»

Zlikovci z umetno inteligenco za sintezo govora ukanili direktorja

Slo-Tech - Večkrat smo že brali in tudi poročali o tako imenovani direktorski prevari (CEO fraud), kjer običajno računovodski oddelek v podjetju dobi lažno sporočilo v direktorjevem imenu, da je treba nujno plačati nek račun ali nakazati nek višji znesek, običajno v tujino. Seveda so tovrstna sporočila ponarejena z lažnim naslovom (spoofed), a marsikdo se je tako že opekel. Sedaj pa The Wall Street Journal poroča o še drznejši in tehnološko kompleksnejši obliki te prevare, kjer so nepridipravi uporabili umetno inteligenco, da so poustvarili direktorjev glas.

Prevara se je sicer zgodila že marca, neprevidno podjetje pa je stala 220.000 evrov. Zlikovci so poklicali angleško energetsko podjetje in se predstavili kot izvršni direktor...

29 komentarjev

Zaradi računalniške napake razpad plačilnega prometa v Avstraliji

Herald Sun - Zadnje čase pogosto poročamo o napakah računalniških sistemov, ki imajo zelo otipljive posledice v realni ekonomiji, in dokaj pogosto so na sporedu Avstralci. Septembra jim je računalniški sistem prizemljil več kot sto poletov, to pot pa je mnogo prebivalcev za nekaj dni pahnil v revščino.

V sredo je nočno obdelavo finančnih transakcij v banki NAB, ki sodi med štiri največje banke v Avstraliji (poleg Commonwealth Banke, Westpaca in ANZ-ja), prekinila okvarjena datoteka. Zaradi te težave se niso izvedle obdelave in v četrtek je zastal celoten promet pri NAB. Nakazila, plače, plačilo položnic, kliring in poravnava transakcij (NAB je na primer klirinška hiša za HSBC), bankomati, promet z nepremičninami - koder bi...

49 komentarjev

Na udaru spletnih prevarantov to pot pravniki

SFGate - Spletne prevare so lukrativno delo in vse, kar je potrebno za uspeh, je igranje na človeški pohlep in občasna sprememba zgodbe. Princip prevar pa vedno ostaja enak - nakazovanje denarja tujcem v zameno za obljubljen lahek dobiček. Hongkonški prevarantje so se odločili zaigrati na veliko in za tarčo so izbrali kar pravno pisarno.

Na pravno pisarno v Long Beachu so se obrnili s pretvezo, da skušajo izterjati dolgove od ameriških potrošnikov. Po mesecu dni telefonskih pogovorov in elektronske korespondence je odvetnik prejel ček domnevnega dolžnika za 200 tisoč dolarjev. Dogovorjeno je bilo, da bo njegov delež znašal pet odstotkov, zato je ček poslal na banko v inkaso in nemudoma nakazal 190 tisoč dolarjev naprej v Hong Kong. Poldrugo uro kasneje ga je banka obvestila, da ček nima kritja, in samo počasnost ameriških bank mu je rešila kožo, saj se je nakazilo še dalo ustaviti.

Odvetniki in izvedenci za varnost pravijo, da je takšnih napadov vedno več. Niso pa zlikovci vedno na lovu...

0 komentarjev

Strožji pogoji za registracijo ruskih domen

Nevarne in varne domene

ComputerWorld - Registracija državnih vrhnjih domen, kot so .si, .de in ostale dvočrkovne oznake držav, je v pristojnosti vsake države posebej. Posledica je zelo različna mera strogosti. Nadzor je bil doslej v Rusiji še posebej slab, tako da je domeno .ru lahko registriral vsakdo, ki je imel nekaj deset dolarjev odveč. Posledice so predvidljive; ruska vrhnja domena je že več let v samem vrhu na seznamu najnevarnejših domen na svetu (lani so bili na 9. mestu po odstotku zlih strani, Slovenija je 79.). V Moskvi so se odločili na področju registracije napraviti red.

Od 1. aprila bo za registracijo ruskih domen potrebno predložiti potni list za fizične osebe ali ustanovne listine za pravne osebe, s čimer želijo zajeziti gnezdenje prevarantov na ruskih straneh. Doslej so...

3 komentarji

Lani Američani izgubili pol milijarde zaradi kiberprevar

Slo-Tech - Ameriški FBI je v petek objavil letno poročilo (PDF) o prevarah na internetu, ki so ga pripravili v Internet Crime Complaint Centru (IC3). V njem lahko zasledimo, da lansko leto za prevarante ni bilo nič recesijsko, saj so svoje delovanje več kot podvojili. IC3 je lani prejel 336 tisoč pritožb državljanov, ki so skupaj priglasili za 559,7 milijona dolarjev izgubljenega denarja zaradi goljufij. To je 22 odstotkov več pritožb kot predlani in kar dvakrat več izgubljenih dolarjev.

Največkrat uporabljena vrsta goljufije je izdajanje za FBI, s čimer nepridipravi skušajo od prejemnikov e-sporočil dobiti kakšne osebne podatke. Na drugem mestu med prevarami so neposlano blago, ki ga je kupec plačal, in obratno. Na tretjem mestu je ena izmed verzij nigerijske prevare 419, kjer...

13 komentarjev

Stotero aretiranih zaradi ribarjenja

Slashdot - Ameriški FBI je v sodelovanju z egiptovskimi oblastmi končal največjo akcijo na področju lova za spletnimi zlikovci, ki se ukvarjajo z ribarjenjem (phishing). Aretirali naj bi 100 oseb, ki jih sumijo organiziranja tovrstnih prevar, s čimer naj bi si protipravno pridobili poldrugi milijon dolarjev. Obtožujejo jih, da so se usmerjali na ameriške finančne institucije in njihove komitente, katerim so kradli osebne podatke in jim nato odtujevali denar.

Preiskava se je pod domiselnim imenom Operation Phish Phry začela leta 2007, ko so agentje začeli slediti sumljivim transakcijam kriminalne združbe v ameriških bankah. Kot pravijo, naj bi s svojim delovanjem povzročili velike težave dvema bankama in manjše glavobole še več drugim. V ZDA so aretirali 53 ljudi, 47 pa so jih pridržali Egipčani. Grozijo jim kazni do 20 let zapora.

2 komentarja

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Umor zaradi e-poštne prevare

Wired News - So vam znane vabljive finančne ponudbe iz Nigerije? Takšne igrice so se Nigerijci šli že v preteklosti, v časih pred elektronskim poslovanjem. Na naslove različnih podjetij so pošiljali različne prošnje za pomoč pri prenosu denarja iz njihove države v tujino z obrazložitvijo, da v njihovi državi vlada diktatura in bi radi denar spravili na varno. Prevarantje so bili precej spretni, saj so od (seveda podkupljenih) uradnikov na voljo dobili uraden papir in državne žige. Žrtev je odprla bančni račun in nanj nakazala neko manjšo vsoto ter Nigerijcem poslala dva prazna, a podpisana lista. Od pričakovanih milijonov, ki naj bi si jih razdelili kasneje, ni bilo seveda nič.

No, prišel je internet, prišla je elektronska pošta in e-poslovanje in Nigerijci so začeli pošiljati elektronska pisma. Prevara je znana kot 419 scam in marsikdo je tej prevari nasedel.
Tudi neznan 72-letni Čeh, ki je svoj denar -- tako kot mnogi drugi -- zaman skušal dobiti nazaj. Po poročanju Wired News je večkrat...

10 komentarjev