»

Hedge sklad, ki je nalagal glede na Twitter, likvidiran

Financial Times - Decembra 2010 smo pisali o nameravani ustanovitvi hedge sklada, ki naj bi poizkusil premagati borzo s trgovanjem glede na razpoloženje na Twitterju. Podlaga za zamisel je bila raziskava čivkov na Twitterju, ki je bila oktobra tistega leta pokazala, da razpoloženje na borzi lepo korelira z dogajanjem na Twitterju. Z analizo različnih dimenzij počutja v več milijonih čivkov je namreč s 87,6-odstotno gotovostjo mogoče napovedati borzno dogajanje v naslednjih dveh do šestih dneh.

Britansko podjetje Derwent se je odločilo izkoristiti to znanje, zato so aprila leta 2011 začeli pobirati prijave za vstop v hedge sklad Derwent Absolute Return. Ta je trgoval na podlagi vsakodnevne analize več...

15 komentarjev

Microsoft kupil za milijardo dolarjev patentov

Washington Post - V neizprosnih pravnih bojih med podjetji so najpomembnejše strelivo patenti, s katerimi je mogoče iztržiti različne licenčne dogovore, sodne odredbe ali jih le mastno prodati. Microsoft je tako danes objavil, da so od AOL-a odkupili 800 patentov, za katere so odšteli milijardo dolarjev.

Kot je AOL povedal v izjavi za javnost, sta se podjetji sporazumeli, da za 1,056 milijarde dolarjev Microsoft dobi lastništvo nad 800 patenti in neekskluzivno pravico do uporabe (licenčni dogovor) dodatnih 300 patentov v svojih izdelkih, ki jih AOL ne bo prodal. Dodatno bo AOL imel pravico do uporabe patentov, ki so jih prodali Microsoftu. Podjetji ne komentirata, za katere patente gre.

Microsoftov glavni pravnik Brad Smith pojasnjuje,...

7 komentarjev

Samsung prvi s proizvodnjo prosojnih LCD-panelov

vir: ZDNet
ZDNet - Samsung je objavil, da so kot prvi na svetu začeli masovno proizvodnjo LCD-panelov za prosojne zaslone. Merijo 22 palcev, obstojijo v dveh različicah (barvni in črnobeli), imajo deklarirani kontrast 500:1 in ločljivost 1680 x 1050. Dosegajo do 20-odstotno stopnjo prosojnosti za črnobele in 15-odstotno stopnjo za barvne modele, kar je štirikrat bolje od trenutnih poizkusov konkurence, hkrati pa zaradi zmožnosti uporabe ambientne svetlobe porabijo do 90 odstotkov manj energije. Podatkov o dobavljivosti in ceni za zdaj še ni. Prvi jih bodo bržkone pograbili oglaševalci, saj bodo idealni za izložbe in zunanje reklame.

8 komentarjev

AOL masovno odpušča

vir: BBC
BBC - AOL je prejšnji mesec objavil prevzem Huffington Posta, s čimer želijo postati največji servis za produkcijo novic v ZDA (AOL že od prevzema Time Warnerja leta 2000 ni več zgolj ponudnik dostopa do interneta). Hkrati so napovedali tudi prestrukturiranje podjetja, ki bo stalo zaposlitve skoraj petino zaposlenih v AOL-u. Izmed 5000 zaposlenih jih bodo odpustili približno 900, saj se bi sicer po prevzemu Huffington Posta nekatere delovne naloge podvajale. Od tega bo 200 odpuščenih iz ZDA, preostanek pa v Indiji. Nekaj izmed zaposlenih v Indiji bodo sicer zaposlila podjetja, ki bodo odslej za AOL kot podizvajalci opravljala storitve, a teh naj bi bila v najboljšem primeru polovica.

AOL že nekaj let odpušča, saj so imeli na vrhuncu več kot 20.000 zaposlenih....

0 komentarjev

AOL kupuje spletni časopis Huffington Post

BBC - AOL je danes objavil, da bo prevzel spletni časnik Huffington Post, za kar bodo odšteli 315 milijonov dolarjev. Od tega bodo 300 milijonov dolarjev plačali v gotovini.

Huffington Post ima 25 milijonov obiskovalcev mesečno, tako da bo sedaj The Huffington Post Media Group, kamor bo AOL skupaj s svojimi novičarskimi storitvami zapakiral kupljeno, imela 117 milijonov obiskovalcev v ZDA in 270 milijonov drugod po svetu. Soustanoviteljica in glavna urednica Huffington Posta Arianna Huffington bo postala predsednica in odgovorna urednica nove družbe, ki bo vključevala tudi znane strani Engadget, TechCrunch, Moviefone, MapQuest, Black Voices, PopEater, AOL Music, AOL Latino, AutoBlog, Patch, StyleList in druge.

Huffingtonova je dejala, da je prevzem odličen razplet dogodkov. AOL bo s tem poizkusil postati največji servis...

4 komentarji

AOL prodaja Bebo

TechCrunch - AOL je leta 2008 - ko so socialna omrežja rasla kakor gobe po dežju, ker so bila tista naslednja vroča zgodba, ki bo spremenila podobo interneta, prinesla neslutene dobičke in popolnoma pregazila klasičen splet - kupil Bebo za 850 milijonov dolarjev. Tega je leta 2005 ustanovil Michael Birch z ženo Xochi Birch, a zaradi konkurence nikoli ni postal vodilni na svojem področju, čeprav je zbral nekaj deset milijonov registriranih uporabnikov. AOL je to po prevzemu želel spremeniti, a jim ni uspelo.

Danes je Bebo naprodaj. AOL ga bo verjetno prodal hedge skladu Criterion Capital Partners za vsega 10 milijonov dolarjev, saj stran več enostavno ni vredna....

5 komentarjev

Digital Sky Technologies kupil ICQ

ICQ

Slo-Tech - Digital Sky Technologies (DST) je najavil namero o prevzemu ICQ-ja, ki je od leta 1998 v lasti AOL-a. Za nakup bodo odšteli 187,5 milijona dolarjev, čeprav je AOL sprva hotel iztržiti dvakrat več. Na lanski dražbi so sodelovali še Naspers, ProfMedia in Tencent, a so ponudili premalo.

ICQ je bil eden prvih sistemov za instantno sporočanje (angl. instant messaging, IM), ki je bil sprva popularen po vsem svetu, kasneje pa ga je na Zahodu izpodrinila konkurenca. Leta 1996 predstavljeni ICQ izraelskega podjetja Mirabilis je ostal priljubljen v Rusiji in drugih vzhodnoevropskih državah, znatno število...

20 komentarjev

AOL spet na svoje

Club Overclocker - AOL je bil nekdaj ameriška verzija SiOL-a. Bil je ogromen internetni mastodont, pojem dostopa do interneta v ZDA in po svetu, brez katerega si medmrežja ni bilo moč predstavljati. Sčasoma je začela njegova zvezda ugašati. Leta 2001 se je združil s Time Warnerjem v razvpitem poslu, ki ni nobenemu izmed podjetij prinesel kakšnih opaznejših sinergijskih učinkov. Google in druga mlada podjetja so prazgodovinske dinozavre počasi senčila.

Ta teden vstopa AOL v novo obdobje svojega življenja. Ponovno so si pridobili svobodo, saj so se razdružili od Time Warnerja. Delnice podjetja AOL Inc. so včeraj začele kotirati na newyorški borzi in izgubile dva odstotka.

V novi dobi bodo spet tekmovali s starim rivalom Yahoojem, poleg tega pa bodo morali paziti, da jim Google ne uide preveč. Svoj kos pogače si bo AOL poskusil odškrniti na oglaševalskem trgu, kjer je naveza Yahoo-Microsoft zelo močna. AOL se bo osredotočil na nišno občinstvo, so dejali. Zagnali so tudi stran Seed.com, kjer bodo lahko...

0 komentarjev

Kje spamerji dobijo elektronske naslove

Slashdot - Ker čedalje več spletnih strani blokira programe za nabiranje elektronskih naslovov, uporabniki interneta pa tudi čedalje previdneje vpisujejo svoje elektronske naslove na različne spletne strani, imajo pošiljatelji nezaželene elektronske pošte vedno več problemov pri pridobivanju elektronskih naslovov.

Zato ne preseneča dejstvo, da se zatekajo h klasičnemu kriminalu. Tiskovne agencije danes poročajo, da so aretirali uslužbenca AOL-a, ki je iz AOL-ovega sistema ukradel 92 milijonov elektronskih naslovov. Naslovi so bili kasneje prodani spamerjem za 52.000 USD oz. dobrih 10 milijonov SIT.

23 komentarjev

Odslej samo še Mozilla -- Netscape naj počiva v miru!

Mozillazine - AOL je odpustil razvijalce Netscapa in že začel odstranjevati njegove logotipe s svojih stavb. Tako se je tudi uradno končala vojna med Netscapom in Internet Explorerjem, ki jo je že zdavnaj dobil slednji. Nekaj delavcev so razporedili na druga delovna mesta v podjetju, v katerem odslej ni nikogar več, ki bi bil neposredno plačan za razvoj Mozille. Klik!

Mozilla.org pa je skoraj sočasno ustanovila neprofitno in neodvisno organizacijo The Mozilla Foundation, ki bo odslej skrbela za nadzor nad razvojem in razširjanjem Mozille. Tako je Mozilla v celoti prišla pod streho svobodne organizacije in se ločila od okovja Netscapa, kar tudi pojasni zgoraj navedeno potezo družbe AOL. V naslednjih dveh letih bo AOL prispeval dva milijona USD v blagajno The Mozilla Foundation, poleg tega pa ji bo pomagal tudi z opremo in majhno skupino zaposlenih za prehodno obdobje. Velik podpornik nove organizacije je tudi ustanovitelj podjetja Lotus, Mitch Kapor, ki bo imel glavno besedo v njej in ji je...

6 komentarjev