»

Samsung in Mastercard preizkušata biometrične plačilne kartice

Slo-Tech - Včasih so imele kartice magnetni zapis, zato smo se ob transakcijah podpisovali, sedaj imajo čipe, ki terjajo vpis kode PIN. V prihodnosti pa bi lahko zadoščal že prstni odtis, menita Samsung in Mastercard. Biometrične kartice, ki sicer niso nova tehnologija, saj so jih prvikrat pokazali že leta 2017 in testirali v Južni Afriki ter na Cipru, bodo sedaj začeli preizkušati v Južni Koreji.

Nove plačilne kartice bodo imele nove Samsungove čipe, ki bodo omogočali plačevanje na vseh običajnih terminalih. Za potrditev plačila bo dovolj, da imetnik kartice prisloni svoj prst na čip, ki bo prebral prstni odtis in ob pozitivnem rezultatu odobril transakcijo. S tem bo odpadla tudi potreba po dotikanju kateregakoli dela terminala z roko, kar bo varnejše tudi za ljudi.

Za zdaj v najavi, ki preizkus na terenu obljublja še za letos, manjkajo ključne informacije. Prstni odtis oziroma iz njega izračunana zgoščena vrednost se bo morala primerjati z referenčno vrednostjo. Ni jasno, kje in kako bo...

27 komentarjev

Mastercard se ne da, prihajajo kreditne kartice s senzorjem za prstni odtis

vir: BBC
BBC - Po poskusni dobi kartic s senzorji za prstni odtis v Južni Afriki bodo pri Mastercardu uvedli novo generacijo kreditnih kartic. V naslednjih mesecih bodo delovanje kartic preizkusili še v Evropi in Aziji, v roke vseh uporabnikov pa naj bi kartice prišle še letos. Dodana vrednost nove tehnologije je, da pred izvršitvijo plačil ne boste več potrebovali vtipkavati PIN številke. Ta je sedaj vaš prstni odtis. Varnostni strokovnjaki ob tem opozarjajo, da uporaba prstnih odtisov ni stoodstotno varna pred goljufi. Vendar MasterCard očitno meni drugače.


Mastercardov šef varnosti Ajay Bhalla kritikom odgovarja, da bo “tehnologija skeniranja prstnih odtisov pripomogla k večji varnosti in lažjo uporabo kreditnih kartic, saj prstnih odtisov ni...

33 komentarjev

NEC: pozabite prstne odtise, tu je prepoznavanje oblike ušesnega kanala

Slo-Tech - Japonska multinacionalka NEC razvija nov sistem za ugotavljanje identitete uporabnika, ki temelji na unikatni obliki ušesnega kanala. V podjetju trdijo, da je metoda hitrejša, manj občutljiva in prijaznejša od branja prstnih odtisov ali slikanja šarenice.

Za uporabo potrebujemo slušalke z vgrajenim mikrofonom, ki si jih nadenemo. Med ugotavljanjem identitete slušalke oddajajo nekaj sto milisekund dolg zvočni vzorec, ki ga vgrajen mikrofon posname. Zaradi odbojev v slušnem kanalu je prejeti zvok nekoliko drugačen, kar je mogoče enolično povezati s posameznikom, so ugotovili v NEC-u. Trenutno je sistem 99-odstotno zanesljiv, do komercializacije leta 2018 pa bodo morali to zanesljivost še izboljšati.

Spomnimo, da je...

20 komentarjev

Pakistan bo zbral prstne odtise vseh uporabnikov mobilne telefonije

Washington Post - Pakistan se je lotil zbiranja biometričnih podatkov svojih državljanov, pri čemer želijo vse ostale države prehiteti kar po desni in v rekordnem času zbrati prstne odtise vseh prebivalcev te 185-milijonske države. Tega so se lotili tako, da bo oddaja in registracija prstnih odtisov pogoj za uporabo najbolj razširjene storitve v državi - mobilne telefonije.

Uradno gre za boj oblasti proti terorizmu in ker teroristi radi uporabljali mobilne telefone, jih bodo s to akcijo onemogočili. Oblastem so trn v peti anonimne predplačniške kartice SIM, ki bistveno otežijo identifikacijo uporabnika. Zaradi tega so se odločili, da bodo iz omrežja izključili vse SIM-kartice, ki jih lastniki ne bodo registrirali. Pri registraciji pa morajo dokazati svojo istovetnost in oddati prstne odtise, ki jih...

47 komentarjev

E-bančništvo z bralnikom prepleta ven na prstu

Guardian - Britanski Barclays za svoje komitente pripravlja nov način preverjanja istovetnosti pri uporabi e-bančništva. Medtem ko doslej večina bank uporablja certifikate, kalkulatorje enkratnih kod za vstop, pošiljanje kode na mobilne telefone ali sezname PIN-kod, želi Barclays postopek poenostaviti z biometrijo. Odčitavali bodo vzorec prepleta ven pod blazinicami na uporabnikovem prstu.

V sodelovanju s Hitachijem so razvili napravo VeinID, ki je v velikosti žogice za tenis in jo uporabnik postavi na mizo. Enota vstavljen prst presvetli s svetlobo...

25 komentarjev

Nemški varuh zasebnosti proti čitalcu prstnih odtisov v iPhonu

Slo-Tech - Ena izmed najbolj prepoznavnih novih funkcij v iPhonu 5S je bralnik prstnih odtisov (biometrični skener), ki ponuja preprosto zaklepanje in odklepanje s pritiskom prsta, ne da bi morali vtipkati kodo ali risati vzorce. Sliši se dobro, a pregovorno zadržni Nemci nad tem niso navdušeni.

Nemški informacijski pooblaščenec iz Hamburga Johannes Caspar je uporabnike posvaril pred uporabo te funkcije. Poudaril je, da biometričnih značilnosti ne moremo izbrisati, temveč nas spremljajo celotno življenje. Zato prstnih odtisov in drugih tovrstnih podatkov ne bi smeli uporabljati za identifikacijo v vsakdanjem življenju, pravi.

Dodaja, da čeprav Apple trdi, da se podatki shranjujejo le lokalno na dotičnem telefonu, uporabniki nimajo prav nikakršnega nadzora nad tem, kam vse Apple pošilja podatke, kako jih obdeluje in kaj vse še počne z njimi....

104 komentarji

Jemanje prstnih odtisov na daljavo

vir: Heise
Heise - Ameriško podjetje Advanced Optical Systems (AOS) je razvilo sistem, ki omogoča jemanje prstnih odtisov ljudem z razdalje. Tehnologijo so poimenovali Airprint in deluje na razdalji dveh metrov, trdijo. Uporabna je posebej za nevarne in krizne okoliščine, ko klasično jemanje odtisov ni modro.

Postopek poteka v več stopnjah. Najprej roko preiskovanca osvetlijo s polarizirano svetlobo, nato pa odbito svetlobo zbereta dve kameri, ki zaznavata različno polarizacijo. Joel Burcham iz AOS-a pojasnjuje, da je tehnologija sila uporabna. Odpadla bo na primer potreba po pritiskanju prsta na senzor za...

11 komentarjev

Canon patentiral tehnologijo za zaščito avtorstva fotografij

Schneier.com - Kot poročajo na Photography Bay, je podjetje Canon patentiralo tehnologijo vključevanja podatkov o očesni šarenici fotografa v digitalni "vodni" odtis fotografije.



Postopek je preprost. Fotograf bo na fotoaparatu izbral funkcijo REG in izbral med REG1 do REG5 (za največ pet registriranih uporabnikov fotoaparata), pogledal v okular in pritisnil sprožilec.



Fotoaparat bo nato posnel njegovo očesno šarenico in iz nje izračunal digitalni prstni odtis.



Po fotografiranju bodo nato ti digitalni prstni odtisi fotografa vključeni v metapodatke fotografij ter kot digitalni vodni odtis tudi v samo fotografijo.



Canon postopek ponuja kot mehanizem za dokazovanje avtorstva fotografij in posledično lažjo avtorsko pravno zaščito. Tehnologije pa bodo gotovo "veseli" tudi vsi zagovorniki svobode in anonimnosti...

22 komentarjev

Sony ima rešitev za sekanje prstov

Techdirt - Čitalec prstnih odtisov je v zadnjih letih vedno bolj popularna oblika zaščite računalniškega sistema. Običajni uporabniki ga uporabljamo predvsem zaradi kul faktorja (ženske ljubijo tajne agente), poslovneži pa imajo pogosto na svojih trdih diskih dejansko obilico zaupnih podatkov, za katere bi konkurenčna podjetja ubijala. Ali pa vsaj sekala prste, kar je odlična rešitev za dostop do računalnika, če se njegov lastnik s tem ne strinja najbolj. Sony se je odločil, da bo tovrstnemu mafijskemu početju naredil konec. Za ta namen so razvili čitalec prstnih odtisov, ki pri skeniranju naredi podrobno sliko kapilar v konici prsta, kar pa je možno zgolj in samo, če se skozi njih pretaka kri.

Izvorna novica.

Zbiranje zaupnih podatkov bo po novem tako zahtevalo malce več potrpežljivosti, saj bo direktorje treba na gobec, dokler ne bodo pripravljeni opraviti potega s prstom po senzorju.

18 komentarjev

Čitalec prstnih odtisov na USB

The Register - Podjetje Lexar je predstavilo zanimivo napravo, ki združuje dve funkciji. Prva je precej običajna, naprava se namreč obnaša kot USB flash pomnilnik, druga pa je bolj neobičajna - JumpDrive TouchGuard zna namreč z uporabo posebnega senzorja prebrati prstni odtis, medtem ko priložena programska oprema poskrbi za shranjevanje do 200 uporabniških imen in gesel, do katerih nato dostopa na podlagi prebranega prstnega odtisa. Tako lahko, na primer, shranite uporabniško ime in geslo za dostop do Slo-Techa, nakar ko odprete stran, položite prst na biometrični čitalec in priložena programska oprema poskrbi, da se uporabniško ime in geslo znajdeta na ustreznem mestu. Napravica deluje na Windows 2000 in XP in podpira 256-bitno kodiranje podatkov.

Za podrobnejši opis novosti odsurfajte sem.

29 komentarjev

Falus pa biometrija!

The Register - Nek japonski kriptograf je ugotovil, da se da z uporabo cenenih kuhinjskih pripomočkov pretentati kar 80% vseh naprav za prepoznavanje prstnega odtisa. Človek je iz želatine (ki jo lahko kupite v obliki gumi-medvedkov) naredil obliko prsta. Nato je želene prstne odtise pobral iz nekega medija, v njegovem primeru kozarca. Nad odtise je spustil pline iz tube sekundnega lepila, da je odtis postal bolj kontrasten. Odtis je fotografiral ter v Photoshopu povečal kontrastnost, nato pa odtis natisnil na prosojnico. Nato je vzel foto-občutljiv PCB, nanj položil prosojnico ter pustil, da se je v baker izrezljala oblika odtisa. To je pritisnil na želatino in - voila - tukaj imamo vstop v strogo varovane dele zgradb. Sedaj me pa res zanima, koliko podjetij bo uvedlo še sken mrežnice...

7 komentarjev

Napster in digitalni prstni odtisi

več strani - Ameriška spletna storitev za izmenjavo glasbenih datotek mp3, Napster, namerava pesmi pred nezakonitim presnemavajem zaščititi s pomočjo digitalnih prstnih odtisov. Kot je sporočil direktor Napsterja Hank Barry, se je Napster že dogovoril z izdelovalcem programske opreme Relatable o izdelavi ustrezne zaščite. Program, ki ga izdeluje Relatable, glasbene datoteke prepoznava s pomočjo njihove audio vsebine. Tehniko digitalnega prstnega odtisa naj bi začeli uporabljati, ko bo dostop do Napsterja na svetovnem spletu mogoč le ob plačilu naročnine. To naj bi začeli zaračunavati po 1. juliju. Tudi to novico je spisal Mitja.

2 komentarja