemogočiti. Tudi z omejevanjem mobilnega interneta, še zlasti pa z nadzorom tekstovnih sporočil in aplikacij za neposredno sporočanje, kot je na Kitajskem zelo priljubljeni WeChat.

Protestniki so zato posegli po aplikaciji za neposredno sporočanje Ameriškega podjetja Bridgefy, ki...

34 komentarjev

Izšel Ring 1.0

Ring.cx - Ring je aplikacija namenjena distribuirani, anonimni in šifriranimi komunikacijami med uporabniki. Omogoča izmenjavo sporočil, vzpostavljanje video klicev (tudi v HD kvaliteti) ter tudi vzpostavljanje konferenčnih klicev. Omogoča še izmenjavo datotek ter multimedijskih vsebin, na posamezen Ring odjemalec pa lahko priključimo tudi več kamer. V okolju Linux in Windows je mogoče tudi deljenje zaslona.

Vsak uporabnik ima svoj Ring ID, ki je popolnoma anonimiziran, uporabniku pa ob registraciji ni potrebno vpisati nobenih osebnih podatkov. Baza uporabnikov se shranjuje v Ethereum blockchainu. Za vzpostavljanje povezave med uporabniki se uporabljajo distribuirane tabele kontrolnih vsot (DHT - Distributed Hash Tables, Ring uporablja tehnologijo OpenDHT), kar pomeni, da za delovanje Ring omrežja ni potrebna centralizirana infrastruktura. Mimogrede, Ring je deloma tudi akademski projekt in eden izmed ciljev razvijalcev je povezati SIP telefonijo z DHT tehnologijo.

Vsa komunikacija med...

17 komentarjev

Izšel Tor Messenger Beta za anonimno sporočanje

Slo-Tech - Tor Project, ki skrbi za istoimenski brskalnik in infrastrukturo za anonimno brskanje po spletu, je izdal prvo beta verzija programa za anonimno hipno sporočanje Tor Messenger. Osnovan je na Instantbirdu, ki ga razvija Mozilla, a uporablja protokol OTR za zaščito vsebine pogovorov. S privzetimi nastavitvami ni mogoče pošiljati sporočil ljudem, ki ne uporabljajo OTR, a ga je mogoče nastaviti tudi tako, da to omogoča, seveda pa v tem primeru nimamo varnosti. Tor Messenger za razliko od na primer Pidgina ali Adiuma ne shranjuje zgodovine pogovorov. Tor Messenger Beta si lahko prenesete s spleta in je že bistveno uporabnejši kot lanske alfa verzije.

Tor Messenger podpira večino najpopularnejših platform za sporočanje, med drugim Google Chat, Facebook,...

7 komentarjev

Fujitsujev prenosnik, ki skenira dlani

TechWeek Europe - Vajeni smo že prenosnih računalnikov, ki omogočajo prijavo oziroma ugotavljanje istovetnosti uporabnika iz njegovega prstnega odtisa. Ker je ta sistem mogoče pretentati, pa tu ne mislimo le na filmsko sekanje prstov, ampak na razne fizične artefakte, kot so odlitki, ali povsem matematične napade (programska oprema prstni odtis preračuna v številke), je Fujitsu izdal prenosnik, ki skenira dlan.

Na prvi pogled Fujitsu Celsius H730 ni nič posebnega. Ima 15-palčni zaslon, dvojedrni procesor Intel Core i7 s 3,8 GHz, grafično kartico Nvidia Kepler in SSD ali hibridni disk ter do 32 GB pomnilnika, odvisno od konfiguracije. Tipkovnica je odporna na polivanje, disk pa na padce zaradi...

13 komentarjev

Guardian Project za večjo zasebnost in anonimnost uporabnikov mobilnih telefonov

Gibberbot

Slo-Tech - Sodobni pametni telefoni so sicer zelo uporabne napravice, vendar pa je na njih bistveno slabše poskrbljeno za zasebnost in anonimnost uporabnikov kot na osebnih računalnikih.

Da bi to izboljšali, je skupina razvijalcev zbranih pod imenom Guardian Project pričela razvijati aplikacije ter odprtokodno strojno programsko opremo...

3 komentarji

TorFox

Slo-Tech - Vsi, ki sta jim pomembni zasebnost in anonimnost na internetu, lahko za njuno zaščito odslej uporabijo tudi aplikacijo Torfox.

Gre za program, ki združuje Firefox in Tor in sicer na tak način, da so vse povezave Firefoxa v internet usmerjene preko Socks4 povezave na anonimizacijski program Tor, prav tako pa so tudi vse DNS poizvedbe usmerjene v Tor omrežje.

Program je trenutno na voljo samo za okolje Windows, a avtor obljublja da bo ob ustreznem zanimanju javnosti program razvijal naprej in ga razširil tudi na druge platforme.

Vsekakor zanimiva in zelo uporabna ideja. Morda pa bodo razvoj programa podprli tudi v novo nastajajoči Piratski stranki?

33 komentarjev

Načrti za razvoj anonimizacijskega omrežja Tor v prihodnjih treh letih

Slo-Tech - Eden glavnih razvijalcev anonimizacijskega omrežja Tor, Roger Dingledine, je te dni spisal dokument z naslovom Tor Development Roadmap, 2008-2011, v katerem razkriva podrobne načrte za razvoj anonimizacijskega omrežja v prhodnjih treh letih. Ob tem je potrebno dodati, da imajo razvijalci Tora že zbranih precej sponzorskih sredstev, ki jim bodo omogočila uresničitev zadanega, seveda pa so še vedno odprti za nova sponzorska sredstva.

V dokumentu najprej izpostavljajo izboljšanje izbire poti preko katere se uporabnik preko Tor omrežja povezuje v internet ter izboljšanje porazdelitve bremen med anonimizacijskimi točkami. V okviru tega dela razvoja nameravajo razviti tudi avtomatizirano infrastrukturo za merjenje pretoka in latence omrežja. Za odkrivanje okvarjenih in zlonamernih izhodnih točk pa so že razbili poseben skener SoaT, ki ga bodo še iboljšali in z njim omrežje redno analizirali.

Nasledja velika novost je načrt za povezavo z UDP protokolom. Kot je znano Tor trenutno...

12 komentarjev

Združeni narodi pripravljajo predlog za sleditev internetnega prometa

Slashdot - Pred kratkim so v javnost pricurljali dokumenti o predlogu kitajske vlade, ki bi spremenil delovanje infrastrukture interneta in bi omogočil določenim organom izsledljivost vsakega paketka, ki je poslan na internetu.

Dokumente je pripravila posebna delovna skupina v okviru Organizacije Združenih narodov poimenovana Q6/17, v njej pa sedijo predstavniki kitajske, ameriške tajne službe NSA, Koreje, Cisco-ta in japonskega podjetja za omrežno varnost.

Kitajska v svojem predlogu predlaga, da se naj uvede tehnologija, ki bo omogočala sledljivost v različnih mrežnih okoljih, na različnih dostopnih metodah (torej tudi če bi anonimno dostopali do interneta na javnih brezžičnih omrežjih) in tehnologijah. Da bi se zagotovila sledljivost, se bi naj vse potrebne informacije tudi shranjevale.

Med argumenti za uvedbo takega sistema sledenja med drugim navajajo tudi potrebo po izsleditvi posameznikov, ki z npr. objavijo sporočilo, ki kakšno vlado postavi v neprijeten položaj. O spornosti takšne...

41 komentarjev

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini

Slo-Tech - Spletišče Wikileaks je objavilo predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini.

Glede na objavljeni dokument, bodo države podpisnice precej ostreje nastopile proti internetnemu piratstvu. Spremembe se obetajo na področju tesnejšega mednarodnega sodelovanja, države podpisnice pa bodo od tudi ponudnikov dostopa do interneta zahtevale aktivnejšo vlogo pri preganjanju tovrstnega kriminala, predvsem kar se tiče sodelovanja z represivnimi organi in posredovanja osebnih podatkov domnevnih kršiteljev avtorskih pravic. Ponudniki dostopa do interneta naj bi glede na sporazum tudi tesneje sodelovali z lastniki avtorskih pravic pri odstranjevanju nelegalnih avtorsko zaščitenih vsebin iz interneta.

Prav tako nameravajo podpisnice uvesti tudi omejitve uporabe orodij za zaščito zasebnosti in anonimnosti na internetu ter dodatne sankcije za onemogočanje tehnoloških zaščit proti kopiranju (onemogočanje DRM-ja) ter distribucijo orodij za onemogočanje teh tehnoloških zaščit.

Poleg...

57 komentarjev

Policija v Italiji skrivaj zaplenila šifrirne ključe

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi, 22. juija 2005 so upravitelji strežnikov Autistici in Inventati sporočili, da so doživeli svojevrsten varnostni incident.

Omenjeni spletni strani namreč ponujata brezplačen web hosting, brezplačno elektronsko pošto, poštne sezname in chat različnim nevladnim organizacijam in aktivističnim posameznikom. Na svoji spletni strani pravijo, da so prepričani, da bi morale biti komunikacije brezplačno dostopne vsem, poleg tega pa tudi zagovarjajo svobodo izražanja ter pravico do zasebnosti in anonimnosti.

Kaj se je zgodilo?
Autistici/Inventati so svojim uporabnikom ponujali uporabo kriptografije, oziroma varne elektronske pošte preko spleta. Svoje strežnike so imeli pri ponudniku dostopa do interneta Aruba. Pred enim letom, 15. junija 2004 je do njihovega ponudnika dostopa do interneta prišla policija, ugasnila njihov strežnik ter si prekopirala šifrirne ključe za dostop do spletne pošte (webmail). Administratorji sistema so to odkrili šele 21. junija 2005, leto dni...

107 komentarjev