»

Francija pripravlja nov zakon o nadzoru na internetu

The Verge - Spodnji dom francoskega parlamenta je ta teden obravnaval nov zakonski osnutek, ki bi v boju zoper terorizem premierju podelil nova pooblastila, ponudnike dostopa do interneta (ISP-je) pa zavezal k avtomatizirani obdelavi velikega števila prometnih podatkov in avtomatičnega izročanja podatkov o sumljivih aktivnostih brez odredbe sodišča. V 577-članski skupščini je besedilo osnutka podprlo 25 poslancev, 5 pa jih je bilo proti.

Zakonski osnutek, ki so ga predstavili marca, je nastal kot odgovor na pokol na uredništvu časnika Charlie Hebdo. Zakon od operaterjev in ISP-jev zahteva avtomatično filtriranje prometnih podatkov v iskanju sumljivih, terorističnih vzorcev, čeprav še ni definirano,...

24 komentarjev

Italijanska Wikipedija začasno onemogočena

CNet - Vse bralce člankov v italijanščini na Wikipediji je danes pričakalo obvestilo, da članki trenutno niso dostopni, grozi pa celo, da bo tako ostalo še lep čas. To odločitev so v Wikipediji sprejeli na podlagi zakonskega osnutka DDL intercettazioni (zakon o prestrezanju telekomunikacij), ki v svojem 29. členu določa pravico do popravka.

Zakonski osnutek, ki je za zdaj še v parlamentarni obravnavi, vsebuje sporni 29. člen, ki se glasi:
"Vse internetne strani, vključno s časniki in periodiko, ki se...

32 komentarjev

V ameriškem senatu zakonski osnutek o izklopu interneta v primeru groženj

TG Daily - Na začetku tega meseca se je v ZDA pojavil zakonski osnutek, ki sta ga predlagala senator Joe Lieberman iz Connecticuta in senatorka Susan Collins iz Maina ter ki bi dal zvezni vladi pooblastila, da dele interneta preprosto odklopi. Podobne ideje se pojavljajo že dlje časa, a vsakokrat naletijo na veliko nasprotovanje, tako da je predlagani zakon že kompromisna različica. Kljub temu ta predpisuje, da lahko ameriška vlada v primeru neizbežne kibergrožnje prevzame civilna omrežja (kamor sodi internet) in določene dele ali pa kar celoto izključi iz svetovnih povezav. Tak ukrep lahko sprejme predsednik države, izvrši pa ga Urad za domovinsko varnost (DHS). Ukrep je omejen na 30 dni, a kaj ko ga lahko vsak mesec znova podaljšajo.

Ideja je...

47 komentarjev

Kalifornija želi oglase na registrskih tablicah

Slo-Tech - Nekako smo morali navaditi na ogromne reklamne panoje, ki se bleščijo ob cestah, zato v Kaliforniji menijo, da je čas za naslednji korak pri oglaševanju v prometu. Trenutno namreč razpravljajo o zakonu, ki bi prezadolženi zvezni državi z 19 milijardami dolarjev dolga pomagal splezati na zeleno vejo. Uvesti želijo elektronske registrske tablice, ki bi med vožnjo prikazovale klasičen videz in pravo registrsko označbo, pri daljših postankih od štirih sekund pa večidel reklame, saj bi bila označba vidna le v majhnem kotu. Zainteresirani oglaševalci bi se pogovarjali neposredno z DMV-jem (angl. Department of Motor Vehicles).

Predlagatelj zakonskega osnutka demokratski senator Curren Price pravi, da bi bili v tem primeru prva država na svetu s tovrstno ureditvijo. Ključen podatek v predlogu...

47 komentarjev

Prepisovanje z Wikipedije vedno pogostejše

Techdirt - Nedavno smo imeli v Sloveniji odmeven primer, ko je znani politik, po izobrazbi ekonomist, izdal obsežno knjigo z dobrimi tisočimi stranmi o pravu Evropske unije. Podrobnejši pregled je pokazal, da je v knjigi le 70 strani izvirne vsebine, medtem ko je ostalo lizbonska pogodba v izvirniku in slovenskem prevodu. Vseh 70 avtorskih strani je bilo v resnici dobesedno prevedenih iz Wikipedija, manjši delež pa je prepisan iz obrazložitve predloga zakona o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, ki jo je za Državni zbor pripravila slovenska vlada. Zgodilo se ni nič, tatinski avtor pa je odšel na dobro plačano evropsko delovno mesto člana Evropskega računskega sodišča.

Podobno, le da še za odtenek bolj ironično zgodbo so spisali v Argentini. Gerónimo Vargas Aignasse je predstavil nov zakonski predlog, ki bi kriminaliziral plagiatorstvo. K predlogu je priložil obrazložitev, ki je dobesedno prepisana s španske različice Wikipedije. Zakaj mora Argentina označiti plagiatorstvo kot kaznivo dejanje in...

3 komentarji

Nemška vojska bo imela hekerski oddelek

Slo-Tech - Po poročanju Der Spiegla bo nemška zvezna vojska ustanovila posebno enoto, v kateri bodo združeni "hekerji v uniformah", kot so jih poimenovali. Za zdaj se imenujejo Oddelek za operacije na področju informatike in računalniških mrež (Abteilung Informations- und Computernetzwerkoperationen) in se urijo v kasarni Rheinbachu blizu Bonna. V enoti bodo večinoma diplomanti informatike in sorodnih programov z vojaških univerz. Njihova naloga bo od začetka prihodnjega leta, ko naj bi bil oddelek popolnoma delujoč, zaščita in protinapad proti kibernapadom, kot se je denimo zgodil nedavno v Estoniji, poleg tega pa bodo analizirali, prisluškovali in vdirali v tuja omrežja in strežnike sovražnikov, če bo za to potreba.

Poleg tega zvezna vlada vlaga tudi v izboljšanje lastne IT-varnosti, saj se še dobro spomnijo napadov na ministrstva in pisarno kanclerke spomladi in poleti leta 2007. Takrat so preiskovalci napade izsledili do kitajske province Lanzhou. Sedaj so BSI (Zvezni urad za varnost in...

40 komentarjev

EU pripravlja represivna pravila za preprečevanje piratstva

Slo-Tech - Kot poročajo na BBC, sta včeraj dva stalna odbora Evropskega parlamenta, za Notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) ter za Industrijo, raziskave in energetiko (ITRE), obravnavala osnutek pravil t.i. "telekomunikacijskega paketa" (Telecom Package oz. Telecom Framework), ki naj bi določila pravila za poenotenje zakonodaje na področju pravic potrošnikov na področju telekomunikacij na ravni celotne Evropske unije.

Osnutek pravil so pripravili z namenom poenotiti telekomunikacijski trg, kar naj bi olajšalo investicije v telekomunikacijski sektor ter poenotilo pravice potrošnikov.

Vendar pa se je v predlagani osnutek, katerega predlog je bil včeraj izglasovan, vrinilo nekaj precej nenavadnih amandmajev, na katere so pred nekaj dnevi opozorili tudi na The Open Rights Group.

Kljub temu, da so omenjena pravila namenjena poenotenju telekomunikacijskega trga, se je namreč vanje ob pomoči protipiratskih lobistov ter poslancev britanskih konzervativcev Malcolma Harbourja in Syeda Kamalla...

140 komentarjev

Osnutek novele zakona o policiji - omejevanje zasebnosti in širjenje policijskih pooblastil?

Slo-Tech - Pred kratkim smo že poročali o predlaganih spremembah zakona o SOVI, tokrat je na vrsti še policija. MNZ namreč pripravlja novelo zakona o policiji, ki se trenutno še nahaja v medresorskem usklajevanju, osnutek zakona pa je, zaradi posegov v zasebnost, že deležen številnih kritik, med drugim tudi o tem, da se Slovenija spreminja v policijsko državo. Kritiki s(m)o mnenja, da so predlagane zakonske spremembe poskus države, da bi pod krinko "terorizma" in nekaterih kaznivih dejanj, ki so v zadnjem času odmevala v javnosti, široko povečala svoja pooblastila glede posega v informacijsko zasebnost.

V odgovor na kritike je ministrstvo za notranje zadeve v petek sporočilo, da je zakon nujen zaradi zahtev EU. Policija naj bi nova pooblastila nujno potrebovala zaradi vstopa Slovenije v Schengensko območje. Kar pa je bolj kot ne le izgovor, saj Schengenska konvencija v resnici ne zahteva tako nesorazmernih in vseobsežnih posegov v zasebnost, kot jih predvideva predlog omenjene novele zakona.
...

153 komentarjev