»

S koncem Yahoo Directory konec neke ere

Konec neke ere

Yahoo News - Po dvajsetih letih se poslavlja storitev Yahoo Directory, ki je pred dvema desetletjema predstavljala glavni imenik spletnih strani na internetu.

Danes je brskanjem po spletu z iskalniki samoumevno, a pred dvajsetimi leti je bil splet drugačen. Google je na primer z nami šele od leta 1998, a je svojo vsemogočnost pridobil šele v zadnjih letih. Pred dvajsetimi leti pa smo informacije iskali drugače. Iskalniki so tedaj sicer obstajali, a so bili njihovi rezultati pregovorno zanič. Splet je bil tedaj neprimerno manjši kot danes, zato so bili ročno zbrani in po temah urejeni seznami strani tedaj možni in...

22 komentarjev

Flickr ukinja prijavo prek Googla in Facebooka

TheNextWeb - V Yahooju se nadaljuje ukinjanje prijave z Googlovimi in Facebookovimi računi v njihove storitve, ki se je začelo že marca. Od konca junija se na opisani način ne bo mogoče več prijaviti v Flickr, so sporočili iz Yahooja.

V praksi to pomeni, da kdor do Flickerja dostopa s prijavo prek Facebookovega ali Googlovega računa, tega julija ne bo več mogel. Ustvariti si bo moral svoj Yahoojev račun, prek katerega se bo potem prijavil, pri čemer podatkov seveda ne bo izgubil. Kdor kakšen Yahoojev račun že ima, a ga ne uporablja za dostop do Flickrja, ga bo lahko povezal z njim in nemoteno nadaljeval delo.

Gre za nadaljevanje marca najavljene politike, ki so jo najprej uveljavili v Yahoo Sports Tourney Pick’Em, slej ko prej pa jo želijo pri vseh svojih storitvah. Spomnimo, da se s tem...

3 komentarji

Yahoo ukinja prijavo z Googlovimi in Facebookovimi računi

Slo-Tech - Yahoojeva nova izvršna direktorica Marissa Mayer se ne šali in se je resno lotila preurejanja podjetja, ki mu je ob njenem nastopu funkcije manjkalo talenta. Poleg nakupovanja podjetij, med katerimi je bil največji seveda Tumblr, je Mayerja poskrbela za svež dotok talentiranih inženirjev in zajezitev odhajanja najboljših. Takrat je Mayerjeva precej zaskrbljeno ugotovila, da delo v Yahooju ni imelo ustreznega "kul faktorja", kar je katastrofa za IT-velikana.

Tudi prevzeta...

20 komentarjev

Delicious prodan AVOS-u

Steve Chen in Chad Hurley

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Yahoo je po lanski objavi, da krčijo svojo paleto storitev, našel kupca za priljubljeni Delicious. Stran, kjer lahko uporabniki shranjujejo, delijo in sledijo zaznamke na spletne strani, bo kupilo novoustanovljeno podjetje AVOS. V njem sta se združila Chad Hurley in Steve Chen, ki ju poznamo kot ustanovitelja YouTuba.

Delicious je bil ustanovljen leta 2003 in je bil eden izmed znanilcev prihajajoče dobe Web 2.0. Dve leti pozneje ga je kupil Yahoo, ki pa je sčasoma ugotovil, da se storitev ne vključuje v njihovo poslovno strategijo, zato so začeli iskati kupce zanj. AVOS bo upravljanje Deliciousa prevzel julija letos. Uporabnikom ni treba storiti ničesar, razen prijaviti se na stran in...

0 komentarjev

Yahoo predstavil Search Direct

CNet - Yahoo je včeraj predstavil novo storitev Yahoo Search Direct, ki predstavlja konkurenco lani izdanemu Googlovemu Instant Searchu. Temu navkljub ne gre za enakovredno storitev, saj je Yahoojev pristop drugačen.

Nova funkcija v oknu pod iskalnim poljem prikaže deset najbolj vročih tem glede na vpisano ključno besedo, uporabnik pa s premikom kazalca nanje v drugi polovici okna izpiše glavne povezave. To pomeni, da Yahoo ne prikazuje rezultatov iskanja sproti, kakor to počne Google, ampak sproti prikazuje najpopularnejše teme, ki so povezane z iskalnim terminom, in potem glavne strani z njimi. Te so lahko potovalni vodiči, podatki o vremenu, splošni podatki o podjetju itn.

Yahoo želi s to novostjo prebuditi uporabnike in pridobiti kakšnega novega, saj njegov tržni delež že nekaj časa lebdi okoli 16...

3 komentarji

Delicious najbrž za milijon dolarjev StumbleUponu

Guardian - Yahoo se bliža dokončni prodaji Deliciousa, ki se ga bodo zaradi racionalizacije poslovanja in ukinitve nedobičkonosnih skupaj s še drugimi storitvami znebili. Kupec bo bržkone StumbleUpon, ki bo zanj odštel med milijonom in dvema dolarjev.

StumbleUpon že ponuja podobno storitev kot Delicious, to je zbiranje in urejanje zaznamkov do spletnih naslovov. Pred kratkim so zbrali 17 milijonov dolarjev denarja skladov tveganega kapitala. Sedaj bodo za Delicious odštel milijon do dva dolarjev, medtem ko je Yahoo decembra 2005 zanj plačal med 10 in 15 milijoni dolarjev. Takrat so zanj imeli velike načrte, saj so ga želeli integrirati med iskalne rezultate na strani, a se vse skupaj ni zgodilo. Delicious je ostal uporabna storitev,...

0 komentarjev

Yahoo predstavil Livestand

TechCrunch - Yahoo je predstavil storitev Livestand, kakor so poimenovali nov tabličnim računalnikom namenjen digitalni kiosk. Namenjen je uporabnikom iPada in androidnih tabličnih računalnikov. Uporabnik se na stran vpiše z računom za Yahoo, Facebook in Google, v zameno pa dobi personalizirano stran z interaktivnimi novicami in novostmi iz socialnih omrežij, ki ga zanimajo. Stran je torej neke vrste konkurenca nedavno predstavljenemu The Dailyju.

Yahoo storitev označuje kot ultrapersonalizirano stran začetno stran Yahoo, ki bo popolnoma prilagojena uporabnikovim željam. Storitev bo prišla prav tudi založnikom, ki bodo dobili možnost publiciranja in serviranja svojih vsebin končnim uporabnikom, pri...

0 komentarjev

Yahoo odpušča, Google bo zaposloval

Eric Schmidt, do aprila še na čelu Googla, je včeraj nastopal na Konferenci DLD v Müncnhu.

Slo-Tech - Yahooju se ne obetajo najbolj rožnati časi, saj nova izvršna direktorica reže in reže storitve in število zaposlenih. V letih 2008 in 2009 so odpustili dobrih tri tisoč zaposlenih oziroma slabo petino. Lani so konec leta najavili, da bodo na cesto poslali še okrog 700 zaposlenih in hkrati prekinili razvoj ali vzdrževanje številnih storitev, med njimi najbolj znane Delicious. Kasneje so sicer dejali, da Delicious ne bo umrl, ampak ga bodo prodali. In sedaj se obeta nova serija odpuščanj.

To pot bodo odpustili 140 zaposlenih, kar je približno odstotek vseh zaposlenih. Carol A. Bartz poudarja, da je to del strategije, s katero želi Yahoo znižati stroške poslovanja in ponovno oživiti svoje poslovanje, ki že nekaj časa stagnira.

Google, Yahoojev...

10 komentarjev

Yahoojev Delicious ostaja, a išče nove starše

Načini deljenja zaznamkov s prijatelji

Slo-Tech - Ko smo poročali, da bo Yahoo ukinil kopico svojih storitev, je najbolj završalo ob napovedanem slovesu storitve Delicious. Ker gre za resnično uporaben servis, bi bila takšna odločitev zelo nenavadna. Yahoo zato vsem zaskrbljenim uporabnikom pojasnjuje, da bo Delicious zgolj dobil novega lastnika, ne pa žeblja v krsto.

Kot pravijo, so ugotovili, da Delicious ne sodi v njihovo poslovno strategijo, a verjamejo, da lahko pod drugim okriljem uspeva. Zato sedaj intenzivno premlevajo bodočnost strani Delicious in se pogovarjajo z različnimi stranmi, ki kažejo zanimanje za odkup. Pristavljajo, da ni prav nobenega razloga za strah pred izgubo podatkov, saj bo Delicious do rešitve njegovega...

0 komentarjev

Čistka storitev pri Yahooju

Pobegli posnetek

TechCrunch - Yahoo je v teh dneh odpustil 700 zaposlenih, sedaj pa je napovedal še izdatno krčenje storitev, ki jih imajo pod svojim okriljem. Kakor je prebrati na posnetku, ki je ušel na splet iz Yahooja, se bodo poslovili Yahoo Buzz, MyBlogLog, Delicious, AllTheWeb.com, Yahoo Picks in AltaVista. Kmalu je to potrdil tudi sam Yahoo, ki je v izjavi za javnost zapisal, da je del njihove strategije ukiniti podporo storitev, ki ne prinašajo zadostnega dobička, in se namesto nanje usmeriti na svoje glavne storitve in razvoj novih. Zaradi tega se bodo v prihodnjih mesecih poslovili zgoraj našteti, točnega datuma pa Yahoo ni podal. Odpis nedobičkonosnih storitev je nujen korak (tudi Google je brez milosti odrezal Dodgeball, Jaiku, Notebook in Catalog Search), a vsaj za Delicious se lahko...

22 komentarjev

Bing popularnejši od Yahooja

Tržni deleži peterice največjih

vir: Ars Technica
Ars Technica - Zamenjava na drugem mestu lestvice najpopularnejših spletnih iskalnikov je bila najverjetneje le še vprašanje časa, ki je končno prišel. Do avgusta je to mesto držal Yahoo, medtem ko ga je v avgustu po podatkih The Nielsen Company prehitel Microsoftov Bing. Slednji, zanimivo, v ZDA in Kanadi od avgusta poganja prav Yahoojevo iskalno storitev, a ni popolnoma jasno, če iskanje na Yahoo.com, ki ga poganja Bing, spada v Bingov oz. Yahoojev tržni delež.

Bing je pridobil 0,3 odstotne točke in je tako tekom avgusta narasel s 13,6 na 13,9% tržnega deleža, medtem ko je Yahoo utrpel precejšen padec - s 14,3% na 13,1%. V avgustu je šlo še najboljše Googlu, saj so pridobili kar 0,8 odstotne točke, kar pomeni, da je njihov tržni delež znašal 65%, več kot...

2 komentarja

Na spletu objavljen Yahoojev "prisluškovalni vodič"

Slo-Tech - Christopher Soghoian je letos poleti vse vladne agencije, ki delujejo v okviru ameriškega Ministrstva za pravosodje na podlagi ameriškega zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA) zaprosil za podatek o tem, koliko posamezni ponudniki dostopa do interneta in telefonski operaterji računajo za posredovanje osebnih podatkov svojih uporabnikov in prisluhov komunikacij na podlagi sodne odredbe.

Soghoian, ki na Indiana University pripravlja doktorat na temo nadzora in zasebnosti, je menil, da bi na ta način lahko izdelal oceno o obsegu nadzora interneta s strani ameriških državnih organov. Dobil je kar nekaj zanimivih podatkov, zapletlo pa se je pri Verizonu in Yahooju, ki sta dostop do podatkov (kot stranska udeleženca v FOIA postopku) zavrnila. Verizon je med razlogi navedel, da bi razkritje "prisluškovalnega cenika" zmedlo njegove stranke, Yahoo, pa je bil mnenja, da bi ga razkritje osramotilo in šokiralo njegove uporabnike.

A dokumenti niso ostali dolgo skriti. Kmalu za...

12 komentarjev

Yahoo Mail za zdaj še pred Hotmailom in Gmailom

Tržni deleži brezplačnih e-naslovov

vir: CNet
CNet - Googlov Gmail resda najhitreje pridobiva nove uporabnike, a Yahoojeva e-poštna rešitev ima še vedno bistveno več uporabnikov, kažejo zadnji podatki podjetja ComScore. V zadnjem letu je Yahoo dobil skoraj 20 milijonov novih uporabnikov, tako da ima sedaj 22 odstotkov več uporabnikov kot lani oz. skupno 106 milijona. Gmail je sicer povečal svojo bazo uporabnikov za 46 odstotkov, a je šele na tretjem mestu s slabimi 37 milijoni uporabniki. Vmes je Microsoftov Hotmail, ki ima 47 milijonov uporabnikov, kar je tri odstotke več kot lani. Še lani je bil Gmail na četrtem mestu, a je vmes prehitel ameriški AOL.

Huda bitka pa ponudnike elektronskih naslovov venomer sili v nove izboljšave in dodatne zmožnosti. Tako si na primer Google na vse kriplje prizadeva velike organizacije prikleniti nase. Hotmail je pred kratkim dobil možnost dostopa do...

32 komentarjev

Microsoft in Yahoo nadaljujeta paritveni ples

CNet - Še stoprvič poročamo o spogledovanju Microsofta in Yahooja, ki se zdaj v toplo-hladnem ritmu vleče že več kot pol leta. Zadnje nadaljevanje te limonade je postreglo s podatki, da se podjetji spet pogovarjata o partnerstvu na področju iskanja in oglaševanja; na štiri oči sta se srečala celo vélika Carol Bartz in Steve Ballmer. Viri blizu obeh sicer pravijo, da gre za začetne pogovore, ki se ne dotikajo propadle prevzemne ponudbe, tako da razvoja dogodkov v tej smeri ni pričakovati, a delničarji bodo gotovo zadovoljni z vsakim načinom sodelovanja.

Na mizi je več možnosti. Ena je izmenjava spletnega oglaševanja in vzajemno koriščenje teh storitev. Yahoo bi po tem predlogu prevzel Microsoftove prikazne oglase (display and premium advertising), medtem ko bi Microsoft skrbel za oglaševanje pri zadetkih ob iskanju (search advertising business). Ballmer je sicer že večkrat odkrito dejal, da se Microsoft zanima za prevzem Yahoojevega oglaševalskega ali iskalnega oddelka, nad čimer pa Yahoo...

3 komentarji

Konec neke dobe na Yahoo! portalu...

več strani - Včeraj so na Yahoo! objavili, da je odstopil njihov glavni direktor, Tim Koogle. Prav tako so objavili, da so dosegli precej nižji dobiček od pričakovanega v prvi četrtini tega leta. Čeprav je bil Koogle zelo uspešen kot direktor Yahoo! portala, saj so imeli vrtoglave dobičke, pa so se v zadnjih mesecih pojavile težave. Delnica Yahoo! je padla, prav tako pa so se zmanjšale investicije v oglaševanje na portalu. Posledično je to pomenilo seveda manjši dobiček. Delnica pa je sedaj vredna nekje desetino vrednosti, ki jo je imela v prejšnjem letu.
Vendar pa Koogle ni edini, ki je odstopil. Prejšnji teden na primer je odstopil tudi direktor Yahoo! za področje Kanade, v prejšnjem mesecu pa sta odstopila tudi direktorja Yahoo! za področje Evrope ter Azije.
Novica o težavah Yahoo!-ja precej odmeva po internetu, saj odraža trenutno stanje problemov oglaševanja in drugih težav spletnih firm. Prav tako pa se je odrazila tudi na delnicah drugih spletnih firm, saj vrednost nekaterih delnic...

1 komentar