»

V ZDA vsa letala prizemljena

Slo-Tech - V ZDA so danes zaradi izpada informacijskega sistema začasno odložili vse lete, dokler ne odpravijo težave. V zgodnjih jutranjih urah je odpovedal sistem NOTAM (notice to air missions), s katerim Zvezna uprava za letalstvo (FAA) objavlja vse relevantne informacije v zvezi z varnostjo. Na vseh poletih morajo piloti preveriti NOTAM, kjer so zapisane morebitne omejitve, nedelujoči instrumenti na letališčih, zaprtja zračnega prostora in vse ostale neobičajne okoliščine, na katere morajo biti pozorni.

Sprva so letalske družbe začele objavljati, da bodo posamezni leti zamudili, a se je zaradi nedelujočega sistema kaos širil. Ob 7.19 po lokalnem času (13.19 po slovenskem) je zato FAA najavila začasno prepoved letov, dokler težava ne bo odpravljena. To naj bi se zgodilo okrog 9.00 ure po lokalnem času (ob 15.00) po slovenskem, če bo odpravljanje težave še naprej potekalo po načrtih. V Newarku in Atlanti naj bi v naslednjih minutah prvi začeli ponovno vzletati. American Airlines in United...

26 komentarjev

Assange korak bliže izročitvi v ZDA

Slo-Tech - Višje sodišče v Londonu je danes razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je zavrnilo ameriško zahtevo po izročitvi Juliana Assangea. Višje sodišče meni, da je ameriška vlada podala dovolj zagotovil, da ni več nevarnosti za zdravje in življenje Juliana Assangea v sodnem postopku v ZDA. Primer se sedaj vrača na prvo stopnjo, kjer se bo vnovič odločalo.

Julian Assange je znan kot ustanovitelj strani Wikileaks, ki je objavila kopico tajnih dokumentov ameriške vojske in vlade, zaradi česar mu ZDA očitajo vohunjenje. Ovadb zoper Assangea v ZDA ne manjka, grozi pa mu dolgoletna zaporna kazen. Na seznamu najdemo računalniško prevaro, zlorabe, pridobitev in objavo podatkov o nacionalni obrambi, vohunjenje itd. Tožilstvo vztraja, da Assange ni novinar, temveč da je z objavo dokumentov v življenjsko nevarnost spravil tudi več uslužbencev ameriške države.

Assange je bil več let begunec na ekvadorskem veleposlaništvu v Veliki Britaniji, potem pa so ga britanski organi aretirali,...

39 komentarjev

Švedski preiskovalci ustavili preiskavo proti Julianu Assangeu

theguardian.com - Švedski pravosodni organi so po sedmih letih ustavili preiskavo proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu. Avstralca so Švedi preiskovali zaradi obtožb o posilstvu. Danes 45-letni Assange, ki se že od leta 2012 skriva v londonski ambasadi Ekvadorja, je ves čas trdil, da je nedolžen. Pred pol leta se je v britanski prestolnici vendarle srečal s švedskimi preiskovalci in jih očitno uspel prepričati o svoji nedolžnosti.

Assange in njegovi podporniki so sicer že od začetka preiskave trdili, da ZDA zlorabljajo Švedsko za maščevanje Assangu, ker je razkril veliko zaupnih dokumentov ameriške vlade in njenih agencij. Ali je odločitev Švedov povezana s političnim dogajanjem v ZDA, ni znano. Administracija sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa...

39 komentarjev

Američani naj bi sestavili obtožnico za aretacijo Juliana Assanga

vir: CNN
CNN - Sedemletna preiskava Wikileaksa in Juliana Assanga s strani ameriških organov pregona bo očitno vendarle dobila epilog. Obtožnica proti Assangu naj bi bila že pripravljena in cilj Američanov je aretacija Avstralca. Preiskavo proti Assangu so Američani začeli leta 2010, potem ko je Wikileaks objavil tajne dokumente, ki jih je posredovala Chelsea Manning. In zakaj so Američani potrebovali toliko časa za obtožnico? Problem je bil pravne narave. Zaradi ameriške ustave, točneje zaradi njenega prvega amandmaja, ki zagotavlja svobodo govora, niso uspeli najti pravne podlage za pregon ustanovitelja WikiLeaksa.

Efekt Snowdna

Zato od leta 2010 do 2013 Američani niso aktivno preiskovali Assanga. Potem pa je na sceno stopil Edward Snowden. In Američani še danes trdijo,...

61 komentarjev

Ekvador bi Assangea pod svojo zaščito poslal na Švedsko

Financial Times - V sagi o ustanovitelju strani Wikileaks Julianu Assangeu se je zgodil nov preobrat. Potem ko se je Assange zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in tam dobil politični azil, sta se državi znašli v pat položaju. Velika Britanija Assangea na ambasadi ne more aretirati, a po drugi strani Assange ne more zapustiti stanovanja, ker ga bodo takoj po vstopu na britanska tla aretirali zaradi švedskih obtožb o domnevnem posilstvu dveh Švedinj in izročili Švedski. Ta mu lahko sodi ali pa ga izroči ZDA, kjer je proti njemu pripravljena obtožnica o vohunstvu, kar se kaznuje s smrtjo ali deportacijo v Guantanamo.

Državi sedaj razmišljata kaj storiti, da se položaj ne bi spremenil v...

17 komentarjev

Assange išče ekvadorski azil

vir: Reuters
Slo-Tech - Čeprav je ustanovitelj strani Wikileaks Avstralec Julian Assange izgubil boj z angleškim sodiščem in čaka na izročitev Švedski, še ni obupal. Ekvadorsko zunanje ministrstvo je namreč na tiskovni konferenci objavilo, da so od Assangea prejeli uradno prošnjo za politični azil. Slednji se je v torek zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, ker naj Avstralija ne bi branila njegovih pravic in naj bi ignorirala obveznosti do svojih državljanov.

Spomnimo, da je Švedska novembra 2010 izdala ENPP (evropski nalog za prijetje in predajo), ker želijo Assangea obtožiti in mu soditi zaradi spolnega nadlegovanja in/ali posilstva dveh Švedinj. Švedsko tožilstvo je namreč 18. novembra 2010 v...

48 komentarjev

Assange izgubil boj z britanskim sodiščem, čaka na izročitev Švedski

vir: Reuters
Guardian - Ustanovitelj strani Wikileaks Julian Assange, ki so ga v Veliki Britaniji decembra 2010 aretirali zaradi suma spolnega napada na dve osebi, je izčrpal vse pravne možnosti, s katerimi je izpodbijal izročitev Švedski. Ta je leta 2010 izdala evropski nalog za prijetje, saj naj bi bil Assange na Švedskem spolno napadel dve osebi. Napad je treba tu tolmačiti precej široko, saj mu očitajo spolni odnos z enim dekletom, medtem ko je to spalo, pri drugi pa naj bi namerno preluknjal kondom, za kar je zagrožena kazen štiri let zapora.

Assange že od vsega začetka vztraja, da gre za politično montiran proces, ki se zoper njega vodi zaradi ameriških interesov. Wikileaks je namreč objavljal vrsto...

67 komentarjev

Pritožba zavrnjena: Assange bo najbrž izročen Švedski

vir: Reuters
Guardian - Saga v primeru Assange se na britanskih tleh zaključuje, saj je londonsko višje sodišče danes objavilo odločitev, da se Assangeova pritožba na sklep o izročitvi Švedski, ki ga je sodišče sprejelo februarja, zavrne. Na Švedskem je namreč Assange obtožen spolnega napada na dve dekleti - švedska zakonodaja je tu zelo široka, saj mu očitajo, da je imel odnos z enim dekletom, medtem ko je to spalo, medtem ko naj bi pri drugi namenoma poškodoval kondom, za kar mu grozijo štiri leta zapora. Assangea so lani decembra aretirali v Londonu na podlagi evropskega naloga, ki ga je izdala Švedska.

Assange je javnosti znan predvsem kot prvi obraz spletne strani Wikileaks, kjer se objavljajo pridobljeni...

13 komentarjev

Assange bo izročen Švedski

vir: Reuters
BBC - Londonsko sodišče je danes objavilo razsodbo v zaslišanju o izročitvi avstralskega državljana in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Čeprav je sodišče prejelo mnogo pozivov, naj Assangea ne izroči, saj mu na Švedskem grozi politično motivirano prirejeno sojenje in kršitve človekovih pravic, je to možnost zavrnilo in odločilo, da bo Assange izročen Švedski. S tem je sodišče tudi potrdilo, da je Švedska evropski nalog za prijetje izdala pravilno in v skladu s pristojnostmi, čemur je Assangeov odvetnik ugovarjal.

Glavni zagovornik Assangea Geoffrey Robertson je že med zaslišanjem dejal, da sojenje na Švedskem ne bo pravično. Procesi zaradi napadov zoper spolno nedotakljivost...

59 komentarjev

Zaslišanje o izročitvi Assangea končano, razsodba 24. februarja

Guardian - Ta teden se je na sodišču Londonu odvijalo zaslišanje o izročitvi avstralskega državljana ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Ta ga namreč obtožuje spolnega napada, nadlegovanja in posilstva dveh deklet, medtem ko Assange vztraja, da gre za montiran proces zaradi delovanja v projektu WikiLeaks. Po treh dneh je rezultat neodločen, saj sodišče še ni sprejelo odločitve. Assange tako ostaja v Veliki Britaniji.

Zaslišanje bi bilo moralo trajati dva dni, a se je zavleklo še v petek. Razprava se je vrtela okrog vprašanj, ali bo Assange na Švedskem deležen poštenega sojenja, ali je švedsko tožilstvo ravnalo pravilno in ali je imelo pristojnost za izdajo evropskega naloga za prijetje ter ali so očitana dejanja sploh kazniva.

Po zaključnih...

6 komentarjev

Po življenju Juliana Assangea bo posnet film

Guardian - Velike zgodbe iz sveta bitov in bajtov gredo za med in to so v zadnjem času ugotovili tudi hollywoodski studii. Lanski film Socialno omrežje je bil v kinematografih uspešnica, zato ni presenetljivo, da bodo posneli tudi enega po biografiji Juliana Assangea.

Producenta Barry Josephson in Michelle Krumm sta že odkupila filmske pravice za prihajajočo knjigo The Most Dangerous Man in the World, ki jo bo o Julianu Assangeu, vodji Wikileaksa, izdal avstralski pisatelj Andrew Fowler. V njem bo opisano njegovo življenje vse od odraščanja v avstralskem Magnetic Islandu do ustanovitve Wikileaksa leta 2006. Filmski studii menijo, da je njegova življenjska zgodba tako zanimiva, da se po njej splača posneti film. Po besedah producenta bo napeta drama, v...

10 komentarjev

WikiLeaks: Varščina za Assangea, švedska pritožba, domena zopet aktivna

BBC - Prejšnji teden so v Londonu ob prihodu na policijsko postajo aretirali Juliana Assangea, ustanovitelja in vodjo strani WikiLeaks. Takrat mu je sodišče zavrnilo prošnjo za varščino zaradi begosumnosti, zato je Assange ostal v priporu. Švedska ga namreč obtožuje nezaščitenega spolnega odnosa z gospodično A in spolnega odnosa z gospodično W med spanjem.

Včeraj je sodišče vendarle razpisalo varščino za Assangea, ki znaša 240.000 funtov. Poleg plačila varščine bo moral Assange ob izpustitvi nositi elektronsko zapestnico, deponirati potni list, upoštevati policijsko uro in biti vsak večer pravočasno na domu v Suffolku ter se vsak večer javljati na policijsko postajo. Toda izpustili ga še sploh niso, ker se je Švedska, ki je zahtevala njegovo izročitev, pritožila....

11 komentarjev

Potek operacije Povračilo

Slo-Tech - Tik pred objavo ameriških depeš je bila stran WikiLeaks nedostopna zaradi koordiniranega napada DoS. Odgovornost za napad je takrat prevzel haktivist th3j35t3r, ki je razloge za svoje početje pojasnil na Twitterju. Stran so kmalu za tem poizkusili sabotirati tudi uradni kanali na raznih frontah, med drugim z ukinitvijo gostovanja pri Amazonu, zaprtju računa pri Paypalu, zaprtju bančnih računov v Švici in podobno, kar je sprožilo srd spletne skupnosti. Skupina, ki sicer svoje napade koordinira tako, da z njimi nagaja velikim založnikom in cehovskim organizacijam, je zagnala operacijo Povračilo (Operation Payback), s katero so se napadli strani institucij, ki so...

83 komentarjev

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange aretiran

Mashable - Danes so v Londonu aretirali Juliana Assangea, ustanovitelja in predstavnika spletne strani WikiLeaks, ki je razburila svetovno javnost z objavo tajnih ameriških diplomatskih depeš. Aretacijo je Metropolitanska policija izvedla na podlagi evropskega zapornega naloga danes ob 9.30 po lokalnem času, ko se je Assange pojavil na policiji zaradi dogovorjenega sestanka. Assange je na Švedskem obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja dveh žensk, zaradi česar ga je Interpol uvrstil na rdeči seznam.

Assange obtožbe zavrača in pravi, da gre za konstrukt ameriške vlade, ki je uporabila švedske oblasti za maščevanje zoper njega. Najpozneje do 12.30 po lokalnem...

575 komentarjev

WikiLeaks bo dobil konkurenco

Daniel Domscheit-Berg, ko je še delal za WikiLeaks

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Skupina nekdanjih sodelavcev WikiLeaksa je napovedala, da bodo še letos zagnali konkurenčno platformo, kjer bodo prav tako objavljeni tajni podatki, ki so pricurljali v javnost. Daniel Domscheit-Berg, ki je bil nekdaj tiskovni predstavnik WikiLeaks, je za Die Tageszeitung povedal, da njihove strani ne smemo jemati kot konkurenco, marveč kot drugačen pristop. Ne strinjajo se namreč z usmerjenostjo WikiLeaksa, ki pretežno objavlja ameriške dokumente, medtem ko druge zapostavlja, in kjer je beseda Juliana Assangea absolutni prav.

Domscheit-Berg ima kar nekaj pikrih povedati zoper Assangea, ki je sicer znan po avtokratskem vodenju organizacije. Tako je aktivistom pri WikiLeaksu jasno dejal: "Jaz sem srce in duša te organizacije, njen ustanovitelj, filozof, prvi programer, organizator, sponzor in...

35 komentarjev

Amazon odpovedal gostoljubje WikiLeaksu

ReadWriteWeb - Kakor je prebrati na Twitterju strani WikiLeaks, je Amazon.com odpovedal gostoljubnost stranem WikiLeaks. Videti je, da so to storili zaradi pritiska ZDA, saj je senator Lieberman jasno izrazil, da bi morali to storiti že prej in da pričakujejo podobno od ostalih ponudnikov gostovanja na spletu. Republikanci medtem zahtevajo sodni pregon Assangea.

WikiLeaks je v nedeljo utrpel hud koordiniran napad DoS in da bi se mu zoperstavili, so svoje strani prenesli na Amazon Elastic Cloud Computing (EC2). Podstran Cablegate, kjer so objavljene najnovejše depeše, je bila še v ponedeljek pri...

42 komentarjev

WikiLeaks še s kopico neobjavljenega, naslednje na vrsti ameriške banke

vir: Forbes
Forbes - Najnovejšo afero, ki se odvija v več državah hkrati, je seveda zakuhal Assangeov WikiLeaks z objavo tajnih ameriških depeš, o čemer smo poročali na naših straneh, v zadnjih dneh pa je to prva in glavna novica v vseh medijih. To seveda ni prvo razkritje WikiLeaksa (odmevni objavi sta bili afganistanski in iraški dosjeji) in po Assangeovih besedah še zdaleč ne zadnje. Forbes namreč objavlja intervju z Julianom Assangeom, ustanoviteljem in predstavnikom WikiLeaks, v katerem je napovedal razkritje bančnih skrivnosti.

Intervju je Forbes izvedel v Londonu na začetku novembra, torej ko je WikiLeaks že sklenil objaviti depeše, a preden je to storil. Assange je povedal, da še vedno sedi na kopici tajnih dokumentov,...

85 komentarjev

Kako dobro švedski zakoni ščitijo Wikileaks

Slo-Tech - Wikileaks ima svoje strežnike na Švedskem z razlogom. Ta nordijska država ima namreč eno najbolj rigoroznih zakonodaj, kar se tiče svobode izražanja, novinarske svobode in zaščite virov. Po švedski zakonodaji novinarji identitete svojih virov sploh ne smejo izdati, saj bi v nasprotnem primeru zagrešili kaznivo dejanje. Vir, katerega identiteta je bila izdana brez privoljenja, sme tožiti brezvestnega novinarja in tožbo bo dobil. Tudi organe pregona vežejo enako stroge določbe, saj ne le da novinarja ne smejo zasliševati in od njega terjati razkritja vira, marveč tudi če bi za identiteto vira izvedeli, ga ne smejo preiskovati.

S temi podatki se hvali tudi Wikileaks, a po poročanju...

7 komentarjev

Zakaj svet potrebuje WikiLeaks

Slo-Tech - Ted Talks je nedavno objavil interjvju z aktivistom in vodjem projekta WikiLeaks, Julienom Assangeom. Pogovor teče o njihovih zadnjih dosežkih, načinu dela ter o pomenu projekta za svetovno javnost.

Spletišče WikiLeaks objavlja zaupne vladne in zasebne dokumente in s tem skuša javnosti prikazati realno sliko svetovne polike, kot se sicer dogaja za skrbno zaprtimi vrati. Vir dokumentov so žvižgači (whistleblowers), tj. nekdanji ali sedanji zaposleni v vladah in drugih organizacijah, ki iz osebnih razlogov posredujejo papirovje naprej.

Pomembnejše objave tako vključujejo:
  • videoposnetek zračnega napada nad skupino približno 10 ljudi julija 2007 v Bagdadu; med ubitimi sta bila dva dopisnika Reutersa in več neoboroženih civilistov
  • ti. Afganistanski vojni zapisi 2004-10 - baza več kot 92 tisoč poročil dnevnih operacij v afganiskanski vojni;
  • vsebino Yahoo! elektronskega predala ameriške podpredsedniške kandidatke Sarah Palin za časa kampanje;
  • poročilo o korupciji pod vladavino Daniela arap...

112 komentarjev