»

Prisluškovanje z opazovanjem nihanja žarnic

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske Univerze Ben-Gurion in Weizmannovega inštituta pod vodstvom Adija Shamirja, ki se ukvarjajo z iskanjem in dokazovanjem metod za prestrezanje podatkov in prisluškovanje, so pokazali nov način, kako lahko (dobesedno) prisluškujemo. Napad, ki so ga poimenovali Lamphone, izkorišča prosto visečo žarnico v prostoru, ki se zaradi zvoka rahlo ziblje.

Zvok je longitudinalno valovanje zraka, ki se odrazi kot oscilacije zračnega tlaka. Ti lahko povzročijo nihanje predmetov, ki pa je zaradi zanemarljive energije, ki jo nosi zvočno valovanje, v večini primeri nezaznavno. Prav na tem principu deluje sluh, saj je bobnič fino napeta membrana, ki zaradi sprememb zračnega tlaka niha, kar se prevede v signal za možgane. Nihajo pa tudi svetila, denimo prosto viseče žarnice. Nihljaji zaradi zvoka so prostemu očesu nevidni, saj je gre za milistopinje, ne pa tudi specializirani opremi.

Shamirjeva ekipa je pokazala, da je to dejstvo možno izkoristiti za pasiven napad. Koncept, kot rečeno ni nov. Laserji, ki merijo vibracije stekel v oknih, so znana metoda. Sedaj pa so pokazali, da lahko s 400 dolarjev vredno opremo (elektro-optični senzor) merimo spremembe v svetlobnem toku zaradi mikronihajev svetila v prostoru, ki je...

10 komentarjev

Slovenski startup bo izdeloval Lumu - svetlomer za fotografe

Slo-Tech - Da se ne bi milijon prvič spuščali v osnove fotografije, vsi tisti, ki ste se vsaj napol resno zanimali zanjo veste, da je svetloba ključ. Preveč ali premalo je za fotografijo usodno. Ravno prav je treba osvetliti senzor oz. film. Na podlagi svetlobnih pogojev se nato določijo tri ključne spremenljivke, in sicer čas osvetlitve, odprtost zaslonke in občutljivost (ISO) medija za zajem svetlobe.

Še ne tako dolgo nazaj so fotografi svetlobo merili s posebnimi napravami, svetlomeri.

Ta je odčitala vrednosti svetlobe in pokazala npr. koliko mora biti odprta zaslonka pri želenem času osvetlitve glede na izbran film oz. njegovo občutljivost.

Kasneje so začeli proizvajalci vgrajevati svetlomere v fotokamere...

65 komentarjev

Najviše ležeči superračunalnik ob teleskopih na 5000 m

European Southern Observatory - Ste kdaj prebrali nalepko na trdem disku? Na njej so zapisani delovni pogoji, ki ne obsegajo le temperaturnega razpona, ampak določajo tudi zgornjo nadmorsko višino, ki običajno znaša 3000 metrov. Razlog je v delovanju diskov, saj med branjem glava počiva na zračni blazini, za kar potrebuje dovolj gost zrak. Delovanje računalniške opreme na visoki nadmorski višini ni samoumevno, kot vam bo povedal vsak obiskovalec baznih taborov v Himalaji, v vesoljska plovila pa tako ali tako vgrajujejo posebno na kozmične žarke odporno opremo. V Čilu so na nadmorski višini 5000 metrov poleg teleskopov postavili superračunalnik, za kar so morali premagati precej tehnoloških težav.

ALMA je okrajšava za Atacama Large Millimeter Array...

55 komentarjev

Motorolin Xoom prihaja 17. februarja

Ars Technica - Motorolin tablični računalnik Xoom, ki so ga predstavili na letošnjem CES-u in o katerem smo kasneje izvedeli še nekaj specifikacij, bo naprodaj od 17. februarja dalje. Podatki sicer veljajo za ZDA, ker niso iz uradnih virov pa informacij o dobavljivosti v ostalem delu sveta ni. Podatki o ceni se nekoliko razlikujejo, saj interni Verizonovi dokumenti in podatki na Android Central govorijo o ceni 800 dolarjev, medtem ko naj bi jih BestBuy prodajal po 700 dolarjev. To ni presenetljivo, saj konkurent Applov iPad s 3G in 32 GB stane 730 dolarjev. Ostale specifikacije ostajajo nespremenjene, torej operacijski sistem Android Honeycomb (ko izide), podpora 3G in Wi-Fi ter barometer, če jih omenimo le nekaj.

1 komentar

V Motoroli Xoom se skriva barometer

Motorola Xoom

vir: engadget
engadget - Motorolin tablični računalnik, ki je predstavitveni model za Googlov prihajajoč operacijski sistem Android 3.0, ima sicer dokaj standarden nabor takšnih in drugačnih senzorjev - merilec pospeška, žiroskop, merilec magnetnega polja oz. kompas, senzor osvetlitve, medtem ko nepresenetljivo manjka senzor bližine, ki na mobilnih telefonih izključi zaslon ter senzor za zaznavanje dotikov, ko telefon pristavimo k ušesu - tablični računalnik tega seveda ne potrebuje.

A nabor senzorjev se tukaj ne konča, saj so pri Motoroli vključili še barometer oz. merilec zračnega pritiska. To potrdi tudi nabor specifikacij na Motorolini spletni strani, a razlog za vključitev vseeno ne skače v oči. Z merilcem tlaka se sicer da...

6 komentarjev

CES 2011: Motorola pokazala vrsto mobilnih naprav

Slo-Tech - Motorola se je pred kratkim razdelila na Motorola Solutions in Motorola Mobility. Slednji del že deluje s polno paro, saj so na CES-u pokazali kar nekaj mobilnih naprav.

Prvi je novi tablični računalnik Xoom, ki je neposredna konkurenca Applovemu iPadu. Motorola pravi, da gre za v vseh ozirih boljši izdelek, ki bo kmalu nadomestil iPad. Res ni slab, saj ima dve kameri (ena ima celo podporo za HD), večji zaslon, večjo ločljivost in podporo za Flash. Poganjal ga bo Android, in sicer čisto sveža verzija Honeycomb. Na voljo bo še v tem četrtletju s podporo 3G in Wi-Fi, bo pa v drugem kvartalu nadgradljiv na 4G LTE. Cene niso razkrili.

Poleg tega so predstavili...

16 komentarjev

Francija bi obdavčila tablične računalnike, razen tistih z Windows

Techdirt - Francoska vlada želi razširiti skupino izdelkov, pri prometu katerih se plačuje nadomestilo za dovoljeno kopiranje avtorsko zaščitene vsebine. Sprva je zakon zaobjemal le prazne zgoščenke, kasneje so dodali še predvajalnike MP3, z 12. januarjem pa želijo obdavčiti tudi tablične računalnike, ki imajo več kot 40 GB notranjega pomnilnika. Pri tem je zanimiva definicija v zakonu, ki eksplicitno izvzema tablične računalnike, na katerih teče Windows. Ti se namreč štejejo za polne računalnike in so izvzeti, saj se bo nadomestilo plačevalo le za tablične računalnike z operacijskim sistemom za mobilne naprave (Android, iOS) ali brez sistema.

Nova dajatev bi podražila tablične računalnike za...

24 komentarjev

Gingerbread bo Android 2.3

Twitter - Alvaro Fuentes Vasquez, eden izmed vodilnih pri Open Headset Alliance, združenju podjetij, ki skrbijo za razvoj Androida, je na svojem twitter računu objavil, da bo prihodnja večja različica Androida označena z novim kodnim imenom, težko pričakovanim Gingerbreadom. S tem ni več dvoma, ali bo Android 2.3 le servisni paket za različico 2.2 (FroYo), razrešeno pa je še vprašanje, kakšno kodno ime bo nosila različica 3.0, ki se jo je do sedaj večinoma povezovalo prav z Gingerbreadom (najverjetneje bo to Honeycomb).

Gingerbread bo tako že v kratkem na voljo za namestitev na mobilne telefone, a bodo za nadgradnjo prek zraka morali poskrbeti sami proizvajalci svojih mobilnikov. Med prvimi bodo popravek jasno dobili lastniki Googlovih Nexus...

6 komentarjev

Poplava Android tablic nekoliko manjša?

Lenovov LePad

vir: engadget
engadget - Za konec letošnjega leta se pričakuje izid velikega števila tabličnih računalnikov, na katerem bo tekel Android. Eden izmed prvih takšnih bo Samsungov Galaxy Tab, ki bo na prodajne police ameriškega operaterja Verizon prišel že v sredini novembra. A veliko proizvajalcev z izidom odlaša do izida Androida 3.0, ki je po vseh dosedanjih napovedih Gingerbread, a to še ni popolnoma potrjeno. Za tablične računalnike bo Google Android 3.0 izdal že v decembru, medtem ko bo javni izid šele v januarju prihodnjega leta.

Gingerbread bo v vsakem primeru z izidom prinesel nekaj novosti, npr. vgrajeno podporo lastni VoIP storitvi, Google Voice (telefon bo v primeru WiFi povezave v svet zvonil ob klicu na uporabnikovo Google Voice številko),...

41 komentarjev

Android 2.1 za Droid, Hero, hekanje Droida

Adapter za USB host način

vir: engadget
engadget - Android 2.1 je bil premierno (uradno) predstavljen z izidom Googlovega Nexus One, vse od takrat pa se je nestrpno pričakovalo tudi izid za druge mobilne telefone. Najbolj pričakovana je bila seveda izdaja za Motorolin Droid, saj je verjetno najbolj zaželen in razširjen mobilni telefon z Androidom novejše generacije, poleg Nexusa. Droid naj bi najnovejšo izdajo odprtega operacijskega sistema dobil še ta teden, skupaj z vsemi najnovejšimi dodatki, ki jih premore Nexus One. Slednji je namreč ravno pred kratkim v Google Maps, brskalniku in v galeriji dobil podporo pinch-to-zoom oz. podporo več hkratnim pritiskom s prsti (multitouch)

To GSM izdaja Droida, poimenovana Milestone, podpira že od...

19 komentarjev