»

Unicode 8.0.0 prinaša več kot sedem tisoč novih znakov

Slo-Tech - Izšla je nova verzija standarda Unicode, ki se uporablja za enoten zapis znakov vseh jezikov na svetu. Verzija 8.0.0 prinaša 7.716 novih znakov, ki dopolnjujejo zlasti kitajski, japonski in korejski sistem zapisa. Druge novosti so še dodatni mali znaki za pisavo Cherokeejev ter posamezne dopolnitve afriških pisav. Nenazadnje so dodali tudi 41 novih smeškov.

Unicode je standard, ki vsakemu znaku pripiše enolično številko. Dejansko kodiranje je različno, daleč najpogosteje pa se uporablja de facto standard UTF-8, ki je zamenjal ASCII in razne stare omejene standarde, npr. CP852 ali Windows-1250. UTF-8 kodira znake tako, da je dolžina znaka od 1 do 4 bajtov, odvisno od pozicije znaka v kodni tabeli. To je bilo nujno za zagotavljanje...

38 komentarjev

Novi Unicode 7.0 prinaša tudi nerazvozlane pisave

Slo-Tech - Izšla je nova verzija standarda Unicode za zapis znakov, ki v verziji 7.0 podpira že več kot 110.000 znakov v več kot sto pisavah. Zadnja verzija je prinesla novih 2834 znakov, od katerih večina pripada 23 novim pisavam, ki so sedaj vključene v Unicode.

Ker Unicode podpira že praktično vse pisave v uporabi, se postavi vprašanje, kaj predstavlja največji količina novih pisav. Večinoma gre za stare pisave, ki dandanes niso več v uporabi.

Zanimivo je, da Unicode 7.0 po novem podpira tudi linearno A-pisavo, ki so jo uporabljali Minojci na Kreti in sploh še ni razvozlana. To je prva ali druga nerazvozlana pisava, ki je vključena v Unicode, odvisno od statusa znakov na disku iz Festosa, ki so že v Unicodu.

Novosti, ki ne sodijo v mrtve in redko uporabljane pisave, so novih 643 znakov iz wingdingsov in webdingsov. Resne spremembe pa so dopolnitve znakov v pisavah Severne...

9 komentarjev

Unicode triki v imenih email priponk

Prikaz znakov od desne proti levi podpirajo vsi modernejši operacijski sistemi - Windows od Viste naprej (XP-ji rabijo posebni dodatek), Ubuntu in MacOS X. Isto velja za moderne e-poštne odjemalci.

vir: Heise
Heise - Norman antivirus je izdal opozorilo o pojavu več trojancev, ki se širijo z email priponkami z zamaskiranimi imeni. V imenu priponke, npr. "doc.importantdocument.exe", je vstavljen poseben unicode znak Right-To-Left Override (RTL), ki obrne smer branja besedila v od desne proti levi, tako da dobimo "exe.importantdocument.doc". S tem se ustvari vtis, da gre za nedolžno word / jpg / avi / .. datoteko in ne izvršljivko.



Operacijski sistemi, e-poštni odjemalci in protivirusni programi datoteko še vedno prepoznajo kot EXE in ponudijo običajna opozorila pred izvršitvijo. To v dobršni meri zmanjšuje učinkovitost prevare, je pa res, da mnogi uporabniki preprosto ignorirajo opozorilo, tudi zato, ker vsebini priponke zaupajo zaradi navidezno nenevarne končnice.

Branje z desne proti levi je sicer običajno za uporabnike hebrejske, arabske in...

22 komentarjev

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode

Nov simbol za indijsko rupijo

Slo-Tech - Indijska vlada je sprejela nov grafični simbol, ki bo v uporabi za njihovo valuto rupijo in jo bo razlikoval od pakistanske in nepalske rupije. Doslej so rupijo označevali kot Rs, v standardu Unicode pa je obstajal tudi poseben znak ₨. Lanskega marca so razpisali natečaj, na katerem so izmed prijavljenih simbolov ta teden uradno določili, da bo nov znak indijske rupije videti kakor znak za črko R brez navpične črte...

50 komentarjev

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice

Delo - Slovenski inštitut za standardizacijo je potrdil nov standard za slovenski razpored tipk na tipkovnici, ki je bil v javni obravnavi od 1. februarja do 2. marca letos. Standard se imenuje SIST 1044:2009 in kakšnih bistvenih sprememb ne prinaša, njegova uporaba pa ne bo obvezna. Najbolj očitne spremembe bodo prestavitev tipk za znaka ć in đ v tretjo raven, na njuni mesti pa bosta prišla znaka š in evro (€); kjer je bil prej š, bo po novem afna (@). Poleg tega so poslovenili tudi napise na kontrolnih tipkah: Enter bo odslej Potrdi, Esc Izhod, Caps Lock Velike črke, Shift Dvig itn. Odslej je predvidena revizija standarda vsakih pet let, če se bo pokazala utemeljena potreba po spremembi. Klik!

176 komentarjev

Prenosnik za deset dolarjev?

Slashdot - Indijska vlada je napovedala, da razvija poceni prenosnik za svoje šolarje, ki bo stal 500 rupij ali približno deset dolarjev, kot odgovor na prenosnike iz programa One Laptop Per Child. S slednjim se Indijci ne razumejo preveč dobro, ker se jim zdi 100 dolarjev, ki se je s skritimi stroški povzpelo na 200 dolarjev, preveč. Prototip, ki so ga sestavili na Indian Institute of Science Bangalore, Indian Institute of Technology Chennai in podjetju Semiconductor Complex, bodo na ogled postavili 3. februarja, ko bodo zagnali Nacionalni projekt izobraževanja z informacijsko in komunkacijsko tehnologijo, in naj bi trenutno stal 20 dolarjev, a pričakujejo znižanje cen ob masovni proizvodnji. Specifikacij nano prenosnika niso razkrili, tako da najpomembnejše vprašanje ostaja, kaj lahko v prenosnik stlačimo za 10 dolarjev. Prav mnogo gotovo ne. Slashdot.

67 komentarjev

V Indiji jim iPhoni ne dišijo

Apple - V državi z več kot milijardo prebivalcev in ogromnim trgom, Indiji, je Apple prodal vsega 11.000 iPhonov od septembra, ko je vstopil na trg z iPhoni 3G. Kako majhna je ta številka pove podatek, da toliko telefonov proda Applova trgovina v San Franciscu tedensko. Apple je bil sicer že od začetka skeptičen, saj je v začetnem valu Indiji namenil zgolj 50.000 primerkov, a tako slabega starta vendarle ni pričakoval.

Razlogi za slab uspeh na trgu, kjer se vsako leto proda 120 milijonov mobilnih telefonov, od tega šest milijonov smartphonov, in kjer Nokia obvladuje 60 do 70 odstotkov trga, so večplastni. Prvi je visoka cena, ki znaša 30.000 rupij ali skoraj 500 evrov, in je posledica drugačnega načina prodaje kot drugod, saj v Indiji operaterji telefonov ne subvencionirajo. Pomembnejši razlog pa je porazno oglaševanje, saj ga na zapletenem indijskem trgu niso reklamirali tako agresivno kot drugod.

20 komentarjev

Indijska vlada bo morda kmalu imela kopije BlackBerry šifrirnih ključev

Schneier.com - Kot poroča Indiatimes, se je kanadsko podjetje Research In Motion na "prigovarjanje" indijske vlade odločilo, da bo indijski vladi izročilo kopije šifrirnih ključev s katerimi komunicirajo BlackBerry naprave.

BlackBerry naprave za komunikacijo med napravo in BlackBerry strežnikom uporabljajo 256-bitno AES šifriranje, močno šifrianje pa indijski vladi seveda ni preveč všeč. Zato so od podjetja zahtevali uporabo le 40-bitnega šifriranja ali pa kopije šifrirnih ključev. V nasprotnem primeru - so zagrozili - pa bodo prepovedali uporabo BlackBerry naprav v Indiji.

Po podatkih Indiatimes naj bi predstavniki podjetja Research In Motion v začetku maja letos indijski vladi pod vplivom "prepričljivih argumentov" (Indija predstavlja enega najobetavnejših trgov za BlackBerry) obljubili dostop do e-pošte, ki se pretaka preko BlackBerry naprav za vse njihove individualne (ne-poslovne) uporabnike.

Nagradno vprašanje: je indijska vlada prva, ki je prišla na idejo prepričevanja podkrepljenega s...

18 komentarjev

V Indiji brezplačen internet do 2009

Slashdot - Indijska vlada se je odločila, da izpelje projekt, v okviru katerega bodo do leta 2009 državljanom omogočili neomejeno brezplačno uporabo širokopasovnega interneta (2 Mbps), ponudnika bosta dve državni podjetji. Obenem nameravajo popularizirati tudi VoIP storitve, tako da bodo osnovne telekomunikacije za Indijce čez dve leti popolnoma brezplačne. Kot pravijo na Slashdotu, vse skupaj morda zveni zelo obetavno za uporabnike, a bi znalo uničiti komercialno ponudbo in s tem zaustaviti razvoj.

Izvorna novica.

30 komentarjev