»

Seagate širi nabor hibridnih diskov

Polterabajtni 2,5-palčni pogon z eno ploščo na levi, terabajtni z dvema v sredini ter 3,5-plačni na desni

vir: AnandTech
AnandTech - Pred vsega nekaj dnevi so pri Seagatu najavili, da bodo ukinili proizvodnjo 2,5-palčnih trdih diskov, katerim se magnetne plošče vrtijo s 7200 obrati na minuto. To odločitev so podkrepili s pojasnilom, da se bodo bolj osredotočili na hibridne pogone (trdi disk z nekaj GB flash pomnilnika), saj so trg 7200 rpm diskov v prenosnikih uspešno prevzeli pogoni SSD. Svoje pojasnilo, da se bodo osredotočili na hibridne pogone, so zdaj podkrepili z novimi modeli.

Tokrat bodo v sklopu 3. generacije njihovih hibridnih pogonov na voljo štirje modeli, polterabajtni, dva terabajtna in en dvoterabajtni. Prvič bodo hibridni pogoni na voljo v večjem, 3,5-palčnem formatu s 7200 obrati plošč na minuto, ki ga bosta zastopala en terabajtni in dvoterabajtni predstavnik, medtem...

25 komentarjev

Kingston si želi del JMicrona

Ena izmed rešitev za dvig zmogljivosti je bila uporaba dveh krmilnikov v polju RAID 0

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Dobro znan proizvajalec pogonov SSD in delovnih pomnilnikov Kingston je objavil, da želi kupiti del podjetja JMicron, ki je znano predvsem po svojih čipih za SATA povezljivost. Njihovi čipi so v uporabi tako na matičnih ploščah za razširitev števila SATA priključkov kot krmilni čipi v pogonih SSD, kjer skrbijo za komunikacijo med samimi pomnilniškimi čipi in vodilom SATA.

Ob začetku popularizacije pogonov SSD so bili sicer prav JMicronovi krmilniki med prvimi na tržišču in obenem krivi za nekaj negodovanja, saj niso bili med zmogljivejšimi, a so novi izdelki to nekoliko popravili. Vseeno niso dosegli stare slave oz. popularnosti, saj so se konkurenti izkazali za zmogljivejše, so pa zato JMicronovi...

6 komentarjev

Novi trdi diski s šifriranjem iz Toshibe

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila novo družino 2,5-palčnih trdih diskov MKxx61GSYD, ki imajo vgrajeno šifriranje AES-256 že v same krmilnike. V tej družini najdemo diske velikosti 160, 250, 320, 500 in 640 GB. Plošče se vrtijo s hitrostjo 7200 obratov na minuto, diski imajo 16 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms.

Zanimivo je predvsem vgrajeno šifriranje, zaradi česar so diski prvenstveno namenjeni prenosnikom za podjetja in uporabo v okoljih, kjer je varnost informacij ključnega pomena. Vse skupaj je zgrajeno po sistemu Opal Security Subsystem Class, ki ga je predpisala Trusted Computing Group. Implementacijo AES-256 v Toshibinih diskih je certificiral ameriški NIST v...

1 komentar

Identifikacija naprav z branjem pokvarjenih celic

Celica

Slo-Tech - Markus Jakobsson za Security Week piše o novem načinu ugotavljanja in zagotavljanja istovetnosti elektronskih naprav, ki v principu preprečuje krajo identitete. Nov prstni odtis se nahaja v NAND-bliskovnih čipih (flash), ki jih dandanes v takšni ali drugačni izvedenki najdemo v skoraj vsej potrošni elektroniki.

Znano je, da imajo čipi napake in da se z rabo celice počasi kvarijo. Problem je za komercialno rabo že dovolj dobro rešen, tako da mehanizmi za popravljanje napak polovijo te napake, jih popravijo in okvarjene celice označijo kot neuporabne. Ideja je, da bi se pokvarjene celice uporabile za identifikacijo. Programska oprema bi določila nek sektor, v katerega bi namenoma tako...

13 komentarjev

Prihajajo memristorji

Osnovni elektrotehnični elementi

BBC - Memristorji so bili dolga leta poleg upornika, kondenzatorja in tuljave četrti osnovni element v elektrotehniki. Prvi si jih je zamislil Leon Chua leta 1971, ki jih je videl kot analogijo upornikom. Memristor bi izkazoval podobno odvisnost med magnetnim pretokom in nabojem kot jo upornik med napetostjo in tokom. Težava je bila, da so bili zgolj teoretični in jih nihče ni znal proizvesti. Po slabih štirih desetletjih so bili memristorji končno realnost in šele danes se začenja njihova masovna proizvodnja.



Pionir na področju memristorjev je Hewlett-Packard, ki je združil moči s Hynixom, in bo...

21 komentarjev

Znan Intelov delovni načrt za SSD-je

PC Authority - Na internet je konec tedna pricurljal Intelov delovni načrt razvoja, proizvodnje in prodaje polprevodniških pogonov, po katerem si lahko obetamo pocenitve in večje kapacitete. Spomnimo, da sta Intel in Micron maja objavila prehod na 25 nm-tehnologijo izdelave NAND-čipov in obljubila razpolovitev cen. To se še ni zgodilo, a to ne pomeni, da sta podjetji lagali, saj pogonov z novimi čipi še ni na trgu.

Na shemi vidimo, da se bodo kapacitete Intelovih polprevodniških pogonov precej povečale. Trenutno družino X25-M bo še letos zamenjala nova družina s kodnim imenom Postville Refresh, katere člani bodo na voljo v kapacitetah 160, 300 in 600 GB. Zgrajeni bodo v novi 25 nm-tehnologiji (stari...

32 komentarjev

Seagate in Samsung razvijata skupni krmilnik za SSD

X-Bit Labs - Pri polprevodniških pogonih je kakovosten krmilnik vsaj toliko pomembne kot kakovost silicijevega čipa, zato sta se Seagate in Samsung odločila združiti moči. Podjetji sta namreč objavili, da skupaj razvijata tehnologijo za krmilnike za polprevodniške pogone, ki bo zadostila potrebam najzahtevnejših strank (enterprise) z visoko zmogljivostjo, zanesljivostjo in vzdržljivostjo. Razvito tehnologijo bosta navzkrižno licencirali.

Tako bodo združili Seagatovo znanje na področju shranjevanja podatkov v enterprise segmentu s Samsungovo 30-nanometrsko tehnologijo bliskovnega pomnilnika MLC NAND. Novi krmilnik bo v uporabi v novih Seagtovih polprevodniških pogonih. To je že drugi dogovor o sodelovanju na tem področju, ki ga je letos podpisal Seagate. V začetku leta so namreč sodelovanje obljubili tudi LSI-ju. Zanimivo je, da podjetji v svoji izjavi za javnost nista navedli nobenih tehničnih podrobnosti, nobenih preglednic, shem, grafov ali slik, in sta bili nasploh zelo skopi z detajli.

16 komentarjev

Seagate predstavil največji zunanji trdi disk

TG Daily - Medtem ko področje sistemskih trdih diskov zavzemajo hitri polprevodniški pogoni, med velikimi tovornjaki za skladiščenje ogromnih količin podatkov še vedno (predvsem zaradi cene) kraljujejo klasični trdi disk. Seagate je te dni izdal nov zunanji trdi disk, ki je postavil nov mejnik v kapaciteti, saj nanj lahko spravite 3 TB podatkov.

Gre za FreeAgent GoFlex Desk, ki je prvi zunanji 3,5-palčni trdi disk, ki ima tolikšno...

26 komentarjev

Seagate izdal najhitrejši 2,5-palčni trdi disk

X-Bit Labs - Pred nekaj leti so se pojavili prvi hibridni trdi diski, ki so imeli poleg magnetnega zapisa podatkov še velik bliskovni NAND-čip, a njihova priljubljenost ni bila visoka. Seagate sedaj, kljub prodiranju polprevodniški pogonov, meni, da je napočil čas. Izdali so novo družino 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus XT, ki združuje kapaciteto trdih diskov in hitrost polprevodniških pogonov. Diski s kapacitetami 250, 320 in 500 GB imajo 4 GB bliskovnega pomnilnika, 32 MB DRAM-predpomnilnika, vrtijo pa se s 7200 obrati na minuto. S tem naj bi zmogli tele karakteristike: 4,17 ms povprečne latence, 11 ms iskalnega časa pri naključnem branju, 13 ms pri zapisovanju in 300 MB/s kontinuiranega prenosa pri blokovnem branju.

...

23 komentarjev

Samsung začel proizvajati 20 nm-bliskovni pomnilnik

PC World - Samsung je včeraj objavil, da so začeli proizvajati NAND-bliskovni pomnilnik v 20 nm-tehnologiji, ki v primerjavi s staro 30 nm nudi večje kapacitete in višje hitrosti. Skupaj bodo zlagali 32 gigabitne (4 GB) čipe vse do kapacitet 64 GB, ki bodo uporabne tako v pomnilniških karticah kot tudi pametnih telefonih. Glede na to, da je IMFT (podjetje v solastništvu Intela in Microna) v začetku letošnjega leta predstavil 25 nm-proizvodni proces, so to prvi obeti cenovne vojne. Samsung namreč obljublja 30-odstotno pohitritev in pocenitev izdelave.

6 komentarjev

Prvi JEDEC standard za SSDje

1,8 palčnež je drugi z desne

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Ni se še zgodilo, da bi JEDEC, združba, ki skrbi za standarde in načrtovanje vseh nepremičnih elektronskih delov, izdal standard, namenjen izključno SSDjem. Razlog za to je preprost, trenutni SSDji pač uporabljajo dimenzije in postavitev 2,5 palčnih trdih diskov (kar jih naredi popolnoma kompatibilne z vsemi prenosniki). S poplavo majhnih prenosnikov in velikim napredkom SSDjev so se pri JEDECU odločili določiti in standardizirati mere manjših, 1,8 palčnih SSD diskov. Slednji v klasični obliki z vrtečimi ploščami že obstajajo (in dosegajo kapacitete okrog 250 GB), SSDji pa bodo od mehanskih tudi tanjši. Vpeljava standarda je za industrijo in potrošnike dobra stvar, saj ne bo težav z...

13 komentarjev

Samsung izdal zeleni 1,5 TB-disk

The Register - Samsung je predstavil prvi trdi disk iz nove serije F2EG, ki nosi ime 1.5 TB EcoGreen F2EG. Poldrugi terabajt prostora je proizvajalec priskrbel z uporabo treh 500 GB-plošč. Na vprašanje, zakaj niso izdali dvoterabajtnega modela, kot je s podobno tehnologijo na štirih ploščah storil Western Digital, so odgovorili, da so lahko tako izdelali bolj zeleni disk. Trdijo, da F2EG porabi 40 odstotkov manj energije energije v mirovanju in 45 odstotkov pri pisanju oz. branju. Poleg tega se disk hitreje zažene, je zanesljivejši in tišji, dodajajo. Družina diskov F2EG se vrti s 7200 obrati na minuto, uporablja trigigabitni priklop SATA in poseduje 16 ali 32 MB predpomnilnika. Omenjeni model stane 149 dolarjev, na voljo pa bosta tudi terabajtni in polterabajtni.

18 komentarjev

Seagatovi diski z avtomatsko enkripcijo

Seagate - Seagate je včeraj naznanil, da bo začel razpošiljati novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus FDE. Posebna novost je funkcija samodejne enkripcije, ki jo je Seagate implementiral v sodelovanju z McAffejem, ki je poskrbel za programsko plat. Trenutno so na razpolago štirje modeli s kapacitetami 160 in 320 GB in hitrostmi vrtenja 5400 in 7200 obratov na minuto.

Omeniti velja sodelovanje z Dellom, ki bo nove diske vgrajeval v svoje računalnike Optiplex 960 in prenosnike Latitude in Precision, kjer je njihova uporaba še smiselnejša, saj se prenosniki pogosteje izgubijo ali odtujijo. Seagate obljublja, da bodo drugo leto sledili večji modeli in uporabnike svari, naj si podatkov ne zaklenejo sami pred seboj.

13 komentarjev

Novosti podjetja Seagate

Seagate - Največji svetovni proizvajalec trdih diskov, ki med drugim dobavlja svoje nosilce podatkov tudi za predvajalnike iPod, Seagate je včeraj v svojem prodajnem programu najavil kar nekaj novosti. Trgu bodo tako ponudili prvi 2,5 palčni trdi disk z navpičnim zapisovanjem podatkov (160 GB model za prenosnike), prvi trdi disk s Full Disc Encryption za podatke, ki zahtevajo višjo stopnjo varovanja, prvi 1 palčni 8 GB disk za prenosne naprave (podobni 6 GB model najdemo v iPodu) ter trdi disk namenjen za vgradnjo v avtomobile (zmožnost delovanja pri temperaturnem razponu od -35 do 85 stopinj).



Iz paketa desetih pomladanskih novosti ameriškega podjetja...

10 komentarjev