»

Obsojeni programer iz Goldman Sachsa tri leta pozneje: oproščen, a brez kariere

Slo-Tech - Pred slabimi tremi leti smo poročali o programerju iz Goldman Sachsa, ki je bil obsojen zaradi tatvine programske kode delodajalca. Sergey Aleynikov je delal v Goldman Sachsu kot programer algoritmov za trgovanje za dobro plačilo - 400.000 dolarjev letno. Potem pa je prebegnil k podjetju Teza Technologies, kamor je odnesel tudi kopijo kode. Sedaj je Aleynikov svojo plat zgodbe zaupal tudi novinarjem.

V dvodelnem intervjuju za Vanity Fair je povedal marsikaj zanimivega. Povedal je, da je prenesel kodo, ki je vsebovala dele iz odprtokodnih vrstic in nekaj Goldman Sachsove zaprte kode. To je bojda storil le zato, da bi si olajšal življenje v novem podjetju. Tam bi imel nalogo razviti konkurenčno trgovalno platformo,...

15 komentarjev

Yahoo se pripravlja na tožbo proti Facebooku

The New York Times - Nič novega ni, da ima Yahoo težave z izgubljanjem tržnega deleža in padanjem dobička. Zato se je morala posloviti tudi nekdanja izvršna direktorica Carol Bartz, ki jo je nasledil Scott Thompson, odstopil pa je tudi Yahoojev predsednik Jerry Yang. Thompson je začel odločno pometati, kar bojda pomeni masovna odpuščanja. Kdo in kam bo šel, ni znano, govori pa se o več tisočih zaposlenih - podrobnosti pričakujemo do konca meseca. Poleg tega je napovedal še tožbo proti Facebooku, od katerega želi iztisniti nekaj denarja.

Če smo doslej na področju patentnih vojn večidel pisali o proizvajalcih...

7 komentarjev

Facebook v številkah

briansolis.com - Novica ameriškega dneva je gotovo objava Facebookovega finančnega stanja, kot izhaja iz pred nekaj urami vloženega obrazca S-1. Podjetje namerava prihodnji teden izdati za 5-10 milijard dolarjev delnic po valuaciji 75-100 milijard dolarjev, s čimer se bodo umestili na borzo (NASDAQ) in postali javno trgovano podjetje. To s sabo prinese en kup obveznosti, ki se v celoti zasebnega podjetja ne pritičejo, med drugim objavo poslovnih rezultatov na omenjenem obrazcu.

Podjetje ima torej 845 milijonov uporabnikov, od katerih se dobra polovica na stran prijavi vsak dan, slaba polovica pa vsaj enkrat na mesec preko mobilnega telefona. Skupaj so osnovali že za 100 milijard prijateljstev. Vsak dan si izmenjajo 250 milijonov fotografij, skupaj z 2.7 milijardami lajkov in...

7 komentarjev

Objavljanje posnetkov aretacije na Floridi dobičkonosen posel

Wired News - Na Floridi imajo zanimiv zakon, ki določa, da so posnetki oseb po aretaciji (mug shot) javno dostopni. Sicer niso zbrani na enem samem mestu, ampak so raztreseni po spletnih straneh posameznih uradov in policijskih postaj, a z malo truda in iznajdljivosti se jih da poiskati. In ker so informacije moč, se je 32-letni Rob Wiggen po prihodu iz zapora leta 2007 domislil ideje, kako to dobičkonosno izkoristiti. Postavil je stran florida.arrests.org, kjer so vsi zbrani posnetki javno objavljeni. Stran je rangirana precej visoko tudi v Googlovih algoritmih, tako da se osebe na strani...

12 komentarjev

20 let Slovenije: Vizualizacija državnega proračuna skozi čas

Proračun skozi leta: prihodki

Slo-Tech - Tokrat smo na Slo-Techu pripravili vizualizacijo državnega proračuna skozi čas. Prikazano obdobje sega od leta 1992 pa do 2010, ponuja pa zanimiv vpogled v delovanje države. Vizualizacija omogoča prikaz brez revalorizacije, z revalorizacijo glede na inflacijo in z revalorizacijo glede na indeks rasti BDP. V nadaljevanju sledi pregled nekaterih zanimivejših grafov.



Zadnje čase je v medijih veliko govora o zadolževanju in se lahkotno omenja veliko številk. Zdaj si lahko sami ogledate kako je videti zadolževanje v državnem proračunu in kakšni so trendi: 2009 smo se zadolžili za rekordnih 4,7 milijarde evrov (delež zadolževanja med prihodki je kar 38,5%), leta 2010 pa za 2,5 milijarde. Pri odhodkih pa že dalj časa plačujemo več sto milijonov evrov obresti letno. Zadolževanje samo po sebi pa...

63 komentarjev

Vlagatelji razgrabili za milijardo novih Facebookovih delnic

Bloomberg - Goldman Sachs je končal zbiranje ponudb za vplačilo milijarde dolarjev v Facebook, ki so ga začeli 2. januarja. Skupaj z ruskim podjetjem Digital Sky Technologies so sami vanj vložili pol milijarde dolarjev, še dvakrat toliko pa so zbrali od zunanjih investitorjev. Vse dokapitalizacije so bile izvedene pri valuaciji podjetja na 50 milijard dolarjev.

Pri tem so imeli nekaj težav, saj so se morali omejiti na investitorje izven ZDA, ker ameriška zakonodaja prepoveduje oglaševanje in nagovarjanje k vlaganju v zasebna podjetja, ki ne objavljajo javno svojih poslovnih izkazov. Facebook do letos še ni presegel meje 500 družbenikov, zato jih ni objavljal.

So pa napovedali, da bodo 30. aprila 2012 začeli objavljati popolna...

10 komentarjev

Facebookovo vrednotenje na sivem trgu 70 milijard dolarjev

TechCrunch - Čeprav delnice Facebooka v ZDA niso uvrščene na organizirani trg, to ne pomeni, da se z njimi ne bi živahno trgovalo. Prav nasprotno, na SecondMarketu (ki deluje podobno, le bolj organizirano in aktivno kot klinično mrtva Druga borza) delnice Facebooka dosegajo rekordne premike. Na zadnji avkciji so delnice dosegle vrednost 28,26 dolarja, kar postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 70 milijard dolarjev. To je 40 odstotkov več, kot ga je ob vstopu ocenil Goldman Sachs. Že tisti cenitvi so nekateri oporekali, češ da zida gradove v oblakih in da podjetje ne bo ustvarjalo zadostnega dobička, da bi jo upravičilo, nova pa je še višja.

S Facebookom se je na sivem trgu decembra trgovalo po tečaju 21-23 dolarjev na delnico,...

17 komentarjev

Facebook imel lani več kot tristo milijonov dolarjev dobička

vir: Reuters
Reuters - Čeprav uradno Facebooku svojih poslovnih rezultatov ni treba priobčiti javnosti, ker še nimajo 500 delničarjev, so ti vseeno pricurljali na splet. Sledeči podatki izvirajo iz 101 stran dolgega dokumenta o Facebooku, ki ga potencialnim investitorjem pošilja investicijska banka Goldman Sachs pri iskanju sveže milijarde dolarjev za Facebook. Točne številke pa bomo tako ali tako dobivali od prihodnjega leta dalje.

V prvih devetih mesecih preteklega leta je Facebook po nerevidiranih rezultatih dosegel 355 milijonov dolarjev dobička ob prometu 1,2 milijarde dolarjev (predlani v 12 mesecih: 200 milijonov dolarjev dobička in 777 milijonov dolarjev prihodkov).

Če predpostavimo, da so v podobnem...

36 komentarjev

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Reid Hoffman je ustanovitelj LinkedIna.

Reuters - Spletna stran oziroma socialno omrežje LinkdIn, ki je naokoli že od leta 2003 in je torej starejša od Facebooka in Twitterja, namerava kmalu izvesti javno ponudbo delnic (IPO) in poslati svoje delnice v kotacijo na borzo. LinkedIn cilja na drugačno množico ljudi kakor Facebook, saj je v ospredju navezovanje poslovnih stikov (dober, čeravno nekoliko star članek o LinkedIn najdete na ReadWriteWebu). To je tudi razlog, da veliko njegovih uporabnikov uporablja enega izmed plačljivih profilov uporabe, saj si s tem služijo kruh.

Pred dobrim letom je ustanovitelj LinkedIna napovedoval možnost IPO-ja, a je v isti sapi pripomnil, da je to tega trenutka še daleč. Če gre verjeti Reutersovim virom,...

6 komentarjev

Goldman Sachs vložil pol milijarde v Facebook

The New York Times - Največja ameriška investicijska banka Goldman Sachs je vložila 450 milijonov dolarjev v Facebook in v zameno prejela 0,9-odstotni delež podjetja, poroča The New York Times. Z malo matematike ugotovimo, da je po cenitvi banke Facebook vreden astronomskih 50 milijard dolarjev. Digital Sky Technologies iz Rusije je v Facebook vložil 50 milijonov dolarjev, Goldman Sachs pa želi od svojih strank nabrati še poldrugo milijardo dolarjev za investicijo v Facebook.

Na prvi pogled se zdi investicija Goldman Sachsa nenavadna, saj gre za investicijsko banko in ne klasičnega investitorja, a videz vara. Kupčija bo Goldman Sachsu prinesla marsikatero korist, saj so si s tem praktično že zagotovili, da bodo prav oni izbrani za...

17 komentarjev

Facebook dobil 200 milijonov dolarjev

CNet - Pred dvema mesecema smo poročali, da Facebook nujno išče kakšnih 100 milijonov dolarjev svežega denarja, po tem ko mu ni uspelo reprogramirati nekaterih posojil. Sedaj so končno našli voljnega investitorja; podjetje Digital Sky Technologies z rusko provenienco bo vložilo 200 milijonov dolarjev, s čimer bodo dobili 1,96-odstotni delež v Facebooku v obliki prednostih delnic. To pomeni, da trenutno vrednotijo Facebook po 10 milijardah dolarjev, kar je 33 odstotkov manj kot leta 2007, ko je 240 milijonov dolarjev za dober odstotek Facebooka odštel Microsoft.

Poleg tega bo DST porabil še 100 milijonov dolarjev za odkupe navadnih delnic od obstoječih delničarjev, o čemer bodo več oznanili poleti. Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg je v izjavi dejal, da se je za investicije zanimalo več podjetij, a posebej izstopal je DST zaradi svoje globalne perspektive, impresivne rasti in finančnih uspehov njihovih drugih naložb. DST ima namreč pomembne deleže v Mail.ru, Forticom in...

22 komentarjev