»

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

IBM pripravlja MS Office za Linux

PC Linux Online - IBM že leta slovi kot eden največjih zagovornikov Linuxa. Nedavno je prvi mož Velikega Modrega svojim podrejenim celo naročil, da začnejo uvajati Linux na prav vsa namizja v podjetju s skoraj 320 000 zaposlenimi. Poteza je pozitivna za uvajanje Linuxa na namizja na sploh, saj bo IBM na lastni koži spoznaval, kje je največ težav, oz. kaj Linuxu manjka, da bi se na namizjih uveljavil tako uspešno, kot pri strežnikih.

Prve posledice naj bi občutili zelo kmalu. IBM je namreč sporočil, da lahko v drugi polovici leta pričakujemo odjemalca za Lotus Notes, bistveno bolj pa je presenetila novica, da nameravajo na Linux prenesti Microsoftovo pisarniško zbirko Office. Očitno je ta tudi pri njih zelo priljubljena in jim niti OpenOffice.org niti StarOffice ne zadostuje za vsako opravilo.

Po besedah Stefana Petterssona, tehničnega direktorja Lotusovega oddelka na švedskem, IBM sodeluje z Microsoftom, ki naj bi že izdal nekaj delov kode zbirke Office. Zanimivo pa je, da v Redmondu očitke...

16 komentarjev

Alphe se poslavljajo

iTNews - Hewlett Packard je objavil vest, da se Alphe, 64-bitni procesorji po enajstletnem stažu, v katerem so preživele marsikaj, vse od dejstva, da so najhitrejši procesor na svetu, pa do tega, da so skoraj izginile, pa tudi mnogo lastnikov, vse od DEC-a, Compaqa in HP-ja, dokončno poslavljajo. Zadnja pošiljka novih AlphaServerjev GS1280 bo zapustila tovarne ta teden. To seveda ne pomeni, da bo podpora Alpham popolnoma usahnila, saj bo Hewlett Packard še vedno proizvajal nove strojne dele in posodabljal programsko opremo, le kompletnih novih Alph ne bo več moč dobiti. Več o tem.

10 komentarjev

Slow-Techovi strežniki

Slo-Tech - Verjetno vas -- glede na manjši "načrtovani" izpad -- ne bo presenetila novica, da se spletne strani Slo-Techa sedaj servirajo iz kar treh strežnikov. To seveda pomeni večjo odzivnost in prepustnost, hkrati pa tudi večjo možnost napak [:D]. Veselo vohljanje za IP številkami vam želim.

13 komentarjev

Bo MS kupil Borland?

Slashdot - Po tem, ko je IBM objavil, da bo kupil podjetje Rational, se sedaj govori, da naj bi Microsoft kupil podjetje Borland. Verjetno bi to prej ali slej pokopalo JBuilder in Kylix, kasneje pa še Delphi in ostal bi le še Visual Basic.

Kar solzica se mi potoči, ko se spomnim na Delphi 1.0 in lepoto programiranja v njegovih knjižnicah. VCL/CLX so zame še vedno edine razumne knjižnice za pisanje okenskih aplikacij. MFC-ji, GTK-ji in QT-ji se pred njimi namreč lahko le skrijejo ... Morda pa nas reši zastonjski klon Delphija z imenom Lazarus Da bi izvedeli več o možnem nakupu Borlanda pa si preberite tole.

5 komentarjev

SuSE (najbrž) ne bo več podpiral Alpha procesorjev

The inquirer - Vsi vemo, da Linux ni bil nikoli mišljen samo kot x86 operacijski sistem, ampak ga vzporedno razvijajo še za nekaj drugih platform - med drugim tudi Alpho. Ker pa je Compaq prodal svoj Alpha oddelek Intelu, in ker slednji namerava vso Alphino tehnologijo vgraditi v prihodnje rodove Intanium procesorjev, lahko pričakujemo, da bodo številna Linux podjetja prenehala razvijati svoje distribucije za Alpha platformo. Eno izmed takih podjetij je SuSE, ki je najavilo, da je zaradi nedavnih dogodkov (tehnologija Alpha procesorjev bo vgrajena v Itaniume) precej negotov razvoj prihodnjih distribucij za to platformo.
Korak je sicer logičen, saj se nobenemu programerskemu podjetju ne splača podpirati praktično mrtve arhitekture. Seveda pa distribucijska podjetja ne bodo izgubila veliko, saj bodo izgubljeno še vedno lahko nadoknadila s prodajo distribucij za Intelove Itaniume, nov posel pa jih najbrž čaka tudi s predstavitvijo AMD-jevih 64-bitnih Hammer procesorjev. ...

0 komentarjev

Zakaj je CompaQ prodal Alpho?

The inquirer - Na The Inquirer so se dokopali do nekaj skopih podatkov, ki govorijo o tem, zakaj je CompaQ prodal Alpho. CompaQ je izjavil, da je Alpho prodal predvsem zato, ker se je soočil s precej hudo konkurenco. Če bi se CompaQ lotil prilagajanja na ta del trga (zmogljivi procesorji) in bi mu spodletelo, potem bi utrpel kar precejšnjo škodo. Mogoče je tudi, da je CompaQ preprosto izgubil živce in vse skupaj prepustil tistim, ki se na te stvari razumejo. Skratka, bomo videli, kaj bo Intelu uspelo narediti iz tega nekdaj precej čislanega procesorja.

3 komentarji

Compaq bo prodal oddelek, ki izdeluje Alphe

The inquirer - Compaq je pred nekaj leti zapravil kar precej denarja, ko je kupil podjetje DEC (Digital). Z nakupom podjetja DEC si je Compaq pridobil tudi vse pravice do izdelovanja sila čislanega procesorja - Alphe. Danes me je presenetila novica, ki se je pojavila kot strela iz jasnega: Compaq bo prodal oddelek, ki se ukvarja z razvojem Alph. Sodeč po tej The Inquirerjevi novici, bo oddelek odkupil Intel. Z nakupom tega oddelka pa bo Intel dobil tehnologijo neprecenljive vrednosti. Pa še to: čeprav AMD uporablja Alphino EV6 vodilo, ki ga je pridobil od Compaqa, se posel njega ne tiče.

9 komentarjev

Bo AMD opustil EV6?

The Register - Kot najbrž veste, je EV6 procesorsko vodilo, ki ga uporablja AMD za Athlone/Durone, razvili pa so ga za procesorje Alpha. Toliko zgodovine, sedaj pa napovedi za prihodnost - AMD bo za svoj 64 - bitni procesor uporabil drugo vodilo, ki sliši na ime NUMA (huh?). Zadevščina naj bi bila še posebej uporabna v večprocesorskih sistemih, saj bo v le - teh imel vsak procesor svoje vodilo do RAM - a, ki ga bo lahko do 4 GB, torej si procesorji ne bodo delili istega vodila.Čakajmo in videli bomo. Kdaj? Kdo ve...

1 komentar

Windows 2000 Professional za Alpho

The Register - Ja, obstaja. Na žalost tistih s procesorjem Alpha, pa ne bo nikoli ugledal luč dneva... Ko je Compaq prekinil razvoj Alpha paltforme, so pri Microsoftu še kakšen mesec nadaljevali z razvojem Win2k za Alpho, zadnja verzija pa nosi oznako Build 2128 z datumom 23. september 2000, na CD - ju pa so še besede 'for internal use only', torej je ne bomo videli zunaj Microsoftovih laboratorijev...

0 komentarjev