»

Trumpove carine ujezile ameriško združenje polprevodnikov

vir: Wikipedia
Reuters - Ameriška administracija namerava 6. julija pričeti s pobiranjem carin na nekatere vrste uvoženega blaga, s čimer se je že zapletla v celo vrsto bilateralnih sporov, denimo z EU, Mehiko in Kanado, pa seveda s Kitajsko. 25 odstotne carine bodo namreč uvedene tudi na polprevodnike in povezane izdelke, katerih vrednost letnega uvoza v ZDA ocenjujejo na 16 milijard dolarjev.

A ameriško združenje Semiconductor Industry Association (SIA) je opozorilo, da gre za v veliki meri pljunek v lastno...

20 komentarjev

EU dovolila WD-jev prevzem Hitachija

Forbes - Evropska komisija je prižgala zeleno luč za WD-jev marca napovedani prevzem podjetja Hitachi GST. Potem ko so ameriške protimonopolne inštitucije prevzem že odobrile, je WD s tem preskočil še zadnjo pomembno oviro. Za Hitachi GST bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev, prodati pa bodo morali nekaj delov podjetja, da bodo preprečili previsoko koncentracijo.

Evropska komisija je namreč zahtevala, da WD proda nekaj ključnih proizvodnih kapacitet za 3,5-palčne trde diske skupaj z intelektualno lastnino in zaposlenimi. Neuradno pravijo, da bo prodana Hitachijeva tovarna na Kitajskem, ni pa jasno, kdo bo kupec. Prevzem bo namreč močno konsolidiral trg trdih diskov. Poleg novega WD-ja, ki bo po prevzemu Hitachija obvladoval...

21 komentarjev

Večina ponaredkov iz Kitajske, naročanje prek interneta cveti

Provenienca zaseženih ponaredkov

ComputerWorld - Evropska komisija je objavila poročilo o zasegih ponarejenega blaga na zunanji evropski meji v preteklem letu. V njem so zapisali, da so v tem obdobju zasegli 43.500 pošiljk, med katerimi je bilo tudi več milijonov kosov prek interneta naročenih izdelkov, za katerih neavtentično poreklo so bili uporabniki zavedeni. Točne številke, koliko odstotkov blaga izvira iz internetnih transakcij, ni mogoče podati, je dejal John Taylor, vodja Generalnega direktorata Evropske komisije za davke in carinsko unijo. Večina ponarejenih izdelkov je sicer ponarejenih znamk, a pomembno mesto zasedajo tudi piratske zgoščenke, mobilni telefoni in MP3-predvajalniki.

Zanimivo je, da povprečna cena originalnega izdelka, ki se ga nepridipravi...

24 komentarjev

EU preiskuje Googlov algoritem za razvrščanje

Ars Technica - Evropska komisija nadaljuje preiskavo, ki jo je začela februarja, ko je nekaj Googlovih manj znanih tekmecev (Foundem, ejustice in Ciao) vložilo pritožbo, češ da Google umetno drži njihovo uvrstitev (ranking) nizek. To naj bi počeli na ravni algoritma in na ta način namenoma stali uspehu omejenih strani na poti. Problem je, da vsebujejo omenjene strani ogromno povezav na tretje strani, saj so namenjene zbiranju vsebine tretjih strani, kar pa Googlov algoritem označi kot spam. Drugi problem, ki zadeva zlasti Ciao, so pogoji uporabe za Googlov AdSense - težave so začele kopičiti po Microsoftovem prevzemu Ciaa.

Evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Joaquín Almunia je včeraj povedal, da Evropska komisija še vedno "zelo previdno" preiskuje primer. Preiskava je še v začetni fazi, ko se iščejo in zbirajo dejstva. Google med tem odgovarja, da omenjeni strani niso deležne posebnega tretmaja. Njihov algoritem poskuša uporabnikom ponuditi najuporabnejše rezultate, strani pa se...

6 komentarjev

EU preiskuje dumpinške cene kitajskih modemov

ComputerWorld - Evropska komisija je sprožila preiskavo kitajskih podjetij, ki izdelujejo WWAN-modeme, ker da s svojimi dumpinškimi cenami uničujejo evropskega proizvajalca. V Evropi podobne izdelke proizvaja le belgijsko podjetje Option, ki se je tudi uradno pritožilo Evropski komisiji, da so kitajske cene nerazumno nizke. Kot pravijo v Optionu, svoje modeme prodajajo po celem svetu, a le v Evropi imajo izgubo zaradi kitajskega dumpinga. Če bo Evropska komisija ugotovila kršitve, lahko uvede dodatne kazenske uvozne dajatve na izdelke z dumpinškimi cenami.

Kitajci po drugi strani protestirajo. Njihovo ministrstvo za za trgovino se je odzvalo z ostrimi besedami, da so globoko zaskrbljeni nad situacijo in si pridružujejo pravico do nadaljnjih dejanj. Pravijo, da je evropsko ravnanje navaden protekcionizem. Kupci so s tem v precepu. Če bo Komisija dejansko uvedla carino, se bodo kitajski modemi podražili, a kaj ko lahko preiskava traja do 15 mesecev.

34 komentarjev

EU: Oracle, počakajte, prosim!

X-Bit Labs - Oracle je že dobil zeleno luč uprave, delničarjev in ameriškega regulatorja trga za prevzem Suna. Čakajoč le še na blagoslov Evropske komisije, so začeli s postopki za dokončanje prevzema, a bo Evropa vso stvar nekoliko podaljšala.

Preliminarna preiskava Komisije je namreč pokazala, da bi predlagani prevzem utegnil povzročiti nedovoljeno koncentracijo na trgu podatkovnih baz, saj sta sedaj Oraclova in Sunova baza konkurentki. Zaradi tega so začeli s temeljito preiskavo, ki bo preverila vsako ped dogovora in premotrila, kako kani Oracle nadaljevati z odprtokodno vizijo razvoja MySQL. Sedaj ima Komisija 90 dni časa, to je do 19. januarja 2010, da sprejme končno odločitev, ali bi omenjeni prevzem pomenil zaviranje konkurence v Evropskem gospodarskem prostoru ali njegovem večjem delu.

19 komentarjev

Microsoftu dodaten teden v bitki z EU

The Register - Poročali smo že, da je Evropska komisija pod drobnogled vzela Microsoftovo integracijo Internet Explorerja v Windows, kar je po njenem mnenju izkoriščanje monopolnega položaja. Prvikrat so Microsoft opomnili 15. januarja letos, ko so podjetju poslali obvestilo o nasprotovanju in mu dali dvomesečni rok, da odgovori na očitke. Rok so nato podaljšali do 21. aprila, včeraj pa je predstavnica Evropske komisije za stike z javnostmi potrdila, da so Microsoftu rok podaljšali še za dodaten teden, skupno na 28. april. Razloga za odločitev ni navedla.

O mogočih izidih smo že dosti špekulirali, a se trenutno zdi najverjetnejša zahteva, da se v Windows vključi še kak konkurenčen brskalnik in nato uporabniku ponudi možnost izbora, katerega bo dejansko namestil. Druga možnost bi bila prepoved prodaje IE z Windows, a se je Evropska komisija verjetno kaj naučila ob primeru z Windows Media Playerjem, ki je bil zanjo pirova zmaga. Izrečejo lahko seveda še globo.

59 komentarjev

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev

Hynix je kriv

X-Bit Labs -

Hynix je kriv, pravijo pri Evropski komisiji. Po osmih mesecih preiskovanja so prišli do teh zaključkov, so sporočili ta konec tedna. S temeljito preiskavo so namreč ugotovili, da je podjetje Hynix Semiconductor neupravičeno pridobivalo korejsko vladno pomoč prek nakazil v bankah, ki jih je nadzorovala država.

Da bi omejili morebitno nelojalno konkurenco na evropskih tleh s Hynixove strani, so tako pri Evropski komisiji določili dodatnih 30-35 % davka na Hynixove pošiljke DRAM-čipov v države Evropske unije. Kdaj natančno bodo omejitve stopile v veljavo, še ni znano, a predvidevamo lahko, da bo do tega prišlo 25. aprila, ko bo dozdaj preliminarna odločitev bodisi stopila v polno veljavo bodisi bo preklicana. Več o tem.

3 komentarji