»

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev

Google Street View zbiral podatke o brezžičnih omrežjih

Avtomobil za Google Street View

Google - Pod pritiskom nemških oblasti je Google priznal, da njihovi avtomobili za Google Street View, ki krožijo po javnih cestah in snemajo zasebne objekte in posameznike, med drugim zbirajo tudi razpoložljive podatke z omrežij Wi-Fi. Na začetku so priznali samo zbiranje SSID in MAC, po nekaj neposredno zastavljenih vprašanjih pa so priznali še zbiranje payloada.

Google trdi, da je namen zbiranja osnovnih informacij o razpoložljivih omrežjih Wi-Fi izboljšava njihovih lokacijskih storitev (uporabnik brez GPS-sprejemnika naj bi poslal Googlu seznam MAC-naslovov, ki jih vidi, in Google bi vrnil uporabniku njegovo lokacijo) in da je zbiranje podatkovnega prometa posledica programerske napake iz...

8 komentarjev

Apple spet čisti App Store

WiFi-Where

vir: CNet
CNet - Po odstranitvi prek 5.000 aplikacij z App Store-a je Apple pred kratkim izvedel še eno čistko, tokrat povezano z brezžičnimi omrežji WiFi. Zavrnili in izbrisali so tako kar nekaj aplikacij, ki vam pomagajo najti brezplačna oz. nezaščitena omrežja v vaši bližini, tudi brez da bi jih zaznal sam čip za brezžično povezljivost. Programi so namreč delovali na osnovi poznavanja lokacije (prek...

10 komentarjev

Apple briše nečiste aplikacije

CNet - Prejšnji teden so se na spletu pojavila poročila, da je Apple iz svojega App Stora odstranila aplikacijo Wobble iBoobs podjetja Chillifresh. Razlog naj bi bile pritožbe uporabnikov, čeprav program ne glede na ime ni vseboval nobenih spotakljivih vsebin. V aplikacijo je uporabnik naložil poljubno sliko in označil "prsi", ki so nato ob tresenju telefona poskakovale.

Očitno se je Apple odločil temeljito prevetriti...

26 komentarjev

Apple uporabnikom pohekanih iPhonov odrekel App Store?

ZDNet - Kot so ugotovili na Redmond Pie, je Apple preprečil dostop do svoje storitve iTunes App Store vsem uporabnikom iPhonov, ki so svoje telefone odklenili z uporabo jailbreaka. Uradnih izjav sicer še ni, tako da imamo za zdaj le sporadična poročila nekaterih hekerjev, da jim iTunes ne deluje več. Sherif Hashim, ki je pred kratkim odklenil iPhone 3.1.3, je pri poskusu dostopa do iTunes dobil...

51 komentarjev

Apple iPad - povzetek

iPad

Slo-Tech - Kar dobrih 5 let govoric, patentov in naročil delov je bilo potrebnih, da je Apple končno izdelal in predstavil mistični tablični računalnik, svetu zdaj poznan kot iPad. Večina naših bralcev verjetno ni zgrešila doooolge novice, kjer smo se na Slo-Techu prvič preizkusili v živem pokrivanju (khm, prevajanju) takšne prireditve, tukaj pa bodo zbrani le osnovni podatki o enem izmed prvih predstavnikov nove kategorije mobilnih naprav, ki se pozicionira nad pametne mobilnike, a (po uporabnosti) pod netbooke in ultra-prenosne računalnike.

iPad uporablja nekoliko predelan operacijski sistem iPhone OS, kar pomeni, da ima Apple na zalogi že prek 140.000 aplikacij, ki v najslabšem primeru za nativno delovanje potrebujejo le manjše popravke. Že takoj zdaj vse...

345 komentarjev

Apple se bori zoper jailbreaking

TG Daily - Znana praksa odklepanja Applovih iPhonov, ki lahko po posegu poganjajo tudi nepodpisane aplikacije iz nepreverjenih in nevalidiranih virov, tako imenovani jailbreaking, gre Apple vse bolj v nos. Kot poroča TG Daily, v Applu iščejo strokovnjaka, ki bo vodil ekipo, ki se bo ukvarjala predvsem z nalogo, kako ubraniti integriteto iPhona. Kandidat, ki ga iščejo, mora biti strokovnjak za področje varnosti in zaščite, od njega pa pričakujejo vodenje ekipe in domislice, kako rešiti stare probleme na nove načine, pri čemer nikjer eksplicitno ne omenjajo jailbreakinga.

Dosedanji poskusi zakleniti iPhone niso bili uspešni, saj se je prav za vsako revizijo sistema slej ali prej našla rešitev. Zadnja verzija 3.1.2 in baseband 5.11.07 je bila zlomljena to sredo, ko je serijski ključavničar iPhonov George Hotz objavil svoj crack. In verjetno res ne gre pričakovati, da bi komurkoli uspelo ustvariti nezlomljivo zaščito.

65 komentarjev

British Airways z internetom le na novih letalih

Airbus A318

vir: CNet
CNet - Za september so pri British Airways napovedali, da bosta začela obratovati dva popolnoma nova Airbusa A318. Z vedno večjo popularnostjo interneta v zraku so se to odločili preizkusiti tudi Britanci, ki bodo na obeh letalih ponujali brskanje po spletu in pregledovanje e-pošte s pomočjo OnAir storitev. A žal bo zaenkrat ostali le pri teh dveh letalih, saj ne načrtujejo vgradnje sistema v starejša, že operativna letala, ker bi jih to stalo preveč, da bi se jim pokrili stroški. Povedali so še, da so raziskave pokazale, da potniki nimajo želje po GSM povezavi, ki bi jo uporabljali za telefonske klice, večinoma si želijo zgolj podatkovne povezave prek WiFi omrežij.

Od 116 svetovnih letalskih družb jih je letos kar...

4 komentarji

Britanske šole odstranjujejo WiFi omrežja

Slashdot - Times Online poroča, da je večje število britanskih šol začelo na zahtevo staršev in profesorjev odstranjevati WiFi omrežja. Starši (in nekateri znanstveniki) se bojijo, da bi naj brezžična omrežja povzročala izgubo koncentracije, glavobole, težave s spominom in obnašanjem, ter na dolgi rok celo raka. Čeprav trdnih dokazov o nevarnih vplivih sevanja ni, nekateri znanstveniki in starši podajajo argument, da ni niti dokazov da je sevanje varno, zato so raje previdni. Podrobneje na Times Online.

46 komentarjev

Mobilni VoIP telefon

engadget - Kot poroča ZDNet, sta podjetji Netgear in Skype s skupnim trudom izdali novo storitev z imenom Netgear Skype WiFi. Gre za telefon, ki deluje v povezavi s programsko opremo Skype, ki je trenutno najbolj razširjena aplikacija za VoIP. Naprava deluje kot vsak drug IP telefon, le da za svoje delovanje potrebuje še brezžično omrežje z dostopom do interneta. Naprava je bila predstavljena med ostalimi novotarijami na CESu, Skype pa je sklenil partnerstvo s še nekaj velikimi imeni, tako da lahko povezavo z njihovim programom v kratkem pričakujemo tudi v izdelkih Creativa, Kodaka, D-Linka, Panasonica, itd.

4 komentarji