»

Steam se širi tudi na programe

Gabe Newell.

vir: VentureBeat
Slashdot - Valve je drevi napovedal možnost prodaje še česa razen PC, Mac in (kmalu) Linux iger preko svoje spletne trgovine Steam. Začenši s 5. septembrom bodo v dodali še izbrane "creativity & productivity programe", potem pa naj bi počasi začeli dodajati še prijave od drugih razvijalcev. Seznam naslovov žal še ni na voljo.

S tem se Steam odkrito pozicionira kot konkurent Microsoftovega Windows Store, Applovega Mac App Stora in, po svoje, tudi za oblačni skladišči Microsoft Skydrive oziroma Dropbox. Njegove glavne prednosti so prav enostavna namestitev, avtomatsko posodabljanje in možnost shranjevanja dokumentov v Steam Cloud. In, Newellova izjava o vprašljivi usodi Windows 8 se s tem kar naenkrat...

32 komentarjev

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Takole je Apple predstavil App Store.

Slo-Tech - Microsoft je na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) naslovil zahtevo, da Applu ne podelijo blagovne znamke App Store, za katero je Apple zaprosil leta 2008. Tistega leta je namreč Apple splavil App Store za iPhone, danes pa lahko aplikacije tam kupujemo za vse naprave, ki poganjajo Applov operacijski sistem iOS.

Včeraj pa je Microsoft na Prizivno komisijo pri Patentnem uradu vložil predlog, da Applu blagovno znamko zavrnejo. Microsoft trdi, da je beseda 'app' generični termin za aplikacije in 'store' običajna angleška beseda, ki pomeni trgovino, zato App Store ne more biti zaščitena blagovna znamka. O usodi App Stora bo odločala Prizivna komisija.

25 komentarjev

Mac App Store že uspešno napaden

vir: CNet
CNet - Le en dan po uradnem odprtju Applovega Mac App Stora so hekerji na splet že poslali popravek, ki omogoča piratstvo. Aplikacije v Mac App Storu imajo DRM, ki poskrbi, da jih lahko poganjajo le kupci in jih ne morejo kopirati naprej. Uporabniki so že potrdili, da trik deluje in da lahko zaganjajo plačljive aplikacije brez nakupa.

Srž napake ni v DRM-ju, ampak pomanjkljiva implementacija preverjanja dovoljenja za zagon v aplikacijah, kot so jo spisali pisci aplikacij. Tako niso prizadete vse aplikacije ampak le neka podmnožica. Temu navzlic skupina Hackulous trdi, da so razvili programsko opremo, ki omogoča nelegalno uporabo katerekoli aplikacije z Mac App Stora, a je še niso predstavili.

Napad je zelo preprost. Napadalec prekopira tri...

9 komentarjev

Mac OS X 10.6.6 prinesel Mac App Store

Wired News - Včeraj je izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.6.6, ki jo omenjamo predvsem zaradi podpore Mac App Storu. Slednji deluje podobno kot App Store za iPhone, iPad in iPad Touch, le da je namenjena namiznim računalnikom z Mac OS X. Uporabniki lahko izbirajo med več kot tisoč plačljivimi in brezplačnimi aplikacijami, ki se s klikom na gumb namestijo brez uporabnikovega posredovanja. Izbirajo lahko med starimi znanci, kot je denimo Autodesk, in novinci. Apple je želel z Mac App Storom olajšati življenje neveščim uporabnikom, ki jim ne bo treba nameščati aplikacij iz vseh vetrov, in poceniti življenje tudi naprednejšim uporabnikom (recimo Aperture stane v spletni trgovini 80 dolarjev, klasična škatlasta verzija pa...

57 komentarjev

Nazaj k Macom, OS X

Mac App Store

vir: engadget
engadget - Predstavitev, povezano z OS X, so začeli s FaceTime, ki bo osebne računalnike povezal z obstoječimi uporabniki te storitve na iPhone 4 in tako omogočal video pogovore med mobilnimi in malo manj mobilnimi uporabniki. Beta različica aplikacije za Mace bo na voljo že danes.

OS X 10.7 Lion bodo sicer splavili šele prihodnje poletje, torej čez skorajda eno leto, a bo zato prinesel obilico novosti. Tukaj smo tudi izvedeli, zakaj so prireditev poimenovali nazaj k Macom. Ne gre toliko za vračanje v center pozornosti, temveč za zaključevanje kroga razvoja. Iz OS X so namreč pri Applu razvili operacijski sistem, zdaj poznan pod imenom iOS (nekdaj iPhone OS), ki je sprva tekel na iPhoneih in iPod Touchih, zdaj pa še na iPadu. V...

30 komentarjev

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev

Nova ranljivost v Mac OS X

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je mogoče v Mac OS X 10.4 Tiger in Mac OS X 10.5 Leopard z zagonom preprostega AppleScript skripta administratorske privilegije.

Ukaz (dokaz ranljivosti), ki to omogoča je naslednji: osascript -e 'tell app "ARDAgent" to do shell script "whoami"';

Ukaz deluje za navadne uporabnike (razen, če so prijavljeni preko hitrega preklapljanja uporabnikov) in administratorje, potreben pa je fizični dostop do računalnika. Ker gre za izkoriščanje Apple Remote Desktop, so nekateri uporabniki že predlagali odstranitev tega programskega paketa.

Na novico nas je opozoril InExtremis.

18 komentarjev

Apple Boot Camp - ali kako legalno poganjati Windows na Mac-u

MacRumors.com - Pri Applu so se odločili, da bodo vseeno uradno podprli Windows na svoji strojni opremi. Tako so ustvarili Apple Boot Camp.

Boot Camp je orodje, ki v zagonski cd Windows-ev vgradi vse potrebne gonilnike za Mac-e, pripravi particijo na disku brez potrebe po novem nameščanju Mac OS X-a, prav tako pa Windows-em kljub manjku klasičnega BIOS-a omogoči, da se zaženejo. Po končani operaciji nas v primeru da ob zagonu držimo tipko "alt" pričaka zagonski meni, kjer lahko izbiramo med zagonom Mac OS X-a ali Windows-i. V primeru da tipke "alt" ne držimo se samodejno zažene Applov operacijski sistem.

Zakaj so se pri Applu za to potezo odločili lahko le špekuliramo, verjetno pa računajo na večjo...

19 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev