»

Sony se s PlayStation Vue podaja v svet televizijskih storitev

Polygon - Sony se je odločil pomešati štrene velikim in je v četrtek napovedal novo storitev za predvajanje videovsebin (online streaming video) PlayStation Vue, ki bo v beta verziji na voljo še ta mesec. V glavnem bo šlo za možnost spremljanja televizijskih programov prek PlayStationa 3 in 4 (kasneje tudi na drugih napravah), za začetek kakopak omejeno na dele ZDA.

Ameriški trg so kar dobro pokrili, saj bodo vključevali Viacomove programe, Fox, NBC, Scripps, CBS in Discovery, čeprav manjkajo programi ESPN-Disney (ESPN, ABC ...) in Time Warnerja (Cartoon Network, CNN ...). Zaradi tega bo Vue ta hip težko postal prava zamenjava za kabelsko televizijo, čeprav bo ponujal okrog 75 kanalov, med njimi tudi sicer plačljive. Prav tako še ni jasno, kolikšna bo cena.

Sony je...

2 komentarja

Amazon Prime Music bo ponujal predvajanje glasbe prek interneta

Slo-Tech - Amazon se je odločil podati v bitko za poslušalce glasbe prek interneta (streaming), kjer za zdaj primat prepričljivo držijo Spotify, Netflix, Deezer, Rdio. Odslej je, sprva v ZDA, kasneje pa tudi drugod, naročnikom storitve Amazon Prime brezplačno dostopen Prime Music.

A ni vse zlato, kar se sveti. Naročniki Amazon Prime, ki letno plačujejo 100 dolarjev za brezplačno poštnino, spremljanje TV-serij in filmov prek interneta in izposojo e-knjig, bodo sedaj dobili še možnost poslušanja glasbe po svojem izboru. Toda ta bo precej omejen, ker ima Prime Music trenutno le okoli milijon naslovov; za primerjavo povejmo, da jih ima Spotify okrog 30 milijonov. Amazon sicer pravi, da se bodo osredotočili zgolj na hite in ne na novosti, a kaj ko so za zdaj podpisali pogodbo le s Sony Music in Warner...

5 komentarjev

Nokiina konkurenca Spotifyju se imenuje Music+

ZDNet - Nokia je napovedala nadgradnjo trenutne storitve Mix Radio, ki je sedaj ponujala brezplačno glasbo v radijskem načinu poslušanja (streaming) za uporabnike pametnih nokij. Uporabnikom je bila sila všeč, saj je na pametnih telefonih ponujala brezplačno poslušanje glasbe z možnostjo preskakovanja posameznih skladb in brez nadležnih reklam ali registracije. Potrebovali ste le nokio. Ta ostaja storitev nespremenjena, pridružuje pa se ji Nokia Music+, ki bo stala štiri dolarje v ZDA in štiri evre drugod.

Za te štiri evre mesečno dobijo uporabniki precej bonbončkov. Možnost neomejenega števila preskakovanja skladb (unlimited skips), s katerim se lahko premikate od skladbe do skladbe, neomejeno število prenosov posameznih kanalov za...

5 komentarjev

Sonyjev PSN bo polno delujoč do konca tedna

Le kakšne bodo dolgoročne posledice napada za Sony?

vir: Ars Technica
ComputerWorld - Sony je napovedal, da bo do konca tedna popolnoma obnovil vse svoje storitve PlayStation Network, ki so bile zaradi napada in vdora v sistem PSN več kot mesec dni nedostopne. Počasi se obnavlja tudi Qriocity, saj se Music Unlimited na Qriocity prav tako vrača. Izvzete so zgolj storitve na Japonskem, v Južni Koreji in Hongkongu, kjer jih še nekaj časa ne bo.

Sony je PSN in ostale storitve izključil 20. aprila, dan po ugotovitvi, da so bili žrtev dovršenega napada. Situacija se je pričela normalizirati 15. maja, ko so PSN začeli ponovno vzpostavljati v Ameriki in Evropi, konec preteklega tedna pa še v večini azijskih držav. V prvi fazi so imeli uporabniki dostop le do nekaterih funkcionalnosti, in sicer igranja, upravljanja računov in klepeta s prijatelji. Sedaj bodo dodali še PlayStation Store in...

17 komentarjev

Last.fm ukinja brezplačno poslušanje glasbe na mobilnih napravah povsod po svetu

Slo-Tech - Priljubljena spleta stran Last.fm, ki v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji omogoča brezplačno poslušanje tematskih radijskih postaj na osebnih računalnikih in mobilnih napravah, saj se financira iz oglasov med skladbami, bo odslej uporabnikom mobilnih naprav svoje storitve zaračunavala. Medtem ko bo poslušanje prek interneta na računalnikih v omenjenih državah ostalo brezplačno, bodo morali lastniki mobilnih naprav odšteti tri evre. V Sloveniji tudi poslušanje prek spleta stane tri evre mesečno.

Last.fm pojasnjuje, da model z reklami uspešno deluje le prek spleta v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji, medtem ko se drugod in na mobilnih napravah zaradi pomanjkanja števila uporabnikov ni...

10 komentarjev

Qriocity v petih največjih državah Evrope

TechCrunch - Konec preteklega leta je Sony zagnal storitev Qriocity, ki je takrat uporabnikom v Veliki Britaniji in na Irskem ponujala dostop do glasbe prek spleta z računalnikov ali Sonyjeve strojne opreme (PS3, predvajalniki Blu-ray ...). Osnovni paket, ki ponuja poslušanje radijskih postaj brez omejitev in reklam, je stal štiri funte, razširjeni, ki omogoča poslušanje poljubnih skladb, pa deset funtov. Sony je obljubil, da se bodo letos širili tudi v druge države in res so se.

Po novem je Qriocity na voljo tudi v Franciji, Nemčiji, Italiji in Španiji. Cena ostaja enaka, saj bo lahka verzija stala štiri evre, dražja pa deset evrov - torej enako kot na Irskem. Poleg...

0 komentarjev

Sony predstavil Music Unlimited Qriocity

X-Bit Labs - Sony je zagnal novo storitev Qriocity (da si ne zlomite jezika, prebere se kakor curiosity) s polnim imenom MUQ (Music Unlimited powered by Qriocity). Gre za oblačno storitev, ki uporabnikom omogoča dostop do glasbe prek spleta. Trenutno ponuja šest milijonov naslovov, v prihodnosti pa se bo še širila. Uporabniki lahko poleg osebnih računalnikov za dostop uporabijo tudi Sonyjeve naprave z internetno povezljivostjo: Bravia TV, predvajalnike Blu-ray, PlayStation 3, kasneje pa tudi androidne pametne telefone in druge naprave.

Za zdaj je MUQ na voljo v Veliki Britaniji in na Irskem, medtem ko bodo prihodnje leto dodali še Avstralijo, Francijo, Kanado,...

7 komentarjev

UPC Ireland dobil tožbo proti založnikom

TechEye - Višje sodišče v Dublinu je včeraj razsodilo, da ponudniku dostopa do interneta (ISP) UPC Ireland ni treba identificirati in odklopiti uporabnikov interneta, ki so obtoženi širjenja in prenašanja nelegalnih datotek, ker v irski zakonodaji ni ustreznih precedensov (Irska uporablja anglosaški pravni sistem, kjer imajo precedensi oziroma sodniške odločitve bistveno večji pomen kot v kontinentalnem pravu). To pomeni, da irski ISP-ji ne bodo sodelovali v programu treh udarcev (three strikes), ki ga v Evropi promovira zlasti Francija.

Warner Music, Universal Music, Sony BMG in EMI Records so zahtevali vpeljavo sistema treh udarcev iz treh točk: neformalnega opozorila, strogega pisnega opomina in izključitve za nekaj dni, v primeru nadaljevanja kršitve pa celoletni suspenz. Največji irski ISP Eircom je ta sistem uvedel v začetku tega leta, medtem ko je UPC trdil, da ni zakonske podlage za vpeljavo tako strogega režima, zaradi česar se je znašel na sodišču proti četverici velikih založb.

...

12 komentarjev

Predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja"

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18h uri bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Aškerčeva 2, soba 430 (4. nadstropje) potekalo predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja".

Irska organizacija za avtorske pravice v glasbi (The Irish Music Rights Organisation) je bila v preteklosti na irskem ena najbolj osovraženih institucij. Vendar pa se je v začetku 21. stoletja prelevila v organizacijo, ki uživa tako vladno kot nevladno podporo. Prof. dr. Anthony McCann iz Univerze v Ulsterju (Severna Irska) bo predstavil družbene, kulturne in politične razloge za ta "čudežni" preobrat, spregovoril pa bo tudi o upravičevanju nadzora nad avtorskimi in izvajalskimi pravicami.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Dodatne informacije so na voljo tudi v članku Irish Traditional Music and the Copyright Debate.

Se tak čudežni preobrat lahko zgodi tudi z našimi domačimi kolektivnimi organizacijami?

3 komentarji

Še več aplikacij za Android

Pandora na Androidu

vir: engadget
engadget - Včeraj je uporabnike storitve Spotify, ki omogoča poslušanje glasbe prek interneta, razveselila novica, da bodo storitev lahko uporabljali tudi na iPhone in Android mobilnih telefonih, danes pa se podobno lahko veselijo tudi uporabniki storitve Pandora, ki si lastijo mobilni telefon z operacijskim sistemom Android. Pandora je žal na voljo le v ZDA v plačljivi in brezplačni obliki, a storitev je tokrat omogočena tudi uporabnikom, ki za uporabo ne plačujejo mesečne oz. letne naročnine, za razliko od Spotifya. Prav tako tudi tukaj ni omejitve pri izbiri omrežja, prek katerega se prenaša glasba, saj je mogoče...

34 komentarjev

Napster ponovno "zastonj"

CNet - Pri nekdanji legendi Napsterju so se odločili, da bodo ponovno ponudili glasbo zastonj. To bodo storili s pomočjo, z oglasi izdatno podprtega, prostega programja in možnim 5x dostopom do željene skladbe iz njihove ponudbe. Pod "dostop" je mišljeno poslušati in ne običajni P2P žargon: snemati, kopirati, prenesti, sneti...

Če vas v šesto zasrbi poslušati določeno skladbo, bo potrebno izbrati med nakupom skladbe za iTunes ceno ali mesečno naročnino. Seveda vsebuje programje še nekaj dodatnih dobrot, a je tu žal še slaba novica: kot ponavadi, je stvar omejena na ZDA.

Novi Napster tako omogoča tri možne dostope do glasbe: brezplačno omejeno poslušanje, kupovanje posameznih skladb ali mesečno naročnino.

Vprašanje je le, ali bodo "iPodniki" to znali ceniti?

4 komentarji

Napsterjev tekmec ponudil 3 milijarde $

Newsbytes - Napsterjev tekmec, J. River, je ponudil 3 milijarde ameriških dolarjev založniškim glasbenim hišam za petletno obdobje, in za neomejen dostop do glasbe.
J. River načrtuje sistem, ki bo imel podlago v Media Jukebox tehnologiji. Firma je dodala možnost izmenjavanja glasbe med posameznimi uporabniki že nekaj mesecev nazaj, ampak je omejila dol-vleko na tri hkratne uporabnike.
V firmi so naredili analizo, po kateri je bilo 48% uporabnikov pripravljenih plačati 10 ameriških dolarjev za dostop do zaželjene glasbe, v petih letih pa pričakujejo nekje 50 milijonov uporabnikov; tako bodo lahko plačali založniškim hišam za (legalen) dostop do glasbe.
Več informacij o tem lahko najdete na njihovi uradni strani.

2 komentarja