»

Google bo dovolil plačljivi zid v Google News

Slo-Tech - Google po več letih ukinja svojo politiko First Click Free (FCF), nad katero so bile novinarske hiše pogosto jezne. Poenostavljeno povedano je Google doslej zahteval, da lahko njegovi pajki (in tudi obiskovalci) prek Google News vsak dan preberejo vsaj tri članke, četudi je spletna stran zaščitena s plačljivim zidom (paywall). Spletne strani, ki tega niso dovolile, so se med rezultati iskanja znašle bistveno niže. The Wall Street Journal je na primer letos poizkusil, kaj se zgodi, če Googlu ukine dostop prek FCF. Rezultat: promet na strani je upadel za 38 odstotkov, promet prek Google News pa za 89 odstotkov, število prodanih naročnin pa se je malenkost povzpelo. Zato so založniki negodovali nad FCF, a se mu niso upali zoperstaviti. Google sedaj to...

2 komentarja

Google News zaradi obdavčitve zapušča Španijo

Google - Po pričakovanjih se je Google odločil, da bo v Španiji ukinil storitev Google News. Razlog je dodatna obdavčitev, ki jo je uvedla novela zakona o avtorskih pravici in jo mediji imenujejo davek na Google. Prihodnje leto bodo namreč spletni agregatorji novic, četudi prikažejo le vrstico ali dve in povezavo do izvorne novice, dodatno obdavčeni. Tipičen primer sta poleg Google News še Reddit ali španski Menéame, ne pa storitve, kjer je nujna človeška interakcija, denimo Facebook ali Twitter.

Google je ves čas opozarjal, da gre za strel v koleno, saj pravzaprav zagotavljajo dodatni promet časnikom, do katerih člankov vodijo povezave na Google News, kar pomeni višje...

30 komentarjev

Google Contributor za splet brez reklam

Google - Google je začel preizkušati nov način financiranja vsebin na internetu, ki predstavlja alternativo oglasom. Ti so dandanes že tako moteči, da mnogo ljudi prisega na AdBlock in podobne vtičnike, ki jih blokirajo. A hkrati so reklame edini vir financiranja večine brezplačnih strani. Zato si je Google izmislil Contributor, ki to vrzel odpravlja.

Mnogokrat namreč slišimo očitke, da bi bili ljudje za kakovostno vsebino pripravljeni odščipniti kakšen evro mesečno, a da večina vsebine ni dovolj kakovostne in da večina strani te možnosti sploh ne podpira. Zato je Google iznašel Contributor, ki dela točno to. Uporabniki imajo možnost mesečno plačati določen znesek Googlu, v zameno pa bodo lahko gledali sodelujoče spletne strani brez oglasov.

Projekt je...

25 komentarjev

Španija uzakonila davek na Google News

Slo-Tech - Zgornji dom španskega parlamenta je sprejel kontroverzna dopolnila zakona o avtorskih pravicah, ki so jih mediji poimenovali kar Googlov davek (besedilo zakona v španščini). Razlog je najbolj pereče določilo, da avtorska pravica zajema tudi povezavo (hipertekst) na članek. Spletni agregatorji novic, kot je na primer Google News, ki prikažejo zelo kratek izvleček - stavek ali dva - in povezavo na spletno stran časnika, bodo morali plačevati davek že za vključitev povezav ("linkanje") na strani časnikov.

Za zakon je sicer glasovalo izključno 172 poslancev najmočnejše konzervativne Ljudske stranke (PP), medtem ko je opozicija opozarjala, da gre za norost in katastrofo, a vse skupaj ni pomagalo. Proti jih je bilo 144, trije so se vzdržali, tako da bo zakon...

22 komentarjev

Evropska komisija ponovno začenja preiskavo Googla

Danes ...

vir: Europa.eu
Guardian - Čeprav sta se februarja Evropska komisija in Google sporazumela o spremembah, ki jih bo Google uvedel v zameno za prekinitev štiriletnega postopka zoper njega, je Komisija ponovno odprla preiskavo. Komisar v odstopu Joaquín Almunia pojasnjuje, da so poleti prejeli izrazito negativne odzive od pritožnikov v postopku zoper Google, zato predlagane poravnave ne morejo sprejeti.

Problem ostajata Googlov iskalnik in oglaševanje, odpirajo pa se tudi nove fronte. Ni namreč izključna niti preiskava stanja na trgu mobilnih operacijskih sistemov, kjer ima Googlov Android prevladujoč tržni delež. Konkurenca namreč Googlu očita, da proizvajalce mobilnih telefonov z Androidom silijo v uporabo Googlovih...

9 komentarjev

FTC-jeva preiskava Googla o spletnem iskanju in Androidu

The Wall Street Journal - Znanih je več podrobnosti o protimonopolni preiskavi Googla, ki jo je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) sprožila konec junija. Takrat je bil FTC precej nedoločen o predmetu preiskave, sedaj pa je znano, da se FTC osredotoča predvsem na Android in spletno iskanje, piše The Wall Street Journal.

Ker se tiče Androida, FTC preverja, ali Google podjetjem, ki na svojih pametnih telefonih uporabljajo Android, preprečuje uporabo storitev konkurentov (recimo iskanja prek Microsoftovega Binga). Primer je trenutni spor Skyhooka in Googla, ki traja od septembra 2010. Skyhook trdi, da je Google prisilil Motorolo, da je v svojem telefonu Droid X opustila navigacijo s prepoznavanjem okoliškim Wi-Fi in triangulacijo iz razdalj do baznih stolpov, ki jo je...

2 komentarja

Zasebni Google Profiles bodo ukinjeni in pobrisani

vir: ZDNet
ZDNet - Google je ob predstavitvi socialne storitve Google+ napovedal tudi spremembo Google Profiles, ki so jih predstavili aprila 2009. Takratna ideja je bila ustvariti centralni profil na Googlu, s katerim bi uporabniki lahko laže nadzorovali, katere podatke o njih pri iskanju izvrže Google. Profili so bili lahko javni, tako da so podatke v njih lahko videli vsi (maja je to izkoristil nizozemski študent in za pisanje svoje doktorske disertacije nabral več milijonov javno objavljenih elektronskih naslovov), ali pa zasebni.

Prav slednji so s predstavitvijo socialnega omrežja Google+ postali nepotrebni, saj njihovo funkcijo opravlja Google+ neprimerno bolje. Kdor se je včlanil vanj, je tako ali tako opazil,...

12 komentarjev

Italija končala preiskavo Googla

The New York Times - Italija je včeraj Google obvestila, da so ustavili preiskavo zoper njih, ki so jo sprožili leta 2009 po pritožbi Italijanske federacije časopisnih založnikov. Srž problema je bila storitev Google News, iz katere se ni bilo mogoče izpisati, ne da bi Google umaknil članke tudi iz glavne baze podatkov za iskanje. Storitev Google News je prikazovala kratke izvlečke članke s povezavami do matičnih spletnih strani, a je po besedah založnikov le malo uporabnikov dejansko hotelo prebrati kaj več in klikniti nanje. Tako jim je Google odžiral promet in oglaševalske prihodke, pri čemer je bila...

0 komentarjev

EU začenja preiskavo Googla

Europa.eu - Evropska komisija je objavila, da začenja preiskavo podjetja Google zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja, in sicer 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Uradni postopek se je začel po pritožbi drugih ponudnikov iskanja (primerjalnik cen Foundem in iskalnik po pravnih virih ejustice.fr) po spletu zavoljo nepravičnega razvrščanja njihovih storitev v Googlovih rezultatih iskanja in neupravičeno visokega položaja lastnih Googlovih storitev.

Natančneje, preiskovali bodo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno. Prav tako bodo pregledali, ali je Google znižal "'Quality Score" za sponzorirane...

19 komentarjev

Google Fast Flip

BBC - Urednik drugega največjega ameriškega dnevnika The Wall Street Journal je pred manj kot pol leta okrcal Google in druge zbiralce medijskih vsebin z izrazom "paraziti", saj mu gre v nos predvsem dejstvo, da iskalniški velikan vsebine ponuja brezplačno, izdajateljem pa ne plačauje nobenih nadomestil. Če je kdo pričakoval, da se bo Google oziral na te besede in morda naredil kakšno malo manj všečno spremembo v Google News, se je precej zmotil.

Nasprotno, ameriško podjetje je zdaj predstavilo celo novo storitev, ki poskuša združiti najboljše iz obeh svetov: udobnost listanja tiskanih medijev in hitro dosoptnost vsebin na internetu. Google Fast Flip je novo orodje za izboljšano izkušnjo pri branju časopisov, ki zbira zaslonske posnetke (zaenkrat) tridesetih ponudnikov vsebin, ki jih lahko uporabniki na hitro prelistajo z miško ali tipkovnico. Če jih kateri izmed člankov bolj zanima, lahko z enim klikom dostopijo do izvirne spletne strani s celotno vsebino. Med ponudniki vsebin med...

9 komentarjev

Odprto pismo Googlu za povečanje varnosti

Slo-Tech - Skupina 38 uglednih raziskovalcev in akademikov je včeraj Googlovemu izvršnemu direktorju Ericu Schmidtu poslala odprto pismo, v katerem Google pozivajo, naj za storitve Google Mail, Google Docs in Google Calendar privzeto omogoči HTTPS šifrirane povezave.

Google sicer omogoča prijavo preko varne HTTPS povezave, vendar pa povezava kasneje delno poteka na ne-šifriran način. Stalno šifriranje je namreč potrebno omogočiti med nastavitvami pod Browser connection, kjer je treba vključiti Always use https.

Podpisniki pisma poudarjajo, da bi morala biti privzeta opcija, da je povezava vedno šifrirana, s čimer bi precej povečali varnost, hkrati pa ne bi bistveno upočasnili same povezave do strežnika.

11 komentarjev

Google News v RSS in Atom

Slashdot - Pa smo končno dočakali, da so tudi Googlove novice (pravzaprav niso čisto Googlove, ampak last različnih medijskih hiš, Google jih le poindeksira) laže sledljive in preglednejše. Google je v svojem blogu že včeraj objavil, da bo sedaj naprej mogoče slediti novicam sistema Google News z uporabo RSS 2.0 ali Atom 0.3. Več informacij o uporabi si lahko ogledate na Googlovih straneh.

4 komentarji

AFP toži Google zaradi novic!

Google News - Francoska tiskovna agencija AFP je sprožila 17,5 milijonov dolarjev vredno tožbo proti Googlu. Ta na svoji strani Google News prikazuje novice z velikega števila spletnih virov, tudi z AFP, ki ponuja novice le naročnikom. Kljub opozorilom Google ne upošteva njihovih zahtev po prenehanju objave novic, zato so vložili tožbo.

Res pa je, da Google News ne prikazuje cele vsebine, pač pa samo pomanjšane slike, naslove s povezavami do virov in kratko besedilo.

10 komentarjev