»

Kitajska hiti z lastno digitalno valuto

The New York Times - Iz Kitajske čedalje pogosteje prihajajo glasni namigi, da so tik pred uvedbo digitalne valute, ki bi jo uporabljali njeni državljani v vsakdanjem življenju namesto juana. Napovedi so se še okrepile, ko je Facebook začel nabirati člane konzorcija za svojo kriptovaluto libra, s katero želi ponuditi alternativo različnim globalnim sistemom za prenos denarja, kot so Western Union, PayPal ali Visa in MasterCard. Medtem ko ima libra nekaj težav z razpadajočim konzorcijem, na Kitajskem tovrstnih težav ni, ker za valuto stoji kitajska vlada.

Ni še povsem jasno, kako si Kitajci digitalni juan predstavljajo, a vemo, da ne bo podoben kriptovalutam. Imel bo zelo jasno določen centralni organ nadzora, ki bo centralna banka. Prav tako bo njegova vrednost ostala enaka kot pri klasičnem juanu, ker bo šlo zgolj za dva obraza iste valute. O kakršnikoli anonimnosti ali vsaj psevdoanonimnosti ne bo govora, saj bo celotni namen digitalnega juana ravno nasproten. Kitajska želi vedeti še več o svojih...

8 komentarjev

Seminar na temo načrtovanja in izdelave tiskanih vezij

Slo-Tech - V prostorih Fakultete za Elektrotehniko v Ljubljani bo v soboto 6.7.2013 od 9:00 do 18:00 ure potekal seminar na temo temo načrtovanja in izdelave tiskanih vezij. Seminar je razdeljen na več logičnih delov:

1. zgodovina, razvoj, materiali in design tiskanih vezij v amaterske in profesionalne namene;
2. orodja za načrtovanje tiskanih vezij – primer Altium;
3. najpogostejše napake pri načrtovanju tiskanih vezij;
4. EMC in pravila pri načrtovanju tiskanih vezij;
5. RF elementi na tiskanem vezju;
6. priprava Gerber in vrtalnih datotek.

V okviru seminarja si bo mogoče v ponedeljek ogledati še proizvodnjo tiskanih vezij.

Prijave in več informacij na forumu društva.

6 komentarjev

Kitajske kvote za izvoz redkih zemelj nezakonite

Telegraph News - Čeprav so v Pacifiku nedavno odkrili bogato nahajališče redkih zemelj, je do komercialnega izkoriščanja - če bo sploh rentabilno - še zelo daleč. Do takrat bo glavni izvoznik ostala Kitajska, ki izvozi 97 odstotkov vseh redkih zemelj. Pridobivanje teh redkih kemijskih prvin je umazan in okolju škodljiv posel, ki ga Kitajci izvajajo večino na severu v Notranji Mongoliji, a nujno potreben za elektronsko industrijo.

Uradno da bi zaščitili okolje in te strateško pomembne surovine, neuradno pa ker si to pač lahko privoščijo in se jim finančno še kako splača, so v zadnjih letih Kitajci zmanjševali kvote za rudarjenje in izvoz teh prvin. Leta 2009 so uvedli vrsto ukrepov, ki so otežili izvoz - izvozne carine, posebne licence, stroge kvote...

81 komentarjev

Heksan ogroža kitajske delavce pri sestavljanju applov

ABC News - Februarja letos so se na spletu pojavila poročila, da tajvansko podjetje Wintek v svojih kitajskih obratih za čiščenje na dotik občutljivih zaslonov in za nameščanje nalepk uporablja organsko topilo n-heksan brez upoštevanja varnostnih ukrepov, zaradi česar naj bi ena oseba avgusta 2009 izgubila življenje, več deset pa je bilo poškodovanih. Maja letos je podjetje izdalo uradno izjavo, v kateri so zapisali, da je bil avgustovski incident preiskan in razrešen. Delavci naj bi bili začeli uporabljati druga topila, vsi poškodovani pa naj bi okrevali ali pa se že vrnili na svoja delovna mesta. Novi podatki, do katerih so se dokopali novinarji Australian Broadcast Corporation in jih ta teden...

28 komentarjev

Kaj pomeni drseči tečaj juana za cene elektronike

Juan počasi apreciira že nekaj let brez vidnejših posledic za cene elektronike

ComputerWorld - Na finančnih trgih je bila ta konec tedna glavna vest, da se je kitajska centralna banka odločila, da tečaja juana ne bo več umetno uravnavala, temveč ga bo prepustila trgu. Doslej je namreč juan držala v ozkem pasu glede na ameriški dolar. Predvsem ameriška podjetja in njihova centralna banka so se jezili, da je njegov tečaj umetno podcenjen, kar je vzpodbujalo kitajsko konkurenčnost in njihov izvoz. Na deviznih trgih in borzah se je brez prave analize pojavilo mnenje, da bo juan apreciiral in v računalniški branži so takoj zastrigli z ušesi, saj je večina izdelkov proizvedenih na Kitajskem. Bo krepitev juana pomenila dražjo strojno opremo?

Evropejci moramo žonglirati kar med tremi valutami. Kitajski delavci so...

63 komentarjev

Prva Microsoftova zmaga zoper piratstvo na Kitajskem

The Register - Po praktično vseh ocenah je Kitajska v vrhu držav z največjim deležem nelegalno nameščene programske opreme. BSA ocenjuje, da je v državi kar štiri petine vseh namestitev ilegalnih in da Kitajska letno ustvari 6,7 milijarde dolarjev škode. Nedavne ugotovitve ameriške vlade postavljajo dolarsko oceno zaradi slabe metodologije pod vprašaj, a to ne spremeni dejstva, da je piratstvo na Kitajskem veliko večji problem kot na Zahodu. Podjetja imajo s tožbami na kitajskih sodiščih bore malo uspeha, a zadnji Microsoftov uspeh vliva upanje.

Šanghajsko sodišče je namreč Microsoftu prisodilo 2,17 milijona juanov (238 tisoč evrov) odškodnine, ker je podjetje Dazhong Insurance uporabljalo vsaj 450 ilegalnih kopij devetih aplikacij. Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi pojasnjuje, da je to prvi primer, ko je Microsoft sodno preganjal kakšno večje kitajsko podjetje. Dosojena odškodnina ni posebej visoka, a pomemben je precedens, ki ga je s tem ustvarilo sodišče.

Šing Ma, izvršni direktor...

72 komentarjev

Kitajska mladina spozna Microsoft

Izrčpane delavke

vir: TG Daily
TG Daily - Tak je naslov poročila (PDF), ki ga je izdelal Nacionalni komite za delo v ZDA. V njem obravnavajo problematiko mladih delavcev, ki delajo v računalniških tovarnah na Kitajskem. Zahodna podjetja so ogromno delovno intenzivnih nalog prestavila na Kitajsko in v druge azijske države, kjer je delovna sila cenejša. Zatrjujejo nam, da so tam življenjski stroški in standard toliko nižji, da kljub nižjemu plačilu delavci normalno preživijo. Poročila, kot je tole, kažejo drugo plat resnice. Zaposlitve ne definirajo samo juani, ampak tudi čas, kakovost delovnega okolja, zdravje in osebne svoboščine. In ti so bolj podobni modernemu suženjstvu kakor prostovoljnemu delovnemu razmerju na papirju enakovrednih partnerjev.

To pot so si...

52 komentarjev

Western Digital ponudil "kitajski" trdi disk

ComputerBase - Posebej za kitajsko oz. azijsko tržišče je Western Digital izdelal posebno verzijo trdega diska iz serije Caviar Green, ki se od običajnih razlikuje po kapaciteti. Nov model namreč sprejme 808,8 GB podatkov, kar bi moralo biti po godu kitajskim vraževernežem.

Kitajci imajo do številk prav poseben odnos. Števila štiri se na smrt bojijo, saj se prebere (四), kar je zelo podobno kot (死), ki pomeni smrt. Šli so celo tako daleč, da marsikakšen hotel nima četrtega (in štirinajstega, štiriindvajsetega ...) nadstropja, telefonske številke s štiricami se prodajajo slabše in ceneje itn....

32 komentarjev

Letos IDF krajši in skromnejši

CNet - Ko je vojska, je vojska za vse, so včasih dejali, in to velja tudi pri varčevanju. Intel letos ne bo le krčil proizvodnje in odpuščal zaposlenih, ampak bo zmanjšal še ostale nenujne izdatke, kamor sodi tudi IDF.

Intel Developer Forum je dvo- ali trodnevna prireditev, ki se običajno vsako leto zgodi trikrat. Aprila na Kitajskem, septembra v ZDA in oktobra na Tajvanu, v preteklosti pa so se ustavili tudi v drugih mestih. Zaradi finančne negotovosti so se sedaj odločili, da bo letošnji IDF v Pekingu trajal samo še en dan, medtem ko bo tajvanska različica odpadla v celoti. Poleg tega bo kitajski IDF izgledal letos bolj klavrno, saj bo obiskovalcev kar petkrat manj kot prejšnja leta, ocenjujejo. Ameriški del IDF-a se ne bo spreminjal. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je ob tem povedal, da so bile reakcije razstavljavcev izrazito pozitivne, saj bodo tudi sami prihranili kakšen evro, dolar, jen ali juan. Prihodnje leto naj bi bilo spet vse po starem.

6 komentarjev

Kitajske internetne kavarne na Linux

The inquirer - Tudi na Kitajskem, kjer se zgoščenke s kopijami programske opreme prodajajo na ulicah za dolar, se nekaj premika. Tako so oblasti v mestu Nanchang, ki je glavno mesto province Jiangxi, od vseh internetnih kavarn zahtevale, da legalizirajo programsko opremo, še najraje s cenejšim Linuxom, sicer bodo izgubili licenco. S tem ukrepom bodo prizadeli okrog 600 kavarn, kjer še vedno uporabljajo nelegalne kopije Windows. V direktivi so zapisali, da priporočajo uporabo Red Flag Linuxa, tj. varianta distribucije Asianux Linux, ali legalnega Windows Serverja, pri čemer favorizirajo prvega, saj si želijo doseči ugodno kupčijo z distributerji, ki bi ga namestili in nudili dvoletno podporo. To bi jih namreč stalo 5000 juanov (slabih 600 evrov) za vsako kavarno. Kitajska BSA ocenjuje, da je lani stopnja uporabe nelegalne programske opreme znašala več kot 80 odstotkov.

28 komentarjev