»

Opera dobila VPN-odjemalca

Opera software - Opera je v svoj istoimenski brskalnik dodala vgrajenega odjemalca VPN, ki omogoča brskanje po spletu prek Operinih strežnikov, ki so locirani v ZDA, Kanadi ali Nemčiji. VPN je trenutno na voljo v razvijalski različici (veja Developer) in je brezplačen ter neomejen za prenos podatkov. Ko bodo videli odziv uporabnikov, bodo razmislili, kako in kdaj ga integrirati tudi v stabilno vejo.

Razlogov za uporabo VPN je več, Opera pa omenja naslednje. Z VPN lahko prikrijemo svoj IP-naslov, kar je zaželeno z vidika zasebnosti. Poleg tega lahko tako dostopamo do vsebin, ki so v naši državi blokirane, prav tako pa internetni promet skrijemo pred radovednimi očmi, kar je koristno na primer pri uporabi nezaščitenih brezžičnih omrežij...

30 komentarjev

Izšla Opera 11.50

TechCrunch - Izšla je nova verzija najbolj prezrtega med peterko vélikih brskalnikov, Opera 11.50. Pol leta po izidu enajste različice so Norvežani pripravili vrsto novosti, izboljšav in popravkov, ki so jih lično zapakirali v Opero 11.50.

Takoj po zagonu opazimo spremenjen uporabniški vmesnik, ki je naravnan proti trenutnim modnim smernicam, ki jih narekujeta Chrome in Firefox. To je vitkost, saj so odstranjeni veliki gumbi in ostala navlaka, ki kazi videzi. Druga vidna sprememba je izboljšava Speed Diala (to je začetna stran, kjer lahko nastavimo velike ali male sličice za bližnjice do najpriljubljenejših strani), ki sedaj ne podpira več samo povezav do strani, ampak tudi vtičnike, tako da lahko prikazuje vreme in podobno. Število sličic je...

124 komentarjev

Nokia predstavlja Drop

Nokia - Nekateri uporabniki Androida in brskalnika Chrome verjetno poznate vtičnik in/ali aplikacijo Chrome to Phone, ki omogoča deljenje povezav URL z osebnega računalnika na mobilni telefon. Podobno funkcionalnost je zdaj predstavila tudi Nokia za svoje s Symbianom opremljene mobilne telefone. Aplikacija, ki so jo poimenovali Drop, prav tako omogoča pošiljanje povezav URL na mobilne telefone z namizja, a obenem v isti smeri omogoča še deljenje slikovnih datotek. Te bo očitno mogoče na mobilnem telefonu kar z osebnega računalnika nastaviti tudi za ozadje enega izmed treh namizij mobilnikov s Symbianom.

Sistem je bil razvit s pomočjo Nokiinega Qt-ja ter vsaj na namizni strani zaenkrat podpira brskalnika Chrome in Firefox. Podobno kot pri...

0 komentarjev

Dvojedrnik v vsako dlan

PC World - Broadcom je sporočil, da so pripravili cenovno ugoden čip, namenjen mobilnim telefonom in podobnim napravam, ki pa ne bo varčeval pri zmogljivosti. Broadcom BCM2157 sicer že pošiljajo prvim naročnikom, a bomo naprave osnovane okrog njega videli šele v prvem četrtletju prihodnjega leta, najverjetneje na mobilnem kongresu v Barceloni. Šlo bo za čip, ki bo vseboval dve jedri, osnovani na arhitekturi ARM11, ki bosta tekli z okrog 500 MHz. Poleg dvojedrnega procesorja bo vgrajena še podpora deljenju povezave WiFi in HSDPA omrežjem, poleg za Evropo nekoliko zanimive podpore dvema SIM karticama. Celotna platforma bo proizvajalcem omogočala še...

14 komentarjev

Nativna Opera za Symbian

Information Week - Norveški Opera Software je včeraj izdal novo verzijo Opera Mini 5.1, ki v primerjavi s predhodnimi inačicami prinaša pomembno novost. Dočim so bile prejšnje napisane v Javi, je nova napisana v nativni kodi za Symbian, tako da bo tekla na Nokiah S60 in drugih telefonih s Symbianom hitreje.

Doslej je bila na voljo le Opera Mobile, sedaj pa se meja med Opero Mobile in Mini briše. V novi verziji najdemo tudi cel kup novosti, tudi takšne, ki v javanski niso bile možne. Med drugim: podporo za več naprav, bistveno hitrejši zagon, izboljšano nalaganje in premikanje po straneh, popolno podporo za vse načine vnosa...

16 komentarjev

MoMoSlo S03E01 - APPCircus@MoMoSlo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek se bo v Kiberpipi začela nova sezona Mobile Monday dogodkov. Prva epizoda letošnje sezone bo namenjena predstavitvam aplikacij v okviru tekmovanja APPCircus.

Po uvodnem dejanju, kjer bodo predstavljene novosti tretje sezone MoMoSlo, se bo ob 19:30 pričela predstavitev APPCircusa. Gre za prikaz najbolj ustvarjalnih in inovativnih mobilnih aplikacij. APPCircusu se lahko priključijo razvijalci, mlada podjetja in drugi zainteresirani ter si tako pridobijo priložnost za nominacijo na finalu v Barceloni.

Na voljo je 10 predstavitvenih terminov za najobetavnejše slovenske mobilne aplikacije. Ocenjevanje aplikacij bo opravila najboljša možna žirija, obiskovalci Mobile Monday Slovenija.

V kolikor razvijate mobilno aplikacijo in želite sodelovati, lahko aplikacijo prijavite in predstavite tudi svoje delo.

Več o dogodku...

2 komentarja

Na Android prihaja Opera Mobile

Opera software - Že v mesecu dni naj bi uporabniki Androida poleg Opere Mini, brskalnika primernega predvsem za počasnejše povezave, dobili možnost uporabiti še polnejši brskalnik z Norveške, Opero Mobile. Razlika med njima je precejšna, saj se Mini zanaša na Operine strežnike, ki spletno stran na mobilni telefon pošljejo v zmanjšani obliki, kar seveda pohitri nalaganje na počasnih povezavah (manjša količina podatkov za prenos) in izrisovanje. Opera Mobile po drugi strani vse podatke spletne strani prenese neposredno na mobilni telefon ter jih tam tudi izriše, tako kot večina ostalih brskalnikov.

Opera Mobile je že na voljo za Windows Mobile (pogosto je namestitev le-te eden izmed prvih korakov na mobilnih telefonih z WM 6.5, če ni za to poskrbel že proizvajalec) in Symbian, medtem ko je Opera Mini mnogo bolj razširjena. V hitrejšem nalaganju spletnih strani lahko uživajo...

30 komentarjev

Microsoft izdal Office Web Apps

Spletni Word

vir: TG Daily
TG Daily - Microsoft je javnosti ponudil svojo spletno pisarno Office Web Apps, ki v prvi vrsti namenjena uporabnikom v Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi in na Irskem, ker je za zdaj prevedena v angleščino, francoščino in španščino, a je dosegljiva od vsepovsod. Gre za neposredno konkurenco Google Docs.

Microsoft je vključil spletne verzije Worda, Excela, PowerPointa in OneNota. Uporabniki lahko svoje dokumente prenesejo na splet. Uporaba programske opreme je mogoča z brskalniki Internet Explorer 7, Chrome (Windows in Mac), Firefox 3.5 (Windows, Mac in Linux) in Safari 4 ali novejšimi različicami. Podprli so tudi večino pametnih telefonov, med njimi tiste z brskalniki Internet Explorer, Safari, BlackBerry, Nokia S60, NetFront, Opera...

58 komentarjev

Izšli Opera Mini in Opera Mobile

CNet - Dva tedna po izidu nove verzije brskalnika Opera za osebne računalnike so Norvežani izdali še novi verziji za javanske telefone oz. blackberryje ter naprave s Symbian S60 oz. Windows Mobile. Prvim je namenjena Opera Mini 5, ki uporablja proxy strežnike, ki stisnejo slike pred prenosom na telefon, tako da porabi karseda malo pasovne širine. Opera Mobile 10 je vseobsegajoča različica brskalnika, ki ne zaostaja dosti za polno namizno verzijo. Prenos neposredno na telefon je že mogoč z uradne strani. V primerjavi z betama, ki sta že krožili po internetu, končni inačici ne prinašata nobenih novih funkcionalnosti, zgolj odnašata nekaj hroščev. Več.

33 komentarjev

Android pridobiva, Windows Mobile izgublja

Mali zeleni robotek, ki je ljubljenec vedno večje populacije

vir: Wikipedia
HotHardware - Večjih sprememb na trgu pametnih mobilnih telefonov med lanskim oktobrom in letošnjim januarjem ni bilo, če izvzamemo Microsoftov Windows Mobile in Googlov Android. Obema se je tržni delež spremenil za 4 odstotne točke, z veliko razliko v smeri. Android je namreč pridobil, celo 4,3 točke, medtem ko je Windows Mobile 4 odstotne točke izgubil. Tržni delež je izgubil še Palm, ki je s 7,8% tržnega deleža padel na 5,7%, a so vsi ostali nekaj malega pridobili. RIM je z dodatne 1,7 odstotne točke pristal na 43% tržnega deleža, Apple pa je pridobil le 3...

19 komentarjev

Mobilne turbo novosti pri Operi

Opera Mobile 9.7

vir: Opera software
Opera software - Opera je danes naznanila prihod beta različice nove verzije priljubljenega brskalnika za mobilne naprave Opera Mobile.

Najpomembnejši novosti sta hitrejši in zmogljivejši pogon za izrisovanje Presto 2.2, ki je enak tistemu v namizni različici in tehnologija Opera Turbo, ki so jo uporabniki Opera Mini že vajeni in ki z uporabo kompresije na strežnikih občutno pohitri nalaganje strani na počasnejših povezavah.



Če prištejemo še podporo za widgete in že znano brskanje s tabi, je Opera Mobile nedvomno postal postal najnaprednejši brskalnik za mobilne naprave.

Opera...

16 komentarjev