»

O smislu življenja v svetu brez služb

theguardian.com - Večina današnjih služb v naslednjem desetletju ne bo več obstajala, predvsem zaradi vzpona umetne inteligence. Ta že danes na mnogih področjih prekaša ljudi in jim posledično že krade delovna mesta. Seveda se bodo pojavile nove službe, kot je recimo dizajner virtualnih svetov. Vendar bodo ta delovna mesta potrebovala nova znanja, kreativnost in prilagodljivost posameznikov. In težko si je predstavljati, da bo recimo 40-letni voznik taksija ali pa 40-letni prodajalec zavarovalnic polic zaradi pomanjkanja delovnih mest postal dizajner virtualnih svetov. Vendar, tudi če uspe nekdanjemu zavarovalničarju pridobiti potrebna znanja in uspešno opravi tranzicijo na novo delovno mesto, je hitrost razvoja tehnologije danes tako velika, da bo najverjetneje...

105 komentarjev

Izrael premagal Irsko, Intel bo tam proizvajal v 10 nm

Slo-Tech - V bitki za tovarno, v katero bo Intel investiral več milijard dolarjev in jo pripravil za proizvodnjo čipov v 10 nm-tehnologiji, je Izrael premagal Irsko. Danes je izraelska vlada potrdila Intelov načrt za modernizacijo tovarne v Kirjat Gatu, v katero bodo vložili šest milijard dolarjev.

Izrael je Intelu ponudil več od Irske, predvsem v smislu 300 milijonov dolarjev subvencij in davčnih olajšav. Intelov podpredsednik Mooly Eden je pojasnil, da sta obe državi dobro razumeli, kako se dandanes privabljajo investicije, na koncu pa so se odločili za Izrael. Čeprav je Eden Izraelec, je bila odločitev striktno ekonomska, dodaja. Intel bo v Izraelu zaposlil še 1000 ljudi, od njega pa neposredno ali posredno v Izraelu živi...

58 komentarjev

Intel odprl prvo tovarno na Kitajskem

V ozadju najnovejša Intelova tovarna na Kitajskem, pred njo kitajski kmet

ComputerWorld - Intel v zadnjem času pospešeno gradi in odpira nove tovarne, saj so po napovedi milijardnih investicij v ZDA odprli tudi svoj prvi proizvodni obrat na Kitajskem. V mestu Daljan v provinci Ljaoning so postavili poltretjo milijardo dolarjev vredno tovarno, ki bo na 300-milimetrskih silicijevih rezinah izdelovala čipe za Intel. Prve napovedi o gradnji je Intel objavil leta 2007, tri leta pozneje pa je tovarna nared in pripravljena na začetek obratovanja.

Kitajski obrat je posebnega pomena, ker se je Intel doslej Kitajske zaradi pomislekov o varovanju intelektualne lastnine izogibal. Za zgraditev te tovarne je morala dovoljenje dati ameriška vlada zaradi svoje politike preprečevanja, da bi...

41 komentarjev

Intel gradi novo tovarno v Izraelu

Intelova prisotnost v Izraelu

X-Bit Labs - Intel namerava poleg tovarne 18, ki jo ima v izraelskem mestu Kirjat-Gat, v tej državi postaviti še eno. V tovarni 18, ki je bila odprta leta 1999, dela več kot 2000 ljudi, ki sestavljajo procesorje v 0,18-mikronski tehnologiji. Sedaj tečejo pogajanja z lokalnimi oblastmi v Izraelu o gradnji nove tovarne.

Kot so dejali, ima Intel močno pogajalsko osnovo, zato si lahko privošči postavljanje pogojev, kje bi bila nova tovarna in kakšno podporo od vlade pričakuje. Vlada medtem preudarja, kakšen vpliv bi imel nov obrat na regionalni razvoj. Intel namerava v Izrael vložiti dodatnih 2,7 milijarde dolarjev in odpreti novih 400 delovnih mest, tako da si izraelska vlada ne upa preveč negodovati.
...

21 komentarjev

Toshiba gradi novo tovarno flash pomnilnika

Ogromen kompleks Yokkaichi Operations

X-Bit Labs - Toshiba je ta teden napovedala, da bo začela graditi peto tovarno za proizvodnjo flash pomnilnika, ki bo stala v mestu Jokaiči. V sklopu Yokkaichi Operations ima Toshiba že štiri tovarne. Japonci so dolgo premišljali, kdaj zagnati novo tovarno, še zlasti po hudem padcu povpraševanja v letu 2008. Zdaj je po njihovem mnenju čas za gradnjo dozorel, s proizvodnjo pa bo nova tovarna začela prihodnjo pomlad.

Tovarna 5 naj bi bila primerljiva s tovarno 4, ki zmore 210.000 silicijevih rezin na mesec, s čimer je ena največjih 300 mm-tovarn na svetu. Za končne uporabnike pa to pomeni, da se proizvajalci zavedajo pomena flasha in da se bodo v doglednem času izdelki (tu seveda mislimo...

22 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno

Ars Technica - Intelova tovarna v Rio Ranchu (New Mexico) bo v drugi polovici naslednjega leta doživela posodobitev. Za zdaj v njej še proizvajajo procesorje v 90-nanometrskem tehnološkem procesu, a Intel namerava investirati do milijarde in pol ameriških dolarjev, da bi prešla na 45 nanometrov. S tem bodo pridobili poleg dosedanjih v Oregonu, Arizoni in Izraelu še tretjo tovrstno tovarno, tako da bodo imeli na voljo dovolj proizvodnih kapacitet za zagotavljanje zadostnega števila izdelanih procesorjev. Očitno predvidevajo, da bo povpraševanje po Penryn-u veliko.

Več o celotni zadevi na Ars Technici.

4 komentarji

Asus se širi na vzhod

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer bo investiral 25 milijonov dolarjev v izgradnjo nove tovarne za tiskana vezja na Kitajskem. To bo že druga Asusova tovarna na Kitajskem, poročajo X-Bit Labs. Izgradnja novega obrata v Šanghaju, ki bo večji od obstoječega v Suzhouju, kateri meri 540.000 m2, bo končana prihodnje leto. S to investicijo Asus sledi začrtani poti, ki vodi do položaja največjega izdelovalca matičnih plošč in prenosnikov. Več o tem.

0 komentarjev

AMD-jeva tovarna v Dresdnu bo

X-Bit Labs - Konec preteklega tedna smo poročali o nepotrjenih informacijah, da naj bi AMD nameraval odpreti novo tovarno v naši bližnji okolici, v Dresdnu. Danes je vsa stvar postala uradna, saj je AMD svoje načrte obelodanil tudi sedmi sili. Nova tovarna bo zgrajena in popolnoma funkcionalna do leta 2006, zaposlovala pa bo predvidoma več kot tisoč visoko izobraženih inženirjev in tehnikov. Celotna investicija je vredna 2,4 milijarde dolarjev. Več o tem.

12 komentarjev

Maxtor s proizvodnjo na Kitajskem

X-Bit Labs - Diskovni gigant Maxtor je v tem tednu uradno objavil, da nameravajo zgraditi svojo novo tovarno v Suzhou Industrial Park na Kitajskem. Gradnja se bo začela predvidoma sredi prihodnjega meseca, medtem ko naj bi končali do sredine prihodnjega leta. Tovarna se bo raztezala na 7,5 ha, vanjo pa nameravajo investirati do 200 milijonov dolarjev. Izdelovali bodo predvsem trde diske nižjih cen in zmogljivosti, medtem ko bo proizvodnja visokokvalitetnih in dragih diskov ostala v Singapurju. Klik!

1 komentar