»

Orientacija po Ljubljani z Google Transitom

Takole se s Tromostovja pride na Šmarno goro.

Slo-Tech - Po približno pol leta priprav je LPP objavil, da so svoje sheme linij mestnega prometa po Ljubljani in vozne rede zanje vnesli v sistem Google Transit. Gre za del sistema Google Maps, ki omogoča navigacijo po urbanih središčih, tako da uporabniku ponudi najhitrejšo pot z avtomobilom, javnim prevozom in peš.

Do aplikacije najlaže dostopimo prek strani LPP, kjer je v levem stranskem meniju dodana možnost Načrtovanje poti z Google zemljevidi. Tja vnesemo začetno točko in končno točko, aplikacija pa sama izračuna najhitrejšo pot (če je ne poznamo, lahko na zemljevidu s klikom označimo želeni lokaciji). Pri tem upošteva pešpoti, avtobusne povezave od najbližjega postajališča z ustreznim...

17 komentarjev

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

BlackBerry Bold

vir: CNet
CNet - RIM-ovi BlackBerryji so še vedno prva izbira za mnoge poslovne uporabnike, čeprav mnoge njihove prednosti dandanes podpirajo različne platforme pametnih mobilnikov. A v Združenih arabskih emiratih bodo BlackBerryji izgubili še nekaj izmed svojih prednosti, s čimer bodo prišli skorajda na raven običajnih, neumnih mobilnikov. Z enajstim oktobrom bodo v ZAE mobilni operaterji namreč začeli z blokiranjem brskanja po spletu, branja elektronske pošte in uporabe BlackBerryjeve storitve instantnih sporočil. Težava se namreč skriva v načinu hrambe in prenosa podatkov, povezanih s temi storitvami.

To gre...

9 komentarjev

NTP toži vsepovprek

Heise - Relativno neznano ameriško podjetje NTP, o katerem slišimo le v patentnih vojnah, se je odločilo postaviti se na svetovni zemljevid z novim paketom tožb. V četrtek so na sodišču v Richmondu v Virginiji, koder imajo sedež, vložili tožbo zoper Apple, Google, Microsoft, HTC, LG in Motorolo zaradi domnevne kršitve osmih patentov, ki so povezani s prenosom e-sporočil na mobilne telefone.

NTP-jev soustanovitelj Donald E. Stout pravi, da je uporaba NTP-jeve intelektualne lastnine brez licenc enostavno nepoštena. Zaradi tega je tožba edini način, da si izborijo zaščito svojih pravic kot izumitelji osnovne tehnologije za brezžični prenos elektronske pošte.

NTP poznamo predvsem po dolgi tožbi in poravnavi z RIM, ki izdeluje BlackBerryje. NTP je iztržil 612 milijonov dolarjev. V tem postopku je sodišče pritrdilo NTP-ju. To je vzpodbudilo ameriški patentni urad, da je vnovič preučil NTP-jeve patente. Ugotovili so, da so prav vsi veljavni. Tožba iz leta 2007, ki jo je NTP vložil zoper AT&T,...

0 komentarjev

Peška toži Google, ker jo je zbil avto

Slashdot - Neka ženska iz ameriške zvezne države Utah toži Google, ker jo je zbil avto. Lauren Rosenberg je želela prehoditi tri kilometre dolgo pot, za kar je uporabila Google Maps in njegovo možnost napotki za pešce. Googlov izračun poti jo je vodil na avtocesto, kjer jo je zbil avto, zato toži Google.

V Mountain Viewu se branijo, da je funkcionalnost še v stadiju beta in da se na strani izpiše opozorilo, da vse poti še nimajo nujno pločnikov. Rosenbergova medtem trdi, da je do strani dostopala prek BlackBerryja, kjer se to opozorilo ne izpiše. Zato od Googla v tožbi na sodišču v državi Utah zahteva...

68 komentarjev

Trg pametnih telefonov oživel, Nokia vodi

X-Bit Labs - Podatki, ki jih je za prvo letošnje četrtletje zbrala International Data Corporation (IDC), kažejo okrevanje trga pametnih telefonov. Proizvajalci so prodali 54,7 milijona pametnih telefonov, kar je za 56,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani in celo za 38 odstotkov več kot v lanskem zadnjem četrtletju, ki je zaradi praznikov tradicionalno najboljši kvartal v letu. Pametni telefoni so predstavljali 18,8 odstotka vseh prodanih telefonov.

Na prvem mestu je še vedno Nokia, ki je imela spričo novih modelov C3, C6, E5 in N8 še vedno 39,3-odstotni tržni delež, kar je povsem enako kot lani. Drugi je RIM s svojimi BlackBerryji, ki je izgubil poldrugo odstotno točko in pristal pri 19,4-odstotnem deležu. Krepko je svoj položaj izboljšal Apple, ki se mu je agresiven pristop z iPhonom obrestoval - svoj rezultat so popravili za...

19 komentarjev

Office 2010 prihaja maja

Outlook v Office 2010

vir: PC World
PC World - Microsoft bo končano različico najnovejšega pisarniškega paketa, Office 2010, ki je zaenkrat še v stadiju beta, na posebni prireditvi predstavil 12. maja. Na isti dan bodo velika podjetja, ki imajo z Microsoftom podpisano pogodbo o količinskem licenciranju (Volume Licensing), že lahko tudi namestila nov pisarniški paket, medtem ko bomo običajni smrtniki in ostala podjetja, ki z Microsoftom niso sklenila pogodbe, Office 2010 v trgovinah lahko kupili v juniju.

S 5. marcem se je začel tudi program brezplačne nadgradnje z Office 2007, Microsoft Office 2010 Technology Guarantee. Kupci zaenkrat še najnovejše uradne izdaje pisarniškega paketa, ki bodo nakup opravili med...

38 komentarjev

Z dvigalom miljo visoko

New Scientist - Še pomnite NASIN natečaj za vesoljsko dvigalo? Kljub bornim rezultatom, ideja še živi. Podjetje LiftPort Group je januraja v Arizoni razpelo ogljikov kabel s postojanko na koncu miljo v nebo. Večslojni (očitno ploščat) kabel je širok 5 cm in debel nič več kot nekaj listov paprija. Celotna kompozicija je brez večjih težav visela pod tremi baloni neprekinjeno 6 ur. Še 61.999 milj, pa bodo na cilju. Dosežek žal kazi dejstvo, da je robotom-šerpam uspelo iz...

46 komentarjev

Microsoftov odgovor Applu. In HP-ju.

Google News - Že ta teden naj bi Microsoft ponudil storitev MSN Music, ki se bo iz oči v oči spopadla z Applovim iTunesom, spletno trgovino digitalne glasbe. V četrtek naj bi izšla nova beta-različica predvajalnika Windows Media Player 10 in z njo naj bi se odprla tudi trgovina glasbe, prav tako v stadiju beta.

V izčrpnem članku na ZDNet napovedujejo, da bo cena posamezne skladbe 99 centov, torej enaka kot pri konkurentu. Zaradi zapisa glasbenih datotek pa naj bi bil MSN Music velikega strateškega pomena za Microsoftov operacijski sistem Windows. Zapis Windows Media, ki ga bo Redmondski velikan razširjal preko spletne trgovine, bo verjetno pripomogel k še večji krepitvi deleža sistema Windows na trgu.

Seveda pa tudi Apple ne bo sedel križem rok. Velikansko začetno prednost pred tekmecem so si že priigrali, k čemur je v veliki meri pripomogel predvajalnik iPod. Slednjega pa je zdaj "posvojil" HP, ki ga bo pod svojo blagovno znamko prodajal od septembra naprej. iPodi s spremenjenim ohišjem bodo...

10 komentarjev

Longhorn bo zamudil

več strani -

Microsoft je uradno naznanil, da bo njihov prihajajoči operacijski sistem, bojda zaradi priprave servisnega paketa za Windows XP, malce zamudil -- predvidoma naj bi ugledal luč sveta leta 2006. Nekaj mesecev gor ali dol, pomembno je, ali se bo čakanje izplačalo. Ozirajoč se na novosti, ki jih pripravljajo, se očitno bo.

V Longhornu bo Microsoft predstavil tri glavne novitete. Avalon bo nov revolucionaren grafični vmesnik, Indigo pa bo predstavljal revolucijo v komunikacijah (intranet in internet povezljivost). Oba bosta na voljo tudi kot nadgradnji za Windows XP in Windows Server 2003. Tretja novost, na katero pa bomo še dolgo čakali, je WinFS. Novi sistem shranjevanja podatkov na disk bo ob izidu Longhorna še v stadiju beta, tako da ga v Longhorn ne bodo vključili, ampak bo na voljo kasneje. Ali bo WinFS deloval tudi na Windows XP in Server 2003, še ni znano. TheStreet in News.com.

Na novico nas je opozoril mchaber.

44 komentarjev