»

Zmanjkalo Cr-48

engadget - Googlu je zmanjkalo prenosnikov Cr-48 z operacijskim sistemom Chrome OS in nič ne kaže, da bi naročili nove primerke. Bilo naj bi jih 60.000, a so od lanskega decembra do danes razdelili vse. Nekaj jih je šlo za zaposlene, drugi za javno promocijo. Tako je povedal Sundar Pichai iz Googla, ki je hkrati potrdil, da bodo nove naprave s Chrome OS na voljo poleti. To ne bodo Cr-48, ampak druge mobilne naprave iz Acerja in Samsunga, kasneje pa še izpod rok ostalih proizvajalcev. Več bomo izvedeli maja na Google I/O.

10 komentarjev

Cr-48 z Androidom

Celoten dokaz

vir: PC World
PC World - Na Googlov prenosnik Cr-48 so srečneži, izbrani v Googlovem programu beta testerjev, sprva že namestili Ubuntu, ki je zamenjal testno različico Chrome OS, kmalu za tem pa je sledila še namestitev Windows 7 in Mac OS X. Vsi trije operacijski sistemi so namizne narave, torej niti ni presenetljivo, da je bila namestitev uspešna - prenosnik ima namreč način za polni dostop, ki ne bo prisoten na masovno izdelanih prenosnikih Chrome OS. Še najbolj presenetljiva je namestitev OS X, ki je morda nekoliko izbirčen pri strojni opremi.

A hekerji se niso ustavili tukaj, saj je Liamu McLoughinu (Hexxeh, na iPad je že namestil Chrome OS) uspelo namestiti in zagnati Android, najverjetneje kar najbolj popularno različico FroYo. Detajli so razen...

6 komentarjev

Na Cr-48 teče tudi Ubuntu

Slo-Tech - Prenosniki, na katerih Google ponuja svoj operacijski sistem Chrome OS, so, kar se podatkov tiče, mogoče res neuničljivi, a dosti težji problem je na njih pognati kaj drugega kot Chrome OS. Sicer mu nič ne manjka, a ker gre za spletni operacijski sistem, je nekako okleščen. Na njem ni mogoče poganjati off-line aplikacij, česa početi izven brskalnika in podobno. Vse to pa na Cr-48 postane izvedljivo, če nanj namestimo Linux.

Google je zatrdil, da uradni prenosniki Cr-48, ki bodo naprodaj širokim ljudskim množicam po novem letu, ne bodo podpirala poganjanja drugega operacijskega sistema (dual booting). Zato je toliko bolj zanimivo, da se je na Googlovih straneh pojavil priročnik z navodili za namestitev Ubuntuja na Cr-48, ki so bili že poslani...

16 komentarjev

Googlova uganka v videu za Chrome rešena

Slo-Tech - Ko je Google predstavil nov operacijski sistem Chrome OS in prenosnik Cr-48, ki sodi zraven, so pripravili tudi zelo zabaven videoposnetek. Z njim so poizkušali prikazati uporabnost shranjevanja podatkov v oblaku, saj na posnetku razbijejo štiri prenosnike (pri snemanju so jih vsega skupaj 25). V enem izmed kadrov je na tabli napisana matematična enačba, ki seveda pri Googlu, ki ničesar ne prepušča naključju, ne more biti nesmiselna.

In res, trajalo je manj kot 24 ur, da so jo nadebudni matematiki razvozlali. Če želite poizkusiti sami, prenehajte brati na tem mestu, nekoliko bolj leni radovedneži pa berite dalje. Ustanovitelj Jamenda Sylvain Zimmer je s svojo ekipo razvozlal sporočilo.

Če zgolj vstavimo vrednosti spremenljivk v enačbo, dobimo 4.7 . 10-27,...

38 komentarjev

Chrome prireditev

Bo to tipkovnica, ki bo v uporabi na Chrome OS prenosnikih?

vir: engadget
engadget - 7. december je dan D, ko bomo izvedeli nekaj več o enem izmed Googlovih projektov Chrome - brskalniku oz. operacijskemu sistemu Chrome OS. Na z informacijami izredno skopo vabilo so napisali le, da bodo razkrili razburljive novice, povezane s Chrome. Zaradi omejenih informacij se pričakuje eno izmed dveh možnosti, da bo Google nekoliko bolj podrobno predstavil operacijski sistem, da bodo končno predstavili trgovino z aplikacijami za brskalnik oz. morda kar oboje skupaj. Predstavitev trgovine bi bila tempirana odlično, saj je stabilno vejo končno dosegel Chrome 8, prva različica z vgrajeno podporo prav tej trgovini.

Po drugi strani je na fronti operacijskega sistema, ki bi...

4 komentarji

Chrome OS prihaja letos in prihodnje leto

Chrome OS delujoč v navideznem sistemu

vir: TechCrunch
TechCrunch - Dolgo se je izid Googlovega drugega operacijskega sistema, Chrome OS, pričakovalo še pred koncem leta, a Googlu to očitno ne bo popolnoma uspelo. Na Web 2.0 Summitu, konferenci o svetovnem spletu, je CEO Googla, Eric Schmidt, zbranim povedal, da platforma Chrome OS ne bo pripravljena še nekaj mesecev. Pri TechCrunch so nato o tem povprašali Googlove predstavnike, ki pa so povedali, da je prvi javni izid še vedno načrtovan za letošnje leto. Chrome OS, ki se po besedah Schmidta od Androida razlikuje po namembnosti (prvi je namenjen napravam s tipkovnico, drugi brez - jasno je torej, da Chrome OS ne prihaja na tablične računalnike), bi torej lahko doživel nekoliko...

32 komentarjev

Oblačno tiskanje v Chrome OS

Google - Google si je za svoj operacijski sistem Chrome OS zamislil nov pristop k tiskanju dokumentov na oblačen način. Ideja je preprosta: z razširjanjem oblačnega računalništva in različnih mobilnih naprav imajo uporabniki dostop do osebnih dokumentov prek različnih naprav od vsepovsod, čemur pa tiskalniki ne sledijo. Ti za svoje delovanje še vedno potrebujejo lokalne gonilnike, njihov razvoj za vse kombinacije operacijskega sistema in strojne opreme pa ni izvedljivo. Kljub temu bi bilo lepo, če bi lahko tiskali z vsake naprave.

Zakaj pa ne, so rekli v Googlu. V Chrome OS so vse aplikacije spletne aplikacije, zato lahko na enak način upravljamo tudi s tiskanjem. Google Cloud Print je storitev, ki uporabi oblak, ker je to skupna točka vseh naprav, da omogoči tiskanje z vseh naprav. Namesto lokalnega sistema se aplikacije naslonijo na...

8 komentarjev

ChromeOS: V prihodnosti ni prostora za diske

Wired News - Google je včeraj predstavil nekaj svojih zamisli, kakšen bo njihov operacijski sistem ChromeOS in kaj bo omogočal. Sundar Pichai iz Googla razlaga, da si želijo uporabnike razveseliti s skoraj trenutnim vklopom, ki bi trajal največ sedem sekund, tako da bi se računalnik vključil tako hitro kot televizor. To bodo dosegli z odstranitvijo diskov iz naprav, ki bodo poganjale ChromeOS. Namreč, tega operacijskega sistema Google ne bo prosto delil po spletu, marveč ga bo moč dobiti le z nakupom naprav proizvajalcev, ki bodo z Googlom sodelovali. ChromeOS ne bo tekel na klasičnih netbookih, ampak nekoliko večjih s tipkovnicami polne velikosti, trackpadi in normalno velikimi zasloni.

Ker te naprave ne bodo imele trdih diskov, bodo nujne podatke...

158 komentarjev

Mozilla je na razpotju

CNet - CNET ima zelo zanimiv intervju z Johnom Lillyjem, ki govori o razpotju, na katerem se je trenutno znašla Mozilla Firefox, in kako naprej. Lilly je zaposlen v Mozilla Corporation od leta 2005, lani pa je postal izvršni direktor. Danes njihov brskalnik uporablja že četrtina brskalcev po spletu, za nadaljnjo rast tržnega deleža pa se morajo prilagoditi tudi povprečnim uporabnikom. In tu leži izziv za prihodnost, pravi Lilly, saj morajo hkrati ugoditi nezahtevnim in neveščim uporabnikom ter hkrati zadovoljiti tehnično dobro podkovano manjšino in razvijalce. Lilly priznava, da so do izida Chroma živeli v zamaknjenosti, ki jo je Google siloma pretrgal in jim pokazal, da v poslu ni spanja na lovorikah.

Kot pravi, je Google precej svojstven tekmec. Microsoft in Apple imata svoja brskalnika in operacijski sistem, medtem ko je Google bolj spletno orientirano podjetje. Njihov poligon je internet, kjer Chrome odlično deluje z njihovimi spletnimi servisi, vedno bolj pa do izraza prihaja še...

37 komentarjev