» »

Načrti za razvoj anonimizacijskega omrežja Tor v prihodnjih treh letih

Načrti za razvoj anonimizacijskega omrežja Tor v prihodnjih treh letih

Slo-Tech - Eden glavnih razvijalcev anonimizacijskega omrežja Tor, Roger Dingledine, je te dni spisal dokument z naslovom Tor Development Roadmap, 2008-2011, v katerem razkriva podrobne načrte za razvoj anonimizacijskega omrežja v prhodnjih treh letih. Ob tem je potrebno dodati, da imajo razvijalci Tora že zbranih precej sponzorskih sredstev, ki jim bodo omogočila uresničitev zadanega, seveda pa so še vedno odprti za nova sponzorska sredstva.

V dokumentu najprej izpostavljajo izboljšanje izbire poti preko katere se uporabnik preko Tor omrežja povezuje v internet ter izboljšanje porazdelitve bremen med anonimizacijskimi točkami. V okviru tega dela razvoja nameravajo razviti tudi avtomatizirano infrastrukturo za merjenje pretoka in latence omrežja. Za odkrivanje okvarjenih in zlonamernih izhodnih točk pa so že razbili poseben skener SoaT, ki ga bodo še iboljšali in z njim omrežje redno analizirali.

Nasledja velika novost je načrt za povezavo z UDP protokolom. Kot je znano Tor trenutno anonimizira oz. posreduje zgolj TCP paketke, načrtovalci omrežja pa nameravajo v prihodnje poskrbeti tudi za UDP paketke in s tem poskrbeti za anonimizacijo storitev, ki temeljijo na UDP (VoIP, OpenVPN, DNS, itd...), hkrati pa za anonimizacijo poleg TCP povezav uporabljati tudi UDP povezave, kar bo privedlo do povečane kapacitete omrežja. Da so načrti resni dokazuje tudi dejstvo, da v zvezi s tem že sodelujejo z Ianom Goldbergom, vodjo razvoja anonimizacijskega (P2P) omrežja Freedom network.

Pomembna izboljšava, ki bo poskrbela za povečanje zmogljivosti omrežja je tudi ideja, da bi vsi Tor odjemalci lahko samodejno postali vstopne točke (bridge) ali posredniki (relay), vendar pa le v primeru, da imajo na voljo dovolj neuporabljene pasovne širine in so dovolj zanesljivi (izhodne točke pa bodo še vedno lahko postali samo na izrecno odobritev lastnika).

Med ostalimi izboljšavami lahko omenimo še načrt za povečanje zanesljivosti in zmogljivosti tim. skritih storitev (anonimnih spletnih straneh lociranih znotraj Tor omrežja), samodejno posodabljanje Tor odjemalcev in strežnikov, povečanje stabilnosti Tor odjemalca v Windows omrežjih ter še boljšo podporo za Debian in Ubuntu sisteme, nadaljevanje razvoja dodatka za Firefox Torbutton ter razvoj podobnega dodatka za poštni odjemalec Thunderbird, nameravajo pa razviti tudi Tor za Javo ter odjemalce za mobilne telefone. Med dodatnimi lastnostmi se morda kmalu znajde še možnost, da bo uporabnik Tor omrežja sam določil izhodno državo za svoj promet, večjo pozornost pa bodo razvijalci Tor omrežja v bodoče posvečali tudi oglaševanju in stikom z mediji.

Skratka, odlične novice za vse zagovornike zasebnosti in anonimnosti na internetu.

12 komentarjev

MrStein ::

Zakaj pa ne deluje na IP nivoju in bi tako "avtomatsko" podpiral vse višjenivojske protokole (TCP, UDP, whatever,...) ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

coffeetime12 ::

Pohvale.

Blinder ::

Kako deluje tale TOR? Če to inštaliram, pol grem lahko obiskat npr. slo-tech brez, da bi admini videli moj pravi IP?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

poweroff ::

Tako nekako. Z manjšim dodatkom. Pred leti se je nekdo spravil hekat eno znano slovensko spletno stran in je uporabil Tor. Vendar ga ni znal uporabiti pravilno, in je bil razkrinkan v... pol ure. S komplet podatki, vključno z naslovom in telefonsko številko. :D
sudo poweroff

ABX ::

Kako deluje tale TOR? Če to inštaliram, pol grem lahko obiskat npr. slo-tech brez, da bi admini videli moj pravi IP?


Da, ampak če si se pred tem prijavil bojo imeli v bazi IP-je od tvojih prejšnjih povezav. Če želiš biti 100% anonimen boš moral imeti drugi račun ko si na TOR omrežju.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

techfreak :) ::

Misliš, da ST beleži IP naslove njihovih članov?

OrkAA ::

Misliš da jih ne? :)

ABX ::

Misliš, da ST beleži IP naslove njihovih članov?


Sem razlagal na splošno.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

gzibret ::

> Misliš, da ST beleži IP naslove njihovih članov?

13. člen pravil uporabe ST: Pravila
Vse je za neki dobr!

techfreak :) ::

In zakaj bi rabili IP naslove za statistiko?

terryww ::

če prav razumem, deluje tor tako, da pošilja podatke od enega compa, do drugega, do tretjega itd. in potem pri enem xy zadeva izstopi. recimo, da so ti compi povezani vsega skup na 5 različnih ISPjev, a ni mogoče sourca izsledit, glede na to, da držijo ISPji loge o povezavah?
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Jst ::

Načeloma ja, če ne bi šlo za kriptirano povezavo že od tebe naprej. Tako vmesna točka pojma nima kaj je dobila, ve samo to, da mora posredovati exit pointu. Ta dešifrira in recimo če je uporabnik zahteval www.neki.naslov.com, to prebere, spet zakriptira in pošlje nazaj (ne nujno istemu middle pointu)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BitBlinder novo anonimizacijsko omrežje, ki deluje na P2P principu

Oddelek: Novice / Zasebnost
304775 (2963) Daedalus
»

Na voljo Ubuntu skladišča za Vidalio in Mixminion

Oddelek: Novice / Zasebnost
104224 (3536) poweroff
»

Snakes On A Tor

Oddelek: Novice / Zasebnost
115328 (4640) jype
»

Nadzor Tor izhodnih točk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7511437 (9973) poweroff
»

Novoletna darila za vse "paranoike"

Oddelek: Novice / Zasebnost
93754 (3329) Joze_K

Več podobnih tem