»

Švica trn v peti MPAA

TorrentFreak - Ameriško združenje Motion Picture Association of America (MPAA) je vladnemu predstavništvu za trgovino (US Trade Representative oz. USTR) vnovič zatožilo Švico, češ da ta zaradi svoje ohlapne zakonodaje postaja priljubljeno zatočišče za gostovanje spletnih strani z nelegalnimi, beri piratskimi, vsebinami.

Mimogrede, USTR je vladni organ, ki ameriškemu predsedniku pomaga oblikovati trgovinsko politiko, zlasti v odnosih z drugimi državami. MPAA - v bistvu gre za trgovinsko povezavo šestih največjih hollywoodskih studiev - pa je v svojem zadnjem poročilu sicer obravnavala več tujih držav, a je bila med razvitejšimi Švica deležna še prav posebne negativne pozornosti. Združenje tako zahteva, naj Švica čimprej implementira...

45 komentarjev

Ameriški oborožitveni sistemi vaba za hekerje

vir: GAO
GAO - Government Accountability Office (GAO), neodvisna agencija, ki opravlja nadzorno funkcijo za ameriški kongres, je izdala poročilo v katerem ugotavlja, da imajo praktično vsi kritični oborožitveni sistemi, ki so jih preizkusili med letoma 2012 in 2017, velike varnostne pomanjkljivosti. Med njimi tudi raketni sistemi in bojno letalo F-35.

Med najbolj kričečimi ugotovitvami je ta, da na številnih sistemih uporabniki niso spremenili prednastavljenih gesel, eno, ki je vendarle bilo spremenjeno, pa so preiskovalci uganili v devetih sekundah. Ekipa GAO je prav tako z lahkoto prevzela nadzor nad enim od bojnih sistemov, nato pa v živo spremljala odziv uporabnikov, ki so jim obenem lahko tudi manipulirali podatke, ki so jih ti videli na...

11 komentarjev

HBO: piratstvo ni tak problem

Slo-Tech - Ko beseda nanese na internetno piratstvo, založniki in avtorji običajno vsako kopijo enačijo z izgubljenim prihodkom v vrednosti maloprodajne cene. BSA, recimo, tako izračuna absurdne zneske, koliko škode naj bi piratstvo povzročalo gospodarstvu. Resnica pa je bolj zapletena, saj piratstvo hkrati tudi poganja zanimanje za te stvaritve. Glasbeniki, ki večino prihodkov ustvarijo s koncerti, pravzaprav nimajo nobenega pametnega razloga, da bi nasprotovali piratiziranju svojih albumov. Presenetljivo pragmatične besede pa prihajajo iz ust ustvarjalcev priljubljene televizijske serije Igra prestolov.

Ker je ta serija že tri leta izjemno priljubljena, ni nič kaj presenetljivo, da gre za najbolj piratizirano serijo na...

525 komentarjev

Šokantno: zaradi ponaredkov in piratskih kopij v državah G20 letno 125 milijard dolarjev škode

30 slovenskih BDP-jev

vir: Heise
Heise - Mednarodna trgovinska zbornica (ICC) je objavila rezultate študije o kvantitativnih vplivih digitalnega piratstva in ponarejanja izdelkov na gospodarstvo, ki jo je zanjo izvedel Frontier Economics. Poročilo je nadgradnja izsledkov Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, ki je leta 2008 ocenila vrednost piratskih in ponarejenih izdelkov, ki se vsako leto premikajo v mednarodni trgovini, a ni kvantizirala njihovih vplivov na gospodarstvo.

ICC na podlagi podatkov iz leta 2008 ocenjuje, da je ekonomska vrednost letno ponarejenih oziroma prekopiranih izdelkov 650 milijard dolarjev. V mednarodno trgovino zaide manj kot polovica teh izdelkov, med 285 in 360...

100 komentarjev

Domišljijska statistika BSA

Slo-Tech - Organizacija BSA (Business Software Alliance) vsako leto maja izda poročilo o stopnji piratstva programske opreme v svetu, v katerem tudi ovrednotijo oportunitetno izgubo proizvajalcev programske opreme zaradi nelegalnega kopiranja. Obsežno študijo BSA naroči pri podjetju IDC, ki ga poznamo po različnih tržnih raziskavah. Oceno stopnje piratstva IDC izračuna na podlagi četrtletnih podatkov o prodaji osebnih računalnikov, tržnih indikatorjev in prodaje programske opreme. Nadrobnejši pogled metodologije pa pokaže, da so številke za večino držav zelo domišljijske.

BSA je ocenila, da je v Južnoafriški republiki 35 odstotkov programske opreme nelegalne. Rezultat, ob katerem ne bi dvignili obrvi, če ne bi pristavili, da BSA sploh ni pogledala Južnoafriške republike. Ocena temelji na podatkih za druge države. Študijo so izvedli v 28 državah, med njimi Indiji, Pakistanu, Vietnamu, Poljski, Rusiji, Nemčiji, Italiji, na Kitajskem, Tajskem, Tajvanu in Madžarskem. Podatke iz teh držav so nato...

97 komentarjev

Ameriška vlada priznala, da so ocene o piratiziranju pretirane

Victoria Espinel

Ars Technica - Staro mantro, ki jo kot lajno vrtijo RIAA, MPAA, BSA in kar je še teh cehovskih organizacij, znamo na pamet. Vsak ilegalen prenos avtorsko zaščitene vsebine z interneta je izgubljena prodaja in če uporabniki ne bi kršili zakona, bi prav vsako kopijo tudi legalno kupili. Reductio ad absurdum te premise je mimogrede navrgel ocene, da samo ameriška ekonomija letno zaradi tega izgubi 250 milijard dolarjev in 750.000 delovnih mest. Gre takim enormnim ocenam zaupati? Ameriška vlada meni, da niti slučajno.

Ameriški urad za vladno odgovornost (GAO) je izdal poročilo (PDF) o kvantizaciji ekonomskih učinkov ponarejenih in piratiziranih izdelkov, v katerem ugotavljajo, da težko, če ne nemogoče,...

25 komentarjev

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

Sony z ogromnim minusom

CNet - Uresničile so se zgodnje napovedi, da naj bi Sony letos prvič po dolgih letih zabeležil izgubo. Prvič po štirinajstih letih so končali z izgubo in to z zajetno v višini 1,72 milijarde dolarjev za zadnje četrtletje fiskalnega leta. Ta se je zažrla tudi v celoletni rezultat, tako da so na letni osnovi kljub nekaterim pozitivnim kvartalom pridelali milijardo dolarjev izgube, medtem ko so imeli v enakem obdobju leto prej skoraj štiri milijarde dolarjev dobička. Krivci za slab rezultat so mnenju vodstva slabša prodaja, ostrejša konkurenca, močnejši jen, ki slabi izvoz, in mizerija japonske borze.

Zaradi slabih rezultatov bo Sony primoran krčiti stroške. Na Japonskem nameravajo zapreti tri obrate, nekaj tudi v tujini, tako da bo število njihovih tovarn upadlo s 57 na 49. Število zaposlenih kanijo zmanjšati za 8000, pri čemer bodo poskušali čim več ljudi upokojiti. Skupno naj bi tako v prihodnjem letu privarčevali 3 milijarde dolarjev. Kljub temu tudi za letošnje leto pričakujejo...

5 komentarjev

AMD v škripcih

AMD - AMD se je znašel v nekoliko večjih težavah, kot so pričakovali še pred mesecem dni, zato bodo morali intenzivneje odpuščati. Namesto napovedanih 500 zaposlenih bo brez dela ostalo 600 ljudi. Zvišali se bodo tudi stroški za odpravnine in prestrukturiranje, ki bodo v iztekajočem se četrtletju namesto 50 milijonov dolarjev znašali 70 milijonov. Ostale posledice se bodo v stroških odrazile v prihodnjem letu, ocen o velikosti pa AMD še nima.

Poleg tega se AMD spopada tudi z investicijo v kanadaskega proizvajalca grafičnih čipov ATI, ki je AMD stala 5,4 milijarde dolarjev. Zaradi znižanja cen delnic so morali v AMD-ju poknjižiti že 2,5 milijarde dolarjev kapitalske izgube iz tega naslova, nadaljnje izgube, ki jih napovedujejo zaradi slabe prodaje ATI-jevih izdelkov, pa bodo vidne šele v prihajajočih izkazih. Ni še jasno, kako bodo vse tegobe vplivale na AMD-jev izdelovalni del, ki se bo odcepil od dizajnerskega, in bo v solastništvu z ATIC-om.

Z delnicami podjetja AMD se trguje okrog...

111 komentarjev

Vedno več denarja za nanotehnologijo

News.com -

V našem forumu že dalj časa potekajo debate o tehnologiji, ki utegne popolnoma spremeniti naš svet in naša življenja -- nanotehnologiji.

Kot kaže, tudi po svetu jemljejo nanotehnologijo zelo resno, saj za razvoj namenjajo vedno več sredstev. Ocene kažejo, da smo zanjo doslej porabili za več kot tri milijarde dolarjev. Na seznamu največjih donatorjev vodi ameriška vlada z dvema milijardama, sledijo pa ji Evropska unija s slabo milijardo in države razvite Azije. Nanotehnologija postaja resničnost. Z vsakim dnem je bližje.

4 komentarji