»

Ebay bo odpustil 1000 zaposlenih

Slo-Tech - Ebay je včeraj sporočil, da bodo odpustili približno 1000 ljudi, kar predstavlja devet odstotkov zaposlenih. Ko je izvršni direktor Jamie Iannone na blogu pojasnil, da bodo zaradi krčenja tehnološkega sektorja v letu 2024 primorani odpuščati, saj je število zaposlenih in stroškov preseglo rast poslovanja, je delnica podjetja pridobila tri odstotke. Danes so zaposleni delali od doma, da so se lahko nadrejeni z njimi pogovorili z več zasebnosti, je še dejal Iannone.

V tehnološkem sektorju so letos številna podjetja napovedala odpuščanja, med njimi tudi Amazon, Alphabet, SAP in Unity. Že lani februarja so tudi v Ebayu odpustili 500 zaposlenih. Ebay pa je moral januarja plačati tudi tri milijone dolarjev kazni, ker je ustrahoval in nadlegoval spletne kritike podjetja. Novembra je podjetje objavilo tudi pričakovanja o poslovnem izidu za zadnje četrtletje, kjer so posvarili pred slabšimi rezultati od pričakovanj. V tretjem četrtletju, ki se je končalo 30. septembra, so sicer ustvarili...

17 komentarjev

Microsoft in Yahoo podaljšala, a nekoliko spremenila dogovor

ZDNet - Microsoft in Yahoo sta nekoliko spremenila pogoje 10-letnega sodelovanja, ki sta ga sklenila leta 2009 in za katerega je zadnje tedne kazalo, da se krha in utegne razpasti. Spremembe, ki sta jih dorekli podjetji, prinašata Yahooju nekoliko več fleksibilnosti in avtonomnosti. Ogrodje ostaja nespremenjeno - to je Yahoojeva strežba Bingovih reklam in Microsoftova uporaba Yahoojevega algoritma v Bingu na namiznih napravah. So pa dodali dve dopolnili, ki naj bi poskrbeli za bolj produktivno partnerstvo. V resnici je bila alternativa Yahoojev izstop od dogovora, ki je postajal utesnjujoč za obe podjetji, zlasti pa za Yahoo.

V pogodbi je bilo namreč zapisano, da se lahko prekine po petih letih. Yahoo je namreč prejemal manj, kot bi lahko iztržil drugod, zato je Microsoft več let doplačeval.

Glavna novost je, da Yahoo ne bo...

0 komentarjev

Yahoo povečal dobiček, a oglaševalski prihodki še vedno padajo

The Wall Street Journal - Yahoo je v prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 31. marca, posloval uspešneje kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Sunnyvala. Prihodki so se sicer povečali za vsega odstotek na 1,22 milijarde dolarjev, pri čemer je zaskrbljujoč nadaljnji upad oglaševanja (najpomembnejši prispevek, to je prikazovanje spletnih oglasov, je vnovič izgubil štiri odstotke), a to je prva rast po treh sušnih letih. Kljub temu je Yahoo zabeležil kar za 28 odstotkov višji čisti dobiček kot v enakem obdobju lani, in sicer se je povzpel na 286 milijonov dolarjev.

Na prvi pogled so številke videti...

7 komentarjev

Yahoo začenja masovna odpuščanja

Reuters - Kot smo napovedali včeraj, je Yahoo resnično objavil načrt velikih odpuščanj, s katerimi želi novi izvršni direktor podjetja rešiti, kar se rešiti da. Brez dela bo ostala skoraj šestina zaposlenih.

Izvršni direktor Scott Thompson je zaposlenim včeraj poslal obvestilo (besedilo okrožnice), da bodo zaradi prestrukturiranja odpustili 2000 zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Yahoo naj bi s tem poslal vitkejše podjetje, ki se bo laže posvetilo svojemu glavnemu poslanstvu (to je oglaševanje in spletno iskanje). Yahoo ima namreč 14.000 zaposlenih in je lani zbral pet...

28 komentarjev

Za Yahoo se zanima kitajska Alibaba

ZDNet - Pojavljajo se novi in novi snubci za Yahoo, v katerem se prah po razrešitvi Carol Bartz še ni polegel in tako še vedno nima izvršnega direktorja s polnimi pooblastili. Po začetku razmišljanj o prodaji podjetja in spogledovanju z AOL-om je naslednji v vrsti potencialnih snubcev Alibaba. Izvršni direktor Jack Ma je namreč povedal, da se zelo zanimajo za prevzem in da bi ga logistično tudi bili sposobni izpeljati.

Yahoo ima že nekaj v lasti 40 odstotkov kitajskega podjetja Alibaba, ki ga je Ma že nekajkrat poizkusil odkupiti nazaj, a ga Yahoo ni želel prodati. Ta bi pri sedanjih vrednotenjih znašal dve tretjini Yahoojeve vrednosti - Alibaba je vredna okoli 32 milijard dolarjev, Yahoo pa...

0 komentarjev

Carol Bartz razrešena s položaja izvršne direktorice Yahooja

Carol Bartz

vir: The New York Times
The New York Times - Včeraj je Yahoojeve zaposlene in njegove delničarje presenetila novica, da je bila izvršna direktorica Carol Bartz, ki je položaj zasedala od januarja 2009, razrešena. O novici je svoje zaposlene obvestila po kratki elektronski okrožnici, v kateri je zapisala, da ji je informacijo o prenehanju delovnega razmerja po telefonu sporočil predsednik upravnega odbora Yahooja.

Prva namigovanja, da Yahoo potihoma išče novega izvršnega direktorja, so se pojavila že junija, a jih je Yahoo odpisal kot smešna in neosnovana. Tri mesece pozneje so se uresničila.

Ko je Bartzova nastopila položaj, je njena naloga obsegala revitalizacijo podjetja, povečanje dobička in vrnitev na pota...

12 komentarjev

Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Ars Technica - Naslednje v množici podjetij, ki te dni pridno objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje, je redmondski velikan Microsoft. Njegove rezultate bi lahko strnili z besedami nič novega. Nekoliko so povečali dobiček, ki še vedno večidel izvira iz dveh izdelkov - pisarniškega paketa Office in konzole Xbox s pritiklinami, še zlasti Kinectom.

Prihodki od prodaje so znašali 16,4 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem so vknjižili 5,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 31 odstotkov več kot lani.

Slabše se je odrezala divizija za Windows, saj so se prihodki od prodaje Windows 7 skrčili za štiri odstotke na 4,4 milijarde dolarjev, kar...

17 komentarjev

AMD s knjigovodsko operacijo podvojil dobiček

The Wall Street Journal - AMD je objavil poslovne rezultate pravkar izteklega se četrtletja, v katerem se je njihov dobiček podvojil. V prvih treh mesecih letošnjega leta je dobiček znašal 510 milijonov dolarjev, kar je za 98 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so se povečali za poltretji odstotek na 1,61 milijarde dolarjev.

Toda razlogov za slavje ni, saj je levji delež dobička AMD pričaral s prevrednotenjem investicije v Globalfoundries, ki jo po novem cenijo 492 milijonov dolarjev dražje. Dobiček iz poslovanja je v resnici v primerjavi z lanskim prvim kvartalom upadel za 70 odstotkov na 54 milijonov dolarjev, a še vedno bolje od nizkih pričakovanj analitikov. AMD-jev konkurent Intel je...

38 komentarjev

Nokiini zaposleni stavkajo

vir: engadget
engadget - V odziv na naznanitev sodelovanja z Microsoftom je prišlo v Nokiinih pisarnah v Tampereju do mirnega protesta v obliki odhoda približno tisoč delavcev s svojega delovnega mesta. V Tampereju, ki bo v prihodnosti očitno ena izmed žrtev partnerstva z Microsoftom, sicer dela okrog 3.000 Fincev, od katerih jih približno polovica razvija operacijski sistem Symbian. Mirni protest oz. stavka sicer ni povzročila finančne škode podjetju, saj so delavci za odhod z dela izkoristili svoje fleksibilne delavnike. Kljub zaprtju pisarne najverjetneje dela ne bodo izgubili prav vsi zaposleni v pisarnah v Tampereju, a bodo vseeno odpuščanja ogromna.

Odziv na najavo partnerstva Nokie in Microsofta je bil podobno negativen tudi v finančnem svetu, saj je vrednost...

65 komentarjev

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

AMD-jev dobiček nad pričakovanji analitikov

Dosedanji izvršni direktor Dirk Meyer bo prejel 12 milijonov dolarjev odpravnine.

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nad pričakovanji. Prihodki od prodaje so znašali 1,65 milijarde dolarjev, kar je enako kot v obdobju leto prej. Zabeležili so 375 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je bil ta v enakem obdobju predlani ta 1,2 milijarde dolarjev. Primerjava dobičkov je sicer težka, saj je leta 2009 situacijo izkrivila poravnava z Intelom, lani pa poravnava s Samsungom. Poleg tega je leto 2010 prvo, ko AMD ni vključil oddvojenega litografskega dela, ki posluje kot Globalfoundries zase.

V celotnem letu 2010 je AMD zbral 471 milijonov dolarjev dobička, kar je 59 odstotkov več kot predlani, ob prometu 6,5 milijarde dolarjev. Njegov velik konkurent Intel je pravi gigant, saj je iz 43,6 milijarde dolarjev prihodkov iztisnil...

8 komentarjev

Applov dobiček rekorden

vir: Apple
Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki se je končalo 25. decembra 2010. V treh mesecih pred tem datumom so zabeležili prihodke v višini 26,7 milijarde dolarjev, kar je za 70 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Dobiček se je s 3,4 milijarde dolarjev povzpel na rekordnih šest milijard dolarjev, kar je Applov rekord. Bruto marža je znašala 38,5 odstotka, prodaja na trgih izven ZDA pa bila zaslužna za 62 odstotkov prihodkov.

V tem obdobju je Apple prodal 4,13 milijona računalnikov Mac, kar je za četrtino več kot leto poprej, in 16,24 milijona iPhonov, kar je za 86 odstotkov več. Tabličnih računalnikov iPad so prodali 7,33 milijona. V sedanjem četrtletju...

206 komentarjev

Microsoftov dobiček za polovico višji

Gibanje cene delnice Microsofta v zadnjem tromesečju

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so za podjetje iz Redmonda vzpodbudni. Zabeležili so prihodke v višini 16 milijard dolarjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Povišal se je tudi njihov dobiček, ki je znašal 4,5 milijarde dolarjev, kar je 48 odstotkov več kot lani in rahlo nad pričakovanji analitikov.

Eden najbolj zaslužnih za pozitiven rezultat je Windows 7, ki je izšel lani. Do danes so prodali že več kot 175 milijonov licenc zanj. Samo iz programa Windows so pridelali 4,5 milijarde dolarjev prihodkov in 3 milijarde (dve tretjini celotnega) dobička. Uspešna je bila še poslovna enota, kamor sodi Office, ki je ob pobranih 5,3 milijarde dolarjev zbrala 3,3 milijarde dolarjev dobička. To nujno pomeni, da so na nekaterih področjih...

2 komentarja

Oraclov Sun dobičkonosen

ZDNet - Pred Oraclovim prevzemom je bil Sun potapljajoča se barka, ki je četrtletje za četrtletjem nizala negativni poslovni izkaz. Po prodaji se je položaj zasukal, saj Oraclovi poslovni rezultati kažejo pozitivno poslovanje v preteklem četrtletju.

Celoten Oracle je v preteklem četrtletju (zadnje v njihovem fiskalnem letu 2010) zabeležil 2,4 milijarde dolarjev dobička in 9,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prevzeti Sun je k temu prispeval 400 milijonov dolarjev dobička, kar je izvrsten rezultat za nedavno še v dolgovih utapljajoče se podjetje. Sunovi prihodki so znašali 1,2 milijarde dolarjev. V celotnem fiskalnem letu 2011 želijo dobiček Suna dvigniti na poldrugo milijardo dolarjev, leto pozneje...

4 komentarji

Red Hat imun na gospodarsko krizo

vir: CNet
CNet - Recesija, ki je v preteklih letih povzročila velika odpuščanja in izgube, tudi pri največjih podjetjih, ni prizadela Red Hata, ponudnika ene izmed najbolj razširjenih distribucij Linuxa v strežniških vodah. Včeraj so namreč predstavili rezultate zadnjega četrtletja iz fiskalnega leta 2010, ki so bili ponovno odlični.

Prihodki so znašali 195,9 milijona dolarjev, kar je 18% več, kot v enakem obdobju leto poprej. Podobna je zgodba tudi s prihodki od naročnin za tehnično podporo, ki so s 169,2 milijona dolarjev za 21% višji, kot leto poprej. Sklenili so...

16 komentarjev