»

Višji avtomobili bolj pobijajo pešce

Slo-Tech - Trki avtomobilov v pešce se za slednje nikoli ne končajo dobro, v ZDA pa se je situacija v zadnjih letih bistveno poslabšala. V letu 2022, za katero so na voljo najnovejši podatki, je bilo smrtnih žrtev med pešci največ v zgodovini. Razlogov je več, eden izmed sistemskih pa je sprememba voznega parka. Avtomobili so čedalje večje, zato so poškodbe pešcev čedalje hujše. Najnovejša raziskava to potrjuje.

V njej je Justin Tyndall z univerze na Havajih analiziral prometne nesreče v ZDA med leti 2016-2021, ki so vključevala enega pešca. Naštel je 13783 zabeleženih nezgod, izmed katerih je izbral 3375 reprezentativnih, za katere je imel vse potrebne podatke o udeleženem vozilu. V analizi je bilo 1779 različnih vozil, ki so se razlikovala po proizvajalcu, modelu in letniku. Ugotovil je, da je v 9,1 odstotka nesreč pešec umrl.

V šestih letih so se vozila v povprečju povečala. Višina sprednjega pokrova karoserije se je povečala za pet centimetrov. V primerjavi s povprečnim avtomobilom, je...

206 komentarjev

V ZDA potihem nastaja baza zvočnih podpisov zapornikov

The Intercept - Zapori v Združenih državah potiho gradijo ogromno zalogo biometričnih zvočnih podpisov tako jetnikov kot tistih, ki so z njimi v telefonskem kontaktu, tamkajšnje pravo pa v tem trenutku dogajanju ne uspe slediti.

Medtem ko s prstom kažemo na Kitajsko in njeno skrb vzbujajočo rabo prepoznave obraza za množični nadzor, pa tudi na Zahodu rastejo banke biometričnih podatkov. The Intercept je razkril, da se v Združenih državah pospešeno razrašča praksa beleženja in kopičenja zvočnih podpisov jetnikov, ki uporabljajo telefon za komunikacijo z zunanjim svetom. S takšnim identifikacijskim zaznamkom je potem moč govorca prepoznati v drugih pogovorih, v...

89 komentarjev

Japonski brzovlak presegel 600 kilometrov na uro

Phys.org - Japonski vlak Maglev s sedmimi vagoni je na 43 kilometrov dolgi testni vožnji v bližini gore Fuji dosegel hitrost 603 kilometre na uro, kar je absolutni rekord za tirna vozila. Hitrost nad 600 kilometrov na uro je držal 11 sekund (skoraj dva kilometra), so sporočili z japonskih železnic, s čimer so presegli rekord 590 kilometrov na uro iz minulega tedna in 581 kilometrov na uro iz leta 2013. Japonski vlak je torej točno desetkrat hitrejši od vlaka med Ljubljano in Zidanim Mostom.

Magnetni vlak med vožnjo lebdi 10 centimetrov nad tiri. Japonska, ki je že sedaj vodilna država na svetu pri gradnji brzovlakov, želi še nadgraditi svoje železniško omrežje in skrajšati potovalne čase. Novi vlaki bodo v prihodnosti vozili na 410-kilometrskem odseku med Tokiom in...

62 komentarjev

V ZDA bodo hibridna vozila umetno hrupnejša

engadget - Ena izmed prednosti hibridnih vozil je zmanjšano zvočno onesnaževanje, saj so pri nizkih hitrostih, ko se bencinski agregati ne vključijo, skoraj neslišni. Pričakovali bi, da bo to ena izmed velikih prednosti za uporabo v urbanem okolju, kjer je zvočno onesnaženje velik problem, a je ameriški zakonodajalec predpisal obvezen hrup.

Ker so pešci podzavestno navajeni na avtomobilski hrup, se včasih zanašajo kar na sluh in ne preverijo, ali je cesta res prazna. Da jih ne bi iznenadili hibridi, je Senat sprejel Pedestrian Safety Enhancement Act. V njem je med drugim predpisano, da morajo proizvajalci hibridov umetno zagotoviti, da bodo njihova vozila hrupnejša, kakor to terja tehnologija pogona. Z drugimi besedami, namenoma bodo morali biti...

92 komentarjev

Bodo vzvratne kamere obvezne na vozilih v ZDA?

Los Angeles Times - V ZDA vlada razmišlja, da bi od septembra 2014 predpisala obvezno vgradnjo vzvratnih kamer, ki bi kazale posnetek dogajanja za vozilom na armaturni plošči, v vsa cestna vozila. Idejo so predstavili v petek, podprli pa so jo nekateri zavarovalničarji, strokovnjaki in proizvajalci vozil.

Minister za promet Ray LaHood pojasnjuje, da želijo na ta način zmanjšati število prometnih nesreč, v katerih vozilo pri vzvratni vožnji podre človeka. Vsako leto zaradi tovrstnih nezgod v ZDA umre 292 ljudi, od tega 44 odstotkov otrok in 33 odstotkov starejših. NHTSA dodaja, da bi s to tehnologijo tudi zmanjšali število trkov na parkiriščih pri manevriranju.

General Motors ideje ni komentiral. Ford je dejal, da bodo do konca...

65 komentarjev

Ruskega operacijskega sistem za zdaj ne bo

Slashdot - Nedavno smo poročali, da so se Rusi odločili razviti svoj operacijski sistem, osnovan na Linuxu, ki bo zmanjšal njihovo odvisnost od zahodnega programja. Kot kaže, so se nekoliko precenili, saj so projekt (začasno) odpovedali (človeški prevod: 1. del, 2. del) . Ilija Ponomarev, ki v Dumi vodi komite za tehnologijo, je svoje pismo o izdelavi "nacionalne programske platforme" poslal predsedniku Medvedjevu, ki ga je posredoval Ministrstvu za komunikacije.

To se je odzvalo z besedami, da pripoznavajo usmerjenost k domači odprti kodi, a se ne strinjajo z načinom. Po njihovem mnenju izdelava domačega operacijskega sistema ne bo prinesla dovolj družbi in ekonomiji, da bi upravičila stroške. Je pa ministrstvo predlagalo sprejem vrste predpisov, ki bi poskrbeli za združljivost različnih vladnih informacijskih sistemov, uvedbo pilotnih projektov za prehod vladnih služb na odprto kodo, izdelavo repozitorija programske opreme in sprejetje zakonodaje, ki bo uperjena proti monopolom pri nakupih...

11 komentarjev

Hramba prometnih podatkov zaradi boja proti pedofilom

Slashdot - Kaže da je teroristov pričelo primanjkovati, zato naslednji veliki bavbav v ZDA postajajo pedofili -- vsaj če bi sklepali po govoru, ki ga je imel predvčerajšnjim generalni tožilec ZDA Alberto v senatnem odboru za bančništvo. Gonzales je namreč kongres pozval k sprejetju zakonodaje, ki bi od ponudnikov dostopa do interneta v ZDA zahtevala hrambo prometnih podatkov. Razlog pa naj bi tokrat ne bil boj proti teroristom, pač pa proti pedofiliji.

Kaj pa ko bo zmanjkalo še "pedofilov"? Takrat morda pridejo na vrsto še pirati...

41 komentarjev

Test zanesljivosti Priusa II

Slo-Tech - Nemški ADAC je pred dnevi zaključil 10-mesečni test Toyote Prius; v tem času so z njo prevozili 90.000 km. Za osvežitev spomina, gre za 2. generacijo Toyotinega hibridnega avtomobila. Med testom ni bilo težav ali napak na pogonskem sklopu, glede na cene goriv pa je zanimivo dejstvo, da je avtomobil v tem času porabil v povprečju 5,2 l goriva na 100 km, kar je za 0,4 l boljše od primerljivega dizla in za 2 l bolje od bencinsko gnanega avtomobila v ADAC-ovem dolgotrajnem testu.

O kvaliteti vozila in sami vsakodnevni uporabnosti se je prepričal tudi nemški Auto Bild na 4270 km dolgi poti iz Rovaniemija v Rim. Povprečna poraba enega vozila je bila 5.8 l, drugega pa 5.6 l na 100 km. Pomembnejše od porabe je najbrž dejstvo, da je na tej poti Prius spustil v ozračje za približno 200 kg manj C02 v primerjavi z ostalimi vozili istega razreda. Svojo slavo si je Prius zgradil tudi na dejstvu, da ga kupujejo prominentne osebe, tako tuje, kot naše. Da seveda ni vse tako rožnato, govori...

53 komentarjev

Zasebnost na spletu

Yahoo News - Ameriški zakonodajalci so v petek povedali, da načrtujejo sprejem zakonodaje v začetku naslednjega leta, ki bo zagotavljala osnovno zaščito za zasebnost uporabnikov spleta. Predvidena zakonodaja pa naj ne bi obremenjevala podjetij, ki poslujejo na spletu. Spletna podjetja so se do sedaj namreč močno upirala kakršnikoli zakonodaji na področju zasebnosti uporabnikov, saj trdijo, da tako pridobivajo podatke o trgu in morebitnih njihovih strankah oz. kupcih.
Zakonodaja bo določala samo osnovne standarde zaščite osebnih informacij obiskovalcev spleta na komercialne spletne strani. Tako bodo morala podjetja označiti, kje lahko uporabnik dobi njihovo izjavo o varstvu zasebnosti ob kakršnem koli zbiranju podatkov o uporabnikih. Prav tako bodo podjetja morala dati uporabnikom možnost za izjavo, da ti ne želijo, da se njihovi osebni podatki posredujejo tretjim osebam.
Sedaj je še vsa zakonodaja, kar se tiče zasebnosti na spletu, v pristojnosti posameznih federalnih držav v ZDA; ta nova...

0 komentarjev