»

Novosti v svetu filmskih kamer

Detajl kamere Scarlet-X

Slo-Tech - Včeraj sta tako Canon, kot RED predstavila svoji novi kameri, s katerima nameravata spremeniti svet.

Scarlet je že tretja kamera, ki so jo predstavili pri podjetju RED. Obljublja 12 FPS pri fotografiranju v ločljivosti 5120x2700 oziroma snemanje z do 25 FPS (neprepleteno) pri snemanju v ločljivostih 4K (4096x2160), pri čemer je moč hkrati fotografirati in snemati video (DSMC). Razen "modrosti" (RED svoje video procesorje imenuje brain), si bo Scarlet vse lastnosti delila s sestrsko kamero EPIC, prav tako bodo izmenljivi vsi priključki in pripomočki, nanjo pa bo mogoče namestiti tudi Canon objektive. Do 31. decembra velja čas prednaročil, v katerem boste za kamero (vključujoč modrost, SSD in Canonov bajonet) odšteli 9750 USD, v novem letu pa bo cena za sam procesor...

36 komentarjev

Nikon predstavil novo kamero D7000 in 35mm f/1.4 objektiv

Nikon D7000

vir: D128
Slo-Tech - V okviru najav za sejem Photokina 2010, je Nikon predstavil novo kamero z imenom D7000. Sodeč po navedbah na strani DPreview, je nova kamera mišljena kot nadgradnja za kamere D90 in D5000. To pomeni, da D7000 zaseda novo pozicijo na Nikonovi lestvici med D90 in D300S. Natančne specifikacije kamere, s prikazom razlik med D90 in D300S, najdete tukaj. Nikon je prav tako predstavil nov objektiv, dolžine 35mm, f/1.4. Cena je zaenkrat postavljena na 1700 funtov. Zaradi precej zasoljene cene, toliko namreč približno stane 24mm 1.4, ki naj bi bila dražja za izdelavo, se je vredno ozreti po konkurenci, predvsem po Zeiss (samo MF).

62 komentarjev

Pohod DSLR-ov v filmsko industrijo

vir: engadget
engadget - Le kdo si je pred leti mislil, da bomo digitalne zrcalno-refleksne fotoaparate uporabljali za snemanje videoposnetkov, kaj šele, da bodo to počeli tudi profesionalci! A prav to se dogaja z novim rodom zrcalno-refleksnežev, kamor spadajo Canonova 5D Mark II in 7D ter Nikonova D3S in D300S (tudi Canon D500, Nikon D90 in D5000 ter Pentax K-7, a so namenjeni manj zahtevnim uporabnikom oz. niso tako razširjeni), ki zmorejo snemati videoposnetke v visoki ločljivosti. Njihova uporaba je vedno pogostejša, sploh uporaba Canonovega 5D Mark II, saj je bila z njim že posneta epizoda oddaje Saturday Night Live in celovečerni film Searching for Sonny.

Zdaj je bilo razkrito, da je bila finalna epizoda 6. sezone televizijske serije House M.D. (v Sloveniji poznana kot...

39 komentarjev

Žepni "DSLR"-ji

S srednjim, malim in brez objektiva

vir: PC World
PC World - Zrcalno-refleksni (SLR) fotoaparati so bili v časih filma nekaj popolnoma običajnega, a so jih nato prehiteli trotlzihri oz. t.i. point-and-shoot fotoaparati, predvsem zaradi enostavnosti uporabe. Slednji so svoj primat obdržali tudi pri prehodu v digitalne vode, a so digitalni zrcalno-refleksni oz. DSLR fotoaparati vse pogostejši, ne le v rokah profesionalcev. Ta trend bo v prihodnosti morda še bolj razširil Sony, ki je pokazal konceptne žepne "DSLR"-je iz serije Alpha.

Za svoje kompaktne mere se morajo fotoaparati iz Sonyjeve hišne serije Alpha zahvaliti uporabi standarda micro-4/3, ki mu sledijo z odpravo pentaprizme in zrcala, sicer popolnoma običajnega v DSLR-jih. Skladanje s standardom se tukaj konča, saj...

25 komentarjev

Canon predstavil nov DSLR-fotoaparat

TG Daily - Canon je predstavil svoj novi DSLR-fotoaparat. Fotoaparat z imenom EOS Rebel T1i za ameriški trg oz. EOS 500D za evropskega bo zmogel slike posneti s 15,1 milijonom točk, kar je skoraj tri milijone več kot njegov predhodnik. Prav tako bo to prvi fotoaparat te serije, ki bo zmogel snemati HD-videoposnetke s 1080 piksli. Ogrodje je zelo podobno kot pri modelu XSi, le da ima nekaj dodatkov, ki jih je Canon potegnil iz dražjih modelov, kot sta EOS 50D in EOS 5D Mark II.Srce fotoaparata je procesor Digic 4, ki podpira ločljivosti do 4752 x 3168 (taka slika bo imela 5 MB). LCD-prikazovalnik meri tri palce in kaže sliko z 920.000 točkami. Zmore tudi kontinuirano slikanje s 3,4 fps do 170...

54 komentarjev

Obletnica prvega računalniškega hrošča

Slashdot - Danes mineva 58 let od prvega odkritega računalniškega hrošča. Devetega septembra, 1945 so ob 15:45 po lokalnem času, v releju št. 70, razdelek F, zasledili ujeto veščo. Harvardskim inžinirjem je povzročala preglavice med preizkušanjem relejnega računskega stroja Mark II. Operaterji so pritrdili hrošča v dnevnik in zapisali, da gre za prvo dejansko odkritje hrošča. Pri tem so tudi zapisali, da so odstranili hrošča in s tem uvedli pojem razhroščevanje računalniškega programa.

10 komentarjev

Corsair XMS3500 vs Kingston KHX3500

vir: Bjorn3D
Bjorn3D - Zadnje čase so vse bolj priljubljeni PC3500 pomnilniški moduli. Na Slo-Techu smo sicer že pisali o Kingstonovih in Corsairjevih že omenjenih modulih.

Na Bjorn3D so pretestirali omenjena modula obeh proizvajalcev. Sicer ne preveč dolg test je vseeno pokril nekaj testov, kot so 3D Mark 2001 SE, PC Mark 2002 in pa Sandra 2002. Oba proizvajalca se seveda izkažeta kot odlična. Na testih sta se izkazala kot zelo hitra in stabilna, saj med njima skoraj ni bilo razlik. Kot pravi avtor, bi bilo bolje, da bi jih imel dlje na testu, da bi opazil tisto pravo razliko. Edino, kar že takoj govori Kingstonu v prid, je cena, ki je kar nekaj dolarjev cenejša od Corsairjevih modulov. Več o tem.

3 komentarji

3D Benchmark vodič

Sysopt - Sintetični ali benchmark testi v sedanjosti nimajo kakšne pomembne vloge, vendar pa so dober pokazatelj, kako naj bi igre izgledale v prihodnosti in ali bo vaš PC še zmožen prenašati bremena najnovejših 3D motorjev, ki iz generacije v generacijo postajajo bolj kompleksni in zahtevni. Vendar pa tudi na tem področju ne gre brez rahle zmede. 3D benchmark programov je cel kup - od 3D Marka 2000/2001, preko GLMarka, do Final Reality. Da pa bi uporabniku vsaj malo pomagali pri izbiri, so se pri Sysopt odločili, da naredijo kratek pregled nekaterih (a še zdaleč ne vseh) benchmark programov. Malce so se dotaknili tudi Direct3D-ja in OpenGL-a, ter podali odločitev, da bo lastnik 1 GHz procesorja in 64 MB DirectX 8 grafične kartice lahko še dolgo časa užival v najnovejših igrah.

2 komentarja