»

Rusko vesoljsko plovilo ima zopet težave s puščanjem hladilne tekočine

vir: NASA
NASA - Po decembrskem uhajanju hladilne tekočine iz plovila Sojuz, priključenega na ISS, je podobna tegoba udarila še eno rusko vesoljsko plovilo, tokrat tovornega Progressa.

Konec lanskega leta je vesoljski sprehod kozmonavtov Sergeja Prokopjeva in Dimitrija Petelina z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) prekinil neprijeten dogodek, saj je iz zunanjega hladilnega tokokroga plovila Sojuz ušla hladilna tekočina, ki sicer odvaja toploto od naprave. Da bi bila mera polna, je bilo to plovilo namenjeno skorajšnjemu povratku obeh kozmonavtov in pa ameriškega astronavta Franka Rubia nazaj na Zemljo. Rusi so pojasnili, da naj bi bil za nezgodo kriv zadetek mikrometeoroida. Luknja in posledična popolna izguba hladilne tekočine sta plovilo napravili neuporabno, zato bodo za transport omenjene trojice na ISS ta mesec poslali novega Sojuza (brez posadke), povratek pa naj bi izpeljali v prihodnjih mesecih. Poškodovani Sojuz bo verjetno proti Zemlji padel marca.

Toda še preden so pristojni razrešili...

12 komentarjev

Kam gredo smeti z Mednarodne vesoljske postaje?

Slo-Tech - Po podatkih Evropske vesoljske agencije je v orbiti okrog Zemlje okrog 34.000 predmetov, ki so večji od 10 centimetrov in predstavljajo nevarnost za satelite in plovila. Kljub majhnosti imajo ob obodnih hitrostih več kilometrov na sekundo dovolj kinetične energije, da naluknjajo tudi najtrše materiale. Provenienca teh smeti je zelo različna, jim pa sledijo, da se izognejo trkom z delujočimi sateliti, mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in plovili. Največ jih nastane ob trkih v vesolju, denimo dveh satelitov pred enajstimi leti. Donald Kessler je že leta 1978 izračunal, da bi se lahko zgodila verižna reakcija trkov, saj bi vsak ustvaril ogromno delcev, ki bi trčili z naslednjimi sateliti, kar bi lahko v najhujšem primeru človeštvo priklenilo nazaj na Zemljo, saj bi uporaba orbite postala preveč nevarna.

Vrnimo se v sedanjost. Na ISS kot povsod, kjer prebivajo ljudje, nastajajo smeti. Te predstavljajo težavo, saj je prostor na ISS dragocen, odmetavanje v orbito ni zaželeno (če ne...

31 komentarjev

Rusija bo še naprej ameriški prevoznik do ISS

Sojuz TMA-01M neposredno po pristanku v Kazahstanu leta 2011

vir: Wikipedia
Space - Potem ko je NASA leta 2011 upokojila svoj Space Shuttle program, se je morala za prevoz svojih astronavtov do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) zanašati na ruska vesoljska vozila Sojuz. To, napol prisilno sodelovanje, je ves čas teklo brez večjih težav, vse do letošnjega oktobra, ko je morala posadka 57. ekspedicije prekiniti vzlet Sojuza MS-10 in se s pomočjo sistema za evakuacijo vrniti nazaj na Zemljo. Mimogrede, ker je Sojuz tedaj prešel splošno sprejeto višino, ki opredeljuje vesolje, se ponesrečeni polet posadki vseeno štetje za polet v vesolje.

Zdaj je jasno, da se bo sodelovanje med NASO in Roskozmosom nadaljevalo tudi potem, ko in, če bodo ZDA v letu 2019 uspešno certificirala svoji dve novi vesoljski vozili...

18 komentarjev

Saga o poškodbi ISS se nadaljuje

Kommersant - Zgodba o tem, kako je v plašču orbitalnega modula vesoljskega vozila Sojuz MS-09 nastala luknjica premera 2 mm, zaradi katere je 30. avgusta v Mednarodni vesoljski postaji (ISS) rahlo upadel tlak, dobiva novo razlago, s tem pa tudi povsem nov zaplet.

Ruski časnik Kommersant se namreč sklicuje na dobro obveščene vire pri ruski vesoljski agenciji Roskosmos, ki trdijo, da so luknjo zvrtali ameriški astronavti in sicer z namenom, da bi se lahko predčasno vrnili domov. Eden od njih naj bi namreč resneje zbolel in preostali del ameriške posadke naj bi mu želel omogočiti popolno zdravstveno oskrbo na zemlji. Del Sojuza, v katerem se nahaja poškodba, pa bi med vračanjem na zemljo takointako zgorel v atmosferi.

Teorija je...

26 komentarjev

Vesoljski drobir naluknjal Mednarodno vesoljsko postajo

vir: NASA
NASA - V noči s srede na četrtek je bilo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) precej napeto. Medtem, ko je šestčlanska posadka trenutno 56. ekspedicije še spala, so kontrolorji na zemlji zaznali manjši padec pritiska, ki pa ni bil tolikšen, da bi kozmonavte vrgli iz sladkega sna. Zjutraj pa so skupaj z obema kontrolnima centroma v Houstonu in Moskvi začeli iskati vzrok za incident in ga kmalu odkrili. Šlo je za luknjo premera približno 2 mm, v vrhnjem delu plašča vesoljskega vozila Sojuz MS-09, ki je trenutno pritrjeno na modul Rassvet na ruskem delu postaje. Sojuz je sicer na ISS junija pripeljal zadnje tri člane trenutne posadke in se po končani nalogi ne bo vrnil na zemljo.

Če ste si ogledali film Gravity, v katerem vesoljski drobci dobesedno prerešetajo vesoljsko...

43 komentarjev

Ruski Progres uspešno na poti na ISS

Slo-Tech - Ruska vesoljska agencija je danes zjutraj ob 6.55 uri z izstrelišča v Bajkonurju uspešno izstrelila plovilo Progres M-28M (tudi Progres 60P), ki na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pelje slabe tri tone hrane, vode, goriva in drugih potrebnih zalog.

Čeprav ima ISS dovolj zalog za preskrbo tričlanske posadke vsaj do konca oktobra, je bila to zelo pomembna. Ameriška oskrbovalna ladja je minuli teden eksplodirala med vzletom, predhodnik Progres M-27M pa se ni uspel utiriti v pravilno orbito in prav tako na ISS ni pripeljal ničesar. Po dveh spodletelih poizkusih je zato pomembno, da ISS vendarle doseže oskrbovalno plovilo. Progres M-27M se bo z ISS spojil v nedeljo, če bo šlo vse po načrtih.

Že 22. julija bo na ISS poletelo tudi rusko plovilo s posadko, ki bo tja...

30 komentarjev

SpaceX Falcon 9 izstrelil CRS-3 Dragon za preizkus vesoljskih laserskih telekomunikacij

NASASpaceFlight.com - Podjetje SpaceX je včeraj ob 21.25 po slovenskem času z izstrelišča v Cape Canaveralu uspešno izstrelilo raketo Falcon 9, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljal dve toni tovora. Izstrelitev bi se bila morala zgoditi že v ponedeljek, a so zaradi puščanja pri glavnem ventilu za helij, zaradi česar bi moral vso odgovornost prevzeti rezervni ventil, izstrelil odpovedali in ventil zamenjali. Od upokojitve Space Shuttle je SpaceX eno izmed podjetij, ki so dobile pogodbe z NASO za oskrbovanje ISS.

Misija na ISS pelje dve toni tovora, od česar je približno četrtina zalog za astronavte, tretjina opreme za znanstvene poizkuse in desetina rezervnih delov za ISS. Preostanek se je prevažal v delu rakete, ki ni pod...

7 komentarjev

Cygnus drugo komercialno oskrbovalno plovilo za ISS

Cygnus

Slo-Tech - Ko so Američani upokojili svoje raketoplane Space Shuttle, so se znašli v njim neznanem položaju. Svet je imel plovila, ki vozijo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) tovor (Evropa, Rusija, Japonska) in ljudi (Rusija), ZDA pa ne. Razvoj plovil so prevzeli zasebniki in prvi je na ISS poslal svoje plovilo SpaceX. Danes se je število podjetij, ki so na ISS poslala plovilo s tovorom, povečalo na dve.

Z ISS se je namreč uspešno spojilo plovilo Cygnus (Labod) ameriškega podjetja Orbital Sciences Corporation. Prvikrat se je Cygnus z ISS spojil že septembra lani, a je šlo tedaj za preizkusno misijo, ki ni vsebovala tovora. Tedaj je šlo vse skupaj na tesno, saj je zaradi računalniške napake sprva...

38 komentarjev

Kitajska izstrelila vesoljsko plovilo Šendžov 9

Space - Kitajska je danes ob 12.37 uri po slovenskem času z izstrelišča Džiukvan sredi puščave Gobi v vesolje izstrelila plovilo Šendžov 9, ki ima tričlansko posadko. Prvikrat se je zgodilo, da so Kitajci v vesolje poslali žensko, in sicer 34-letno Liu Jang. To se je zgodilo prav na 49. obletnico poleta ruskega Vostoka 6, ki je 16. junija 1963 v vesolje ponesel Valentino Tereškovo kot prvo žensko v zgodovini. Preostala člana posadke sta Liu Vang in poveljnik Džing Hajpeng, ki je prvi kitajski povratnik med taikonavti.

Plovilo Šendžov 9 se bo v vesolju spojilo z modulom Tiangong 1, ki je kot del kitajskega vesoljskega laboratorija v orbiti od lanskega septembra. Meri 10,4 metra v dolžino in 3,35 metra v širino in predstavlja prototip za bodočo kitajsko vesoljsko postajo. Lani se je Šendžov 8 kot prvo plovilo...

27 komentarjev

Aprila prvi komercialni polet na ISS

Ars Technica - Ko je NASA lani upokojila svoje raketoplane Space Shuttle, so se znašli v veliki zadregi. Prvič po začetku vesoljske ere se je namreč zgodilo, da NASA nima tehnologije za dostavo človeka v vesolje. Še več, trenutno NASA nima niti tehnologije za vzdrževanje in dostavo surovin na mednarodno vesoljsko postajo (ISS), zato se mora zanesti na EU, Rusijo in Kitajsko. Od teh ima le Rusija tehnologijo za prevoz ljudi, ostali pa za tovor. Ruske rakete so sicer robustne, a lani je grozila celo evakuacija ISS, ker zaradi težav nekaj časa niso smele leteti. V ZDA zato že več let teče projekt javno-zasebnega partnerstva, v sklopu katerega štiri podjetja (Blue Origin, Boeing, Sierra Nevada, SpaceX) z...

8 komentarjev

Rusija ob izstrelitvi izgubila satelit Meridian

Slo-Tech - Težave Ruske vesoljske agencije z izstrelitvami se nadaljujejo. Le nekaj ur po uspešni spojitvi Sojuza TMA-03M z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kamor je pripeljal tričlansko posadko ekspedicije 30, je bila glavna vest ponesrečena izstrelitev satelita Meridian 5. Telekomunikacijski satelit je bil namenjen za vojaško in civilno rabo in bi krožil po orbiti molnija. Gre za izrazito ekscentrično orbito z inklinacijo 63,4°, v kateri bi bil omenjeni satelit v apogeju na višini 39.000 km in perigeju na 900 km. Trije taki sateliti omogočajo konstantno pokritje ruskega ozemlja z velike višine.

Žal izstrelitev ni uspela. Nosilna raketa Sojuz-2.1b, ki je poleg verzije Sojuz-2.1a edina različica Sojuza-2 trenutno v uporabi, v drugi potisni fazi uporablja motorje...

24 komentarjev

Sojuz uspešno izstreljen proti ISS

NASASpaceFlight.com - Danes zjutraj ob 5.14 uri po slovenskem času so z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poslali rusko vesoljsko kapsulo Soyuz FG. Ta bo na ISS prepeljala druge tri člane ekspedicije 29 in 30, ki bi morali prvotno tričlansko posadko dopolniti že septembra, a je bil polet zaradi avgustovske nesreče Progressa odložen. Kozmonavta in astronavt, ki bodo danes...

3 komentarji

Rusija uspešno izstrelila tovorno plovilo Progress proti ISS

NASASpaceFlight.com - Ruska vesoljska agencija je danes v orbitu poslala plovilo Progress, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljalo pomembne zaloge hrane in zraka. Progress M-13M na ISS pelje 2,9 tone tovora, od tega 750 kg goriva, 50 kg kisika, 420 kg vode in poldrugo tono tehnične in znanstvene opreme. Plovilo so izstrelili ob 11.11 uri po srednjeevropskem času z izstrelišča Bajkonur, po devetih minutah leta je doseglo stabilno orbito, v sredo pa se bo spojilo z ISS.

To je prva izstrelitev plovila Progress po avgustovski nesreči, ko je Rusija po 320 sekundah leta izgubila Progress M-12M. To je bila prva nezgoda z izgubo, ki je doletela plovila Progress. Ruska vesoljska agencija je po...

0 komentarjev

Sojuz uspešno pristal

NASASpaceFlight.com - Rusko vesoljsko plovilo Sojuz TMA-21/26S se je včeraj uspešno vrnilo na Zemljo, potem ko je obiskalo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Izstreljeno je bilo 4. aprila in dva dni pozneje na ISS uspešno pripeljalo dva ruska kozmonavta in enega ameriškega astronavta.

Sojuz bi se bil moral vrniti na Zemljo že 8. septembra, a so zaradi težav s progressom, ki so za nekaj časa prizemljile tudi sojuze, vrnitev prestavili za en teden. Sojuz je tako v orbiti preživel 162 dni, kar je blizu zgornje meje 200 dni. Plovilo bi v orbiti lahko prebilo še kakšen mesec, a se na pristajališču v Kazahstanu, kjer je pristal, po 18. septembru ne da več varno pristajati. Problem postane osvetlitev, saj je zaradi geografske širine in...

5 komentarjev

Blue Origin izgubil vesoljsko plovilo med testnim poletom

The Wall Street Journal - Blue Origin je eno izmed zasebnih podjetij, ki razvija vesoljska plovila in na katera (druga so še Boeing, Sierra Nevada in SpaceX) NASA po koncu ere raketoplanov polaga upe in tudi financiranje za razvoj novih vesoljskih taksijev in tovornih plovil. Jeff Bezos, lastnik Blue Origina, sicer pa znan kot milijarder in ustanovitelj Amazona, je potrdil, da je testni polet v avgustu spodletel, plovilo pa je podjetje med poizkusom izgubilo.

Preizkusni polet so izvajali 24. avgusta. Ko je plovilo doseglo približno 13.700 metrov nadmorske višine in je letelo s hitrostjo 1,2 maha, je iz za zdaj neznanih razlogov izgubilo potisk in padlo nazaj na Zemljo. Plovilo je bilo popolnoma uničeno. Blue...

2 komentarja

Rusija neuspešno izstrelila tovorno plovilo proti ISS

BBC - Rusija je včeraj ob 15.00 uri po našem času z izstrelišča Bajkonur izstrelila tovorno plovilo Progress proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), a tja ni nikoli prispelo. Progress M-12M je skupaj s tremi tonami zalog za ISS po 320 sekundah leta strmoglavil. Ostanki so padli na Zemljo v ruski republiki Altaj, približno 1500 km severovzhodno od Bajkonurja. Poškodovanih ni bilo, so pa popokala okna v okolici.

Ni še znano, kaj je bil razlog za neuspelo utirjenje. Če ga Ruska vesoljska agencija ne bo razvozlala kmalu, je pod vprašajem tudi naslednja misija 22. septembra, ko bi na ISS poleteli novi astronavti. To je bila prva resna težava s plovilom Progress, ki je doslej že 43-krat uspešno poletel na ISS in nazaj. Napaka se je zgodilo v tretji, zadnji potisni...

25 komentarjev

Do leta 2017 komercialno potovanje do Meseca

Slashdot - Kot kaže, se v prihodnosti obetajo prvi komercialni obleti Meseca, ki jih bo ponudilo rusko podjetje RKK Energiya v sodelovanju z ameriškim Space Adventures. Že januarja so napovedali, da so prodali eno izmed dveh vozovnic za polet do Meseca in obkrožitev v plovilu sojuz, pri čemer kupca 150 milijonov dolarjev vredne vozovnice niso razkrili. Dosedanja potovanja so stala 100 milijonov dolarjev in so obsegala le bivanje na Mednarodni vesoljski postaji.

Sedaj so dejali, da bodo identiteto obeh vesoljskih turistov razkrili do konca tega leta, kar kaže, da so prodali še drugo vozovnico. Prav tako so objavili prve oprijemljive podatke o oddaljenosti, saj naj bi polet izvedli v letih 2016 ali 2017....

49 komentarjev

Rusija gradi vesoljsko izstrelišče v Francoski Gvajani

Slo-Tech - Po izteku ameriškega vesoljskega programa Space Shuttle je Rusija postala glavna vesoljska sila na svetu, ki ima edina delujočo tehnologijo za polet človeka v vesolje. Ker to pomeni, da bodo izstrelitve sojuzov pogoste, Rusija gradi novo izstrelišče v Francoski Gvajani blizu ekvatorja, ki bo začelo obratovati že to jesen.

Rusko izstrelišče se gradi približno 10 kilometrov severozahodno ob obstoječega francoskega izstrelišča, ki ga izkorišča Evropska vesoljska agencija (ESA). Evropa je v rusko izstrelišče vložila 800 milijonov dolarjev, saj ga bodo uporabljali za izstrelitve tudi evropskih raket. Že jeseni, najpozneje oktobra, bodo z njega v orbito poslali dva satelita za evropski sistem navigacije Galileo. Zato prav v...

60 komentarjev

Rusija bo leta 2013 nadaljevala vesoljski turizem

PhysOrg.com - Od leta 2013 bo zopet mogoče z Rusi potovati v vesolje in na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) kot turist na Sojuzu, so povedali v ameriškem podjetju Space Adventures. Sklenili so namreč dogovor z Rusko vesoljsko agencijo in podjetjem Energia, ki dizajnira kapsule Sojuz, da bodo vnovič začeli ponujati komercialne polete v vesolje. Leta 2013 bo prostor za tri turiste, kasneje pa naj bi letno v vesolje poletelo kakšnih pet kapsul.

Space Adventures je edino podjetje, ki je doslej ponujalo vesoljski turizem. Prvi turist je bil leta 2001 Denis Tito, do leta 2009 pa mu jih je sledilo še šest. Zadnji je bil oktobra 2009 Kanadčan Guy Laliberte, nato pa je nastopil premor. Ker bo Rusija leta 2013 povečala proizvodnjo kapsul...

6 komentarjev

Sojuz uspešno izstreljen

Izstrelitev

CNet - Včeraj ob 20.09 uri po srednjeevropskem času so s kazahstanskega izstrelišča Bajkonur izstreliti vesoljsko plovilo Sojuz. Misija Sojuz TMA-20 je v vesolje ponesla tročlansko posadko, ki bo predvidoma v petek prispela na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Posadko sestavljajo Dimitrij Kondratjev iz ruske vesoljske agencije, Paolo Nespoli iz evropske in Catherine Coleman iz ameriške.

Misija se je sicer začela z nekaj težavami že na Zemlji, saj je bilo plovilo poškodovano pri prevozu na kozmodrom 5. oktobra. Ugotovili so, da je poškodovan spustni modul, zato so ga morali zamenjati z rezervnim, ki je bil prvotno namenjen za naslednjo misijo leta 2011.

V vesolju bodo imeli kar precej...

5 komentarjev

Atlantis poslednjič poletel v vesolje

Izstrelitev Atlantisa

NASA - Raketoplan Atlantis je z misijo STS-132 (PDF) poslednjič poletel v vesolje, saj se bo program Space Shuttle s septembrsko izstrelitvijo Discoveryja in novembrskim poletom Endeavourja sklenil. Preostala raketoplana, Challengerja in Columbio, je NASA skupaj s posadkama izgubila zaradi nesreč leta 1986 oziroma 2003.

Misija STS-132 se je uspešno začela v petek popoldne. V dvanajstih dneh bo šestčlanska posadka na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila ruski raziskovalni modul Rasvet, ki se bo pripel na podnožišče Zarje in bo služil kot dodaten shranjevalni prostor in podnožišče za priklop ruskih plovil Sojuz in Progres. Na njem so tudi pomembna orodja, med drugim radiator, zračna loputa in evropska robotska roka.

...

16 komentarjev

Discovery pripravljen na vzlet

Vodja misije in pilot v simulatorju

vir: NASA
NASA - Raketoplan Discovery je na vzletišču na Floridi pripravljen na izstrelitev, ki bo danes ob 12.21 uri po srednjeevropskem poletnem času. V okviru misije STS-131 (PDF), ki bo 33. misija na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in 38. polet Discoveryja, bo sedemčlanska posadka - sestavlja jo šest Američanov in japonska astronavtka - v vesolju preživela 13 dni. Na ISS bodo prepeljali slabih osem ton opreme in potrebščin, nazaj pa devet ton smeti in nepotrebne opreme. Za dostavo tovora na ISS se izmenično uporabljajo trije transportni moduli Raffaello, Donatello in Leonardo. Slednji se bo z misijo STS-131 peljal na ISS in nato še zadnjikrat vrnil na Zemljo, saj ga bo STS-133 peljala nazaj na ISS, kjer bo nato ostal za vedno.

...

3 komentarji

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev

ESA razvila novo raketo za oskrbovanje ISS

ATV - Automated Transport Vehicle

vir: Slashdot
Slashdot - Evropska vesoljska agencija je včeraj uspešno izstrelila svojo novo tovorno raketo, ki bo skrbela za oskrbovanje mednarodne vesoljske postaje. Posebnost nove rakete, imenovane po pisatelju Jules Verne-u je, da je prva na svetu, ki se lahko popolnoma avtomatsko in v skladu z vsemi veljavnimi standardi priključi na ISS. ATV ali avtomatsko transportno vozilo je največje in najbolj kompleksno vesoljsko plovilo, ki ga je razvila ESA in lahko nosi 45 kubičnih metrov tovora v skupni teži 7,4 tone.



Sam skladiščni modul temelji na modulu Columbus, je trikrat večji in se ponaša s trikrat večjo nosilnostjo kot ruski vrstniki, sistem za priključitev pa je zgrajen v Rusiji in temelji na podobnih sistemih, kot so v...

7 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev