»

Apple širi program neodvisnih servisov v Evropo

Apple - Program, ki so ga lani poleti začeli v ZDA, obsega redno dobavljanje rezervnih delov, orodij in servisnih navodil neodvisnim servisnim podjetjem in posameznikom. Program za zdaj teče le za iPhone, ne pa tudi za iPade, Mace in Macbooke. Kot so sporočili iz Appla, bodo neuradna popravila svojih telefonov zdaj omogočili tudi v 32 državah stare celine in v Kanadi.

V resnici je za lanskoletno rojstvo programa zaslužna trajnostna ideja "pravice do lastnega popravila", katere uveljavitev uporabniki glasno zahtevajo prav v Kanadi in v EU. Evropska komisija je tako spomladi objavila načrte, po katerih bi jo v EU uzakonili že prihodnje leto. Zato je jasno, da je program neodvisnih servisov za Apple vmesna, manj škodljiva opcija, ki se ji je v ZDA v slabem letu dni doslej pridružilo 140 podjetij na 700 lokacijah.

Vključitev v program je brezplačna, serviserji morajo le opraviti posebno Applovo izobraževanje, podjetje pa nato prejme vse potrebno za izvajanje popravil, tako tistih v...

45 komentarjev

V Kanadi ostaja dostop do interneta z neomejenim prenosom

Slo-Tech - Kanadska Komisija za radiotelevizijo in telekomunikacije (CRTC) je prejšnji teden sprejela kontroverzni sklep, da morajo mali ponudniki dostopa do interneta v Kanadi obvezno uvesti pakete z omejeno količino prenosa podatkov oziroma zaračunavanje po dejanskem prenosu podatkov. Doslej so namreč veliki ponudniki interneta restriktivno omejevali prenos podatkov prek interneta in ponujali pakete z limitom med 20 in 60 gigabajti mesečno, medtem ko so mali ponudniki mejo postavili mnogo višje, pri 200 gigabajtih ali pa so celo ponujali neomejen prenos. Vlada je napovedala, da bodo to odločitev CRTC-ja, ki je sicer neodvisno telo, a ga lahko vlada...

23 komentarjev

ISP-ji: preveč prometa za premalo denarja

Pozicija evropski in ameriških regulatorjev interneta

Ars Technica - Štirje veliki evropski ponudniki dostopa do interneta, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia in Telefónica, so naročili študijo A Viable Future Model for the Internet pri A.T. Kearney o prihodnosti interneta. Podjetja namreč zagovarjajo trditev, da YouTube in Netflix neupravičeno bogatita s ponujanjem vsebine. Krivično se jim zdi, da čeprav strani servirata ogromne količine podatkov, plačujeta le fiksni pavšal za dostop do interneta in pogodbe o izmenjavi podatkov, medtem ko vsi stroški in nič dobička odpadejo na ponudnike dostopa do interneta.

Zato predlagajo eno izmed štirih možnosti:
  • podražitev dostopa do interneta za končne uporabnike za okoli šest evrov na mesec;
  • zaračunavanje internetnim podjetjem 0,05 evra za vsak prenesen gigabajt po omrežjih in...

33 komentarjev

France Telecom omejuje internetni promet do Megaupload?

Slo-Tech - Francoski ponudnik dostopa do interneta Orange omejuje prenos podatkov s strani Megaupload, ki ponuja gostovanje datotek, do končnih uporabnikov, poroča IT Pro Portal. Na Megauploadu trdijo, da Orange, ki je v lasti France Telecoma, uporabnikom preprečuje dostop do in prenos podatkov z Megauploada in sestrske strani Megavideo, in da lahko te trditve tudi dokažejo. Zaradi tega uporabnikom svetujejo, da svoje pritožbe naslovijo na podporo uporabnikom na Orangeu ali, še bolje, zamenjajo ponudnika dostopa do interneta.

V Orangeu so se na trditve odzvali z nejevero. Kot pravijo, so nad očitki presenečeni, saj tega ne počnejo. Po njihovih besedah je ta težave z dostopom kriv Megaupload sam, saj...

15 komentarjev

Švedska Piratska stranka ustanovila Pirate ISP

Ars Technica - Kot poroča Ars Technica, se je švedska piratska stranka odločila ustanoviti lastno podjetje za ponujanje dostopa do interneta - Pirate ISP, ki pa se bo nekoliko razlikovalo do ostalih ISP-jev.

Ena najvišjih prioritet novega ponudnika dostopa do interneta bo zasebnost, kot kaže pa bo zasebnost na prioritetni lestvici celo višje od zanesljivosti delovanja, saj ustanovitelji pravijo, da bodo za vzdrževanje storitve in odpravljanje napak tega internetnega ponudnika odgovorni uporabniki sami.

Ustanovitelji sicer trdijo, da s policijo in sodišči ne nameravajo sodelovati (bomo videli, kaj se bo zgodilo v primeru prve sodne odredbe) ter da ne nameravajo hraniti nikakršnih dnevniških datotek.

Sliši se lepo, a bomo kmalu videli, kako zanesljivo bo sploh delovalo ...

35 komentarjev

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi

Kanadska ponudba

Slo-Tech - Občasno bentimo nad ponudbo dostopa do interneta v Sloveniji, češ da je predrag, prepočasen in v nekoliko bolj oddaljenih predelih naše domovine nedostopen. V primerjavi s kakšno Švedsko resda nimamo najhitrejših in najcenejših internetnih povezav, a po drugi strani smo mnogo pred razvitimi Kanadčani. Ti te dni negodujejo, saj je eden njihovih največjih ponudnikov dostopa do interneta Rogers znižal mesečne omejitve prenosa podatkov v svojih paketih za nove uporabnike (Mobitelove eskapade, ko so posegli tudi v pravice obstoječih naročnikov, si v tujini vseeno ne morejo privoščiti).

Paket Lite denimo stane 36 dolarjev mesečno (28 evrov) in omogoča hitrost do...

108 komentarjev

Represija proti kršiteljem avtorsko pravne zakonodaje v Britaniji?

The Register - Ofcom, britanski neodvisni regulator telekomunikacij in varuh konkurence na telekomunikacijskem trgu, naj bi po načrtih britanske vlade v kratkem dobil nove pristojnosti.

Poročilo Digital Britain namreč predlaga drastične ukrepe proti kršilcem avtorskih pravic na internetu. Med ukrepi so tako blokiranje vrat (ang. port blocking), blokiranje IP naslovov, blokiranje protokolov in URL naslovov (očitno se obeta pregledovanje vsebine prometa), omejevanje pasovne širine, filtriranje in celo - izklop kršiteljev iz interneta.

Po predlogu naj bi lastniki avtorskih pravic ponudnike dostopa do interneta obvestili o domnevnih kršilcih avtorsko pravne zakonodaje, ponudniki dostopa do interneta pa bi nato kršilce morali obvestiti o kršitvi. V primeru večkratnih opozoril, naj bi ponudniki dostopa do interneta lastnikom avtorskih pravic posredovali osebne podatke kršiteljev, le-ti pa bi lahko na podlagi tega pridobili odredbo sodišča ter zaprosili za uvedbo enega izmed prej omenjenih ukrepov.

...

47 komentarjev