»

Apple zapira dve trgovini, da bi se izognil tožbam o patentih

TechCrunch - Po navadi podjetja zapirajo trgovine zaradi prenizkega prometa, redkeje pa se za to odločijo iz pravnih razlogov. Apple bo 12. aprila storil prav to, saj so napovedali zaprtje dveh trgovin v severnem delu Dallasa, ker sodita v zloglasno vzhodno teksaško sodno okrožje. Na ta način se želi Apple izogniti novim tožbam patentnih trolov na tem sodišču.

Sodišče za vzhodno teksaško okrožje, ki zajema tudi severna predmestja Dallasa, je že dolgo časa znano po izjemno naklonjeni drži patentnim trolom. Ker imajo na tem sodišču največ možnosti, da s tožbami uspejo, kot po pravilu različna podjetja tožijo prav tam. Na tem sodišču je bilo vloženih več tožb zaradi kršitev patentov kakor na...

17 komentarjev

Apple mora patentnemu trolu plačati pol milijarde dolarjev

Slo-Tech - V nenavadnem preobratu je Apple izgubil tožbo, ki jo je proti njemu vložil patentni trol VirnetX. Sodišče v Teksasu je razsodilo, da mora Apple omenjenemu podjetju plačati 502,6 milijona dolarjev odškodnine. Delnice podjetja VirnetX so po objavi razsodbe poskočile za 44 odstotkov, medtem ko se Applove niso premaknile.

VirnetX trdi, da je Apple s storitvami FaceTime, VPN on Demand in iMessage kršil štiri VirnetX-ove patente, ki pokrivajo področje varnih komunikacij. Spor traja že od leta 2010 in je doživel epizode na okrajnem sodišču, patentnem uradu in sedaj še na zveznem sodišču. Spomnimo, da je sodišče že leta 2016 odločilo, da mora VirnetX Applu izplačati 625 milijonov dolarjev odškodnine, a je zvezno sodišče kasneje...

9 komentarjev

Microsoft mora Alcatel-Lucentu plačati 70 milijonov dolarjev odškodnine

Bloomberg - Patentni spor med Microsoftom in Alcatel-Lucentom sega v leto 2003, ko sta Lucent (kasneje se je združil z Alcatelom) in Microsoft vložila tožbi zaradi kršitev patentov drug drugega. V Alcatel-Lucentovi tožbi je šlo za tako imenovani "Day patent", ki je pokrival tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku, Windows Mobilu in Microsoft Moneyju. Tožbo je Microsoft aprila 2008 izgubil, naloženo pa mu je bilo plačilo odškodnine v višini 385 milijonov dolarjev.

Septembra 2009 je prizivno sodišče v pritožbi odločilo, da je Microsoft resda kršil patente, a je prisojena odškodnina previsoka in nesorazmerna s povzročeno škodo. Takrat je porota upoštevala Alcatel-Lucentovo utemeljitev, da mora odškodnina znašati osem odstotkov Microsoftovih prihodkov, medtem ko so v Redmondu predlagali samo 6,5 milijona dolarjev odškodnine.

Sodni mlini so svoje delo sedaj dokončali in določili, da bo moral Microsoft plačati 70...

7 komentarjev

Spamer kaznovan s plačilom 360 milijonov dolarjev odškodnine

vir: Sophos
Sophos - Philip Porembski, ki je neupravičeno pridobil vstopne podatke več kot 116.000 uporabnikov Facebooka in je nato v njihovem imenu pošiljal spam njihovim prijateljem, je bil v ZDA obsojen na plačilo visoke odškodnine. Porembski je namreč prijateljem uporabnikov, katerih vstopne podatke je pridobil, poslal povezave na lažne strani, kamor so morali vpisati svoje podatke, tako da je dobil še več vstopnih podatkov. Cikel je ponavljal, poslal je več kot 7,2 milijona sporočil in od leta 2008 si je nabral zajeten kup elektronskih naslovov in gesel.

Facebook pravi, da so dobili več kot osem tisoč pritožb uporabnikov in da so jih vsaj pol toliko tudi izgubili, ker so si deaktivirali svoj račun. Sodišče je Porembskega spoznalo za krivega in mu naložilo plačilo odškodnine v višini 360 milijonov dolarjev ter...

10 komentarjev

Astronomska odškodnina zaradi piratstva neustavna

Ars Technica - RIAA je lanskega avgusta zmagala v tožbi zoper doktorskega študenta Joela Tenenbauma, ki so mu očitali kršenje avtorskih pravic, ker je s spleta nelegalno prenesel 30 skladb. Slednjemu ni pomagala niti pravna pomoč slavnega harvardskega profesorja prava Charles Nesson; sodišče mu je naložilo plačilo 675.000 dolarjev odškodnine. Večina tovrstnih primerov se konča z izvensodno poravnavo, Tenenbaum pa jo je zavrnil in se boril do bridkega konca. Podoben primer je še Jammie Thomas-Rasset, ki bi bila morala plačati dva milijona dolarjev odškodnine, a jo je sodišče znižalo na le 54.000 dolarjev z uporabo instrumenta remittur. RIAA je tedaj ponudila celo poravnavo v vrednosti 25.000 dolarjev, ki je Thomas-Rassetova ni sprejela, zato se oktobra začenja nov proces.

Sodnica Nancy Gertner z okrožnega sodišča v Massachusettsu je pritrdila Tenenbaumu, da je dosojena odškodnina nesorazmerno visoka, in jo znižala. Po novem mora Tenenbaum plačati 67.500 dolarjev, kar je še vedno precej, a...

241 komentarjev

Microsoft plačal 200 milijonov zaradi kršitve patentov

Delnice VirnetX so sprva močno poskočile

vir: CNet
CNet - Microsoft je dosegel izvensodno poravnavo s podjetjem VirnetX Holding, ki ga je tožilo leta 2007, da naj bi Microsoft v Windows XP in Visti kršil njihova patenta št. 6.502.135 in 7.188.180 za VPN. Sodišče je marca razsodilo, da je redmonski velikan resnično kršil patente in mu naložilo plačilo odškodnine v višini 106 milijonov dolarjev. Le nekaj dni pozneje je VirnetX vložil še eno tožbo, saj naj bi bili isti patenti kršeni tudi v Windows 7 in Server 2008 R2.

Skladno s pogoji poravnave bodo obe tožbi zavrgli, Microsoft pa bo podjetju izplačal 200 milijonov dolarjev odškodnine. To bo izdatna injekcija za malo znano podjetje VirnetX, ki je od ustanovitve avgusta 2005 do danes nabralo 40 milijonov dolarjev izgube.

2 komentarja

Microsoft vnovič izgubil patentni boj proti i4i

ZDNet - Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) je včeraj pritrdil podjetju i4i, ki Microsoftu očita kršenje patentov v povezavi z XML. Microsoft je osporaval, da je patent neveljaven, a je urad potrdil njegovo veljavnost.

Lanskega avgusta je sodišče v Teksasu ugodilo podjetju i4i, ki je zahtevalo prepoved prodaje Microsoftovega Worda, dokler v Redmondu ne odstranijo možnosti .XML, .DOCX ali .DOCM, ki vsebujejo Custom XML, saj je njena implementacija kršila patent 5.787.449. Microsoft se je na razsodbo pritožil in izgubil, zato je od letošnjega januarja naprodaj oskubljena verzija Worda, ki nima XML-urejevalnika. Poleg tega je moral Microsoft plačati 300 milijonov dolarjev odškodnine.

Microsoft ni vrgel puške v koruzo in je poizkusil srečo tudi na ameriškem patentnem uradu, a jih je tudi ta včeraj zavrnil. Microsoftov piarovec Kevin Kutz je odločitev komentiral z besedami, da trdno verjamejo v svoj prav in bodo pravico iskali na...

12 komentarjev

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Microsoft dosegel poravnavo z Mississippijem

Extremetech - Microsoft se s protimonopolnimi tožbami bori na več frontah, ne le v EU. Te dni so dosegli poravnavo z ameriško zvezno državo Mississippi, ki jih bo stala 100 milijonov dolarjev. Microsoft se je v tej državi zagovarjal v skupinski tožbi uporabnikov, ki so jo vložili uporabniki na podlagi odločitve sodišča leta 2000, da so z integracijo IE v Windows zlorabili prevladujoči položaj na trgu. V poravnavi je določeno, da bo 40 milijonov dolarjev prejela zvezna država v naslednjih 40 dneh, medtem ko bodo preostanek razdelili med uporabnike, podjetja, šole in vladne ustanove v obliki bonov. Do bona v vrednosti 5 ali 12 dolarjev bodo upravičeni vsi, ki so med 1. januarjem 1996 in 11. junijem 2009 kupili kakšen Microsoftov izdelek. Če ne bodo izkoristili vseh bonov, bo preostanek dobila država.

33 komentarjev

Microsoft mora plačati 200 milijonov dolarjev

Google News - Teksaško sodišče je včeraj razsodilo, da je Microsoft kriv kršitve patentov kanadskega podjetja i4i, ki so jim bili podeljeni leta 1998, zaradi česar jim bo moral plačati 200 milijonov dolarjev odškodnine. Jabolko spora je bil to pot Microsoft Word, ki v različicah 2003 in 2007 krši patente s svojo implementacijo XML. V Torontu so z razsodbo zadovoljni, saj so po njihovem mnenju sodišču in poroti jasno predstavili, zakaj je bil Microsoft v prekršku. Nasprotno v Redmondu odgovarjajo, da so nad nerazumljivo odločitvijo razočarani in da se bodo pritožili. Že sama določitev višine odškodnine je po njihovem mnenju povsem neosnovana, tako da upajo na razveljavitev sodbe na višji stopnji. Klik!

21 komentarjev

Apple bo moral plačati 19 milijonov

The Register - Applu je sodišče naložilo plačilo kazni v višini 19 milijonov dolarjev, po tem ko je ugotovilo, da je Apple kršil patente v lasti podjetja Opti. Slednje je tožbo vložilo pred dvema letoma in v njej Applu očitalo zlorabo tehnike Predictive Snooping (gre za način prenosa podatkov med procesorjem, pomnilnikom in ostalimi komponentami). Apple je priznal, da je uporabil to tehnologijo, in hkrati vztrajal, da je patent ničen, ker da je tehnologija obstajala že pred podelitvijo patenta Optiju (prior art). Tudi če bi tožbo slučajno izgubili, so si izračunali, da jih poravnava ne bi smela stati več kot 270.000 dolarjev, kar se je izkazalo za zelo zgrešeno oceno. Opti je z istim patentom v kozji rog ugnal že Nvidio leta 2006 in iztržil četrt milijona dolarjev, medtem ko postopek zoper AMD še teče.

15 komentarjev