»

ZDA pri zaveznikih lobirajo proti Huaweiju

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Kot poroča WSJ (članek je plačljiv, alternativni vir), si Washington prizadeva pri ponudnikih spleta v prijateljskih državah, zlasti tistih, v katerih imajo svoje vojaške baze, doseči prepoved uporabe omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. Američani naj bi se v ta namen nedavno sestali z vladnimi predstavniki Nemčije, Italije Japonske in še nekaterih držav. Avstralija pa je podjetju nedavno že prepovedala prodajo opreme za omrežja 5G na svojem ozemlju.

Razlogi za tako lobiranje so seveda varnostni; ZDA imajo vojaške baze posejane povsod po planetu in velik del komunikacij poteka tudi prek javne infrastrukture teh držav. Ker ZDA Huawei sumijo sodelovanja s...

45 komentarjev

Indijska stranska vrata v RIM-ovih, Nokiinih in Applovih izdelkih najbrž potegavščina

Reuters - Prejšnji teden smo poročali o domnevnem odkritju dokumentov, ki naj bi dokazovali, da so RIM, Nokia in Apple v svoje mobilne naprave za indijski trg po navodilih vlade vgradili stranska vrata za prisluškovanje. Dokumente naj bi hekerska skupina Dharamraja pridobila ob vdoru v strežnike indijske vojske, od koder izvira tudi objavljena izvorna koda Symantecovih programov. Sedaj se pojavljajo resni dvomi o pristnosti dokumentov, saj naj bi šlo za ponaredke. Vdor se je seveda resnično zgodil, kar je že v petek potrdil Symantec.

Ameriške oblasti so takoj po objavi dokumentov začele preiskavo, saj je bila domnevna tarča prisluškovanja prav njihova komisija. Izsledkov preiskave ZDA še niso razkrile, se pa porajajo dvomi o pristnosti dokumentov. Neuradno so indijski predstavniki povedali, da so dokumenti ponarejeni, saj je besedilo nameščeno, podpis pa prekopiran iz drugih uradnih dokumentov. Tudi Rumel Dahiya z Inštituta za obramboslovje, ki ga financira indijska vojska, je dejal, da gre...

4 komentarji

Včerajšnji izpad BlackBerry storitev

Tovrstni štosi so bili še malo nazaj precej pogosti. App World, BB-jeva različica App Stora, ponuja razmeroma malo izbire, vse najbolj popularne aplikacije, od twitterja do foursquare-a, pa razvija BB sam, ne neodvisni razvijalci.

vir: Daily Mail
Daily Mail - Da se blackberryji (žal) že celo letošnje leto ne prodajajo najbolje, ni več nobena skrivnost, in zlobnih primerjav z iPhoni oz. iPadi (Playbook) niti ne manjka, pač v smislu, da so BB-ji dobri samo za organizacijo najstniških protestov in roparskih pohodov. Ta vikend pa je RIM posebej neprijetno presenetil še svoje ključne stranke, tj. poslovne uporabnike, saj so zaradi napake v podatkovnem centru Slough zunaj Londona več milijonom naprav v Evropi, Bližnjem vzhodu in severni Afriki prenehale delovati podatkovne...

21 komentarjev

Indija še vedno zahteva prestrezanje telekomunikacij

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Slashdot - Indija je že lani od vseh ponudnikov telekomunikacij v državi zahtevala, da ji omogočijo prisluškovanje oziroma prestrezanje vseh telekomunikacij na indijskih tleh. Največ težav pri tem je imela z RIM-om, ki ji tega na blackberryjih ne more omogočiti, ker je komunikacija šifrirana. Vmes so jim rok, do katerega morajo izpolniti zahteve, večkrat podaljšali, a pričakovati drugačen izid je bilo iluzorno.

Ta teden je indijsko notranje ministrstvo ponovno opomnilo ministrstvo za telekomunikacije, da želijo dostop. Videti je, da želi Indija razširiti nadzor, saj so po novem prestrezanje zahtevali tudi od Facebooka in Twitterja, ki tehnično gledano nista telekomunikacijska operaterja. Podjetji se na zahtevi še nista odzvali.

...

7 komentarjev

Protestniki v Londonu za komunikacijo uporabljajo blackberryje

Guardian - V Londonu že od sobote divjajo nemiri, v katere so se sprevrgle demonstracije zaradi policijskega uboja Marka Duggana. Zadnjo noč se je nasilje razširilo tudi v druga britanska mesta, med drugim Birmingham, Liverpool in Manchester. Kot vedno je zanimivo pogledati, kako se protestniki koordinirajo. Za razliko od arabske pomladi ne uporabljajo Facebooka, ampak BBM (BlackBerry Messenger), ki je aplikacija za hipna sporočila na blackberryjih.

Začelo se sicer je na Facebooku, kjer je bila kmalu po sobotnem streljanju postavljena spominska stran za Duggana. Nemire naj bi podžgal komentar za posnetke protestov v Tottenhamu in od takrat je na britanskih ulicah prava mala vojna.

Protestniki se sporazumevajo...

58 komentarjev

Hotmail ukinil dostop prek HTTPS v nekaterih državah

Slo-Tech - Microsoft je ukinil možnost dostopa do elektronskega predala na Hotmailu prek šifrirane internetne povezave (HTTPS) za uporabnike v nekaterih nedemokratičnih državah. Za zdaj je potrjeno, da v Bahrajnu, Maroku, Alžiriji, Siriji, Sudanu, Iranu, Libanonu, Jordaniji, Kongu, Mjanmaru, Nigeriji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu in Kirgizistanu ni mogoče več nastaviti dostopa prek HTTPS. Če uporabniki to vseeno poizkusijo, jih pričaka obvestilo, da v njihovem tipu računa to ni možno.

Možnost celotnega dostopa prek HTTPS je relativno nova, saj jo je Microsoft uvedel šele decembra lani. Na ta način lahko uporabniki preprečijo, da bi nepooblaščene stranke prisluškovale prometu, kar je še zlasti pomembno v nedemokratičnih režimih.

Na prvi...

5 komentarjev

RIM ne more ugoditi indijskim zahtevam

vir: BBC
BBC - Indija je lani zahtevala dostop do vseh telekomunikacij v državi. Podjetja, ki nudijo različne storitve za komunikacijo, so obvestili, da morajo poskrbeti, da bo vlada imela dostop do prenesenih podatkov, sicer ne bodo smeli več poslovati v državi. V težavah se je znašel kanadski RIM, saj njegovi blackberryji omogočajo šifrirano komunikacijo, kar je trn v peti številnim državam, zlasti na Bližnjem vzhodu. RIM si je izposloval nekaj odlogov, zadnji rok pa...

13 komentarjev

Dell ne mara več za blackberryje

Dell Venue Pro

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Dell bo v sklopu varčevalnih ukrepov svojim 25.000 uslužbencem zamenjal mobilne telefone. Doslej so uporabljali RIM-ove blackberryje, sedaj pa bodo uporabljali plodove lastnega razvoja - prihajajoči Dell Venue Pro, na katerem bo tekel Windows Phone 7. Ponudili jim bodo tudi Googlov sistem Android. Prehod se bo pričel prihodnji teden,...

19 komentarjev

RIM dobil odlog pri indijskih zahtevah

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

ComputerWorld - Proizvajalec blackberryjev RIM se še vedno trudi ugoditi indijskim zahtevam po postavitvi ustrezne infrastrukture v tej azijski državi, ki bi oblastem omogočila prisluškovanje šifriranim sporočilom prek blackberryjev, kar je pogoj za ohranitev storitve BlackBerry v tej državi. Zadnji aktualen rok se izteče 31. oktobra, a časniki v Indiji poročajo, da si je RIM izposloval odlog do konca leta, medtem ko Ministrstvo za telekomunikacije (DOT) to zanika. RIM prav tako ni želel komentirati navedb, saj da zaupnih reči ne komentirajo v javnosti.

Indija se namreč boji, da bi šifrirane komunikacije lahko zlorabili teroristi, zato so začeli striktneje izvajati leta 2000 sprejeti IT Act, ki terja dostopnost vseh informacij organom...

0 komentarjev

Indija hoče dostop do vseh telekomunikacij v državi

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

BBC - Indija je prejšnji mesec od RIM-a zahtevala dostop do podatkov, ki jih preko šifriranega protokola blackberryjev pošiljajo njihovi lastniki. Ker v Indiji blackberryje uporablja več kot milijon ljudi, je RIM popustil. Indijci so sedaj v istem slogu vsa podjetja, ki nudijo telekomunikacije (Google, Skype in celo ponudnike VPN-ja), obvestili, da ima indijska vlada zakonsko pravico do dostopa do prenesenih podatkov.

Za The Times of India so pojasnili, da mora biti vsa komunikacija dostopna organom pregona. S tem se morajo strinjati vsi ponudniki telekomunikacij, sicer v Indiji ne bodo smeli več poslovati. Carsten Casper, analitik iz podjetja Gartner, je za BBC pojasnil, da Indija v bistvu le uresničuje svoj IT Act of 2000,...

2 komentarja

RIM popustil tudi v Indiji

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Reuters - Nedavno smo poročali, da je Saudova Arabija zagrozila, da bo prepovedala pošiljanje hipnih sporočil na blackberryjih. Zaplet je RIM rešil tako, da je napovedal postavitev lokalnega strežnika za blackberryje v tej državi, do katerega bodo imele dostop tudi saudske oblasti. Podobne pomisleke, češ da šifrirana komunikacija, ki jo nudijo blackberryji, služi teroristom, so imeli tudi Indijci in tudi tu je RIM pokleknil.

RIM jim je namreč obljubil tehnično rešitev za dešifriranje podatkov z blackberryjev, so v petek potrdili v New Delhiju. Rok za izpolnitev za zaveze se bo iztekel 31. avgusta. Če ga RIM ne bo spoštoval, indijske oblasti grozijo z ukinitvijo storitve BlackBerry v državi. V tako radikalen razplet seveda ne gre...

0 komentarjev

Indijska vlada bo morda kmalu imela kopije BlackBerry šifrirnih ključev

Schneier.com - Kot poroča Indiatimes, se je kanadsko podjetje Research In Motion na "prigovarjanje" indijske vlade odločilo, da bo indijski vladi izročilo kopije šifrirnih ključev s katerimi komunicirajo BlackBerry naprave.

BlackBerry naprave za komunikacijo med napravo in BlackBerry strežnikom uporabljajo 256-bitno AES šifriranje, močno šifrianje pa indijski vladi seveda ni preveč všeč. Zato so od podjetja zahtevali uporabo le 40-bitnega šifriranja ali pa kopije šifrirnih ključev. V nasprotnem primeru - so zagrozili - pa bodo prepovedali uporabo BlackBerry naprav v Indiji.

Po podatkih Indiatimes naj bi predstavniki podjetja Research In Motion v začetku maja letos indijski vladi pod vplivom "prepričljivih argumentov" (Indija predstavlja enega najobetavnejših trgov za BlackBerry) obljubili dostop do e-pošte, ki se pretaka preko BlackBerry naprav za vse njihove individualne (ne-poslovne) uporabnike.

Nagradno vprašanje: je indijska vlada prva, ki je prišla na idejo prepričevanja podkrepljenega s...

18 komentarjev