»

Izšel Slackware 14

Slackware - Po malo več kot treh letih je sinoči izšla štirinajsta inačica ene najstarejših GNU/Linux distribucij, Slackware.

Slack je dobro znan po svoji preprostosti, minimalnemu spreminjanju paketkov oz. sistema (sploh v primerjavi z Ubuntum), ter stabilnosti. Privzeto jedro je sicer (prvič) različice 3.x, vendar zgolj 3.2.29, ki ji je obljubljeno še vsaj 2 leti podpore, medtem ko je na kernel.org trenutna različica že 3.6-rc7, stabilna pa 3.5.4. Za novejša jedra so sicer na voljo paketi, če si že želite tvegati. Podobno je z grafičnim okoljem: paketki za KDE in Xfce so sicer na voljo, seveda pa...

13 komentarjev

Galaxy trojke po objavi sodbe v zadevi Apple proti Samsungu skoraj razprodane

Forbes - Sodba v zadevi Apple proti Samsungu je dvignila nemalo prahu, pri čemer je bilo slišati tudi nadvse zanimivo mnenje (tudi na forumu), da se bo visoki odškodnini navkljub na koncu smejal prav Samsung. Logika naj bi šla nekako tako: zdaj je še s sodbo potrjeno, da so Samsungovi izdelki kopije Applovih, beri so isti ali vsaj enako dobri, obenem pa so še znatno cenejši .. zakaj bi potem še izbrali Apple?

Izgleda, da bo (nekaj malega) vendarle...

123 komentarjev

Samsung prodal že 10 milijonov primerkov Galaxy S II

Android Central - Težko je zanikati, da je bil Samsungov Galaxy S uspešen telefon. V približno pol leta od začetka prodaje (od lanskega junija pa do začetka letošnjega leta) je Samsungu uspelo prodati 10 milijonov primerkov tega mobilnega telefona, vključujoč na zunaj nekoliko spremenjene ter preimenovane različice za ameriške mobilne operaterje (ki so bili odgovorni za levji, 40-odstotni delež prodaje). Presenečenje bi bilo torej, če njegov naslednik, Galaxy S II, tega uspeha ne bi dosegel. Galaxy S II je bil sicer predstavljen že v samem začetku letošnjega leta (ko naj bi se po nekaterih podatkih tudi prekinila prodaja njegovega predhodnika), a je v prodajo prišel šele v aprilu. To pomeni, da je tudi...

38 komentarjev

AT&T omejuje prenos prek mobilnih omrežij

CNet - Čeprav na vseh koncih poslušamo, kako so internetna infrastruktura, hitre povezave in povezljivost od povsod železniška proga 21. stoletja, se zadnje čase zdi, da se vračamo v preteklost. AT&T, drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta, je maja omejil prenos podatkov z interneta na 250 oziroma 150 GB (odvisno od paketa) ter odpravil neomejene pakete. Omejitve se slišijo visoke, a v ZDA jih je zlahka mogoče preseči s povsem legalno rabo, saj je streaming (gledanje TV-vsebin prek interneta) zelo razširjen. Sedaj AT&T omejuje še mobilne uporabnike.

Že lanskega junija je namreč AT&T prenehal ponujati mobilne pakete, ki so vključevali neomejen prenos podatkov prek mobilnega omrežja. Najvišja meja je po novem 2 GB mesečno (več se drago plača). Obstoječi...

21 komentarjev

Sprintu ne diši AT&T-jev nakup T-Mobile US

Sprint zahteva prepoved združitve

vir: Ars Technica
Ars Technica - Nedavna napoved AT&T-ja, da sta z nemškim Deutsche Telekom sklenila dogovor o prevzemu T-Mobile US, ameriške mobilne podružnice nemškega telekomunikacijskega operaterja, je dvignila kar nekaj prahu tako med uporabniki kot med konkurenti. Sprva je bilo mogoče opaziti vprašanja, če zaenkrat še največji ameriški operater Verizon (po združitvi AT&T-ja in T-Mobile US bi bil Verizon drugi največji) želi kupiti tretjega največjega operaterja Sprint, čemur je sledil negativen odgovor. Zdaj se oglašajo kar pri Sprintu, saj zahtevajo, da ameriška vlada prepove združitev drugega in četrtega...

7 komentarjev

AT&T bo prevzel T-Mobile USA

Ars Technica - Ameriški operater AT&T, dolgoletni ekskluzivni ponudnik iPhona v ZDA, je najavil, da bodo od nemškega Deutsche Telekom kupili ameriško podružnico njihovega mobilnega operaterja T-Mobile USA. Slednji je bil sploh prvi operater, ki je podpiral Android, saj je bil HTC-jev Dream veliko bolj poznan kot T-Mobile G1, prvi javnosti namenjen mobilnik z Androidom. Googlov lastni Nexus One je bil prav tako sprva predstavljen pri T-Mobile, kar pa so mnogi videli predvsem kot slabost. Prevzem bo vreden kar 39 milijard ameriških dolarjev, od katerih bo Deutsche Telekom 25 milijard prejel v gotovini, preostanek pa v delnicah, katerih bodo prejeli 8 % v novem, združenem podjetju.

Celotna poteza je...

0 komentarjev

Death grip na Verizonovemu iPhonu ni odpravljen

Problematičen ne-stik dveh delov ohišja

vir: MobileCrunch
MobileCrunch - En sam pogled na zasnovo antene je mnogim dal slutiti, da težave s t.i. death gripom iPhona v primeru različice za Verizon niso odpravljene. V primeru, da z roko (oz. prstom) uporabnik poveže dva z režo ločena dela aluminijastega ohišja, od katerih je eden antena, lahko pride do znatnega upada signala oz. celo do prekinitve klica. Ker ima iPhone 4 za Verizon režo na istem mestu, ugotovitve Consumer Reports o ponavljajoči težavi torej niso presenetljive. A Verizon ima v primerjavi z AT&T-jem v rokavu skritega asa - njihovo omrežje je predvsem v San Franciscu, New Yorku ter v mnogo drugih predelih ZDA mnogo boljše, z boljšim omrežjem pa seveda pride tudi močnejši signal. Kljub upadu signala je...

59 komentarjev

Prodaja Verizonovega iPhona 'rahlo' pod pričakovanji

Slabe prodajne številke so pravzaprav logične, iPhone 5 je oddaljen le še približno 4 mesece

vir: CNet
CNet - S težkim pričakovanjem iPhona s podporo CDMA omrežjem, namenjenim ameriškemu operaterju Verizon, z vsemi zbadljivimi reklamami med Verizonom in AT&T-jem, rekordnimi prednaročili in drugimi znaki bi bilo povsem logično pričakovati, da bo iPhone za Verizon rekorde podiral tudi na dan fizične dobavljivosti. A temu večinoma ni bilo tako, saj so bile vrste tako v Applovih kot v Verizonovih trgovinah izredno kratke (nenormalno kratke za prihod nove Applove naprave), čeprav Verizon pričakuje kar 10 milijonov prodanih primerkov do konca letošnjega leta.

Pri Boy Genius Report so prek vira pri Applu dobili poročila, da niti Apple niti Verizon nista...

82 komentarjev

Novi iPhone za Verizon bo imel Qualcommove čipe

AppleInsider - Apple je za dobavitelja čipov za svoj novi iPhone, ki ga bo ponujal operater Verizon, izbral Qualcomm, poroča The Street. To je že druga večja zmaga za Qualcomm, ki je dobil tudi posel z Google, tako da bo Nexus One poganjal Qualcommov procesor SnapDragon. V Applove iPhone Qualcomm ne bo vgrajeval SnapDragona, marveč bo njegov čip skrbel za brezžično povezljivost 3G.

Apple je sprva iskal čip, ki bo podpiral tako GSM kot CDMA, kar bi telefonu zagotovilo delovanje na praktično vseh omrežjih po svetu. Tega jim ni bil sposoben ponuditi noben proizvajalec, zato so se odločili za klasični Qualcommov čip EV-DO. Poraženec je to pot nemški Infineon, ki skrbi za podobne čipe v iPhonih operaterja AT&T. Več bo znanega junija, ko se AT&T-ju izteče ekskluzivnost.

13 komentarjev

AT&T iPhoni dobili sposobnost pošiljanja MMS

CNet - Apple je že junija posodobil operacijski sistem na svojih iPhonih na različico 3.0, ki je med drugimi stvarmi končno prinesla tudi sposobnost pošiljanja sporočil MMS. Malo manj znano dejstvo pa je bilo, da tega AT&T naročniki v ZDA niso bili deležni, saj so pri AT&T trdili, da njihovo omrežje na tako hudo obremenitev ni pripravljeno.

No, CNET poroča, da je bila preko iTunes končno poslana...

8 komentarjev

V ZDA na prodaj iPhone brez vezave

CNet - Doslej je bilo Applov famozni iPhone v ZDA moč kupiti le v paketu z dvoletno naročnino na AT&T, kar pa je še vedno bolje od slovenske pollegalne različice, ki jo je od nekod privlekel Tušmobil in nam strogo zabičal, naj ga ne posodabljamo. Ali pa Islandcev in Grenlandcev, ki jih je Apple zbrisal z zemljevida sveta. Kakorkoli, v ZDA je AT&T prejšnji teden napovedal, da bo mogoče iPhone pri njih kupiti tudi brez dvoletne naročnine za zasoljenih 599 oz. 699 dolarjev. In to samo enega na osebo, ki že ima sklenjeno naročniško razmerje. Še kaveljec, ti iPhoni so bili še vedno zaklenjeni na omrežje AT&T.

Apple je malenkostno sprostil pravila igra in tako sedaj v svojih trgovinah ponuja te iste iPhone za enako ceno, ki pa so še vedno zaklenjeni (neuradne metode odklepanja seveda obstajajo) na omrežje AT&T, pri čemer je edina razlika, da jih lahko kupi kdorkoli kolikorkoli. Applu se namreč mudi sprazniti zaloge, saj junija prihaja že nova različica iPhonov. Verjetno bi jih spraznil mnogo...

21 komentarjev