»

Anonimizirani podatki niso zelo anonimizirani

Kian Attari in Dasha Metropolitansky

Slo-Tech - Ob vsakem odkritju, da različna podjetja prodajajo ali kako drugače naprej posredujejo podatke svojih strank (zadnji primer je Avast), ta jamejo poudarjati, da gre za anonimizirane agregirane podatke, iz katerih ni možno prepoznati posameznikov. A resnica je nekoliko drugačna. Študenta na Harvardu sta pokazala, da anonimizacija ni enosmerna. V veliko primerih je sorazmerno enostavno iz drobcev informacij identificirati njihovega lastnika.

Kian Attari in Dasha Metropolitansky sta to demonstrirala tudi v praksi. Izdelala sta orodje, ki se prekoplje skozi večje količine uporabniških podatkov. Za začetek je treba poznati drobec osebnih podatkov, denimo uporabniško ime ali elektronski naslov, nato pa orodje prečeše internet in vse pobegle kopice podatkov. Teh ne manjka, saj so napadalci v preteklosti uspešno napadli že številne strani. Čeprav je veliko teh podatkov anonimiziranih, v njih ni težko prepoznati resničnih ljudi. Ključ je v kombinaciji več pobeglih baz podatkov, saj se tako...

15 komentarjev

Ameriška zavarovalnica ponuja življenjska zavarovanja s sledenjem

Slo-Tech - Začelo se je z doplačili za rizične aktivnosti pri turističnih zdravstvenih zavarovanjih. Avtomobilsko zavarovanje mlajši, manj izkušeni vozniki ter vozniki z več škodnimi primeri plačujejo dražje. Zato ni presenetljivo, da se je tovrstna praksa preselila tudi na področje življenjskih zavarovanj. Ameriška zavarovalnica John Hancock odslej ponuja le še interaktivna življenjska zavarovanja. Z drugimi besedami: kdor se želi zavarovati, mora postati del njihovega programa Vitality, ki v zameno za posredovanje informacij o življenjskem slogu (športna aktivnost s pametnih zapestnic, nakupu zdrave hrane itd.) ponuja bonbončke.

Zamisel ni nova
, saj so jo pri John Hancocku ponudili že leta 2015. Novost pa je, da ukinjajo neinteraktivna življenjska zavarovanja. Izvršna direktorica Marianne Harrison je dejala, da na novo izumljajo model...

32 komentarjev

"Žal mi je Dave"* - kako regulirati algoritme?

HAL 9000 (Cryteria, Wikipedija)

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ljudje so danes z odprtimi rokami sprejeli udobje tehnologije ne da bi zares razumeli, kako ta deluje ter kakšen abnormalen potencial kopičenja podatkov imajo naše naprave, katere praktično vedo, kdo smo, kje smo in kaj počnemo (ter še na tisoče drugih zadev). To dosežejo s pomočjo "pametnih" ter vedno bolj kompleksnih algoritmov, ki lahko v delčku sekunde najdejo, sortirajo, določijo, kontrolirajo in ukrepajo na podlagi množice podatkov, da nam tako pomagajo pri vsakdanjih življenjskih opravilih; v nasprotnem primeru bi se ljudje najbrž izgubili v preobilici informacij.

Za večino ljudi...

20 komentarjev

V ZDA debelost registrirana kot bolezen

Slo-Tech - V pogovornem jeziku že dlje časa označujemo debelost kot bolezen modernega časa, a v prostora za pavšalne oznake ni. Debelost je v ZDA postala bolezen šele ta mesec, ko jo je med bolezni uvrstila AMA (American Medical Association). Utemeljitev za to potezo pa je sila zanimiva: AMA želi s tem vzpodbuditi naraščajočo armado predebelih Američanov, da poiščejo zdravniško pomoč in izgubijo odvečno težo. Mnenja o potezi so deljena.

To ni tako nepomembno, kot se zdi. Pomeni namreč, da je AMA dala prednost socialnoekonomskim kriterijem pred medicinskimi, ko se je odločala, ali je neko stanje bolezen. Obstoji vrsta bolezenskih stanj, ki jih debelost v veliki meri povzroča. Nekateri tovrstni primer so skorajda simptomatični, recimo povišana...

499 komentarjev

Algoritmi pravilno napovedali večino prejemnikov oskarjev

Slo-Tech - Včeraj so v ZDA podelili 85. oskarje za najboljše filmske dosežke v preteklem letu. Prireditev vsako leto pritegne precej pozornosti s celega sveta in to ne samo iz filmskih krogov. Nas zanima napovedna moč modernih algoritmov, s katerimi različni ljudje vsako leto poizkušajo napovedati zmagovalce. Oskarje namreč podeljujejo na podlagi glasov članov Akademije, ki ima nekaj manj kot 6000 članov z glasovalno pravico. Ker je v dobi interneta zbiranje, urejanje in analiziranje podatkov priljubljeno in nadvse dobičkonosno opravilo, ljudje vsako leto svoje algoritme preizkusijo tudi tako, da na podlagi internetnega vrveža poizkusijo vnaprej napovedati zmagovalce. In to jim presenetljivo dobro uspeva.

Primerjali bomo napovedi, ki so jih...

86 komentarjev

IBM-ov Watson študira medicino

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
Forbes - IBM-ov superračunalnik, poimenovan Watson, je doživel svojih petnajst minut slave februarja, ko je gladko porazil človeška rekorderja v televizijskem kvizu Jeopardy. Seveda pa tako intelektualnega kot finančnega kapitala v Watsona niso vlagali le zavoljo televizijskega nastopa. Nasprotno, projekt se že nekaj časa razvija tudi v aplikativnejše smeri.

Forbesov Bruce Upbin piše o usmerjanju Watsona v medicinske vode. Ekipa raziskovalcev iz unverze v Marylandu je pred približno letom in pol IBM-u pomagala izbrati medicinske učbenike in strokovne revije za učenje superračunalnika. Pomagali so jim tudi z izborom vprašanj, na katera naj bi sistem znal odgovoriti in s pomočjo katerih ga lahko preizkušajo. Dr. Elliot Siegel z omenjene univerze je nabor besedil označil...

99 komentarjev

Razpisan natečaj za algoritem, ki predvideva obiske pri zdravniku

Slo-Tech - Heritage Provider Network bo 4. aprila odprl natečaj za najboljši algoritem, ki bi na podlagi podatkov o življenjskem slogu, anamneze, boleznih v družini in podobnih napovedal, kolikokrat v prihodnjem letu bo nek posameznik hospitaliziran. Stroški za zdravstvo so astronomski, saj v ZDA letno nanesejo 2,8 bilijona dolarjev, v Sloveniji pa 3,2 milijarde evrov (per capita v ZDA za zdravstvo porabijo 6,4-krat več denarja), zato bi poznavanje dobrega algoritma za napoved hospitalizacij omogočilo ciljano preventivno zdravljenje, preprečevanje zapletov in ogromne prihranke. Ocenjujejo namreč, da se letno v ZDA potrati 30 milijard dolarjev samo za bolezenska stanja, ki bi jih lahko bili preprečili pred nastopom oziroma hospitalizacijo.

HPN je...

36 komentarjev

Natečaj za SHA-3 v zadnji fazi

Zgostitvena funkcija iz ključa (blok podatkov) izračuna v praksi unikaten niz, s čimer se zagotavlja istovetnost podatkov pri prenosu, varno hranjenje gesel, zanesljivost podpisanih certifikatov itn.

vir: Heise
Heise - Ameriški Nacionalni institut za standarde in tehnologijo (NIST) je leta 2007 razpisal natečaj za matematični algoritem, ki bo postal temelj naslednje verzije zgostitvene funkcije SHA-3. Za staro SHA-1 je bilo pred dvema letoma pokazano, da ni varna in da so kolizije mogoče, medtem ko je SHA-2 grajena na SHA-1 in zato tudi vzbuja pomisleke. V petek so objavili pet kandidatov, ki so prebili skozi prvi dve fazi in so sedaj v zaključnem stadiju izbiranja.

V finalu so algoritmi BLAKE, Skein (ta dva sta podobna SHA-2), Grøstl, JH in Keccak (fundamentalno različen pristop od SHA-2). Pri izboru zmagovalca bodo gledali na več odlik: pomembna bosta tako zgledna struktura in stabilnost kakor...

0 komentarjev

V ZDA novi programi informatike v zdravstvu

EMR

ComputerWorld - V ZDA se zavedajo pomembnosti uporabe informacijskih tehnologij v zdravstvu, zato bo država vložila 144 milijonov dolarjev v razvoj novih študijskih programov na več kot 80 kolidžih in univerzah, ki bodo izobraževali informacijske tehnike v zdravstvu. Nanje se bodo lahko vpisali le ljudje, ki že imajo bodisi informacijsko bodisi zdravstveno izobrazbo, da se bodo izobrazili še v drugi disciplini. Novi programi naj bi zapolnili vrzel približno 50.000 delovnih mest, potrebnih za uspešno implementacijo elektronskih kartonov pacientov (angl. electronic medical records, EMR), za kar si prizadevajo v ZDA.

Programi in profili, za katere usposabljajo, bodo različni. Razdelili so jih v dve večji...

3 komentarji

Nova verzija Googla je Caffeine

Google - Google je na ogled postavil novo verzijo iskalnega algoritma, ki se za zdaj še kodno imenuje Caffeine. Kot pravijo v Mountain Viewu, je na novem skrivnem projektu več mesecev intenzivno delala velika skupina Googlovcev. Nov iskalni algoritem naj bi sčasoma nadomestil trenutnega. Končni uporabniki nemara sploh ne bodo videli izboljšav, ki se večidel skrivajo pod pokrovom. Caffeine naj bi hitrejši, obsežnejši in pravičnejši. Google sicer zatrjuje, da predstavitev nima nobene veze z novimi iskalniki, ki se počasi prebijajo na trg (Bing, WolframAlpha ...). Novo iskanje lahko preizkusite na http://www2.sandbox.google.com.

15 komentarjev

Google bo anonimiziral YouTube zapise

PC Pro - Po tem, ko je pred kratkim ameriško zvezno okrožno sodišče v New Yorku presodilo, da mora Google podjetju Viacom posredovati podatke o vseh video posnetkih objavljenih na Youtube - vključno z URL naslovi in uporabniškimi imeni ter IP-ji obiskovalcev, se je po poročanju PC Pro Google s podjetjem Viacom dogovoril, da jim bo posredoval anonimizirane podatke.

Podjetje Viacom namreč želi z analizo podatkov preveriti oz. dokazati svoje trditve, da je YouTube s strani uporabnikov večinoma uporabljan za piratsko objavo videoposnetkov. Po dogovoru tako Google Viacomu ne bo posredoval IP naslovov in uporabniških imen obiskovalcev YouTubea.

Predstavniki Vicaoma so izjavili, da želijo zgolj dokazati, da Google z YouTubeom omogoča piratstvo (in nato od Googla iztožiti eno milijardo USD), nimajo pa interesa identificirati posameznih individualnih kršiteljev.

Ne še.

22 komentarjev