»

Analiza jezikov na GitHubu: prvi JavaScript, najbolj zrasla Java, odprta koda čedalje popularnejša

vir: GitHub
GitHub - GitHub je objavil graf relativnega deleža programskih jezikov, v katerih je zapisana koda v njihovem repozitoriju. Od leta 2008 se je z drugega na prvo mesto prebil JavaScript, ki je bil vedno zelo priljubljen, medtem ko je največjo rast beležila Java. Leta 2008 je bila šele sedmi najpriljubljenejši jezik, danes je že na visokem drugem mestu.

Kot ugotavljajo na Wired, to kaže na čedalje večjo priljubljenost odprte kode, za katero je prav GitHub največji repozitorij. Java je bila še pred nekaj leti jezik, v katerem se je razvijala zlasti zaprta koda, a se je to spremenilo. Danes je večina javanske kode odprte. Med javnimi repozitoriji je Java na drugem mestu, med zaprtimi pa šele na sedmem. Razlog za njeno priljubljenost je tudi to, da je glavni jezik za pisanje aplikacij...

19 komentarjev

Vdor v Uber odnesel podatke 50.000 voznikov

The Register - Uber je sporočil, da je neznani napadalec 13. maja lani pridobil dostop do dela njihovih baz, iz katerih je odnesel osebne podatke 50.000 Uberjevih voznikov, ter potencialno tudi dele izvorne kode in zasebni ključ. Heker je zbrano takoj objavil na Githubu.

Vdor so v Uberju ugotovili 17. septembra lani, ko so spremenili način za dostop do baze podatkov. Čeprav prizadeti vozniki, katerih imena in številke registrskih tablic so bile odtujene, za zdaj niso prijavili nobenih zlorab, so jim vseeno plačali enoletno varovanje pred krajo identitete.

Ker je heker podatke objavil na GitHubu in ker Uber pozna njegov IP-naslov, so se odločili pridobiti podatke kar od GitHuba. Ker jim ta ni želel posredovati podatkov o uporabnikih,...

8 komentarjev

Microsoft odprl kodo .NET

Microsoft - Microsoft nadaljuje odpiranje kode platforme .NET, ki so ga začeli aprila. Najavili so, da bo celotni strežniški del kode za .NET, vključno s prevajalnikom (compiler) in izvajalnikom (runtime) ter glavnimi knjižicami, prosto dostopen pod licenco MIT. Objavili ga bodo kar na GitHubu. Poudarili so zavezanost prenosljivosti platforme, zato bodo poskrbeli, da bodo aplikacije .NET tekle tudi na Linuxu in Mac OS X. Microsoftov podpredsednik S. Somasegar pojasnjuje, da gre za ogromno spremembo, ki je zorela več let. Tu mu moramo pritrditi, hkrati pa dodati, da je za to posredno odgovoren tudi novi izvršni direktor Satya Nadella, saj se pod Gatesom ali Ballmerjem kaj takšnega praktično ne bi moglo zgoditi

To še ne pomeni, da bo...

36 komentarjev

Steam za Linux na voljo vsem

engadget - Valve je z dananšnjim dnem postavil GNU/Linux različico svojega klienta Stream v odprto beto, tako da je na voljo vsem. .deb paket za Ubuntu, Mint in sorodne sisteme dobite na njihovem strežniku, uporabniki ostalih distribucij pa morate malo pobrskati po googlu. Podrobnejša navodila za namestitev so tule.

Istočasno so predstavili nov način za prijavo napak, in sicer kot issue-te na njihovem (praznem) GitHub repotu. V samo nekaj urah se jih je pojavilo že 150, nekaj pa so jih že tudi zaprli.

Med podprtimi naslovi se najdejo Team Fortress 2, Amnesia, Killing Floor, Superbrothers: Sword and Sworcery, Trine 2 in World of Goo.

48 komentarjev

Rails fail

Slo-Tech - Ruski Ruby on Rails razvijalec Egor Homakov je minuli teden avtorje frameworka opozoril na potencialno in resno varnostno pomankljivost v večini rails spletnih aplikacij (ti. mass assignment vulnerability). Žal ga niso vzeli kaj posebej resno, zato je šel pogledat, če je pomanjkljivost mogoče izkoristiti na njihovi spletni strani. Izkaže se, da ja. Uspel je dobiti administratorski dostop do izjemno priljubljenega gostitelja kode GitHub, komentirati z datumom globoko v prihodnosti (s podpisom "Bender" iz Futurame), commitati kodo v master branch rails projekta in, če bi hotel, tudi brisati projekte poljubnih razvijalcev. Zaradi ugleda Githuba je zgodba o njegovih podvigih prišla na prvo stran reddita, potem pa še na vrh hacker news in to kar v štirih inačicah hkrati, kar je posebej...

20 komentarjev

Broadcom odprl gonilnike za svoje nabore Wi-Fi 11n!

Slo-Tech - Broadcom je predstavil prvo verzijo odprtokodnih gonilnikov za najnovejšo generacijo komponent Wi-Fi , ki podpira standard "11n".

Gonilniki so po priznanju proizvajalca še nedodelani, vendar naj bi se to v kratkem popravilo. Uporabljajo osnovni mac80211 stack in zaenkrat podpirajo BCM4313, BCM43224 in BCM43225, modularna zasnova pa omogoča enostavno dodajanje podpore dodatnim modelom, vključno z embedded mac80211-aware komponentami. Več podrobnosti o trenutni izvedbi in zmogljivostih je v priloženih datoteak readme in todo.

Dosegljivi so na naslovu git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/gregkh/staging-next-2.6.git v mapi "drivers/staging/brcm80211".

6 komentarjev

Sony se bori proti odklepanju PS3 z novim popravkom

Slo-Tech - Obširno smo že pisali o odklepanju PS3, ki se je razbohotilo kmalu po Sonyjevi odstranitvi možnosti poganjanja alternativnega operacijskega sistema na starejših verzijah te konzole. Na spletu najdemo kopico različnih načinov odklepa, a Sony se ni prepustil malodušju. Izdali so posodobitev strojne programske opreme (firmware) 3.42, ki uradno pridoda nekaj varnostnih zmožnosti, a hkrati tudi onesposobi vrsto trikov za odklep. Vsem uporabnikom z odklenjenim PS3 se zato prenos in namestitev popravka odsvetujeta.

To je torej naslednja stopnja v boju zoper odklep, ko so očitno pravne poti odpovedale. Spomnimo, da je Sony v Avstraliji dosegel prepoved distribucije PSJailbreak. Podobno je v ZDA vložil tožbo...

23 komentarjev

Razbijanje PS3 se nadaljuje

Slo-Tech - Pisali smo, da je PS3 razbit in da se Sony na vse kriplje trudi preprečiti prodajo orodja za odklepanje PS3. To je spletno skupnost vzpodbudilo k še odločnejšemu odklepanju PS3 in na spletu se je že našel odprtokodni klon orodja za odklep PS3. Uporabniki sedaj potrebujejo le poceni mikrokrmilnik iz Atmela za 40 dolarjev in Atmelovo kodo z GitHuba ter manjši popravek za usposobitev predvajanja varnostnih kopij, da je njihova konzola odklenjena.

Tako se je na spletu znašla cela vrsta odklepov PS3, dnevno pa nastajajo novi prenosi na novo strojno opremo, ki jo lahko prek USB priključimo na PS3. Na Slashdotu pa zlobno dodajajo, da manjka le še prenos na kakšno napravo z Linuxom, s katero bi ironično odklenili PS3 po odstranitvi možnosti...

42 komentarjev

Sony se bori proti odklepanju PS3

Struktura razbitja PS3

Slo-Tech - Prejšnji konec tedna je splet učakal novico, da je Sonyjev PlayStation 3 končno odklenjen. Prodaja USB-ključev, ki odklep omogočijo, je hitro stekla, a se bo, kot kaže, prav tako hitro končala.

Sony je pritisnil na avstralskega prodajalca Quantronics prek zveznega sodišča v Avstraliji, ki je 26. avgusta zaukazalo (Wordov dokument) prenehanje uvažanja, distribucije in prodaje omenjenih USB-ključev za odklep. Začasni ukrep velja do 31. avgusta, ko bo prvo soočenje obeh strani pred sodiščem. Sodišče ima takrat možnosti izdaje dokončne odločbe o prepovedi, v nasprotnem primeru se bo prodaja lahko nadaljevala.

Nemci so...

43 komentarjev

PlayStation 3 razbit

Slashdot - Trajalo je kar dolgo časa, a naposled smo le dočakali razbitje konzole PlayStation 3, ki je doslej zmogla predvajati le od Sonyja blagoslovljene igre. Razbitje je možno z enostavnim ključem, ki se vtakne v USB-vhod, nakar je konzola odklenjena in sposobna predvajati tudi nelicenčne igre. Avtorji trdijo, da postopek ne uniči garancije in ne odstrani možnosti igranja na spletu.

Zlobno pa se lahko vprašamo, koliko je Sony k temu pripomogel sam z odstranitvijo možnosti uporabe alternativnega operacijskega sistema.

100 komentarjev

Posodobitev PlayStationa 3 z obilico težav

Slashdot - Kot je bilo napovedano, je Sony izdal posodobitev 3.21 za PlayStation 3, ki je že pred izidom dvignila ogromno prahu, ker je z njo Sony onemogočil možnost poganjanja alternativnih operacijskih sistemov na konzoli. Tako se je s PS3 poslovil Linux. To pa ni edini minus nove posodobitve, ki uporabnikom povzroča nemalo sivih las.

Pogumni, ki so jo namestili že prvi dan, pišejo o neskončni zanki pri namestitvi in nedelovanju različnih krmilnikov. Tisti, ki so se prebili skozi namestitev, se nadalje pritožujejo o neodzivnosti internetne povezave in nepojasnjenih prekinitvah, težavami z nekaterimi zaslonskimi ločljivostmi in povezavami HDMI. Uporabniki, ki so iz previdnosti raje počakali pred nameščanjem posodobitve, pa se soočajo z...

4 komentarji

Izdelava PS3 cenejša, Rage počasen

PlayStation 3

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Rage, nova igra, ki bo izšla v letu 2010, in ki jo pripravlja slavni prvoosebno-streljaški studio id Software, po besedah ustanovitelja družbe, prav tako slavnega Johna Carmacka, teče najpočasneje na Sonyjevem PlayStaion 3. Carmack za počasno delovanje igre, ki na Xbox 360 in njemu primerljivih PCjih teče s 60 FPS, na PS3 pa z 20 do 30 FPS, krivi predvsem šibkejši grafični procesor PlayStationa. Obenem je povedal tudi, da je kljub podobnima arhitekturama procesorjev v PS3 in Xbox 360, programiranje za slednjega mnogo lažje. A brez skrbi, Carmack zagotavlja, da je vsaka njihova igra narejena kot 60-Hertzna igra ter da bodo pred izidom izboljšali delovanje Rage-a na PlayStation 3.

Mimogrede, v konferenčnem klicu o financah v prvi četrtini je...

20 komentarjev

PS4 brez optičnega pogona?

Slo-Tech - Čeprav PS3 še ni prišel na police, Sony že govori o nasledniku (PS4), vsaj glede optičnega pogona. Tega namreč, po besedah Sony-evih predstavnikov, v PS4 sploh ne bo.

Razlog za takšno odločitev je v tem, da se tako Sony kot NVidia strinjata, da je pričakovani proizvodni ciklus PS3 deset let. Do takrat naj bi bilo dovolj širokopasovnih povezav, pa tudi digitalna tržnica naj bi bila toliko razvita, da fizičnih kopij multimedijskih vsebin ne bo več.

22 komentarjev