»

Začenja se sodni proces v sporu med Epic Games in Applom

Ars Technica - Po tem, ko so se pri Epic Games lansko poletje spustili v razvpit odprti spopad z Applom, glede višine trošarine na App Storu, se v ponedeljek naposled dejansko začenja sodni proces, ki naj bi predvidoma trajal tri tedne.

Večina najvidnejših nalinijskih trgovin, kot so App Store, Google Play in Steam, od vsake transakcije pobere 30 odstotkov. Ta relativno visok znesek že dolgo časa žuli podjetja, ki na teh tržnicah prodajajo svoje vsebine. Lanskega avgusta pa je nezadovoljstvo doseglo vrelišče, ko so se v Epic Games odločili spustiti v odprt in medijsko razvpit spor z Applom in Googlom na način, da so v igro Fortnite vdelali možnost, da uporabnik mikroplačil obe veliki tržnici obide. Velikana sta odgovorila z blokado Fortnita, ki tako na telefonih odtlej ni več posodabljan, Epic pa je v odgovor tožil. Čeprav gre za splošen odpor proti visokemu "davku", pa se je spopad izkristaliziral predvsem v dvoboj med Epicom in Applom - zvečine zato, ker so v Cupertinu na vse skupaj odgovorili...

30 komentarjev

Spor med Applom in Qualcommom se zaostruje z zahtevo za prepoved prodaje iPhonov

Slo-Tech - Pravne bitke med Samsungom in Applom so se umirile, razplamteva pa se vojna med Qualcommom in Applom. Prvi je namreč pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino vložil (ITC) pritožbo, s katero želi doseči prepoved uvoza in prodaje nekaterih modelov iPhonov. Razlog so ponovno patenti, saj naj bi Apple kršil šest Qualcommovih patentov, ki pokrivajo tehnologijo za podaljšanje avtonomije baterije (Qualcommov PDF z razlago). Zato zahtevajo prepoved oglaševanja, uvoza in prodaje iPhonov. Enako zahtevo je Samsung vložil tudi pred sodiščem v Kaliforniji.

Spor med Applom in Qualcommov se je sicer zaostril v začetku leta. Tedaj je Zvezna komisija za trgovino (FTC) pričela preiskovati Qualcomm...

0 komentarjev

Apple izgubil na Otoku, mora v časopisju oglaševati, da so Samsung po krivem obtožili kopiranja

Techdirt - Tožarjenje med Applom in Samsungom že meji na burlesko, z le malo uspehi in najbrž že zelo zelo visokimi stroški. Zadnja dobra novica za Cupertino je bila prepoved uvoza Galaxy Taba in Nexusa v ZDA v začetku meseca, za Samsung pa (recimo) razmeroma široka sodba sodnika Posnerja, ki je podjetjema prepovedal nadaljnje kreganje okoli določenih patentov.

Nekaj podobnega se je pravkar zgodilo na Otoku. Tam je bil Samsung obtožen kopiranja izgleda iPada (registriranega modela Skupnosti), vendar je sodnik Birss salomonsko zaključil, da Samsungov izdelek "preprosto nima enako dodelane preprosti uporabe kot Applov dizajn", oz, kot nadaljuje v obrazložitvi, "ni tako zelo kul", "celostna uporabniška izkušnja [pa da] je pač različna".

Apple je torej dokončno izgubil...

23 komentarjev

Apple še enkrat nad HTC zaradi patentov

Problematični so HTC Droid Incredible, HTC Droid Incredible 2, HTC Wildfire, HTC T-Mobile mytouch 3G, HTC T-Mobile myTouch 3G Slide, HTC T-Mobile G1, HTC T-Mobile G2, HTC Evo 4G, HTC Aria, HTC Desire, HtC Hero, HTC Merge, HTC Inspire 4G, HTC Evo 4G, HTC Thunderbolt, HTC Thunderbolt 4G in tablični računalnik HTC Flyer.

vir: CNet
CNet - Lani marca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper HTC na sodišču v Delaware in tudi pritožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC pri Mednarodni trgovinski komisiji (US ITC). Slednja je priljubljen organ zato, ker dasi ne more naložiti plačila odškodnine, lahko prepove uvoz izdelkov v ZDA, za nameček pa postopke zaključuje bistveno hitreje od sodišč. Postopek pred ITC sicer še ni končan, a je aprila letos ITC...

25 komentarjev

Nokia vložila novo pritožbo zoper Apple pri ITC

ComputerWorld - Pretekli teden je ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) posredovala preliminarno odločitev, da Apple ne krši Nokiinih patentov, s čimer je končal postopek iz leta 2009, ki se je nanašal 10 patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WLAN v mobilnih telefonih. Nokia se s tem ne strinja, zato so vložili novi pritožbo pri ITC in tožbo na sodišču v Delawaru, ki pa nista povezani z istimi patenti.

Medtem ko na uradno odločitev ITC v primeru omenjenih 10 patentov še čakamo, čeprav je rezultat poluradno že znan, Nokia v svoji drugi pritožbi Applu očita kršitve patentov, povezanih z večopravilnostjo,...

2 komentarja

Evropska carina zasega pošiljke PlayStation 3

Guardian - Evropska carina je po poročanju The Guardiana zasegla pošiljke igralne konzole PlayStation 3, potem ko je LG pridobil začasno odredbo zoper Sony zaradi domnevne kršitve patentov. Tako je včeraj razsodilo sodišče v Haagu, zaradi česar bodo naslednjih 10 dni zasegali vse pošiljke PS3, ki bodo prispele v evropska pristanišča. Možno je podaljšanje veljavnosti odredbe.

Neposrednih učinkov na prodajo ni pričakovati, ker imajo distributerji in prodajalci navadno...

19 komentarjev

Patentni spor med Nokio in Applom se razplamteva

Diagram tožb in protitožb

vir: Slashdot
Slo-Tech - Spor med Nokio in Applom, ki je izbruhnil oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevne kršitve 10 patentov v svojih mobilnih telefonih, se še ne bo hitro unesel. Pred letom dni je Apple odgovoril s protitožbo, ki ji je hitro sledila nova tožba iz Nokie. Ameriško sodišče je spor preložilo na leto 2012, saj mora pred nadaljevanjem svoje povedati Ameriška komisija za mednarodno trgovino (USITC).

Nokia je te dni vložila še eno tožbo, ki je torej že četrta v tem primeru. To pot Applu očitajo kršitev patentov, ki pokrivajo področja na dotik...

17 komentarjev

Nokia spet toži Apple

ZDNet - Hkrati z najavo, da bo Applov iPad od 28. maja naprodaj tudi na mednarodnih trgih, se je v javnost prebila novica, da je Nokia brž vložila novo tožbo zoper Apple. Zgodovino tožarjenja med Applom in Nokio si lahko ogledate v povezanih novicah pod tem tekstom. Na kratko povzemimo, da je prvi udarec sprožila Nokia oktobra 2009, sledil je Apple v decembru, Nokia je tik pred novim letom vložila pritožbo pri Mednarodni komisiji za trgovini, Apple pa je vložil še eno tožbo februarja letos. V novi tožbi to pot Finci Applu očitajo, da z iPhonom in iPadom 3G kršijo pet patentov.

Šlo naj bi za patente v zvezi s tehnologijami za izboljšani prenos govora in podatkov, za uporabo podatkov o lokaciji v aplikacijah in za inovacije v konfiguraciji antene, kar omogoča večjo zmogljivost in izdelavo manjših, kompaktnejših naprav. Podrobno se je o kršenih patentih razpisal Larry Dignan na ZDNetu.

13 komentarjev

Odmor v sporu med Applom in Nokio na sodišču

X-Bit Labs - Obširno smo že poročali o tožarjenju med Applom in Nokio, kjer eden drugega obtožujeta kršitve patentov in terjate odškodnine. Zadnjo potezo je januarja storil Apple, ki je poleg postopkov na sodišču vpletel še ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC). S pritožbo, ki so jo vložili pri USITC, želijo doseči prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA.

Poleg tega so tekli tudi postopki na sodišču v Delawaru, ki jih je prejšnji teden prekinil sodnik. Ta je odločil, da se bo sodni proces nadaljeval šele po tem, ko bo svojo odločitev sprejel USITC. To pomeni, da lahko naslednje dejanje pričakujemo šele leta 2012, sam spor pa se bo vlekel dosti dlje od načrtovanih dveh let. Odvetniki si že manejo roke.

10 komentarjev

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Nič več BlackBerryjev v ZDA?

Slashdot - Nokia in Apple nista edina proizvajalca mobilnih telefonov, ki se srdito borita na sodišču zaradi kršitev patentov in drug drugemu mečeta polena pod noge. Podobno čutita tudi Motorola in Research in Motion (RIM).

Motorola se je pridušala pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), da RIM vodi nelegalne trgovske prakse z uvažanjem in prodajo izdelkov, ki kršijo pet Motorolinih patentov. Ti pokrivajo tehnologije za Wi-Fi, upravljanja aplikacij (application management), uporabniški vmesnik in nadzor porabe (power management). Sedaj od USITC želijo, da sproži uradno preiskavo RIM-a in jim...

48 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

Nokia toži Apple, drugič

CNet - Pravni ping-pong med Nokio in Applom se nadaljuje. Oktobra je servirala Nokia, ki je obtožila Apple kršitve patentov, povezanih s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. Udarec je Apple vrnil sredi tega meseca, ko so Nokio obtožili kopiranja tehnologije iz iPhona, in sicer kršenje 13 patentov, poleg tega pa so bili nezadovoljni z licenčninami, ki jih je za svoje patente terjala Nokia. Žogica je spet pri Nokii.

Ta je včeraj vložila uradno pritožbo pri ameriški komisiji za mednarodno komisijo (USITC), kjer trdijo, da Apple krši sedem Nokiinih patentov v "praktično vseh svojih mobilnih telefonih, prenosnih predvajalnikih glasbe in računalnikih". Ti so povezani s ključnimi lastnostmi teh izdelkov, kot so uporabniški vmesnik, kamera, antena, upravljanje z energijo in podobno. Z njimi, tako pravi Nokia, Apple izboljšuje uporabniško izkušnjo, znižuje proizvodne stroške, zmanjšuje velikost in daljša avtonomijo izdelkov. Paul Melin iz Nokie pojasnjuje: "Medtem ko je naša...

9 komentarjev

Apple toži Nokio

CNet - Oktobra je Nokia vložila tožbo proti Applu, ker naj bi ta kršil patente povezane s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. V Nokii so dejali, da je Apple eno izmed peščice podjetij, ki Nokiinih patentov ni licencirala za nadaljnjo uporabo, medtem ko je večina to storila. Apple je ta petek vrnil udarec in Nokio obtožil (PDF) kopiranja tehnologije iz iPhona. Finskemu velikanu očitajo kršitev 13 patentov, poleg tega pa dodajajo, da so licenčnine, ki jih terja Nokia, nepravične, nerazumne in diskriminatorne. Nokio tako obtožujejo kršenja kopice patentov, med drugim metod za procesiranje v realnem času, uporabe drsnika (scrolling), prevajanja dokumentov, povečevanja (scaling) in obračanja (rotation) na zaslonih, občutljivih na dotik. Zaradi tega zahtevajo odškodnino, povračilo sodnih stroškov in završbo prvotne tožbe.

28 komentarjev

Nokia toži Apple, Apple vložil patent za oglase v operacijskem sistemu

Prihodnost oglaševanja?

vir: engadget
engadget - Nokia je vložila tožbo proti Applu, ker naj bi slednji kršil Nokiine patente, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih, saj naj bi bila težava prav v Applovem iPhoneu. Podrobnosti tožbe niso znane, saj so pri Nokii povedali le, da se Apple ni strinjal s pogoji za uporabo patentov. Seveda ni nujno, da je Apple tehnologijo enostavno in brezbrižno ukradel, saj je lahko Nokia za svoje patente po mnenju veljakov v Cupertinu enostavno zahtevala preveč, kar bi podaljšalo dogovarjanje med družbama. Kako se bo razpletla tožba za 10 patentov, ki jih je že uspešno licenciralo 40 največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, bomo še poročali.

Če že govorimo o Applu in patentih enostavno ne moremo spregledati novice, da...

21 komentarjev

Rambus odstopil od postopka zoper Nvidio

CNet - Lanskega novembra je Rambus sprožil postopek pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino, ker naj bi Nvidia kršila štiri njihove patente. Trdili so, da so spore poskušali rešiti v zadnjih šestih letih, a se je Nvidia vztrajno izmikala, zaradi česar so zahtevali prepoved prodaje njihovih izdelkov v ZDA. Sedaj si je Rambus očitno premislil, ali pa so uvideli, da jih bo pravdanje stalo preveč in da ga naposled verjetno ne bodo dobili. Komisiji so sporočili, da so ugotovili, da Nvidia ne krši njihovih patentov, zaradi česar umikajo vse zahteve in postopke. Že lanskega junija je ameriški patentni urad zavrnil 41 zahtev v sedmih patentih, ki jih je Rambus navajal v svojem procesu zoper Nvidio pri komisiji.

27 komentarjev

Rambus toži nVidio

EETimes - Tako dolgo že nismo poročali o kakšni tožbi Rambusa, da se je vse skupaj zdelo že skoraj sumljivo, a se podjetje spet vrača na stara pota. To pot je v škripcih nVidia. Poleg tožbe, ki so jo vložili že julija, so sedaj podali še pritožbo pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC). V njej Rambus trdi, da nVidia in njeni partnerji kršijo devet njihovih patentov, ki zajemajo pomnilniške standarde DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 in GDDR3, zaradi česar zahtevajo takojšnjo prepoved uvoza in prodaje nVidiinih izdelkov v ZDA. Rambus trdi, da je nVidii pravice poskušal prodati že zadnjih šest let, a je ta to odklanjala in še vedno namenoma kršila njihove patente, zato so prisiljeni ukrepati. V nVidii se še niso uradno odzvali. Odločitev USITC-a se pričakuje v 30 dneh. The Register, The Inquirer, Electronista, EE Times.

45 komentarjev